برای درمان عصبانیت ابتدا باید ریشه و علت آن شناسایی شود و با آن مقابله کرد. اما از طرق مهم درمان عصبانیت که در روایات بر آن تأکید شده ذکر خدا است، در بعضی از روایات آمده هنگامی که عصبانی می شوید: 1.(اعُوْذُبِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطانِ الرَّجِیْمِ) بگوئید. (1) 2. (لا حَوُلَ وَ لا قُوَّةَ الَّا بِاللَّه الْعَلِیَّ الْعَظِیمِ) بگویید تا غضب از شما برود.(2) 3. (به هنگام غضب صورت بر زمین بگذارید و برای خدا سجده کنید). ابو سعید خدری از پیامبر اکرم (ص) نقل میکند که فرمود: غضب جرقهای است که در قلب انسان قرار میگیرد (و آثار آن در وجود او نمایان میشود) آیا نمیبینید که چشمان او سرخ، و رگهای او متورّم میشود. کسی که این حالات را در خود مشاهده کند، صورتش را به زمین بگذارد.(3) به یقین هر کس چنین کند و به درگاه خدا پناه ببرد و از او رفع شر شیطان و غضب را بخواهد آرامش مییابد. 4. تغییر دادن حالت یکی دیگر از طرق درمان غضب است همان گونه که در روایات اسلامی آمده است: اگر شخص در حال نشستن عصبانی شده برخیزد و اگر ایستاده است بنشیند، و صورت از آن صحنه برگرداند یا دراز بکشد و اگر بتواند از آن محل دور شود، و خود را به کار دیگری مشغول سازد. این تغییر حالت برای فرو نشستن آتش خشم و غضب بسیار مؤثر و مفید است. در حدیثی از رسول خدا (ص) می خوانیم: (کانَ النَّبِیّ اذا غَضِبَ وَ هُوَ قائِمٌ جَلَسَ وَ اذا غَضِبَ وَ هُوَ جالِسٌ اضْطَجَعَ، فَیَذْهَبُ غَیْضُهُ؛ هنگامی که پیامبر (ص) (بر اثر کارهای بسیار زشت جاهلان) عصبانی میشد، در حالی که ایستاده بود مینشست و اگر نشسته بود، به پهلو میخوابید و خشم او برطرف میشد). (4) در بحارالانوار از امام باقر (ع) نقل شده است که فرمود: (وَ ایُّما رَجُلٍ غَضِبَ وَ هُو قائِمٌ فَلْیَجْلِسْ فَانَّهُ سَیَذْهَبُ عَنْه رِجْزُ الشَّیْطانِ وَ انْ کانَ جالِساً فَلْیَقُمْ؛ هر کس که خشمگین شود در حالی که ایستاده باشد بنشیند، چرا که پلیدی شیطان از او دور میشود، و اگر نشسته است برخیزد).(5) در ذیل این حدیث آمده است که اگر انسان نسبت به یکی از بستگانش(رحم) خشمگین شود و بدن او را با دست خود لمس کند و این تماس بدنی خشم او را فرو می نشاند. 5. وضو گرفتن: نوشیدن آب خنک و شستن سر و صورت با آن به یقین در خاموش کردن آتش غضب مؤثر است. بلکه در حدیثی از رسول خدا (ص) آمده است. (اذا غَضِبَ احَدُکُمْ فَلْیَتَوضَّأ؛ هنگامی که کسی از شما خشمگین شود وضو بگیرد). (6) از این تعبیر استفاده میشود که وضو گرفتن به هنگام خشم و غضب مستحب است و در فرو نشاندن آتش غضب تأثیر دارد. و در تعبیر دیگری آمده است که غضب از شیطان است، و شیطان از آتش آفریده شده و آتش را آب خاموش میکند، بنابراین هنگامی که کسی از شما خشمگین شد وضو بگیرد). (7)(8) برای ریشه یابی علل عصبانیت، به کتاب اخلاق در قرآن آیت الله مکارم شیرازی مراجعه شود. /4386/ پی نوشت ها: 1. مولی محسن فیض کاشانی، محجة البیضاء، مکتبة الصدوق، 1340ش، ج 5، ص 307. 2. بروجردی حسین، جامع الاحادیث الشیعه، فرهنگ سبز ،ج 13، ص 472. 3.مولی محسن فیض کاشانی، محجة البیضاء، مکتبة الصدوق، 1340ش، ج 5، ص 308. 4. همان. 5. علامه مجلسی، بحارالانوار، موسسه الوفاء ،بیروت، 1404ق، ج 70، ص272. 6. همان، ج 77، ص312. 7. همان، ج 70، ص 272. 8.بر گرفته از: مکارم شیرازی، اخلاق در قرآن، مدرسه امام علی بن ابیطالب علیه السلام، قم، 1379، ج3، ص 394-396.
برای درمان عصبانیت ابتدا باید ریشه و علت آن شناسایی شود و با آن مقابله کرد. اما از طرق مهم درمان عصبانیت که در روایات بر آن تأکید شده ذکر خدا است، در بعضی از روایات آمده هنگامی که عصبانی می شوید:
1.(اعُوْذُبِاللَّهِ مِنَ الشَّیْطانِ الرَّجِیْمِ) بگوئید. (1)
2. (لا حَوُلَ وَ لا قُوَّةَ الَّا بِاللَّه الْعَلِیَّ الْعَظِیمِ) بگویید تا غضب از شما برود.(2)
3. (به هنگام غضب صورت بر زمین بگذارید و برای خدا سجده کنید).
ابو سعید خدری از پیامبر اکرم (ص) نقل میکند که فرمود: غضب جرقهای است که در قلب انسان قرار میگیرد (و آثار آن در وجود او نمایان میشود) آیا نمیبینید که چشمان او سرخ، و رگهای او متورّم میشود. کسی که این حالات را در خود مشاهده کند، صورتش را به زمین بگذارد.(3)
به یقین هر کس چنین کند و به درگاه خدا پناه ببرد و از او رفع شر شیطان و غضب را بخواهد آرامش مییابد.
4. تغییر دادن حالت یکی دیگر از طرق درمان غضب است همان گونه که در روایات اسلامی آمده است: اگر شخص در حال نشستن عصبانی شده برخیزد و اگر ایستاده است بنشیند، و صورت از آن صحنه برگرداند یا دراز بکشد و اگر بتواند از آن محل دور شود، و خود را به کار دیگری مشغول سازد.
این تغییر حالت برای فرو نشستن آتش خشم و غضب بسیار مؤثر و مفید است.
در حدیثی از رسول خدا (ص) می خوانیم: (کانَ النَّبِیّ اذا غَضِبَ وَ هُوَ قائِمٌ جَلَسَ وَ اذا غَضِبَ وَ هُوَ جالِسٌ اضْطَجَعَ، فَیَذْهَبُ غَیْضُهُ؛ هنگامی که پیامبر (ص) (بر اثر کارهای بسیار زشت جاهلان) عصبانی میشد، در حالی که ایستاده بود مینشست و اگر نشسته بود، به پهلو میخوابید و خشم او برطرف میشد). (4)
در بحارالانوار از امام باقر (ع) نقل شده است که فرمود: (وَ ایُّما رَجُلٍ غَضِبَ وَ هُو قائِمٌ فَلْیَجْلِسْ فَانَّهُ سَیَذْهَبُ عَنْه رِجْزُ الشَّیْطانِ وَ انْ کانَ جالِساً فَلْیَقُمْ؛ هر کس که خشمگین شود در حالی که ایستاده باشد بنشیند، چرا که پلیدی شیطان از او دور میشود، و اگر نشسته است برخیزد).(5)
در ذیل این حدیث آمده است که اگر انسان نسبت به یکی از بستگانش(رحم) خشمگین شود و بدن او را با دست خود لمس کند و این تماس بدنی خشم او را فرو می نشاند.
5. وضو گرفتن: نوشیدن آب خنک و شستن سر و صورت با آن به یقین در خاموش کردن آتش غضب مؤثر است. بلکه در حدیثی از رسول خدا (ص) آمده است.
(اذا غَضِبَ احَدُکُمْ فَلْیَتَوضَّأ؛ هنگامی که کسی از شما خشمگین شود وضو بگیرد). (6)
از این تعبیر استفاده میشود که وضو گرفتن به هنگام خشم و غضب مستحب است و در فرو نشاندن آتش غضب تأثیر دارد. و در تعبیر دیگری آمده است که غضب از شیطان است، و شیطان از آتش آفریده شده و آتش را آب خاموش میکند، بنابراین هنگامی که کسی از شما خشمگین شد وضو بگیرد). (7)(8)
برای ریشه یابی علل عصبانیت، به کتاب اخلاق در قرآن آیت الله مکارم شیرازی مراجعه شود.
/4386/
پی نوشت ها:
1. مولی محسن فیض کاشانی، محجة البیضاء، مکتبة الصدوق، 1340ش، ج 5، ص 307.
2. بروجردی حسین، جامع الاحادیث الشیعه، فرهنگ سبز ،ج 13، ص 472.
3.مولی محسن فیض کاشانی، محجة البیضاء، مکتبة الصدوق، 1340ش، ج 5، ص 308.
4. همان.
5. علامه مجلسی، بحارالانوار، موسسه الوفاء ،بیروت، 1404ق، ج 70، ص272.
6. همان، ج 77، ص312.
7. همان، ج 70، ص 272.
8.بر گرفته از: مکارم شیرازی، اخلاق در قرآن، مدرسه امام علی بن ابیطالب علیه السلام، قم، 1379، ج3، ص 394-396.
- [سایر] چگونه بر خشم و عصبانیت خود غلبه کنم؟
- [سایر] برای غلبه بر خشم و عصبانیت چه کاری باید انجام داد ؟
- [سایر] تعالیم و آموزه های دینی آیین سیک را مختصرا بیان فرمایید؟
- [سایر] آیا در احادیث و روایات راهی برای گریز از مشکلات اقتصادی سفارش شده است؟
- [سایر] در متون دینی چه روزهایی برای رابطه جنسی زن و شوهر، سفارش شده است؟
- [سایر] فرق و مرز بین (خشم پسندیده) و (خشم ناپسند) چیست؟
- [سایر] علت خشم آمریکاییان در روز خشم از چیست؟
- [سایر] آیا در تعالیم دینی آمده است، زمانی که شخصی فوت کرد، خانواده آن شخص تا چند روز، کسانی که به مجلس ختم میآیند را طعام دهند؟ که امروزیها به آن مردهخوری میگویند!
- [سایر] مدیریت خشم چگونه است؟
- [سایر] تعالیم زرتشت در اوستا چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] سلام کردن مستحبّ است وخیلی سفارش شده است که سواره به پیاده وایستاده به نشسته وکوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] سلام کردن مستحب است و خیلی سفارش شده است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله مظاهری] سلام کردن مستحب است و خیلی سفارش شده است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] سلام کردن مستحب است و در اخبار سفارش شده است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند
- [آیت الله نوری همدانی] سلام کردن مستحب است و خیلی سفارش شده است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند .
- [آیت الله بروجردی] سلام کردن مستحب است و خیلی سفارش شده است که سواره به پیاده و ایستاده به نشسته و کوچکتر به بزرگتر سلام کند.
- [آیت الله بهجت] اگر بانک بر حسب تقاضای سفارشدهنده مبلغ کالای مورد سفارش را تا مدت معینی مطالبه نکند و بابت آن مبلغی از سفارشدهنده بگیرد، خالی از اشکال نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازهای مستحبی بسیار است و آنها را (نافله) گویند و از میان نمازهای نافله، نافله های شبانه روزی بیشتر سفارش شده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا جائز است که بانک بر حسب تقاضای سفارش دهنده مبلغ کالای مورد سفارش را تا مدّت معیّنی مطالبه نکند وبابت آن، مبلغی از سفارش دهنده بگیرد؟ ظاهر این است که گرفتن مبلغ اضافی و فائده برای بانک جائز باشد واین عمل چون بعنوان قرض نبوده است که سود و فائده برای قرض بوده باشد، ربا نمیشود بلکه بر حسب تقاضای سفارش دهنده و به امر او بوده است وبر طبق قانون اتلاف بابت ضمان زیان تأخیر ودیرکرد پرداخت پولی که در ارز خارجی در ذمّه خریدار به فروشنده داده است دریافت میدارد اشکال ندارد ولی چنانچه اگر مبلغ سفارش را بعنوان قرض تا مدّت معیّن بخریدار بدهد وبرای آن مدّت سود و فائده بگیرد، جائز نیست وربا خواهد شد مگر آن که علاوه بر تأخیر انداختن پول، بانک در ضمن عملی مربوط به این معامله برای خریدار انجام داده باشد و آن مبلغ فائده را بابت آن عمل از باب جعاله سفارش دهنده به بانک بدهد در این صورت گرفتن آن فائده جائز است واشکال ندارد. و در آنچه گفته شد فرق نمیکند که به جای بانک شخص دیگر تاجری که مورد اعتماد طرفین فروشنده وخریدار بوده باشد، آن اعمال را انجام دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر محلّی دو راه داشته باشد، یک راه آن کمتر از هشت فرسخ و راه دیگر آن هشت فرسخ یا بیشتر باشد، چنانچه انسان از راهی که هشت فرسخ است به آنجا برود، باید نماز را شکسته بخواند و اگر از راهی که هشت فرسخ نیست برود، باید تمام بخواند.