احوط آن است که شرایطی که در هدی معتبر است، در فدیه نیز مراعات نماید. مسألة: کسی که خودش مستطیع است به استطاعت مالیّه و بدنیّه و طریقیّه، نمیتواند نیابت از غیر کند در حج و حج به نیابت از غیر باطل است و زاید بر استطاعت مالیّه و بدنیّه وطریقیّه چیز دیگری شرط وجوب حجّة الإسلام نیست که مسمّی به استطاعت شرعیّه باشد، اگر چه بعضی معاصرین از فقها قایل به این شدهاند (96)، لکن اقوی خلاف آن است، لذا اگر شما بتوانید امساله حج خود را به جا آورید و سال دیگر عمل به وصیّت کنید، اگر به نحو فوریّت وصیّت نکرده باشد این قسم عمل کنید و اگر وصیّت به فوریّت بوده نظر به آن که شرعاً تمکّن ندارید از عمل به وصیّت، اعتبار مباشرت ساقط است، پس میتوانید دیگری را - که بدانید به نحو صحیح بجا میآورد - نایب کنید از آن مرحوم. و امّا این که خودتان طی طریق از طرف آن مرحوم کنید مقداری از مال الوصایه را به اِزای طی طریق اخذ کنید، با این که طی طریق به خودتان واجب است، مشکل است وبلکه عدم جواز خالی از قوّت نیست. پس تخلّص از مطلب به همین نحوست که نوشته شد و چنان چه مال الوصایه وافی به حج بلدی نیست، از هر محلّی که وافی باشد با مراعات الأبعد فالأبعد إلی المیقات استیجار نمایید و اگر خودتان با مال خودتان تکمیل کنید احسانی است بر میّت.
احوط آن است که شرایطی که در هدی معتبر است، در فدیه نیز مراعات نماید.
مسألة: کسی که خودش مستطیع است به استطاعت مالیّه و بدنیّه و طریقیّه، نمیتواند نیابت از غیر کند در حج و حج به نیابت از غیر باطل است و زاید بر استطاعت مالیّه و بدنیّه وطریقیّه چیز دیگری شرط وجوب حجّة الإسلام نیست که مسمّی به استطاعت شرعیّه باشد، اگر چه بعضی معاصرین از فقها قایل به این شدهاند (96)، لکن اقوی خلاف آن است، لذا اگر شما بتوانید امساله حج خود را به جا آورید و سال دیگر عمل به وصیّت کنید، اگر به نحو فوریّت وصیّت نکرده باشد این قسم عمل کنید و اگر وصیّت به فوریّت بوده نظر به آن که شرعاً تمکّن ندارید از عمل به وصیّت، اعتبار مباشرت ساقط است، پس میتوانید دیگری را - که بدانید به نحو صحیح بجا میآورد - نایب کنید از آن مرحوم.
و امّا این که خودتان طی طریق از طرف آن مرحوم کنید مقداری از مال الوصایه را به اِزای طی طریق اخذ کنید، با این که طی طریق به خودتان واجب است، مشکل است وبلکه عدم جواز خالی از قوّت نیست.
پس تخلّص از مطلب به همین نحوست که نوشته شد و چنان چه مال الوصایه وافی به حج بلدی نیست، از هر محلّی که وافی باشد با مراعات الأبعد فالأبعد إلی المیقات استیجار نمایید و اگر خودتان با مال خودتان تکمیل کنید احسانی است بر میّت.
- هرگاه صروری عمداً حلق نکند و تقصیر را اختیار کند چه صورت دارد؟ و آیا احتیاط در باب حلق صروری مطلق است یا مستحبّ؟
- شخصی از باب جهل به مسأله در حجّین تقصیر و حلق ننموده تکلیف او چیست؟
- حاجی در منی پیش از حلق سر، یا تقصیر میتواند برای طواف به مکّه بر گردد یا خیر؟
- شخصی در سفر اوّل حج در منی حلق نکرده بلکه تقصیر کرده، آیا موجب کفّاره میشود؟ و اگر بعد از ایّام تشریق که در مکّه آمده و در آن جا حلق نموده جبران کفّاره میشود یا خیر؟
- شخصی در سال گذشته حج به جا آورده و حج اوّل او بوده و خیال میکرده حلق رأس احتیاط مستحب است، بدین جهت حلق نکرده و اکتفاء به تقصیر نموده، آیا حج او صحیح است یا خیر؟
- شخصی در سفرِ اوّلِ حج در مقام تقصیر، مو از بدن خود کنده است، آیا کفایت از تراشیدن سر و یا مقراض نمودن میکند یا خیر؟
- زیدی مشرّف شده است مکّه معظّمه طواف نکرده است و نماز طواف را نخوانده، هفت شوط از مروه به صفا نموده است و تقصیر کرده و لباس پوشیده، روز بعد ملتفت شده دوباره مُحرِم شده از خود مکّه طواف و نماز وسعی بین صفا و مروه کرده است، آیا حج او صحیح است یا خیر؟ و بر فرض صحّت، باید فدیه بدهد یا خیر؟
- ناسی در کفّاره تقصیر مقصّر است یا خیر؟
- در سفر اوّل حج که تقصیر در آن به سر تراشیدن است اگر کسی عمداً یا سهواً سر نتراشید و اکتفا به گرفتن شارب و ناخن نمود، آیا کفّاره بر او لازم است؟
- در (مناسک) احتیاط حلق در منی نسبت به صروره (93) و جو بیست یا استحبابی؟
- [آیت الله وحید خراسانی] شخصی در روز عید قربان در حال رمی جمره عقبه پول خود را گم کرد و چون پول برای هدی نداشت ان را مبدل به روزه کرد و تصمیم دارد بعد از ایام تشریق شروع به سه روز روزه نماید ایا چنین شخصی تقصیر یا حلق را پس از سه روز روزه انجام دهد یا همان روز عید حلق یا تقصیر نماید
- [آیت الله جوادی آملی] حلق و تقصیر در شب
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی که در حج مخیر بین حلق و تقصیر بوده است، حلق را انتخاب کرده و مشغول حلق می شود. بعد از اینکه مقداری از سر را حلق کرد، پشیمان می شود و می خواهد حلق را قطع کرده و با تقصیر از احرام خارج شود. بفرمایید که آیا در این صورت باز هم تخییر باقی است و این مرد با تقصیر از احرام خارج می شود یا اینکه حلق تعیین شده و باید حلق را تمام کند؟
- [آیت الله مظاهری] افرادی که خنثی هستند نیز بین حلق و تقصیر مخیرند یا باید تقصیر کنند؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر وظیفه شخصی حلق نمودن باشد نه تقصیر، و حلق نمودن، باعث خونریزی شود، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا در تقصیر تفاوتی بین تقصیر در عمره یا حجّ است؟ در تقصیر عمره فرمودهاید: میتواند از موی صورت کوتاه کند، آیا در تقصیر در حجّ نیز میتواند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا تراشیدن سر برای تقصیر عمرة تمتّع جایز است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر کسی بجای تقصیر حلق نمود ایا کفایت می کند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی به جای تقصیر، حلق نمود، آیا کفایت میکند؟
- [آیت الله خوئی] اگر محرم متمکن نباشد از حلق و تقصیر در روز دهم ذیالحجه آیا جایز است برای او حلق و تقصیر نمودن در شب یازدهم ماه یا خیر و اگر کسی جهلاً شب یازدهم حلق و تقصیر نمود آیا اعاده نماید در روز یازده یا دوازدهم یا خیر و آیا فرق است بین زن و مرد در این مسئله؟
- اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود، چنانچه یقین داشته که به حلق نمیرسد، روزهاش صحیح است و اگر گمان میکرده که به حلق نمیرسد، بنا بر احتیاط واجب باید آن روزه را قضا کند.
- رساندن غبار غلیظ به حلق روزه را باطل میکند، چه غبار چیزی باشد که خوردن آن حلال است مثل آرد، یا غبار چیزی باشد که خوردن آن حرام است مثل خاک و بنا بر احتیاط واجب باید غباری را هم که غلیظ نیست به حلق نرساند.
- احتیاط واجب آن است که روزهدار بخار غلیظ و دود سیگار و تنباکو و مانند اینها را هم به حلق نرساند.
- اگر به واسطهی باد، غبار غلیظی پیدا شود و انسان با این که متوجه است، مواظبت نکند و به حلق برسد، روزهاش باطل میشود.
- اگر فراموش کند که روزه است و مواظبت نکند، یا بیاختیار غبار و مانند آن به حلق او برسد، روزهاش باطل نمیشود و چنانچه ممکن است باید آن را بیرون آورد.
- چند چیز برای روزهدار مکروه است و از آن جمله است:1. دوا ریختن به چشم و سرمه کشیدن، در صورتی که مزه یا بوی آن به حلق برسد.2. انجام دادن هر کاری که مانند خون گرفتن و حمام رفتن باعث ضعف میشود.3. انفیه کشیدن، اگر نداند که به حلق میرسد و اگر بداند به حلق میرسد جایز نیست.4. بو کردن گیاههای معطّر.5. نشستن زن در آب.6. استعمال شیاف.7. تر کردن لباسی که در بدن است.8. کشیدن دندان و هر کاری که به واسطهی آن از دهان خون بیاید.9. مسواک کردن به چوب تر.10. بی جهت آب یا چیزی در دهان کردن.و نیز مکروه است انسان بدون قصد بیرون آمدن منی زن خود را ببوسد، یا کاری کند که شهوت خود را به حرکت آورد و اگر به قصد بیرون آمدن منی باشد، روزهی او باطل میشود.
- کسی که در کارهای وضو و شرایط آن مثل پاک بودن آب و غصبی نبودن آن خیلی شک میکند، باید به شک خود اعتنا نکند.
- اگر بعد از سلام نماز احتیاط شک کند که یکی از اجزاء یا شرائط آن را به جا آورده یا نه، به شک خود اعتنا نکند.
- اگر خونی ببیند و شک کند که خون حیض است یا نفاس، چنانچه شرایط حیض را داشته باشد، باید حیض قرار دهد.
- سجده و تشهّدی را که انسان فراموش کرده و بعد از نماز قضای آن را به جا میآورد، باید تمام شرائط نماز، مانند پاک بودن بدن و لباس و رو به قبله بودن و شرطهای دیگر را داشته باشد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود؛ چنانچه یقین یا اطمینان داشته که به حلق نمی رسد روزه اش صحیح است و همچنین اگر گمان می کرده که به حلق نمی رسد.
- [امام خمینی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود،چنانچه یقین داشته که به حلق نمی رسد روزه اش صحیح است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود، چنانچه اطمینان داشته که به حلق نمیرسد، روزهاش صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود ، چنانچه اطمینان داشته که به حلق نمی رسد روزه اش صحیح است .
- [آیت الله سبحانی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند اینها داخل حلق شود، چنانچه یقین داشته که به حلق نمی رسد، روزه اش صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مواظبت نکند و غبار یا بخار یا دود و مانند آنها داخل حلق شود، چنانچه یقین داشته که به حلق نمیرسد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] رساندن غبار غیر غلیظ به حلق، روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] جویدن غذا برای بچه یا پرنده و چشیدن غذا و مانند اینها که معمولا به حلق نمی رسد اگر چه اتفاقا به حلق برسد روزه را باطل نمی کند ولی اگر انسان از اول بداند یا اطمینان داشته باشد که به حلق می رسد روزه اش باطل می شود و باید قضای ان را بگیرد و در صورت رسیدن به حلق کفاره بر او واجب است
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مواظبت نکند وغبار یا بخار یا دود ومانند اینها داخل حلق شود، چنانچه یقین داشته که به حلق نمیرسد، روزهاش صحیح است و همچنین است اگر اطمینان داشت که به حلق نمیرسد ولی در صورت گمان احتیاط واجب روزه را قضا نماید.
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه باد یا جاروب کردن و مانند اینها غبار برخیزد و بر اثر عدم مواظبت به حلق برسد روزهاش باطل میشود و همچنین اگر دود و بخار در اثر عدم مواظبت به حلق برسد روزه را باطل میکند و امّا اگر سهواً یا جهلاً یا بیاختیار غبار و دود و مانند آن به حلق برسد مانعی ندارد.