قرآن می فرماید: (إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً[شرح/6] (آری) مسلّماً با (هر) سختی آسانی است.) در توضیح مراد این آیه باید دقت کنیم که شاید اصلا منظور به دنبال آمدن آسانی از سختی نباشد. بلکه همراهی این دو باشد. به گونه ای که هر سختی یا همراه آسانی هایی است یا آنکه از جهت دیگر خود آن آسان است. توضیح مطلب اینکه انسان همیشه می تواند در کنار مشکلات خود، نعمت هایی را مشاهده کند. و باید بر این خصیصه که در مقابل کوچکترین مشکلی شروع به جزع و فزع می کنیم، غلبه کنیم! و در کنار سختی ها، رفاه ها و آسایش ها را ببینیم. و به جای اینکه خود را با کسانی که نعمت های بیشتری دارند، مقایسه کنیم، خود را با کسانی مقایسه کنیم که مشکلات بیشتری دارند. (إِنَّ الْانسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا * إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا * وَ إِذا مَسَّهُ الْخَیْرُ مَنُوعاً * إِلَّا الْمُصَلِّینَ[معارج/19-22] به یقین انسان حریص و کم طاقت آفریده شده است، هنگامی که بدی به او رسد بیتابی می کند، و هنگامی که خوبی به او رسد مانع دیگران می شود (و بخل می ورزد)، مگر نمازگزاران.) یا آنکه سختی از زاویه نگاه دیگر، می تواند عنوان دیگری به خود بگیرد. کیسه دو کیلویی برای یک طفل بسیار سنگین است اما همان کیسه برای مرد بالغ، بار سبکی است. و انسان اگر استعدادهای خود را شکوفا کند و رشد نماید، شانه های او، به راحتی مشکلات را حمل خواهد کرد. بدون اینکه بی تاب شود. از همین روست که قرآن آنجا که از بار سنگین و کمر شکن بر روی دوش نبی سخن می گوید، راه حل این سختی را در قوی تر کردن شانه ها معرفی می کند. و به همین دلیل سخن از شرح صدری می گوید که به مثابه برداشتن بار است: (أَ لَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ * وَ وَضَعْنَا عَنکَ وِزْرَکَ * الَّذِی أَنقَضَ ظَهْرَکَ[شرح/1-3] آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم، و بار سنگین تو را از تو برنداشتیم؟! همان باری که سخت بر پشت تو سنگینی می کرد!) و اگر منظور به دنبال آمدن آسانی ها پس از سختی ها باشد نیز باید دقت کنیم که وسعت ما به اندازه ابدیت است و نباید عجله کنیم. حتی اگر تمام مدت زندگی دنیا را غرق در انواع مشکلات باشیم، این زمان به مثابه نصفه روزی بیشتر نخواهد بود. هر چند که تقلب احوال دنیا با نگاهی به تاریخ روشن می شود و انسان به وضوح می بیند که مدار دنیا یک نواخت نیست و دائما در تغییر و تحول است: (تِلْکَ الْأَیَّامُ نُداوِلُها بَیْنَ النَّاسِ[آل عمران/140] و ما این روزها (ی پیروزی و شکست) را در میان مردم می گردانیم (و این خاصیّت زندگی دنیاست))
قرآن می فرماید: (إِنَّ مَعَ الْعُسْرِ یُسْراً[شرح/6] (آری) مسلّماً با (هر) سختی آسانی است.)
در توضیح مراد این آیه باید دقت کنیم که شاید اصلا منظور به دنبال آمدن آسانی از سختی نباشد. بلکه همراهی این دو باشد. به گونه ای که هر سختی یا همراه آسانی هایی است یا آنکه از جهت دیگر خود آن آسان است.
توضیح مطلب اینکه انسان همیشه می تواند در کنار مشکلات خود، نعمت هایی را مشاهده کند. و باید بر این خصیصه که در مقابل کوچکترین مشکلی شروع به جزع و فزع می کنیم، غلبه کنیم! و در کنار سختی ها، رفاه ها و آسایش ها را ببینیم. و به جای اینکه خود را با کسانی که نعمت های بیشتری دارند، مقایسه کنیم، خود را با کسانی مقایسه کنیم که مشکلات بیشتری دارند.
(إِنَّ الْانسَانَ خُلِقَ هَلُوعًا * إِذَا مَسَّهُ الشَّرُّ جَزُوعًا * وَ إِذا مَسَّهُ الْخَیْرُ مَنُوعاً * إِلَّا الْمُصَلِّینَ[معارج/19-22] به یقین انسان حریص و کم طاقت آفریده شده است، هنگامی که بدی به او رسد بیتابی می کند، و هنگامی که خوبی به او رسد مانع دیگران می شود (و بخل می ورزد)، مگر نمازگزاران.)
یا آنکه سختی از زاویه نگاه دیگر، می تواند عنوان دیگری به خود بگیرد. کیسه دو کیلویی برای یک طفل بسیار سنگین است اما همان کیسه برای مرد بالغ، بار سبکی است. و انسان اگر استعدادهای خود را شکوفا کند و رشد نماید، شانه های او، به راحتی مشکلات را حمل خواهد کرد. بدون اینکه بی تاب شود. از همین روست که قرآن آنجا که از بار سنگین و کمر شکن بر روی دوش نبی سخن می گوید، راه حل این سختی را در قوی تر کردن شانه ها معرفی می کند. و به همین دلیل سخن از شرح صدری می گوید که به مثابه برداشتن بار است:
(أَ لَمْ نَشْرَحْ لَکَ صَدْرَکَ * وَ وَضَعْنَا عَنکَ وِزْرَکَ * الَّذِی أَنقَضَ ظَهْرَکَ[شرح/1-3] آیا ما سینه تو را گشاده نساختیم، و بار سنگین تو را از تو برنداشتیم؟! همان باری که سخت بر پشت تو سنگینی می کرد!)
و اگر منظور به دنبال آمدن آسانی ها پس از سختی ها باشد نیز باید دقت کنیم که وسعت ما به اندازه ابدیت است و نباید عجله کنیم. حتی اگر تمام مدت زندگی دنیا را غرق در انواع مشکلات باشیم، این زمان به مثابه نصفه روزی بیشتر نخواهد بود. هر چند که تقلب احوال دنیا با نگاهی به تاریخ روشن می شود و انسان به وضوح می بیند که مدار دنیا یک نواخت نیست و دائما در تغییر و تحول است:
(تِلْکَ الْأَیَّامُ نُداوِلُها بَیْنَ النَّاسِ[آل عمران/140] و ما این روزها (ی پیروزی و شکست) را در میان مردم می گردانیم (و این خاصیّت زندگی دنیاست))
- [سایر] چرا در قرآن آیاتی دلیل بر احترام پدرومادر به فرزندان نمی بینیم؟
- [سایر] از نظر قرآن کریم راههای خودسازی و اصلاح در مورد غیبت کردن، و طریقه امر به معروف و نهی از منکر در مورد چیست؟
- [سایر] از منظر قرآن در مقابل مصیبت ها و سختی ها چه باید بکنیم؟
- [سایر] آیا از نظر قرآن هدف ارسال انبیاء و رسل مربوط به امر آخرت است و یا اینکه به زندگی دنیوی انسانها نیز مربوط است؟
- [آیت الله خامنه ای] با توجه به نظر مبارک حضرت امام راحل(قدّس سرّه) و نظر مبارک حضرتعالی و بعضی فقهای دیگر که امر و جوهات راجع به ولی امر مسلمین است، پرداخت وجوهات به غیر ولی امر چه حکمی دارد؟
- [سایر] عوامل کم رنگ شدن بحث امر به معروف و نهی از منکر را از نظر تاریخی بیان کنید؟
- [سایر] چرا رؤیاهای ناراحت کننده می بینیم؟
- [سایر] چگونه امامی را که نمی بینیم بشناسیم؟
- [سایر] کسی که شرایط ازدواج برایش فراهم نیست و از نظر غریزه جنسی در سختی به سر میبرد، آیا میتواند استمنا کند؟
- [سایر] آیا خداوند را در روز قیامت به چشم می بینیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه به آسانی می تواند زخم را پانسمان کند و از سرایت خون به سایر بدن یا لباس جلوگیری کند باید این کار را انجام دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که دارای چنین بیماری هستند، اگر به آسانی قابل معالجه باشند واجب است معالجه کنند و اگر نکنند برای آنها اشکال دارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر پدر و مادر کافر یا گناهکار باشند، فرزند نباید پیروی در کفر آنها یا گناه آنها داشته باشد، بلکه اگر میتواند باید با لطف و مهربانی و با تسلّط بر اعصاب و صبر بر تندی آنها نهی از منکر کند، و اگر نهی از منکر اثر نداشت و یا نهی از منکر موجب غضب و تندی آنها شد، نهی از منکر لازم نیست و واجب است از نظر قرآن شریف، رفتار اولاد با آنها کریمانه و با تلطّف و مهربانی باشد: (وَ صاحِبْهُما فِی الدُّنْیا مَعْرُوفا)[2] (و در دنیا به خوبی با پدر و مادر معاشرت کنید.) صفحه 411
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.
- [آیت الله وحید خراسانی] امر به معروف و نهی از منکر در مواردی که برای امر کننده و نهی کننده موجب حرج و مشقت غیر قابل تحمل از نظر عرف باشد واجب نیست مگر در اموری که اهمیت انها در شرع مقدس به مرتبه ای باشد که تکلیف به انها به واسطه حرج رفع نشود مانند حفظ دین و نفوس مسلمین
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که در تنگی وقت نماز باید تیمم کند اگر به قصد ان که وضو مستحب است یا برای امر مستحبی که وضو برای ان تشریع شده مثل خواندن قران وضو بگیرد صحیح است و اگر قصد کند برای خواندن ان نماز به نحوی که اگر امر به نماز با وضو نباشد قصد وضو نداشته باشد ان وضو باطل است
- [آیت الله اردبیلی] بیان مسأله شرعی در امر به معروف و نهی از منکر کفایت نمیکند، بلکه باید مکّلف امر و نهی کند؛ مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، با بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل، از آن امر و نهی بفهمد.
- [امام خمینی] بیان مسأله شرعیه کفایت نمیکند در امر به معروف و نهی از منکر بلکه باید مکلف امر و نهی کند. مگر آن که مقصود از امر به معروف و نهی از منکر، از بیان حکم شرعی حاصل شود و یا طرف مقابل از آن امر و نهی بفهمد.
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسیکه ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعضی امر و نهی کنند و مؤثر نشود و بعض دیگر احتمال بدهند که امر یا نهی آنها مؤثر است واجب است امر و یا نهی کنند.