نکته اساسی در این مساله آن است که تبلیغ مفهوم گسترده ای دارد و لزوما به شکل طرح مباحث منطقی نیست. بلکه ممکن است برای انجام آن، از انواع شیوه های فریبکارانه نیز استفاده شود. از همین رو تبلیغ در جوامع، همیشه با قوانینی محدود می شود. مثلا در برخی کشورها، اجازه تبلیغ مواد خوراکی مضر چون نوشابه های گازدار داده نمی شود. همچنین اگر کسی بدون رعایت ضوابط به تبلیغ امری مبادرت کند، قانون او را مجازات می کند. مثل آنکه کسی بدون اخذ مجوز نظام پزشکی، مطب تاسیس کند و به تبلیغ طبابت خویش مشغول شود. حتی در برخی موارد، عده ای مجبور به ضد تبلیغ برای خود می شوند. مثل آنکه تولید کنندگان سیگار، باید بر روی پاکت سیگار، نتایج زیان بار استفاده از سیگار را به تصویر بکشند. پس اینکه تصور کنیم، تبلیغ باید آزاد باشد و همه مختار به انتخاب باشند، درست نیست و عقلا هرگز آن را قبول نمی کنند. مثلا هیچ کس قبول نمی کند که باندهای توزیع مواد مخدر مجاز باشند، در دانشگاهها و ... مواد مخدر را تبلیغ کنند با این ادعا که انسان ها مختارند و خودشان باید انتخاب کنند. بنابراین طرح یک مطلب باید با رعایت ضوابط منطقی باشد. که یکی از لوازم منطقی بودن طرح یک ادعا، در نظر گرفتن مخاطبان و محل طرح ادعا است. روشن است که عامه مردم، دغدغه اصلی شان، تامین معیشت و نیازهای مادی است. و علاوه بر آنکه تخصص چندانی در بررسی مطالب مختلف ندارند، فرصت آن را هم ندارند. بنابراین این گونه مباحث باید در جمع کارشناسان ارائه شود و اگر قرار است، اندیشه یک امت تغییر کند، این تغییر زمانی منطقی است که از طریق تغییر اندیشه نخبگان و اندیشمندان آن امت رخ دهد. و حداقل امر آن است که طرح اندیشه هایی که متفاوت با اندیشه پذیرفته شده در جامعه هستند، در مکان هایی باشد که افراد با تصمیم قبلی خود برای شنیدن و بررسی کردن بدان جا رفته باشند. و ادعای جدید در معرض نقد کارشناسان نیز باشد تا افراد با مقایسه مطالب آنها را تمییز دهند. البته به نظر می رسد همه آنچه گفته شد، تنها جهت ترسیم فضای مطلوب است. و واقعیتی که در زمان خود با آن مواجه هستیم، آن است که گستردگی رسانه ها، تمام محدودیت ها را از بین برده، و هر کسی هر چه دارد، عرضه می کند و ادعای اینکه از طرح اندیشه ای ممانعت شده، خود یک شگرد تبلیغاتی برای مظلوم نمایی و جذب است. آنچه در این دوران باید مطرح کرد، این است که افراد خودشان مراقبت کنند که اگر خود را در معرض افکار متفاوت قرار می دهند، تنها به مقداری که فرصت بررسی منطقی دارند، خود را در معرض مطالب قرار دهند. و از هرزه خوانی و تبدیل کردن ذهن به انبان مطالب متعارض اجتناب کنند و الا بدانند که ذهن نیز ظرفیت خاصی دارد و در صورت انباشت مطالب متعارض، روزی توانایی بررسی را از دست داده و دچار شکاکیت می شوند، همان گونه که پر کردن بیش از حد معده، موجب نفخ شده و توانایی هضم را از آن سلب می کند. بنابراین باید فرصت ها را صرف مطالعه صحیح و منطقی کرد و در فضایی که دشمن برای کسب منافع خود در صدد تسخیر اذهان است، به قصد تفریح چشم و فکر و گوش خود را در اختیار او قرار ندهیم.
نکته اساسی در این مساله آن است که تبلیغ مفهوم گسترده ای دارد و لزوما به شکل طرح مباحث منطقی نیست. بلکه ممکن است برای انجام آن، از انواع شیوه های فریبکارانه نیز استفاده شود.
از همین رو تبلیغ در جوامع، همیشه با قوانینی محدود می شود. مثلا در برخی کشورها، اجازه تبلیغ مواد خوراکی مضر چون نوشابه های گازدار داده نمی شود.
همچنین اگر کسی بدون رعایت ضوابط به تبلیغ امری مبادرت کند، قانون او را مجازات می کند. مثل آنکه کسی بدون اخذ مجوز نظام پزشکی، مطب تاسیس کند و به تبلیغ طبابت خویش مشغول شود.
حتی در برخی موارد، عده ای مجبور به ضد تبلیغ برای خود می شوند. مثل آنکه تولید کنندگان سیگار، باید بر روی پاکت سیگار، نتایج زیان بار استفاده از سیگار را به تصویر بکشند.
پس اینکه تصور کنیم، تبلیغ باید آزاد باشد و همه مختار به انتخاب باشند، درست نیست و عقلا هرگز آن را قبول نمی کنند. مثلا هیچ کس قبول نمی کند که باندهای توزیع مواد مخدر مجاز باشند، در دانشگاهها و ... مواد مخدر را تبلیغ کنند با این ادعا که انسان ها مختارند و خودشان باید انتخاب کنند.
بنابراین طرح یک مطلب باید با رعایت ضوابط منطقی باشد. که یکی از لوازم منطقی بودن طرح یک ادعا، در نظر گرفتن مخاطبان و محل طرح ادعا است.
روشن است که عامه مردم، دغدغه اصلی شان، تامین معیشت و نیازهای مادی است. و علاوه بر آنکه تخصص چندانی در بررسی مطالب مختلف ندارند، فرصت آن را هم ندارند.
بنابراین این گونه مباحث باید در جمع کارشناسان ارائه شود و اگر قرار است، اندیشه یک امت تغییر کند، این تغییر زمانی منطقی است که از طریق تغییر اندیشه نخبگان و اندیشمندان آن امت رخ دهد.
و حداقل امر آن است که طرح اندیشه هایی که متفاوت با اندیشه پذیرفته شده در جامعه هستند، در مکان هایی باشد که افراد با تصمیم قبلی خود برای شنیدن و بررسی کردن بدان جا رفته باشند. و ادعای جدید در معرض نقد کارشناسان نیز باشد تا افراد با مقایسه مطالب آنها را تمییز دهند.
البته به نظر می رسد همه آنچه گفته شد، تنها جهت ترسیم فضای مطلوب است. و واقعیتی که در زمان خود با آن مواجه هستیم، آن است که گستردگی رسانه ها، تمام محدودیت ها را از بین برده، و هر کسی هر چه دارد، عرضه می کند و ادعای اینکه از طرح اندیشه ای ممانعت شده، خود یک شگرد تبلیغاتی برای مظلوم نمایی و جذب است.
آنچه در این دوران باید مطرح کرد، این است که افراد خودشان مراقبت کنند که اگر خود را در معرض افکار متفاوت قرار می دهند، تنها به مقداری که فرصت بررسی منطقی دارند، خود را در معرض مطالب قرار دهند. و از هرزه خوانی و تبدیل کردن ذهن به انبان مطالب متعارض اجتناب کنند و الا بدانند که ذهن نیز ظرفیت خاصی دارد و در صورت انباشت مطالب متعارض، روزی توانایی بررسی را از دست داده و دچار شکاکیت می شوند، همان گونه که پر کردن بیش از حد معده، موجب نفخ شده و توانایی هضم را از آن سلب می کند.
بنابراین باید فرصت ها را صرف مطالعه صحیح و منطقی کرد و در فضایی که دشمن برای کسب منافع خود در صدد تسخیر اذهان است، به قصد تفریح چشم و فکر و گوش خود را در اختیار او قرار ندهیم.
- [سایر] چرا اسلام اجازه دارد و لازم میداند که دین خود را در جامعه غیر مسلمان تبلیغ کند، اما اجازه نمیدهد به ادیان دیگر که در جامعه اسلامی دین خودشان را تبلیغ کند در صورتی که شهید مطهری در کتاب پانزده گفتار در بحث نهضت آزادیبخش اسلام میگوید حکومت اسلامی عین آزادی است و اسلام دین آزادی است. آیا اینکه ادیان دیگر اجازه تبلیغ ندارند آزادی است یا محدودیت است؟ و اینکه نمیگذارد مردم با عقل خویش دین خود را از بین ادیان دیگر انتخاب کند(در صورتی که همه ادیان دین خود را تبلیغ کند).
- [سایر] آیا در مدل حکومتی ولی فقیه، اجازه تبلیغ به سایر ادیان می دهید؟
- [آیت الله سیستانی] هر گاه نقل جنازه مسلمان به یک کشور اسلامی هزینه زیادی لازم داشته باشد آیا می توان او را در گورستان غیر مسلمان از پیروان ادیان آسمانی به خاک سپرد؟
- [سایر] فلسفه ظهور منجی در ادیان مختلف چیست؟
- [سایر] آیا حضرت علی (ع) به کشور ایران سفر نموده یا برای تبلیغ و یا جنگ، حضور داشته اند؟
- [سایر] چرا امامان ما در تبلیغ امر دین و تشکیل یک حکومت فراگیر اسلامی موفق نبودند؟
- [آیت الله سبحانی] آیا لقطه(اموال پیدا شده) در کشور کفر، حکم لقطه در کشور اسلامی را دارد؟
- [آیت الله سیستانی] چرا حجاب زن غیر مسلمان در یک کشور اسلامی واجب است ولی کشف حجاب زن مسلمان در یک کشور غیر اسلامی ممنوع می باشد؟
- [سایر] وهابیت برای تفرقه و عدم تقریب بن ادیان و مذاهب چه دلایلی دارد؟
- [آیت الله بهجت] از آن جا که ما در کشور پاکستان زندگی می کنیم و در کشور مذکور هیچ نوع تبلیغات اسلامی از طرف کشور صورت نمی گیرد، بالخصوص درباره مکتب اهل بیت علیهم السّلام . چنان چه بعضی از ادارات تعلیم و تربیت اسلامی توسط خود مردم تأسیس شده که این مراکز بودجه مخصوصی ندارند و از نظر مالی در مضیقه اند. آیا اجازه می فرمایید سهم مبارک امام علیه السّلام را به این مراکز تحویل دهیم؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی نداند لباس معیّنی از حیوان است یا غیر حیوان، اقامه نماز با آن مانعی ندارد ; نیز اگر بداند از حیوان است و نداند از حرام گوشت است یا حلالگوشت, اشکالی ندارد; چه در کشور اسلامی درست شده باشد یا در کشور غیر اسلامی.
- [آیت الله سیستانی] اگر شک داشته باشد که لباس از حیوان حلال گوشت است یا حرام گوشت ، چه در کشور اسلامی تهیه شده باشد چه غیر اسلامی ، جایز است با آن نماز بخواند .
- [آیت الله سیستانی] صحت جُعاله، اجاره، حواله و دیگر معاملات مشروعی که در بانکهای دولتی در کشورهای اسلامی رایج است، نیازمند به اجازه حاکم شرع است، و بدون اجازه او این معاملات صحیح نیست، و همچنین است معاملات مشروعی که در بانکهای مشترک بین دولت و مردم در کشورهای اسلامی رایج است که نسبت به سهم دولت، صحّت معاملات متوقف بر اجازه حاکم شرع (مرجع) است.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استفاده از جنگلها و نیزارهای طبیعی و دریاها و معادن و رودخانههای بزرگ و جانوران وحشی و مانند آنها، باید با اجازه حکومت باشد، هر چند این اجازه به طور عام باشد.
- [آیت الله اردبیلی] شهیدی که در میدان جنگ و در معرکه، پیش از آن که به سراغ او بیایند به شهادت رسیده و جان داده است، غسل و کفن ندارد و باید او را با لباسهای خود بدون غسل دفن کنند، چه جنگ در زمان امام علیهالسلام و به اذن و اجازه امام علیهالسلام باشد و چه برای دفاع از اسلام و کشور اسلامی به شهادت رسیده باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مثلاً انگشتان دست دزد را بریدند، او میتواند دوباره آنها را پیوند نماید مگر در صورتی که حاکم اسلامی اجازه ندهد.
- [آیت الله اردبیلی] در صورت تحقق دولت عدل اسلامیِ جامع الشرایط، استخراج معادن و گنجها و استفاده از جنگلها و اموال عمومی، باید با اجازه آن باشد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، جایز است با کفّار بر اساس مَنِش انسانی معاشرت داشته باشد و میتواند برای کفّار به شکل اجاره، وکالت و امثال آن کار کند، به شرط آن که عمل او مستلزم انجام حرام یا موجب ضرری یا ذلّتی برای خود او یا سایر مسلمانان و یا کشورهای اسلامی نباشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] دادن قرآن به دست کافر اگر موجب بی احترامی باشد حرام است و اگر امید هدایت او برود، یا برای تبلیغ اسلام باشد جایز، بلکه گاهی واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] معاشرت سالم با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان نیستند و ایجاد روابط فرهنگی، سیاسی، تجاری و اقتصادی با آنها از طرف دولت اسلامی یا اشخاص، تا زمانی که خوف تقویت کفر و ترویج فساد و انحراف فکری یا عملی و ایجاد سلطه از ناحیه آنان بر مسلمانان و کشور اسلامی در بین نباشد، اشکال ندارد؛ ولی رابطه با کفّاری که در حال جنگ با مسلمانان میباشند، مخصوصا اگر موجب تقویت آنان شود، جایز نیست.