افراد مختلف دارای شرایط و ویژگی های متفاوت می باشند و هر کس با شناخت ظرفیت و استعداد خود می تواند بهترین شیوه ها را برگزیند. به سه شیوه می توان آیات را حفظ کرد: 1. از طریق تکرار و تمرین؛ 2. با استفاده از نوارهای ترتیل؛ 3. با نوشتن آیات. از میان سه شیوه روش اول توصیه شده است. برای حفظ شرایطی باید لحاظ شود: 1- با صوت و آهنگ متوسط حفظ را تمرین کند؛ 2- در مکان و جایی حفظ کند که آرامش داشته باشد و از پراکندگی ذهن جلوگیری شود؛ 3- بهترین زمان را انتخاب کند که معمولاً اول صبح و قبل از طلوع آفتاب را انتخاب می کنند؛ 4- حافظ قرآن لازم است از اشتغال های فکری غیر ضروری پرهیز نماید؛ 5- در حفظ قرآن کریم نظم داشته باشد چه از لحاظ زمان و مکان و چه از لحاظ مقدار حفظ و کیفیت حفظ؛ 6- از یک قرآن مشخص استفاده شود و تا آخر حفظ قرآن را عوض نکند. بهتر است از قرآن چاپ عثمان طه یاطاهر خوش نویس استفاده شود؛ 7- ابتدا اسم سوره ها حفظ شود و بعد از سوره های کوچک شروع به حفظ شود؛ 8- حافظ قرآن محفوظات قرآنی خود را برای دیگران بخواند؛ 9- با گوش دادن به نوارهای ترتیل تمرین کند. ر.ک: بهاءالدین خرمشاهی، دانشنامهء قرآن، ج 1 ص 942 ماده حفظ قرآن.
افراد مختلف دارای شرایط و ویژگی های متفاوت می باشند و هر کس با شناخت ظرفیت و استعداد خود می تواند بهترین شیوه ها را برگزیند.
به سه شیوه می توان آیات را حفظ کرد:
1. از طریق تکرار و تمرین؛
2. با استفاده از نوارهای ترتیل؛
3. با نوشتن آیات.
از میان سه شیوه روش اول توصیه شده است.
برای حفظ شرایطی باید لحاظ شود:
1- با صوت و آهنگ متوسط حفظ را تمرین کند؛
2- در مکان و جایی حفظ کند که آرامش داشته باشد و از پراکندگی ذهن جلوگیری شود؛
3- بهترین زمان را انتخاب کند که معمولاً اول صبح و قبل از طلوع آفتاب را انتخاب می کنند؛
4- حافظ قرآن لازم است از اشتغال های فکری غیر ضروری پرهیز نماید؛
5- در حفظ قرآن کریم نظم داشته باشد چه از لحاظ زمان و مکان و چه از لحاظ مقدار حفظ و کیفیت حفظ؛
6- از یک قرآن مشخص استفاده شود و تا آخر حفظ قرآن را عوض نکند. بهتر است از قرآن چاپ عثمان طه یاطاهر خوش نویس استفاده شود؛
7- ابتدا اسم سوره ها حفظ شود و بعد از سوره های کوچک شروع به حفظ شود؛
8- حافظ قرآن محفوظات قرآنی خود را برای دیگران بخواند؛
9- با گوش دادن به نوارهای ترتیل تمرین کند.
ر.ک: بهاءالدین خرمشاهی، دانشنامهء قرآن، ج 1 ص 942 ماده حفظ قرآن.
- [سایر] آیا حفظ قرآن برای مسابقات کار درستی است؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [سایر] چگونه قرآن را حفظ کنیم؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [سایر] حفظ قرآن با معنا یا خواندن تفسیر کدامیک بهتر است؟
- [سایر] روش صحیح حفظ قرآن چیست؟
- [سایر] روش صحیح حفظ قرآن چیست؟
- [سایر] اهمیت حفظ قرآن چقدر است؟
- [سایر] حفظ کردن قرآن چه نعمتی است؟
- [سایر] چگونه از حفظ قرآن خسته نشویم؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر حفظ جان خود یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری ان واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند
- [آیت الله سیستانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است ، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد ، بدون شکستن نماز ممکن نباشد ، باید نماز را بشکند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیت ندارد، مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز ا بشکند ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر حفظ جان خود انسان، یا کسی که حفظ جان او واجب است، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است؛ یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد؛ بدون شکستن نماز ممکن نباشد؛ باید نماز را بشکند.