استفتائات آیت الله بروجردی
آدرس: http://www.broujerdi.ir

آیا در فدیه جهت تقصیر نیز باید شرایط هَدی منظور شود یا خیر؟
احوط آن است که شرایطی که در هدی معتبر است، در فدیه نیز مراعات نماید. مسألة: کسی که خودش مستطیع است به استطاعت مالیّه و بدنیّه و طریقیّه، نمی‌تواند نیابت از غیر کند در حج و حج به نیابت از غیر باطل است و زاید بر استطاعت مالیّه و بدنیّه وطریقیّه چیز دیگری شرط وجوب حجّة الإسلام نیست که مسمّی به استطاعت شرعیّه باشد، اگر چه بعضی معاصرین از فقها قایل به این شده‌اند (96)، لکن اقوی خلاف آن است، لذا اگر شما بتوانید امساله حج خود را به جا آورید و سال دیگر عمل به وصیّت کنید، اگر به نحو فوریّت وصیّت نکرده باشد این قسم عمل کنید و اگر وصیّت به فوریّت بوده نظر به آن که شرعاً تمکّن ندارید از عمل به وصیّت، اعتبار مباشرت ساقط است، پس می‌توانید دیگری را - که بدانید به نحو صحیح بجا می‌آورد - نایب کنید از آن مرحوم. و امّا این که خودتان طی طریق از طرف آن مرحوم کنید مقداری از مال الوصایه را به اِزای طی طریق اخذ کنید، با این که طی طریق به خودتان واجب است، مشکل است وبلکه عدم جواز خالی از قوّت نیست. پس تخلّص از مطلب به همین نحوست که نوشته شد و چنان چه مال الوصایه وافی به حج بلدی نیست، از هر محلّی که وافی باشد با مراعات الأبعد فالأبعد إلی المیقات استیجار نمایید و اگر خودتان با مال خودتان تکمیل کنید احسانی است بر میّت.
عنوان سوال:

آیا در فدیه جهت تقصیر نیز باید شرایط هَدی منظور شود یا خیر؟


پاسخ:

احوط آن است که شرایطی که در هدی معتبر است، در فدیه نیز مراعات نماید.
مسألة: کسی که خودش مستطیع است به استطاعت مالیّه و بدنیّه و طریقیّه، نمی‌تواند نیابت از غیر کند در حج و حج به نیابت از غیر باطل است و زاید بر استطاعت مالیّه و بدنیّه وطریقیّه چیز دیگری شرط وجوب حجّة الإسلام نیست که مسمّی به استطاعت شرعیّه باشد، اگر چه بعضی معاصرین از فقها قایل به این شده‌اند (96)، لکن اقوی خلاف آن است، لذا اگر شما بتوانید امساله حج خود را به جا آورید و سال دیگر عمل به وصیّت کنید، اگر به نحو فوریّت وصیّت نکرده باشد این قسم عمل کنید و اگر وصیّت به فوریّت بوده نظر به آن که شرعاً تمکّن ندارید از عمل به وصیّت، اعتبار مباشرت ساقط است، پس می‌توانید دیگری را - که بدانید به نحو صحیح بجا می‌آورد - نایب کنید از آن مرحوم.
و امّا این که خودتان طی طریق از طرف آن مرحوم کنید مقداری از مال الوصایه را به اِزای طی طریق اخذ کنید، با این که طی طریق به خودتان واجب است، مشکل است وبلکه عدم جواز خالی از قوّت نیست.
پس تخلّص از مطلب به همین نحوست که نوشته شد و چنان چه مال الوصایه وافی به حج بلدی نیست، از هر محلّی که وافی باشد با مراعات الأبعد فالأبعد إلی المیقات استیجار نمایید و اگر خودتان با مال خودتان تکمیل کنید احسانی است بر میّت.





پرسش‌های مرتبط از این مرجع
پرسش‌های مرتبط از دیگر مراجع
مسائل مرتبط از این مرجع
مسائل مرتبط از دیگر مراجع
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین