1. اگر نابالغ شرایط نمازگزار را داشته باشد عبادت او مشروع و فاصلة حاصل از نمازگزاری وی ضرر ندارد. 2. معیار ممیّز بودن تشخیص خوب و بد در حد متعارف است.BR>42 - نصب عکس در مساجد چه صورت دارد. اگر این عکسها رو به قبله نباشد چطور؟ 1. منقوش نمودن دیوار مسجد به عکس مکروه است 2. نماز خواندن در مکانی که در آن عکس است هر چند مقابل نباشد مکروه است. 3. نصب عکس مناسب مسجد نیست. 43 - انجام نماز و روزه قضا برای دیگری توسط فردی که خود نماز و روزه قضا بر عهده دارد چه صورت دارد؟ 1. اگر نیابت از دیگری موجب ضیق یا فوت تکلیف خود نمیشود جایز است. 2 و اگر موجب آن باشد هر چند حرام است ولی قضای دیگری صحیح است.BR>44 - در یکی از روستاهای شهرستان ما مسجدی با قدمت 45 سال در حال تخریب میباشد و با توجه به اینکه مهندسین ساختمان نظر به تخریب کلی بنا و ساخت مجدد آن دادهاند و مؤمنین و متدینین این روستا هم آماده کمک رسانی جهت ساخت مجدد آن میباشند از محضر معظم له خواهشمند است نظر مبارک را در ارتباط با تخریب مسجد و ساخت مجدّد آن مرقوم فرمایید تا موجبات آرامش قلوب مؤمنین و متدینین این روستا فراهم گردد. عمران مسجد، بازسازی و نوسازی آن جایز بلکه راجح است.BR>45 - مستدعیست بیان فرمایید که ساختن گنبد و گل دسته برای مساجد و حسینیهها که امروزه به عنوان نمادهای مذهبی برای این مکان شمرده میشود در شرع انور چه حکمی دارد؟ 1. شرع انور نسبت به نمادهای مرقوم ترغیب نفرموده است. 2. شایسته است مؤمنان اعزّهم الله از این گونه نمادها پرهیز فرمایند. ، 20 / 2 / 88)
اگر در صف اول نماز جماعت دو یا چند نوجوان ممیّز غیر بالغ فاصله شوند چه صورت دارد؟
معیار ممیّز بودن چیست؟
1. اگر نابالغ شرایط نمازگزار را داشته باشد عبادت او مشروع و فاصلة حاصل از نمازگزاری وی ضرر ندارد.
2. معیار ممیّز بودن تشخیص خوب و بد در حد متعارف است.BR>42 - نصب عکس در مساجد چه صورت دارد. اگر این عکسها رو به قبله نباشد چطور؟
1. منقوش نمودن دیوار مسجد به عکس مکروه است
2. نماز خواندن در مکانی که در آن عکس است هر چند مقابل نباشد مکروه است.
3. نصب عکس مناسب مسجد نیست.
43 - انجام نماز و روزه قضا برای دیگری توسط فردی که خود نماز و روزه قضا بر عهده دارد چه صورت دارد؟
1. اگر نیابت از دیگری موجب ضیق یا فوت تکلیف خود نمیشود جایز است.
2 و اگر موجب آن باشد هر چند حرام است ولی قضای دیگری صحیح است.BR>44 - در یکی از روستاهای شهرستان ما مسجدی با قدمت 45 سال در حال تخریب میباشد و با توجه به اینکه مهندسین ساختمان نظر به تخریب کلی بنا و ساخت مجدد آن دادهاند و مؤمنین و متدینین این روستا هم آماده کمک رسانی جهت ساخت مجدد آن میباشند از محضر معظم له خواهشمند است نظر مبارک را در ارتباط با تخریب مسجد و ساخت مجدّد آن مرقوم فرمایید تا موجبات آرامش قلوب مؤمنین و متدینین این روستا فراهم گردد.
عمران مسجد، بازسازی و نوسازی آن جایز بلکه راجح است.BR>45 - مستدعیست بیان فرمایید که ساختن گنبد و گل دسته برای مساجد و حسینیهها که امروزه به عنوان نمادهای مذهبی برای این مکان شمرده میشود در شرع انور چه حکمی دارد؟
1. شرع انور نسبت به نمادهای مرقوم ترغیب نفرموده است.
2. شایسته است مؤمنان اعزّهم الله از این گونه نمادها پرهیز فرمایند.
، 20 / 2 / 88)
- اگر در صف اول نماز جماعت دو یا چند نوجوان ممیّز غیر بالغ فاصله شوند چه صورت دارد؟ معیار ممیّز بودن چیست؟
- فاصله انداختن بین طواف و نماز
- اگر مأموم در نماز جماعت تکبیره الاحرام را گفت و امام سر از رکوع برداشت، وظیفه مأموم چیست؟ آیا میتواند نماز را بشکند یا صبر کند امام برای رکعت دوم برخیزد و به نماز خود به عنوان رکعت اول ادامه دهد؟ و اگر این فاصله طولانی باشد مانند اینکه امام تشهد را میخواند تکلیف چیست؟
- اگر مأموم در نماز جماعت تکبیرهالاحرام را گفت و امام سر از رکوع برداشت, وظیفه مأموم چیست؟ آیا میتواند نماز را بشکند یا صبر کند امام برای رکعت دوم برخیزد و به نماز خود به عنوان رکعت اول ادامه دهد؟ و اگر این فاصله طولانی باشد مانند اینکه امام تشهد را میخواند تکلیف چیست؟
- نماز جماعت استدارهای
- نماز جماعتِ غیر استدارهای
- آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- آیا می شود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- آیا میشود نماز قضاء یومیه را به امام جماعت اهل سنت اقتداء کرد.
- [سایر] فاصله بین دو صف نماز جماعت چقدر باید باشد؟
- [آیت الله خامنه ای] در نماز جماعت فاصله بین صف ها چند متر یا سانتی متر باید باشد؟
- [آیت الله بهجت] اگر در صف نماز جماعت دو بچّه ی ممیّز قرار گرفته باشند، آیا اتّصال به هم می خورد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا دانشآموزان ممیّز و غیر بالغ، میتوانند در مدرسه به عنوان امام جماعت نماز بخوانند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا فاصله شدن بچههای ممیّز در بین مأمومین، ضرری به نماز جماعت میزند یا خیر؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر در صف اوّل جماعت دو بچه ممیز اقتدا کنند آیا اتصال بهم می خورد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا برای ممیّز و غیر ممیّز بودن کودکان سنّ خاصّی قائل هستید یا تشخیص آن معیار دیگری دارد و آیا برای بچّههای ممیّز احکام جزائی مثل بالغ اجراء میشود یا نحوه آن فرق میکند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در یکی از صفهای نماز جماعت، فقط از سمت چپ اتصال وجود داشته باشد، در حالات زیر، حکم نماز جماعت افراد صف مزبور چیست؟ الف. اگر بچه ممیّزی که نمازش صحیح یا باطل است، در بین صف باشد؟ ب. کسی در بین صف نماز، نیّت فرادی کند؟ ج. به اندازه دو قدم یا بیشتر از این اندازه، در بین صف فاصله وجود داشته باشد؟
- [آیت الله سبحانی] معیار ممیّز بودن بچه چیست و بچه از چندسالگی ممیّز است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در بین نماز جماعت، حائلی بین یک مأموم با صفوف جماعت یا بین یک صف با صف دیگر ایجاد شود، این نماز، چه حکمی پیدا میکند؟
- .اذان و اقامه در چند مورد ساقط می شوند: یکم: کسی که وارد نماز جماعتی شده و می خواهد با آن جماعت نماز بخواند, در صورتی که برای آن نماز جماعت , اذان و اقامه گفته شده باشد , اذان و اقا مه از او ساقط است , هر چند او هنگام اذان و اقامه حاضر نبوده و بعضی از رکعت ها را ادراک نکرده باشد، اگر این نماز جماعت در مسجد برگزار شد , نباید برای نماز خود اذان و اقامه بگوید. دوم: کسی که برای اقامه نماز مستقل وارد مسجدی شد که در آن، نماز جماعت صحیح با اذ ان و اقامه برگزار شد و او در آن نماز شرکت نکرده یا بعد از تمام شدن نماز جماعت وارد شد , به شرط آنکه تمام صف ها پراکنده نشده باشند; حتی یک صف هم باقی باشد اذان و اقامه از او ساقط است; چه بخواهد نماز را به تنهایی بخواند یا به جماعت و در صورت جماعت , چه امام با شد و چه مأموم.
- .مستحب است کسی که اذان دیگری را می شنود , خواه اذان اعلام و خواه اذان نماز (اذان اِعظام ) جماعت یا فرادا آن را بدون فاصله بازگو کند و بازگو کردن اقامهای که میشنود, به امید ثواب, خوب است.
- .بین اذان و اقامه و نماز، فاصله ای که عرفاً آن دو را بیگانه از نماز ببیند نباشد ; در صورت فاصله زیاد بین آنها و بین نماز , دوباره گفته میشوند.
- .اگر در نماز واجب سهواً آیه سجده را بخواند , یا گوش دهد , نماز او باطل نمی شود. اگر تا پایان نماز , فاصله اندکی است , پس از نماز , سجده تلاوت را انجام دهد و اگر فاصله زیاد است , احتیاطاً برای سجده واجب, اشاره نماید و بعد از نماز سجده کند.
- .واجب است نمازگزار افعال و اذکار نماز را پشت سر هم بهجا بیاورد، به صورتی که عرفاً وحدت اتصالیِ آن محفوظ بماند و اگر فاصله بین اجزای نماز به قدری باشد که نگویند نماز میخواند، نماز او باطل است, هرچند ایجاد فاصله زیاد، سهوی باشد.
- .معیار صحت و بطلان نماز در ملک دیگری , رضایت و عدم رضایت قلبی اوست، اگر رضایت قلبی دارد که در ملک او نماز اقامه شود , نماز صحیح است , هرچند به زبان اذن نداده باشد و اگر رضایت قلبی ندارد، نماز در آن صحیح نیست, هرچند به زبان اذن داده باشد.
- .اذان و اقامه نماز جماعت مردان را باید مرد بگوید و اذان و اقامه نماز جماعت زنان , نیز زنان و مردان محرم را زن می تواند بگوید , هرچند احتیاط در صورت اخیر, ترک است.
- .اذان در چند مورد ساقط است و آن, جایی است که بین دو نماز همراه با ترتیب جمع شود; مانند: 1 .نماز عصر در صورت جمع با نماز جمعه یا نماز ظهر ؛ 2 .نماز عشاء در صورت جمع با نماز مغرب . در این موارد, اذان نماز اول برای هر دو نماز کافی است , مگر آنکه به اندازه کافی بین دو نماز فاصله شود . نافله عصر که پیش از نماز عصر اقامه می شود , چون هشت رکعت است, میتواند فاصله ایجاد کند; اما نافله مغرب که چهار رکعت است و بعد از نماز مغرب اقامه می شود, شاید نتواند فاصله لازم را ایجاد کند، از اینرو اگر برای نماز عشاء اذان گفته میشود, رجائاً (امید ثواب) باشد.
- .برگرداندن نیّت از نماز مستحب به نماز واجب و از نماز واجب به نماز مستحب, جایز نیست, مگر برای ادراک نماز جماعت.
- .اقامه نماز در مکان خاص که مستلزم معصیت باشد , حرام است؛ ولی نماز باطل نیست; مثلاً اگر اقامه نماز جلوتر از قبر پیامبر(ص) و امام معصوم(ع) به فاصله کم , موجب هتک حرمت آن ذوات قدسی شود, حرام است؛ ولی نماز باطل نیست و اقامه نماز در مکان محاذی و همسطح با قبر معصوم(ع) حرام نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود، یا همه نیت فُرادی نمایند، چنانچه فاصله به اندازه فوق نباشد نماز صف بعد به طور جماعت صحیح و گرنه نمازشان فُرادی می شود و صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر بین کسانی که در یک صف ایستاده اند بچه ممیز یعنی: بچه ای که خوب و بد را می فهمد فاصله شود، در صورتی که بدانند نماز او صحیح است می توانند اقتدا کنند، و اگر شک در صحت نماز او داشته باشند، و فاصله زیاد باشد که اتصال بقیه صف به امام بوسیله آن طفل باشد اقتدا مشکل است، بلی فاصله شدن یک طفل مانع نیست هر چند نماز او باطل باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستاده اند بچّه ممیّز یعنی بچّه ای که خوب و بد را می فهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است می توانند اقتدا کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستاده اند بچه ممیز یعنی بچه ای که خوب و بد را می فهمد فاصله شود ، چنانچه ندانند نماز او باطل است می توانند اقتدا کنند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نماز همه کسانی که در صف جلو هستند تمام شود یا همه نیّت فرادی کنند اگر فاصله به اندازه یک قدم معمولی بیشتر نباشد نماز صف بعد به طور جماعت صحیح است و اگر فاصله بیشتر از این مقدار باشد فرادی می شود و باید طبق وظیفه فرادی نماز خود را تمام کنند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است صف های جماعت منظم باشد، و بین کسانی که در یک صف ایستاده اند فاصله نباشد، و شانه آنان ردیف یکدیگر باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستادهاند بچه ممیّز یعنی بچهای که خوب و بد را میفهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است میتوانند اقتدا کنند.
- [آیت الله بروجردی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستادهاند بچّهی ممیز یعنی بچّهای که خوب و بد را میفهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است، میتوانند اقتدا کنند.
- [امام خمینی] اگر بین کسانی که در یک صف ایستاده اند بچه ممیز یعنی بچه ای که خوب و بد را می فهمد فاصله شود، چنانچه ندانند نماز او باطل است، می توانند اقتدا کنند.
- [آیت الله مظاهری] امام جماعت باید بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و عادل و حلالزاده باشد و نماز را به طور صحیح بخواند و امامت زن برای زنها و بچّه ممیّز برای بچّه ممیّز اشکال ندارد.