چرا خدا در بعضی از آیات قرآن ، مانند (و لقد کرمنا بنی آدم) ، از انسان تعریف میکند؛ ولی در برخی از آیات ، مانند (ألم یک نطفة من منی یمنی) و (إنا خلقناه من نطفة أمشاج) ، انسان را پست جلوه میدهد؟ از مجموع آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (علیهم السلام) این گونه برداشت میشود که خداوند، همیشه در صدد تکریم و احترام ماهیت انسان از آن جهت که انسان است بوده و هیچ وقت، بدون سبب و دلیل خاص، خواهان پست جلوه دادن انسان نبوده است. انسان، اشرف مخلوقات است و خداوند همه کائنات را برای او آفریده است. به همین جهت، محبوبترین موجود در نزد خداند متعال، انسان است. به همین جهت است که در آیه (وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَی کَثِیرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا) (1) خداوند اعلام میدارد که انسان را تکریم کرده و او را در خشکی و دریا بر مرکبها نشانده و از امور پاکیزه روزی داده و بر بسیاری از مخلوقات، برتری ویژه داده است. همین آیه، برای نشان دادن نوع نگاه خداوند متعال به مطلق انسان از آن جهت که انسان است بس است. در آیاتی مانند آیه (أَلَمْ یَکُ نُطْفَةً مِّن مَّنِیٍّ یُمْنَی) (2) و آیه (إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِیهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِیعًا بَصِیرًا) (3) قصد جسارت و تحقیر انسان ندارد؛ بلکه هدف از این آیات، آن است که به انسان بفهماند که او چیزی نبوده و از یک منی نجس و بیارزش آفریده شده و این خداوند بوده که به وی حیات داده و پس از چند ماه بودن در داخل شکم مادر و سپس خروج از رحم او و تغذیه و پرورش به قدرت و جمال و مقام و ثروت و ... میرسد؛ ولی همین که به این امور میرسد، خداوند را فراموش میکند. به همین جهت است که خداوند در آیه (یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَرِیمِ) (4) خطاب به انسان، میفرماید که ای انسان! چه شده است که بر پروردگار کریم خودت که تو را پرورش داده است گستاخ شدهای؟! بنابراین، مقصود از این دست آیات، آن است که انسان بفهمد که هیچ ارزش و قدرتی از خودش ندارد و هر چیزی که دارد، از خداوند است. به همین جهت، نباید نعمتهای الهی را فراموش کند و کفران نعمت نماید و از یاد خداوند، غافل شود. پی نوشت ها : 1.سوره اسراء،آیه 70. 2.قیامت: 75/ 37 3.انسان: 76/ 2. 4.انفطار: 82/ 6.
چرا خدا در بعضی از آیات قرآن ، مانند (و لقد کرمنا بنی آدم) ، از انسان تعریف میکند؛ ولی در برخی از آیات ، مانند (ألم یک نطفة من منی یمنی) و (إنا خلقناه من نطفة أمشاج) ، انسان را پست جلوه میدهد؟
از مجموع آیات قرآن کریم و احادیث معصومین (علیهم السلام) این گونه برداشت میشود که خداوند، همیشه در صدد تکریم و احترام ماهیت انسان از آن جهت که انسان است بوده و هیچ وقت، بدون سبب و دلیل خاص، خواهان پست جلوه دادن انسان نبوده است. انسان، اشرف مخلوقات است و خداوند همه کائنات را برای او آفریده است. به همین جهت، محبوبترین موجود در نزد خداند متعال، انسان است. به همین جهت است که در آیه (وَلَقَدْ کَرَّمْنَا بَنِی آدَمَ وَحَمَلْنَاهُمْ فِی الْبَرِّ وَالْبَحْرِ وَرَزَقْنَاهُم مِّنَ الطَّیِّبَاتِ وَفَضَّلْنَاهُمْ عَلَی کَثِیرٍ مِّمَّنْ خَلَقْنَا تَفْضِیلًا) (1) خداوند اعلام میدارد که انسان را تکریم کرده و او را در خشکی و دریا بر مرکبها نشانده و از امور پاکیزه روزی داده و بر بسیاری از مخلوقات، برتری ویژه داده است. همین آیه، برای نشان دادن نوع نگاه خداوند متعال به مطلق انسان از آن جهت که انسان است بس است.
در آیاتی مانند آیه (أَلَمْ یَکُ نُطْفَةً مِّن مَّنِیٍّ یُمْنَی) (2) و آیه (إِنَّا خَلَقْنَا الْإِنسَانَ مِن نُّطْفَةٍ أَمْشَاجٍ نَّبْتَلِیهِ فَجَعَلْنَاهُ سَمِیعًا بَصِیرًا) (3) قصد جسارت و تحقیر انسان ندارد؛ بلکه هدف از این آیات، آن است که به انسان بفهماند که او چیزی نبوده و از یک منی نجس و بیارزش آفریده شده و این خداوند بوده که به وی حیات داده و پس از چند ماه بودن در داخل شکم مادر و سپس خروج از رحم او و تغذیه و پرورش به قدرت و جمال و مقام و ثروت و ... میرسد؛ ولی همین که به این امور میرسد، خداوند را فراموش میکند. به همین جهت است که خداوند در آیه (یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ مَا غَرَّکَ بِرَبِّکَ الْکَرِیمِ) (4) خطاب به انسان، میفرماید که ای انسان! چه شده است که بر پروردگار کریم خودت که تو را پرورش داده است گستاخ شدهای؟!
بنابراین، مقصود از این دست آیات، آن است که انسان بفهمد که هیچ ارزش و قدرتی از خودش ندارد و هر چیزی که دارد، از خداوند است. به همین جهت، نباید نعمتهای الهی را فراموش کند و کفران نعمت نماید و از یاد خداوند، غافل شود.
پی نوشت ها :
1.سوره اسراء،آیه 70.
2.قیامت: 75/ 37
3.انسان: 76/ 2.
4.انفطار: 82/ 6.
- [سایر] چرا خدا ایات متشابه در قران قرار داده؟ این ایات باعث انحراف انسان ها نمی شود؟
- [سایر] چرا با این که انسان نیز مثل سایر مخلوقات تجلی خدا و جلوه ای از او است، با این حال خود را مستقل از خدا ادراک می کند؟
- [سایر] خداوند در آیات قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] آیات قرآن در چه تاریخی تعریف شد( منظورم این است که شروع و خاتمه هر آیه در چه زمانی و توسط چه کسی مشخص شد)
- [سایر] تفاوت اینکه خدا در بعضی آیات قرآن داریم؛ (خالق السماوات و الارض) و در بعضی آیات (فاطر السماوات و الارض) چیست؟ چرا خدا همیشه نمیگوید (فاطر) یا (خالق)؟
- [سایر] تعریف فصاحت و بلاغت و علم معانی و بیان و بدیع در قرآن؟ و مثال در این موارد از آیات قرآنی را بیان کنید.
- [سایر] کدام آیات قرآن انسان را به تعقل دعوت میکنند؟
- [سایر] تفاوت انسان با بشر مطابق آیات قرآن کریم چیست؟
- [سایر] تفاوت انسان با بشر مطابق آیات قرآن کریم چیست؟
- [آیت الله سیستانی] آیا ترسیم عکس انسان با آیات قرآن جایز است ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد؛ انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند؛ مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود؛ باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد، و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله مظاهری] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] جواب سلام را باید به قصد جواب بگوید، نه به قصد قرائت بعضی از آیات قرآن و مانند آن.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد ، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند ، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود ، بایددو نمناز آیات بخواند .
- [آیت الله سبحانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.