چرا امامان ما در تبلیغ امر دین و تشکیل یک حکومت فراگیر اسلامی موفق نبودند؟ موفقیت امری نسبی است. اگر نسبت به ایدهآلها سنجیده شود تقریباً هیچ کس و هیچ گروهی در دنیا موفق نیست، چرا که همواره در حدی از آرمانها تحقق مییابد؛ ولی اگر موفقیت به طور نسبی سنجیده شود، خواهیم دید که انبیا و اولیا در کار خود بسیار موفق بودهاند. دلایل موفقیت آنها را تنها در چند جمله خلاصه میکنیم. شما خود بیشتر نسبت به آن اندیشه کنید: 1- اکثر مردم دنیا پیرو ادیان آسمانیاند. 2- بیشترین بناها و آثار هنری و مکانهای تجمع به دین تعلق دارد مانند: مساجد، کلیساها، صومعهها و... . 3- غنیترین آثار ادبی در جهان و پرتیراژترین کتابها مربوط به ادیان آسمانی و ادبیات دینی است. 4- در مورد ائمه(ع) آیا وجود و حضور 100 میلیون شیعه و پیرو اهل بیت(ع) در جهان نشان موفقیت آنها نیست.
چرا امامان ما در تبلیغ امر دین و تشکیل یک حکومت فراگیر اسلامی موفق نبودند؟
موفقیت امری نسبی است. اگر نسبت به ایدهآلها سنجیده شود تقریباً هیچ کس و هیچ گروهی در دنیا موفق نیست، چرا که همواره در حدی از آرمانها تحقق مییابد؛ ولی اگر موفقیت به طور نسبی سنجیده شود، خواهیم دید که انبیا و اولیا در کار خود بسیار موفق بودهاند.
دلایل موفقیت آنها را تنها در چند جمله خلاصه میکنیم. شما خود بیشتر نسبت به آن اندیشه کنید: 1- اکثر مردم دنیا پیرو ادیان آسمانیاند.
2- بیشترین بناها و آثار هنری و مکانهای تجمع به دین تعلق دارد مانند: مساجد، کلیساها، صومعهها و... .
3- غنیترین آثار ادبی در جهان و پرتیراژترین کتابها مربوط به ادیان آسمانی و ادبیات دینی است.
4- در مورد ائمه(ع) آیا وجود و حضور 100 میلیون شیعه و پیرو اهل بیت(ع) در جهان نشان موفقیت آنها نیست.
- [سایر] امامان(ع) از نظر سیاسی چطور حکومت می کردند؟ روش های امامان(ع) برای رسیدن به حکومت چگونه بود؟
- [سایر] تشکیل حکومت اسلامی چه ضرورتی دارد؟
- [سایر] اگر امام علی یا سایر امامان نبودند دنیا بر پا می شد یا خیر؟
- [سایر] چرا اسلام اجازه دارد و لازم میداند که دین خود را در جامعه غیر مسلمان تبلیغ کند، اما اجازه نمیدهد به ادیان دیگر که در جامعه اسلامی دین خودشان را تبلیغ کند در صورتی که شهید مطهری در کتاب پانزده گفتار در بحث نهضت آزادیبخش اسلام میگوید حکومت اسلامی عین آزادی است و اسلام دین آزادی است. آیا اینکه ادیان دیگر اجازه تبلیغ ندارند آزادی است یا محدودیت است؟ و اینکه نمیگذارد مردم با عقل خویش دین خود را از بین ادیان دیگر انتخاب کند(در صورتی که همه ادیان دین خود را تبلیغ کند).
- [سایر] نظر مشهور فقها راجع به تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت امام زمان (علیه السّلام) چیست؟ آیا تشکیل حکومت را واجب میدانند یا خیر؟ چرا؟
- [سایر] نظر مشهور فقها راجع به تشکیل حکومت اسلامی در زمان غیبت امام علیه السّلام چیست؟ آیا تشکیل حکومت را واجب میدانند یا خیر؟ چرا؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا این که گفته می شود امامان(علیهم السلام) اشتباه نمی کنند فقط در مورد احکام دین و حکومت است یا اینکه امامان (ع) در هیچ موردی حتی مسائل بسیار ساده و پیش پا افتاده ی معیشتی هم اشتباه نمی کنند؟ (به طور مثال آیا این امکان وجود ندارد که امامان (ع) در خرید و فروش یک کالا به اشتباه کالای دیگری را بخرند؟)
- [سایر] اگر تشکیل حکومت و اجرای دین وظیفه انبیاء الهی باشد، حسّ مسؤولیت مردم از بین نمیرود؟
- [سایر] آیا آیه و روایتی که تشکیل حکومت اسلامی را لازم یا واجب بداند وجود دارد؟
- [سایر] امام حسین(علیه السلام) برای تشکیل حکومت اسلامی چه اقداماتی انجام داد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر محتکر رفع ید از کار زشت خود نکرد، حکومت اسلامی اوّلًا اخطار و امر به فروش آن جنس میکند، و اگر به کارش ادامه داد، حکومت اسلامی آن جنس را به قیمت متعارف میفروشد و پول آن را به محتکر میدهد.
- [آیت الله جوادی آملی] .منافقان و ک سانی که در زمان غیبت امام معصوم (ع)،با حکومت اسلامیِ مبتنی بر ولایت فقیه مبارزه و جنگ می کنند، خونشان هدر است و اگ ر در حال مبارزه فرار کنند و پس از مدتی , بدون اینکه توبه کرده باشند دستگیر شوند، اعدام می شوند؛ ولی اموال آنان حکم غنائم جنگی را ندارد و باید به آنها یا ورثه آنان برگردانده شود. حکم مال انتقالی غیر معتقد به خمس
- [آیت الله مکارم شیرازی] نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاص او واجب عینی است، اما در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] الف: نمازجمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم(علیه السلام) و نایب خاصّ او واجب عینی است، امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است، یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است، ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد احتیاط آن است که ترک نشود.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کشور غیر اسلامی اقامت دارد، واجب است در حدّ قدرت و توان، با مراعات شرایط و مراتب امر به معروف و نهی از منکر، از اسلام دفاع نماید. همچنین واجب است با مراعات شرایط زیر کفّار را به اسلام دعوت نماید: اوّل:حکومت اسلامی به خاطر مصالح مهمتری، دعوت و تبلیغ به اسلام را در بلاد کفر موقتا ممنوع نکرده باشد. دوم:صلاحیّت و اهلیّت و نیز قدرت بر تبلیغ اسلام در مناطق کفر را داشته باشد. سوم:مفسده مهمّی پیش نیاید. و چنانچه تبلیغ اسلام مستلزم دادن قرآن به دست کفّار باشد و امید هدایت آنان وجود داشته باشد، در صورتی که در معرض نجس شدن و هتک و اهانت نباشد و واقعا بخواهند از آن استفاده کنند، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دو رکعت است و در روز جمعه جانشین نماز ظهر می شود و در زمان حضور پیامبر(صلی الله علیه وآله) و امام معصوم (علیه السلام) و نائب خاصّ او واجب عینی است امّا در زمان غیبت کبری واجب تخییری است یعنی میان نماز جمعه و نماز ظهر مخیّر است ولی در زمانی که حکومت عدل اسلامی باشد و نماز جمعه اقامه شود بهتر آن است که نماز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی در ملک شخصی خود یا در ملک عمومی مانند زمینهای مفتوح العنوه یا در زمین انفال که ملک امام (ع) و دولت اسلامی است، معدنی را استخ راج کند , مالک ن خواهد شد، مگر به اذن امام معصوم(ع) یا نایبش که هر مقدار اجازه دادهاند, مالک خواهد شد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر گنجی یافت شد که اثر سکه اسلامی نداشت و شک داریم که مال مسلمان است یا نه , در این صورت, حکم گنج را ندارد و به عنوان (لُقَطَه) یا میراث (من لا وارث له )، در اختیار امام معصوم (ع) یا ولیّ مسلمین قرار میگیرد.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانان به امر حکومت اسلامی با کفّار جنگ کنند و چیزهایی در جنگ به دست آورند، به آنها غنیمت گفته میشود و مخارجی را که برای غنیمت کردهاند مانند مخارج نگهداری و حمل و نقل آن و نیز مقداری را که امامعلیه السلام صلاح میداند به مصرفی برساند و چیزهایی که مخصوص به امام است باید از غنیمت کنار بگذارند و خمس بقیه آن را بدهند. 7 - زمینی که کافر ذمّی از مسلمان بخرد: