آیا در قرآن آیه ای درباه ازدواج موقت آمده است ؟
اولا: کلمه متعه که (استمتعتم) از آن گرفته شده است در اسلام به معنی ازدواج موقت است، و به اصطلاح در این باره حقیقت شرعیه می باشد، گواه بر آن این است که این کلمه (متعه) با همین معنی در روایات پیامبر صلی الله علیه وآله و کلمات صحابه مکرر به کار برده شده است. ثانیا: اگر این کلمه به معنی مزبور نباشد باید به معنی لغوی آن یعنی (بهره گیری ) تفسیر شود در نتیجه معنی آیه چنین خواهد شد: (اگر از زنان دایم بهره گرفتید مهر آنها را بپردازید). در حالی که می دانیم پرداختن مهر مشروط به بهره گیری از زنان نیست بلکه تمام مهر بنا بر مشهور یا حداقل نیمی از مهر به مجرد عقد ازدواج دائم ، واجب می شود. ثالثا: بزرگان (اصحاب ) و (تابعین) مانند ابن عباس دانشمند و مفسر معروف اسلام و ابن ابی کعب و جابر بن عبدالله و عمران حصین و سعید بن جبیر و مجاهد و قتاده و سدی و گروه زیادی از مفسران اهل تسنن و تمام مفسران اهل بیت علیهم السلام همگی از آیه فوق، حکم ازدواج موقت را فهمیده اند تا آنجا که فخر رازی با تمام شهرتی که در موضوع اشکال تراشی در مسائل مربوط به شیعه دارد بعد از بحث مشروحی درباره آیه می گوید: ما بحث نداریم که از آیه فوق حکم جواز متعه استفاده می شود بلکه ما می گوییم حکم مزبور بعد از مدتی نسخ شده است! رابعا: ائمه اهل بیت علیهم السلام که به اسرار وحی از همه آگاهتر بودند، متفقا آیه را به همین معنی تفسیر فرموده اند، و روایات فراوانی در این زمینه نقل شده از جمله: از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمود: المتعة نزل بها القرآن و جرت بها السنة من رسول الله؛ حکم متعه در قرآن نازل شده و سنت پیغمبر (صلی الله علیه وآله ) بر طبق آن جاری گردیده است. و از امام باقر علیه السلام نقل شده که در پاسخ سؤال ابو بصیر راجع به متعه فرمود: نزلت فی القرآن فما استمتعتم به منهن فاتوهن اجورهن فریضة ...؛ قرآن مجید در این باره سخن گفته آنجا که می فرماید: (فما استمتعتم ...). و نیز از امام باقر علیه السلام نیز نقل شده که در پاسخ شخصی بنام عبدالله بن عمیر لیثی در مورد متعه فرمود: احلها الله فی کتابه و علی لسان نبیه فهی حلال الی یوم القیامة ؛ خداوند آن را در قرآن و بر زبان پیامبرش حلال کرده است و آن تا روز قیامت حلال می باشد. جهت اطلاع بیشتر به تفسیر نمونه آیه (فما استمتعتم به منهن فاتوهن اجورهن فریضه. واین یک واجب است. سوره مبارکه نساء/24) مراجعه نمائید.
عنوان سوال:

آیا در قرآن آیه ای درباه ازدواج موقت آمده است ؟


پاسخ:

اولا: کلمه متعه که (استمتعتم) از آن گرفته شده است در اسلام به معنی ازدواج موقت است، و به اصطلاح در این باره حقیقت شرعیه می باشد، گواه بر آن این است که این کلمه (متعه) با همین معنی در روایات پیامبر صلی الله علیه وآله و کلمات صحابه مکرر به کار برده شده است.

ثانیا: اگر این کلمه به معنی مزبور نباشد باید به معنی لغوی آن یعنی (بهره گیری ) تفسیر شود در نتیجه معنی آیه چنین خواهد شد: (اگر از زنان دایم بهره گرفتید مهر آنها را بپردازید). در حالی که می دانیم پرداختن مهر مشروط به بهره گیری از زنان نیست بلکه تمام مهر بنا بر مشهور یا حداقل نیمی از مهر به مجرد عقد ازدواج دائم ، واجب می شود.

ثالثا: بزرگان (اصحاب ) و (تابعین) مانند ابن عباس دانشمند و مفسر معروف اسلام و ابن ابی کعب و جابر بن عبدالله و عمران حصین و سعید بن جبیر و مجاهد و قتاده و سدی و گروه زیادی از مفسران اهل تسنن و تمام مفسران اهل بیت علیهم السلام همگی از آیه فوق، حکم ازدواج موقت را فهمیده اند تا آنجا که فخر رازی با تمام شهرتی که در موضوع اشکال تراشی در مسائل مربوط به شیعه دارد بعد از بحث مشروحی درباره آیه می گوید: ما بحث نداریم که از آیه فوق حکم جواز متعه استفاده می شود بلکه ما می گوییم حکم مزبور بعد از مدتی نسخ شده است!

رابعا: ائمه اهل بیت علیهم السلام که به اسرار وحی از همه آگاهتر بودند، متفقا آیه را به همین معنی تفسیر فرموده اند، و روایات فراوانی در این زمینه نقل شده از جمله:
از امام صادق علیه السلام نقل شده است که فرمود: المتعة نزل بها القرآن و جرت بها السنة من رسول الله؛ حکم متعه در قرآن نازل شده و سنت پیغمبر (صلی الله علیه وآله ) بر طبق آن جاری گردیده است.

و از امام باقر علیه السلام نقل شده که در پاسخ سؤال ابو بصیر راجع به متعه فرمود: نزلت فی القرآن فما استمتعتم به منهن فاتوهن اجورهن فریضة ...؛ قرآن مجید در این باره سخن گفته آنجا که می فرماید: (فما استمتعتم ...).
و نیز از امام باقر علیه السلام نیز نقل شده که در پاسخ شخصی بنام عبدالله بن عمیر لیثی در مورد متعه فرمود: احلها الله فی کتابه و علی لسان نبیه فهی حلال الی یوم القیامة ؛ خداوند آن را در قرآن و بر زبان پیامبرش حلال کرده است و آن تا روز قیامت حلال می باشد.
جهت اطلاع بیشتر به تفسیر نمونه آیه (فما استمتعتم به منهن فاتوهن اجورهن فریضه. واین یک واجب است. سوره مبارکه نساء/24) مراجعه نمائید.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین