انسان پس از مرگ اسیر اعمال خویش است و عمل دیگران تاثیری در حال او ندارد. کما اینکه قرآن به این مطلب با تعابیر مختلف اشاره کرده است. (أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَها ما کَسَبَتْ وَ لَکُمْ ما کَسَبْتُمْ وَ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا کانُوا یَعْمَلُونَ[بقره/134] اعمال آنان، مربوط به خودشان بود و اعمال شما نیز مربوط به خود شماست و شما هیچ گاه مسئول اعمال آنها نخواهید بود.) و اگر اطلاع از احوال بازماندگان سبب رنج یا خشنودی متوفی می شود، این نیز در گرو اعمال خود متوفی است که اگر خدای متعال به خاطر اعمالش بخواهد به او پاداش بدهد، یکی از پاداش ها، با خبر کردن از اخبار مسرت بخش بازماندگان است و اگر خدای متعال بخواهد شخص را به سبب اعمالش معذب کند، یکی از عذاب ها، با خبر کردن از اخبار ملالت بار بازماندگان است. امام صادق (ع) فرموده اند: روح مؤمن اجازه مییابد و به دیدار خانوادهاش میآید تا از حال و روزگار آنان با خبر گردد، اما آن چه برای او محبوب و مسرت آمیز باشد، مشاهده میکند و آن چه برای او مکروه و نفرت آمیز باشد، مشاهده نخواهد کرد. روح کافر نیز به دیدار خانوادهاش موفق میشود، اما آن چه برای او مکروه و نفرت آمیز باشد، مشاهده میکند و آن چه برای او محبوب و مسرت بخش باشد، مشاهده نخواهد کرد.[1] و مطابق روایات پیامبر (ص) و ائمه (علیهم السلام) در فقدان عزیزانشان می گریستند. در حالی که اگر گریه در مصیبت عزیزان سبب رنج متوفی می شد، آنها هرگز این عمل را انجام نمی دادند. زبیر بن بکار روایت کرده است: وقتی ابراهیم را به قبرستان بردند حضرت هم به قبرستان رفت و کنار قبر ابراهیم نشست. سپس قدری نزدیکتر به قبر شد وقتی دید ابراهیم را در قبر گذاشتهاند اشک از دیدگان مبارکش جاری شد. اصحاب چون حالت گریان پیغمبر صلّی اللَّه علیه و آله را دیدند همه با صدای بلند گریستند.[2] روایت شده است که: وقتی عثمان مظعون وفات نمود رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله پارچه را از صورت عثمان بن مظعون کنار زد و ما بین دیدگان او را بوسید سپس گریه بسیار نمود.[3] بنابراین حالات بازماندگان تاثیری در رنج متوفی ندارد و تنها معنای مرتبط و صحیح به این مطلب، در جایی است که بازماندگان بر اثر بی صبری در مرگ عزیزان شروع به کفر گویی و کلمات ناصحیح بکنند که این گونه مطالب سبب عذاب خودشان خواهد شد و باز هم تاثیری بر روی متوفی ندارد. و این سخن معنای حقی است که در روایات بیان شده است: از جابر بن عبد اللّه انصاری رضی اللَّه عنه نقل شده است که گفت: ابراهیم در حال جان دادن بود. رسول اکرم (ص) او را در دامن خود گذاشت و فرمود: ای فرزند عزیزم! من در این حال مالک اختیار تو نیستم، هیچ کاری از دست من برای تو ساخته نیست و اشک از دیدگان مبارک حضرت جاری شد. عبد الرحمن به حضرت عرض کرد: یا رسول اللَّه! آیا شما گریه میکنید مگر خود شما گریه کردن در مصیبت را نهی نفرمودید؟ حضرت فرمود: من از دو نوع صدا و ناله زشت نهی کردم. 1- صدای آوازهخوانی لهو و لعب و موسیقی شیطانی. 2- صدایی به هنگام مصیبت که توأم با خراشاندن صورت و پاره کردن گریبان و ناله اعتراض آمیز شیطانی باشد. اما گریه من بر مرگ ابراهیم گریه رحمانی است، و کسی که رحم نکند و ترحم نداشته باشد مورد مرحمت خداوند واقع نمی شود.[4] [1]. الکافی، ج3، ص 230. [2]. مسکن الفؤاد عند فقد الأحبة و الأولاد، ص 103. [3]. بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج79، ص 91. [4]. عوالی اللئالی العزیزیة فی الأحادیث الدینیة، ج1، ص 89.
انسان پس از مرگ اسیر اعمال خویش است و عمل دیگران تاثیری در حال او ندارد. کما اینکه قرآن به این مطلب با تعابیر مختلف اشاره کرده است.
(أُمَّةٌ قَدْ خَلَتْ لَها ما کَسَبَتْ وَ لَکُمْ ما کَسَبْتُمْ وَ لا تُسْئَلُونَ عَمَّا کانُوا یَعْمَلُونَ[بقره/134] اعمال آنان، مربوط به خودشان بود و اعمال شما نیز مربوط به خود شماست و شما هیچ گاه مسئول اعمال آنها نخواهید بود.)
و اگر اطلاع از احوال بازماندگان سبب رنج یا خشنودی متوفی می شود، این نیز در گرو اعمال خود متوفی است که اگر خدای متعال به خاطر اعمالش بخواهد به او پاداش بدهد، یکی از پاداش ها، با خبر کردن از اخبار مسرت بخش بازماندگان است و اگر خدای متعال بخواهد شخص را به سبب اعمالش معذب کند، یکی از عذاب ها، با خبر کردن از اخبار ملالت بار بازماندگان است.
امام صادق (ع) فرموده اند: روح مؤمن اجازه مییابد و به دیدار خانوادهاش میآید تا از حال و روزگار آنان با خبر گردد، اما آن چه برای او محبوب و مسرت آمیز باشد، مشاهده میکند و آن چه برای او مکروه و نفرت آمیز باشد، مشاهده نخواهد کرد. روح کافر نیز به دیدار خانوادهاش موفق میشود، اما آن چه برای او مکروه و نفرت آمیز باشد، مشاهده میکند و آن چه برای او محبوب و مسرت بخش باشد، مشاهده نخواهد کرد.[1]
و مطابق روایات پیامبر (ص) و ائمه (علیهم السلام) در فقدان عزیزانشان می گریستند. در حالی که اگر گریه در مصیبت عزیزان سبب رنج متوفی می شد، آنها هرگز این عمل را انجام نمی دادند.
زبیر بن بکار روایت کرده است: وقتی ابراهیم را به قبرستان بردند حضرت هم به قبرستان رفت و کنار قبر ابراهیم نشست. سپس قدری نزدیکتر به قبر شد وقتی دید ابراهیم را در قبر گذاشتهاند اشک از دیدگان مبارکش جاری شد. اصحاب چون حالت گریان پیغمبر صلّی اللَّه علیه و آله را دیدند همه با صدای بلند گریستند.[2]
روایت شده است که: وقتی عثمان مظعون وفات نمود رسول خدا صلّی اللَّه علیه و آله پارچه را از صورت عثمان بن مظعون کنار زد و ما بین دیدگان او را بوسید سپس گریه بسیار نمود.[3]
بنابراین حالات بازماندگان تاثیری در رنج متوفی ندارد و تنها معنای مرتبط و صحیح به این مطلب، در جایی است که بازماندگان بر اثر بی صبری در مرگ عزیزان شروع به کفر گویی و کلمات ناصحیح بکنند که این گونه مطالب سبب عذاب خودشان خواهد شد و باز هم تاثیری بر روی متوفی ندارد. و این سخن معنای حقی است که در روایات بیان شده است:
از جابر بن عبد اللّه انصاری رضی اللَّه عنه نقل شده است که گفت: ابراهیم در حال جان دادن بود. رسول اکرم (ص) او را در دامن خود گذاشت و فرمود: ای فرزند عزیزم! من در این حال مالک اختیار تو نیستم، هیچ کاری از دست من برای تو ساخته نیست و اشک از دیدگان مبارک حضرت جاری شد.
عبد الرحمن به حضرت عرض کرد: یا رسول اللَّه! آیا شما گریه میکنید مگر خود شما گریه کردن در مصیبت را نهی نفرمودید؟
حضرت فرمود: من از دو نوع صدا و ناله زشت نهی کردم.
1- صدای آوازهخوانی لهو و لعب و موسیقی شیطانی.
2- صدایی به هنگام مصیبت که توأم با خراشاندن صورت و پاره کردن گریبان و ناله اعتراض آمیز شیطانی باشد.
اما گریه من بر مرگ ابراهیم گریه رحمانی است، و کسی که رحم نکند و ترحم نداشته باشد مورد مرحمت خداوند واقع نمی شود.[4]
[1]. الکافی، ج3، ص 230.
[2]. مسکن الفؤاد عند فقد الأحبة و الأولاد، ص 103.
[3]. بحار الأنوار (ط - بیروت)، ج79، ص 91.
[4]. عوالی اللئالی العزیزیة فی الأحادیث الدینیة، ج1، ص 89.
- [سایر] آیا گریه بر میت سبب عذاب اوست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] گریه کردن هنگام نماز خواندن ، سبب باطل شدن نماز می شود؟
- [سایر] از منظر دینی چرا زندگی دنیا همراه با رنج و درد خلق شده است؟
- [آیت الله خوئی] حکم تشریح نمودن بدن مرده در موارد زیر چیست با محافظت بر عدم قطع عضوی از اعضای او. 1 - اگر این تشریح برای غرض جنایی بوده باشد، مانند شناخت سبب وفات. 2 - اگر برای غرض شناخت علمی فقط بوده باشد بعد از وفات شخص. 3 - برای غرض علمی بوده باشد مانند اینکه سبب وفات او را میدانیم، ولیکن برای شناخت آثار مرض بر روی جسم فرد مرده تشریح گردد.
- [سایر] آیا کسانی که مرده اند از این دنیا مطلع هستند ؟
- [آیت الله بهجت] آیا شخص جنب می تواند مرده ها را غسل دهد؟
- [سایر] گفته می شود زندگی همه مخلوقات به دست خداوند است وقتی یک انسان به دنیا می آید و از دنیا می رود همه خواست خداوند بوده آیا این حقیقت دارد؟ آیا هر اتفاقی که می افتد حتی اگر حادثه ای سبب مرگ یک انسان گردد همه خواست خدا بوده و همه را خدا وسیله ای قرار داده که جان این شخص را بگیرد؟ اگر این جوری باشد پس آدم کشتن هم گناه نیست اگر یک شخص شخص دیگری را می کشد این شخص وسیله خداوند بوده که جان آن شخص دیگر را بگیرد.
- [آیت الله بهجت] آیا نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا آمده است، مستحب است؟
- [سایر] اینکه میگویند: (روح مرده در آن دنیا آگاه است) یعنی چه؟ از کجا آگاه است؟ آیا از طریق فرشتگان با این دنیا در ارتباط است؟
- [سایر] پسر 8 ساله ام خیلی حساس و زود رنج است و سریع سر کوچکترین مساله گریه میکنه. اخلاق من آرام و صبور و اخلاق مادرش تند و عصبی است. در رابطه با تغییر اخلاق او چکار کنیم؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هشتم از مبطلات نماز بنابر احتیاط واجب ان است که برای کار دنیا عمدا گریه کند مگر این که جاهل قاصر باشد و اگر از ترس خدا یا برای اخرت گریه کند از بهترین اعمال است
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه بچه چهارماهه ای یا بیشتر مرده به دنیا بیاید، مادر او بنابر احتیاط واجب باید غسل مس میت کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که برای روزه شخص مرده ای اجیر شده می تواند روزه مستحبی برای خودش بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده، رجاءً مانعی ندارد و نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده رجاء اشکال ندارد ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا امده مشروع نیست
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده، مستحب است، ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا آمده، مستحب نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نماز خواندن بر بچه ای که شش سال او تمام نشده؛ رجاء مانعی ندارد؛ ولی نماز خواندن بر بچه ای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله بروجردی] نماز خواندن بر بچّهای که شش سال او تمام نشده، مستحب است، ولی نماز خواندن بر بچّهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله خوئی] نماز خواندن بر بچهای که شش سال او تمام نشده رجاءاً مانعی ندارد ولی نماز خواندن بر بچهای که مرده به دنیا آمده مستحب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اجیر عبادتهای شخص مرده را به نیابت از او بجا آورد و اگر عملیرا انجام دهد وثواب آن را برای او هدیه کند کافی نیست.