بر اساس آیات و روایات، ارتباط خاصی میان قبر برزخی و قبر خاکی، یعنی بین روح انسان در برزخ و بدن مادی او در قبر خاکی وجود دارد. این ارتباط، در اصل از ارتباط روح و بدن مادی که در طول زندگی دنیوی با یکدیگر یک نوع اتحاد داشتهاند، سرچشمه میگیرد که با قطع تعلق روح از بدن پس از مرگ به کلی از میان نمیرود، بلکه یک نوع ارتباط در حدّ پایینتری میان روح برزخی و بدن مادی و خاکی وجود دارد، از همین رو، قبر خاکی با قبر و عالم برزخی روح ارتباطی دارد که نقاط دیگر این ارتباط را ندارند، به همین جهت است که به رغم حضور روح در عالمی فوق ماده،[برزخ] توجه خاصی به بدن مادی و نقطهای که بدن خاکی در آن است، دارد. بر اساس ارتباط میان قبر خاکی و قبر برزخی است که دستور و احکام خاصی در باب قبر، تشییع جنازه، کفن، دفن، حرمت قبر، استحباب زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت بر سر قبور و نظایر آن ها در شریعت اسلامی وجود دارد. ارتباط روح با قبر خاکی موجب میشود که بتوان از این طریق بهتر با روح رابطه برقرار و به او توجه کرده و نیز توجه او را جلب کرد، بدین جهت در روایات تأکید فراوانی بر زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت و تلاوت قرآن کریم بر سر قبرها شده، هر چند این آداب در هر جایی برای مردگان خوب است، ولی به دلیل ارتباط قبر برزخی با قبر خاکی بر انجام این آداب بر سر قبرها تأکید بیش تری شده و از استحباب بیش تری برخوردار است. امام رضا(ع) فرمود:(هر کس قبر مؤمنی را زیارت کند و سوره "انّا انزلناه" را هفت بار، بر قبر او بخواند، خداوند او و صاحب قبر را می آمرزد).[1] از طرفی ارواح نیز بر اساس این ارتباط با بدن مادی و قبر خود از حضور مؤمنان مسرور و شادمان میشوند. حضرت علی(ع) میفرماید: (اموات خود را زیارت کنید ،چون آنها به خاطر زیارت شما خوشحال میشوند. شخص کنار قبر پدر و مادرش بعد از این که برای آنها دعا کرد، میتواند حاجات خود را طلب نماید).[2] در روایات متعددی وارد شده: (وقتی مؤمنان به زیارت اهل قبور میروند، آنها علم به حضورشان پیدا میکنند . از حضور مؤمنان بر سر قبور خود خوشحال میشوند. با آنها اُنس میگیرند. وقتی که مؤمنان از روی قبر آنها دور میشوند، دچار وحشت میشوند).[3] خواندن دعا و قرآن و طلب آمرزش برای اموات و زیارت قبور آنان موجب آرامش اهل قبور و بالا رفتن درجه آنها میشود. از امام صادق(ع) سؤال شد: زمانی که شخص بر قبر پدرش و قبر افراد دیگر اعم از این که نزدیک قبر پدرش باشند یا قبوری که دورتر هستند، حضور پیدا کند، آیا نفعی برای اهل قبور دارد؟ امام(ع) فرمود: (بله، حضور برای اهل قبور نفع دارد. همان طوری که برای شما هدیه ای آورند، شاد و خوشحال میشوید، آنها هم از حضور شما خوشحال میشوند).[4] [1]. صدوق من لا یحضره الفقیه، ، ج 1، ص 115، ح 40.صدوق، دارالأضواء، بیروت [2]. وسائل الشیعه، ج 2، ص 878، ح 5،نشر دارالاحیا التراث العربی، بی تا [3]. همان، احادیث 4321. [4]. میزان الحکمه، ج 2، ص 1200، ح 7988،نشر دارالحدیث، قم، 1416 ق
بر اساس آیات و روایات، ارتباط خاصی میان قبر برزخی و قبر خاکی، یعنی بین روح انسان در برزخ و بدن مادی او در قبر خاکی وجود دارد. این ارتباط، در اصل از ارتباط روح و بدن مادی که در طول زندگی دنیوی با یکدیگر یک نوع اتحاد داشتهاند، سرچشمه میگیرد که با قطع تعلق روح از بدن پس از مرگ به کلی از میان نمیرود، بلکه یک نوع ارتباط در حدّ پایینتری میان روح برزخی و بدن مادی و خاکی وجود دارد، از همین رو، قبر خاکی با قبر و عالم برزخی روح ارتباطی دارد که نقاط دیگر این ارتباط را ندارند، به همین جهت است که به رغم حضور روح در عالمی فوق ماده،[برزخ] توجه خاصی به بدن مادی و نقطهای که بدن خاکی در آن است، دارد.
بر اساس ارتباط میان قبر خاکی و قبر برزخی است که دستور و احکام خاصی در باب قبر، تشییع جنازه، کفن، دفن، حرمت قبر، استحباب زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت بر سر قبور و نظایر آن ها در شریعت اسلامی وجود دارد.
ارتباط روح با قبر خاکی موجب میشود که بتوان از این طریق بهتر با روح رابطه برقرار و به او توجه کرده و نیز توجه او را جلب کرد، بدین جهت در روایات تأکید فراوانی بر زیارت قبور، دعا، طلب رحمت و مغفرت و تلاوت قرآن کریم بر سر قبرها شده، هر چند این آداب در هر جایی برای مردگان خوب است، ولی به دلیل ارتباط قبر برزخی با قبر خاکی بر انجام این آداب بر سر قبرها تأکید بیش تری شده و از استحباب بیش تری برخوردار است. امام رضا(ع) فرمود:(هر کس قبر مؤمنی را زیارت کند و سوره "انّا انزلناه" را هفت بار، بر قبر او بخواند، خداوند او و صاحب قبر را می آمرزد).[1]
از طرفی ارواح نیز بر اساس این ارتباط با بدن مادی و قبر خود از حضور مؤمنان مسرور و شادمان میشوند.
حضرت علی(ع) میفرماید: (اموات خود را زیارت کنید ،چون آنها به خاطر زیارت شما خوشحال میشوند. شخص کنار قبر پدر و مادرش بعد از این که برای آنها دعا کرد، میتواند حاجات خود را طلب نماید).[2] در روایات متعددی وارد شده: (وقتی مؤمنان به زیارت اهل قبور میروند، آنها علم به حضورشان پیدا میکنند . از حضور مؤمنان بر سر قبور خود خوشحال میشوند. با آنها اُنس میگیرند. وقتی که مؤمنان از روی قبر آنها دور میشوند، دچار وحشت میشوند).[3]
خواندن دعا و قرآن و طلب آمرزش برای اموات و زیارت قبور آنان موجب آرامش اهل قبور و بالا رفتن درجه آنها میشود. از امام صادق(ع) سؤال شد: زمانی که شخص بر قبر پدرش و قبر افراد دیگر اعم از این که نزدیک قبر پدرش باشند یا قبوری که دورتر هستند، حضور پیدا کند، آیا نفعی برای اهل قبور دارد؟ امام(ع) فرمود: (بله، حضور برای اهل قبور نفع دارد. همان طوری که برای شما هدیه ای آورند، شاد و خوشحال میشوید، آنها هم از حضور شما خوشحال میشوند).[4]
[1]. صدوق من لا یحضره الفقیه، ، ج 1، ص 115، ح 40.صدوق، دارالأضواء، بیروت
[2]. وسائل الشیعه، ج 2، ص 878، ح 5،نشر دارالاحیا التراث العربی، بی تا
[3]. همان، احادیث 4321.
[4]. میزان الحکمه، ج 2، ص 1200، ح 7988،نشر دارالحدیث، قم، 1416 ق
- [سایر] زیاد حمام رفتن چه اثری دارد؟
- [سایر] حمام رفتن با شکم پر و شکم خالی چه اثری دارد؟
- [سایر] پیرامون طلب آمرزش برای از دست رفتگان و ... توضیح دهید؟
- [سایر] حجامت کردن روی گودی پس سر چه اثری دارد؟
- [سایر] حجامت کردن روی گودی پس سر چه اثری دارد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا در انتخاب رشته علمی اعم از حوزه مقدسه علمیه و یا سایر مراکز تحصیلی (با تشخیص صلاح آن نسبت به دنیا و آخرت) اوّلاً منع والدین چه اثری دارد؟ آیا مسأله والدینی که می خواهند فرزندان خود را از رفتن به حوزه و عالم دین شدن منع نمایند اطاعت اولاد از چنین والدینی واجب است؟
- [سایر] حضرت مریم و آسیه (س) چگونه و در چه زمانی از دنیا رفتند و کجا به خاک سپرده شدند؟
- [سایر] سلام خدمت همه ی دست اندرکاران این سایت؛ زمانیکه انسانها به دنیا میآیند بدون لباس و زمانیکه این دنیا را ترک میکنند و به دنیا ابدی میپیوندند با لباس(کفن) این دنیا را ترک میکنند، چرا همانگونه که به دنیا میآیند یعنی برهنه و به همانگونه(برهنه) به خاک سپرده نمیشوند؟ چه حکمتی در آن وجود دارد؟
- [سایر] علمای فعلی اهل سنت در مورد نحوه از دنیا رفتن زهرای مرضیه(س) چه می گویند؟
- [سایر] حضرت مریم و آسیه (س) بنت مزاحم چگونه و در چه زمانی از دنیا رفتند و کجا به خاک سپرده شدند؟
- [آیت الله علوی گرگانی] بعد از آن که کف پا یا ته کفش نجس براه رفتن پاک شد، مقداری از اطراف آن هم که معمولاً به گل آلوده میشود اگر زمین یا خاک به آن اطراف برسد پاک میگردد.
- [آیت الله مظاهری] بعد از آنکه کف پا یا ته کفش نجس به واسظه راه رفتن پاک شد مقداری از اطراف آن هم که معمولاً به گل آلوده میشود اگر زمین یا خاک به آن برسد پاک میگردد.
- [آیت الله سبحانی] بعد از آنکه کف پا یا ته کفش نجس با راه رفتن پاک شد مقداری از اطراف آن هم که معمولا به گل آلوده می شود اگر زمین یا خاک به آن اطراف برسد پاک می گردد.
- [آیت الله نوری همدانی] بعد از آنکه کف پا یا ته کفش نجس به راه رفتن پاک شد ، مقداری از اطراف آن هم که معمولاً به گل آلوده می شود اگر زمین با خاک به آن اطراف برسد ، پاک میگردد .
- [آیت الله اردبیلی] هنگامی که کف پا یا زیر کفش نجس با راه رفتن پاک شد، مقداری از اطراف آن نیز که معمولاً با گِل آلوده میشود، اگر به زمین برسد یا خاک به آن اطراف برسد، پاک میگردد.
- [امام خمینی] بعد از آنکه کف پا و ته کفش نجس به راه رفتن پاک شد، مقداری از اطراف آن هم که معمولا به گل آلوده می شود، اگر زمین یا خاک به آن اطراف برسد، پاک می گردد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر پای انسان یا ته کفش او بر اثر راه رفتن روی زمین نجس، نجس شود با راه رفتن روی زمین پاک، یا کشیدن بر زمین، پاک می شود، به شرط این که زمین پاک و خشک باشد و عین نجاست زایل گردد و نیز باید زمین خاک، یا سنگ، یا آجر فرش، یا سیمان و یا مانند آن باشد. اما با راه رفتن روی فرش و حصیر و سبزه، کف پا و ته کفش نجس، پاک نمی شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .فروش خاک معدن طلا به همان مقدار طلای خالص و فروش خاک معدن نقره به همان مقدار نقره خالص باطل است؛ ولی فروش خاک معدن طلا به نقرهّ خالص و فروش خاک معدن نقره به طلای خالص , صحیح است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خاک نقره معدن را به نقره خالص و خاک طلای معدن را به طلای خالص بفروشند معامله باطل است، مگر معلوم باشد مقدار نقره موجود در خاک نقره با مقدار نقره خالص یا مقدار طلای موجود در خاک طلا با مقدار طلای خالص مساویست و اگر در جایی خاک خودش ارزش مالی داشته باشد نیز معامله صحیح است ولی فروختن خاک نقره به طلا و خاک طلا به نقره در هر حال اشکال ندارد.
- [آیت الله بهجت] خاک نجسی که بهواسطه باران گِل شود پاک است؛ اگر آب باران به همه خاک برسد و بنابر احوط موقع مخلوط شدن با خاک، مضاف نشده باشد.