این مطلب صحیح است که نباید استخوان را به شکل کامل پاک کنیم، چون اجنه از آن استفاده می کنند (و ظاهرا استفاده آن ها به شکل بو کردن است) علی بن اسباط گوید: که ابو حمزه طعامی تهیّه کرد و ما را که جماعتی بودیم دعوت کرد، هنگام خوردن غذا ابو حمزه شخصی را دید که استخوانی را بکلّی پاک نمود، او را آواز داد که این کار را نکن زیرا از علی بن الحسین علیهما السّلام شنیدم که میفرمود: استخوان را از هر چه با او است برهنه نسازید زیرا جنّ را در آن سهم است و اگر چنین کنید چیزی را از خانه میرباید که برای شما بهتر است از اینکه به استخوان است.[1] از امام ششم علیه السّلام پرسیدم کسی با استخوان یا پشکل یا چوب استنجاء کند، فرمود: استخوان و سرگین خوراک پریانند که با رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله قرار داد کردند، و با هیچ کدام شایسته نیست.[2] البته دقت کنید که این مطلب منافاتی با احکام دینی درباره ترک اسراف ندارد. و مقداری که بهتر است باقی گذاشته شود، آن است که در اصل انسان ها به آن رغبتی ندارند. و منظور ترک کردن گوشت بر روی استخوان نیست. آیا ثوابی دارد که بر آن (استخوان) چیزی گذارند؟ و اظهر اینست که جن همان بو کشند زیرا چیزی در آن نماند که بخورند مگر آنکه خوراکی جز آدمی داشته باشند.[3] و درباره باقی گذاشتن ته مانده ای از غذا، ظاهرا مصداق اسراف است و جایز نیست. و نه تنها باقی گذاشتن غذا سبب ثروت نمی شود، بلکه تمیز کردن ظرف غذا، موجب افزایش روزی شمرده شده است. چون در روایتی، خوردن ته غذا، یکی از عوامل ثروت معرفی شده است که با نقل این روایت، عوامل ثروت و فقر را نیز بیان می کنم: علی علیه السّلام فرمود: پرده های عنکبوت را از خانه پاک کنید که موجب فقر می گردد بول در حمام فقر می آورد، خوردن در حال جنابت موجب فقر می شود و نیز چیزهائی که موجب فقر می گردد عبارتند از: شانه کردن سر در حال قیام. گذاشتن کثافت در خانه، سوگند به دروغ، زنا، حرص زیاد خوابیدن بین نماز مغرب و عشاء، خوابیدن قبل از طلوع آفتاب، اعتیاد به دروغ، شنیدن موسیقی، رد سائل در شب، نداشتن عقل معیشت، قطع رحم. پس از این فرمود: شما را خبر دهم از آنچه رزق را زیاد می کند، گفتند: بفرمائید، فرمود جمع کردن بین دو نماز، تعقیب نماز صبح، صله رحم، پاک کردن منزل از کثافات، مواساة با مؤمن، صبح دنبال زندگی رفتن، استغفار، گفتار حق، اجابت مؤذن و سخن نگفتن در بیت الخلاء. حریص نبودن، شکر منعم، دوری کردن از سوگند حرام، شستن دست قبل از خوردن غذا، خوردن غذائی که از سفره می ریزد، و هر کس هر روز سی بار سبحان اللَّه بگوید خداوند هفتاد نوع بلا را از او دور میگرداند، که آسانترین آنها فقر می باشد.[4] [1]. من لا یحضره الفقیه، ج3، ص: 351. [2]. بحار الأنوار، ج60، ص82. [3]. بحار الأنوار، ج60، ص31. [4]. مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، ص: 12.
این مطلب صحیح است که نباید استخوان را به شکل کامل پاک کنیم، چون اجنه از آن استفاده می کنند (و ظاهرا استفاده آن ها به شکل بو کردن است)
علی بن اسباط گوید: که ابو حمزه طعامی تهیّه کرد و ما را که جماعتی بودیم دعوت کرد، هنگام خوردن غذا ابو حمزه شخصی را دید که استخوانی را بکلّی پاک نمود، او را آواز داد که این کار را نکن زیرا از علی بن الحسین علیهما السّلام شنیدم که میفرمود: استخوان را از هر چه با او است برهنه نسازید زیرا جنّ را در آن سهم است و اگر چنین کنید چیزی را از خانه میرباید که برای شما بهتر است از اینکه به استخوان است.[1]
از امام ششم علیه السّلام پرسیدم کسی با استخوان یا پشکل یا چوب استنجاء کند، فرمود: استخوان و سرگین خوراک پریانند که با رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله قرار داد کردند، و با هیچ کدام شایسته نیست.[2]
البته دقت کنید که این مطلب منافاتی با احکام دینی درباره ترک اسراف ندارد. و مقداری که بهتر است باقی گذاشته شود، آن است که در اصل انسان ها به آن رغبتی ندارند. و منظور ترک کردن گوشت بر روی استخوان نیست.
آیا ثوابی دارد که بر آن (استخوان) چیزی گذارند؟ و اظهر اینست که جن همان بو کشند زیرا چیزی در آن نماند که بخورند مگر آنکه خوراکی جز آدمی داشته باشند.[3]
و درباره باقی گذاشتن ته مانده ای از غذا، ظاهرا مصداق اسراف است و جایز نیست. و نه تنها باقی گذاشتن غذا سبب ثروت نمی شود، بلکه تمیز کردن ظرف غذا، موجب افزایش روزی شمرده شده است. چون در روایتی، خوردن ته غذا، یکی از عوامل ثروت معرفی شده است که با نقل این روایت، عوامل ثروت و فقر را نیز بیان می کنم:
علی علیه السّلام فرمود: پرده های عنکبوت را از خانه پاک کنید که موجب فقر می گردد بول در حمام فقر می آورد، خوردن در حال جنابت موجب فقر می شود و نیز چیزهائی که موجب فقر می گردد عبارتند از:
شانه کردن سر در حال قیام. گذاشتن کثافت در خانه، سوگند به دروغ، زنا، حرص زیاد خوابیدن بین نماز مغرب و عشاء، خوابیدن قبل از طلوع آفتاب، اعتیاد به دروغ، شنیدن موسیقی، رد سائل در شب، نداشتن عقل معیشت، قطع رحم.
پس از این فرمود: شما را خبر دهم از آنچه رزق را زیاد می کند، گفتند: بفرمائید، فرمود جمع کردن بین دو نماز، تعقیب نماز صبح، صله رحم، پاک کردن منزل از کثافات، مواساة با مؤمن، صبح دنبال زندگی رفتن، استغفار، گفتار حق، اجابت مؤذن و سخن نگفتن در بیت الخلاء. حریص نبودن، شکر منعم، دوری کردن از سوگند حرام، شستن دست قبل از خوردن غذا، خوردن غذائی که از سفره می ریزد، و هر کس هر روز سی بار سبحان اللَّه بگوید خداوند هفتاد نوع بلا را از او دور میگرداند، که آسانترین آنها فقر می باشد.[4]
[1]. من لا یحضره الفقیه، ج3، ص: 351.
[2]. بحار الأنوار، ج60، ص82.
[3]. بحار الأنوار، ج60، ص31.
[4]. مشکاة الأنوار فی غرر الأخبار، ص: 12.
- [آیت الله علوی گرگانی] بعضی از روستائیان ته ظرف شیر را مقداری آب میریزند تا شیری که به خاطر غلظت در ته ظرف مانده پاک شود، آیا این غشّ در معامله است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مبلغی را از کسی قرض بگیریم و در مقابل آن ، یک گاو رهن بگذاریم، خرج غذای گاو بر عهده کیست؟
- [سایر] آیا واقعا کسانی شیطان یا اجنه را می پرستند؟
- [سایر] آیا اجنه می توانند یک انسان را بکشند؟
- [سایر] چگونه رنجشهای خود را با یکدیگر در میان بگذاریم؟
- [سایر] آیا گریه و نوحه اجنه بر امام حسین(علیه السلام) صحت دارد؟ چگونه؟
- [سایر] چرا پیامبر اجنه حضرت محمد (ص) بود و از جنس خودشان نبود؟
- [سایر] اگر در لیست مخاطبین گوشی موبایل، عکس مخاطبین را در کنار نام آنها بگذاریم ، اشکالی دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شخص بی نماز، خانه انسان بیاید آیا جایز است آب و غذا جلو او بگذاریم؟
- [سایر] آیا ممکن است برخی موجودات ماورائی ( اجنه) برای جدا شدن روح از بدن در حالت خواب به انسان کمک کنند؟
- [آیت الله مظاهری] هرگاه ظرفی را که ته آن سوراخ است روی زمین نجسی بگذارند چنانچه آب با فشار از آن خارج شود داخل ظرف نجس نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه ظرفی را که ته آن سوراخ است روی زمین نجسی بگذارند، چنانچه آب با فشار از آن خارج شود داخل ظرف نجس نخواهد شد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زیاد آشامیدن آب و آشامیدن آن بعد از غذای چرب و در شب به حال ایستاده مکروه است و نیز آشامیدن آب با دست چپ و همچنین از جای شکسته ظرف و جایی که دسته آن است مکروه می باشد.
- [آیت الله مظاهری] هفت کار در آشامیدن آب مکروه است: اوّل: زیاد آشامیدن آب. دوّم: آشامیدن آب بعد از غذای چرب. سوّم: در شب، ایستاده آب آشامیدن. چهارم: آشامیدن آب با دست چپ. پنجم: آشامیدن آب از ظرف شکسته. ششم: آشامیدن آب از جایی که دسته ظرف است. هفتم: فوت کردنِ آشامیدنیها.
- [آیت الله علوی گرگانی] غذای نجسی که لای دندانها مانده اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد پاک میشود.
- [آیت الله مظاهری] غذای نجسی که لای دندانها مانده اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد پاک میشود.
- [آیت الله بروجردی] غذای نجسی که لای دندانها مانده اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد، پاک میشود.
- [امام خمینی] غذای نجسی که لای دندانها مانده اگر آب در دهان بگردانند و به تمام غذای نجس برسد، پاک می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان کسی را اجیر نماید و شرط کند که مخارج او را بدهد (مانند خدمتکار) در صورتی که بشرط خود عمل کند و نانخور او حساب شود باید فطره او را هم بدهد ولی چنانچه شرط کند که مقداری از مخارج او را بدهد و مثلا پولی هم برای دیگر مخارجش بدهد، دادن فطره او واجب نیست مانند کارگران در کارخانه ها و مهمانخانه ها که معمولا کارکنان، غذای خود را همانجا می خورند فطره آنها بر خودشان است نه بر صاحبکار.
- [آیت الله بهجت] اگر ظرف بزرگی مثل پاتیل و خمره نجس شود، چنانچه یک مرتبه آن را از آب پر کنند و خالی کنند بنا بر اظهر پاک می شود ؛ و همچنین است اگر یک مرتبه از بالا آب در آن بریزند، به طوری که تمام اطراف آن را بگیرد ؛ و باید آبی که ته آن جمع می شود بیرون آورند.