استفتائات آیت الله بروجردی
آدرس: http://www.broujerdi.ir

شخصی از باب جهل به مسأله در حجّین تقصیر و حلق ننموده تکلیف او چیست؟
حلق در حج - که از اعمال منی می‌باشد - اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسأله ترک شود موجب بطلان حج نمی‌شود، هر وقت عالم شد به همان نیّت حلق نماید، اگر متمکّن نباشد از برگشتن به منی، اگر ممکن باشد موی خود را به منی بفرستد و اِلّا لازم نیست. و راجع به تقصیر در عمره تمتّع، اگر فراموش شود و احرام ببندد به احرام حج، عمره و حج او باطل نیست و اگر عالماً و عامداً ترک کند تقصیر را و احرام ببندد به احرام حج، مسأله محل خلاف است، مشهور بین فقهای ما اینست که حج او مبدّل به اِفرادمی شود و ابن ادریس و علّامه در (تلخیص) و شهید اوّل در (دروس) قائل شده‌اند به این که احرام حج باطل واقع شده و موجب بطلان عمره نمی‌شود (85) و مستند مشهور روایتیست که ابو بصیر از حضرت صادق أبا عبداللَّه عَلَیْهِ السَّلَام روایت کرده (86) و اشکالاتی در این روایت هست که فتوا بر طبق آن مشکل است و بر فرض آن که عمل کنیم، کفایت آن حج - بعد از تبدّل به اِفراد - از حج تمتّع که مکلّف به آن بوده، دلیلی ندارد. و بنا بر قول دیگر که ذکر شد بر این که احرام حج باطل باشد به آن چیزی که در سؤال فرض شده که این شخص تقصیر را - که از اعمال عمره است - به جا نیاورده، دلیلی برصحّت عمره و حج تمتّع نداریم، اگر چه ممکن است از ادلّه که در باب ترک حلق در حج وارد شده (87) اصطیاد کنیم صحّت عمره را در صورتی که ترک تقصیر از روی جهل باشد، ولکن این هم خالی از اشکال نیست. لذا شخص مذکور دو باره به حج رود و عمره تمتّع و حج را به جا آورد و احوط آن است که بعد از این عمل، عمره مفرده هم به قصد احتیاط به جا آورد.
عنوان سوال:

شخصی از باب جهل به مسأله در حجّین تقصیر و حلق ننموده تکلیف او چیست؟


پاسخ:

حلق در حج - که از اعمال منی می‌باشد - اگر از روی فراموشی یا ندانستن مسأله ترک شود موجب بطلان حج نمی‌شود، هر وقت عالم شد به همان نیّت حلق نماید، اگر متمکّن نباشد از برگشتن به منی، اگر ممکن باشد موی خود را به منی بفرستد و اِلّا لازم نیست.
و راجع به تقصیر در عمره تمتّع، اگر فراموش شود و احرام ببندد به احرام حج، عمره و حج او باطل نیست و اگر عالماً و عامداً ترک کند تقصیر را و احرام ببندد به احرام حج، مسأله محل خلاف است، مشهور بین فقهای ما اینست که حج او مبدّل به اِفرادمی شود و ابن ادریس و علّامه در (تلخیص) و شهید اوّل در (دروس) قائل شده‌اند به این که احرام حج باطل واقع شده و موجب بطلان عمره نمی‌شود (85)
و مستند مشهور روایتیست که ابو بصیر از حضرت صادق أبا عبداللَّه عَلَیْهِ السَّلَام روایت کرده (86) و اشکالاتی در این روایت هست که فتوا بر طبق آن مشکل است و بر فرض آن که عمل کنیم، کفایت آن حج - بعد از تبدّل به اِفراد - از حج تمتّع که مکلّف به آن بوده، دلیلی ندارد.
و بنا بر قول دیگر که ذکر شد بر این که احرام حج باطل باشد به آن چیزی که در سؤال فرض شده که این شخص تقصیر را - که از اعمال عمره است - به جا نیاورده، دلیلی برصحّت عمره و حج تمتّع نداریم، اگر چه ممکن است از ادلّه که در باب ترک حلق در حج وارد شده (87) اصطیاد کنیم صحّت عمره را در صورتی که ترک تقصیر از روی جهل باشد، ولکن این هم خالی از اشکال نیست.
لذا شخص مذکور دو باره به حج رود و عمره تمتّع و حج را به جا آورد و احوط آن است که بعد از این عمل، عمره مفرده هم به قصد احتیاط به جا آورد.





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
مسائل مرتبط از این مرجع
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین