در روایاتی که مردم آخرالزمان را توصیف می کند آمده که (زن ها بر زین سوار می شوند ) منظور این روایات چیست؟ یعنی نباید این کار رو بکنند؟ چه اشکالی دارد مثلا خانم ها دوچرخه یا موتور سواری کنند؟ از فتاوای مراجع عظام تقلید روشن می گردد که نفس سوار شدن دوچرخه برای خانم ها اشکال ندارد و آنچه مورد بحث و اشکال است جلب نظر نامحرم و ایجاد مفسده است و این ملاک مختص دوچرخه سواری نیست ؛ بلکه هر کاری که موجب مفسده و تحریک دیگران باشد برای خانم ها حرام است. همچنین می توان چنین گفت که مراد از سوار شدن زنان بر زین، چه بسا خودنمایی های تحریک کننده باشد که گاهی با ماشین سواری و دوچرخه سواری در میان مردان و پسران جلوه گری می کنند. در خصوص بحث نشستن زنان بر زین، به این استفتاآت توجه کنید: الف. مقام معظم رهبری می فرمایند اگر مفسده نداشته باشد و با حفظ حجاب اسلامی باشد اشکال ندارد. ب. آیت الله فاضل: رانندگی، اسبسواری و دوچرخه سواری و هر کاری که باعث جلب توجه نامحرم بشود برای زن اشکال دارد و رانندگی اگر در عرف عادی شود و جلب توجه نامحرم نکند با حفظ حجاب کامل اسلامی اشکال ندارد. ج. آیت الله مکارم: رانندگی اگر با حفظ حجاب اسلامی باشد اشکال ندارد و دوچرخه سواری و اسب سواری اگر بین خود زنها و دور از چشم نامحرمان باشد اشکال ندارد. د. آیت الله تبریزی: رانندگی با حفظ حجاب اسلامی اشکال ندارد اما دوچرخه سواری و اسب سواری هم اگر دور از چشم نامحرمان و در بین خود زنها باشد اشکال ندارد. ه . آیت الله بهجت: رانندگی اگر برای نامحرم نباشد و یا حفظ حجاب کامل اسلامی باشد اشکال ندارد اما دوچرخه سواری و اسبسواری اگر در بین خود زنها و دور از چشم نامحرمان باشد و مفسدهای هم نداشته باشد اشکال ندارد. بلکه کراهت دارد.(1) پی نوشت : 1-استفتا از دفاتر مراجع بزرگوار تقلید .
در روایاتی که مردم آخرالزمان را توصیف می کند آمده که (زن ها بر زین سوار می شوند ) منظور این روایات چیست؟ یعنی نباید این کار رو بکنند؟ چه اشکالی دارد مثلا خانم ها دوچرخه یا موتور سواری کنند؟ از فتاوای مراجع عظام تقلید روشن می گردد که نفس سوار شدن دوچرخه برای خانم ها اشکال ندارد و آنچه مورد بحث و اشکال است جلب نظر نامحرم و ایجاد مفسده است و این ملاک مختص دوچرخه سواری نیست ؛ بلکه هر کاری که موجب مفسده و تحریک دیگران باشد برای خانم ها حرام است.
همچنین می توان چنین گفت که مراد از سوار شدن زنان بر زین، چه بسا خودنمایی های تحریک کننده باشد که گاهی با ماشین سواری و دوچرخه سواری در میان مردان و پسران جلوه گری می کنند. در خصوص بحث نشستن زنان بر زین، به این استفتاآت توجه کنید: الف. مقام معظم رهبری می فرمایند اگر مفسده نداشته باشد و با حفظ حجاب اسلامی باشد اشکال ندارد.
ب. آیت الله فاضل: رانندگی، اسبسواری و دوچرخه سواری و هر کاری که باعث جلب توجه نامحرم بشود برای زن اشکال دارد و رانندگی اگر در عرف عادی شود و جلب توجه نامحرم نکند با حفظ حجاب کامل اسلامی اشکال ندارد.
ج. آیت الله مکارم: رانندگی اگر با حفظ حجاب اسلامی باشد اشکال ندارد و دوچرخه سواری و اسب سواری اگر بین خود زنها و دور از چشم نامحرمان باشد اشکال ندارد.
د. آیت الله تبریزی: رانندگی با حفظ حجاب اسلامی اشکال ندارد اما دوچرخه سواری و اسب سواری هم اگر دور از چشم نامحرمان و در بین خود زنها باشد اشکال ندارد.
ه . آیت الله بهجت: رانندگی اگر برای نامحرم نباشد و یا حفظ حجاب کامل اسلامی باشد اشکال ندارد اما دوچرخه سواری و اسبسواری اگر در بین خود زنها و دور از چشم نامحرمان باشد و مفسدهای هم نداشته باشد اشکال ندارد. بلکه کراهت دارد.(1) پی نوشت :
1-استفتا از دفاتر مراجع بزرگوار تقلید .
- [آیت الله علوی گرگانی] موتور و دوچرخه سواری بانوان چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا به ماشینِ سواری، خمس تعلق میگیرد؟ و موتور سیکلت و دوچرخه چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا موتور و اتومبیل یا دوچرخه سواری و ساعت مچی به عنوان حبوه محسوب می شود؟
- [آیت الله سبحانی] ورزش بانوان خصوصاً موتور و دوچرخه سواری در محافل عمومی چه حکمی دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا به ماشین سواری خمس تعلّق می گیرد؟ موتور سیکلت و دوچرخه چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] حکم دوچرخه سواری و موتور سواری خواهران با مانتو در سطح شهر، با توجّه به آثار و تبعات سوء اجتماعی و اخلاقی آن چیست؟
- [آیت الله بهجت] آیا زنان می توانند در ملاء عام دوچرخه سواری و اسب سواری کنند؟
- [آیت الله نوری همدانی] در مورد دوچرخه سواری بانوان نظر حضرت عالی چیست ؟
- [آیت الله سیستانی] آیا دوچرخه سواری برای دختران درمکانی مانند پارک مانعی دارد اسکیت چطور؟
- [آیت الله مظاهری] نظر معظّم له درباره دوچرخه سواری برای دختران در مکانی مانند پارک چیست؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر گندم و جو و خرما و انگور با آب باران یا نهر مشروب شود و به آب دلو و موتور و پمپ محتاج نباشد ولی با آب دلو و موتور هم آبیاری شود لیکن آب دلو و موتور تأثیری در زیاد شدن محصول نداشته باشد، زکات آن ده یک (101) است، و اگر با دلو و موتور آبیاری شود و به آب نهر یا باران محتاج نباشد ولی با آب نهر یا باران هم مشروب شودلیکن درزیاد شدن محصول تأثیری نگذارد، زکات آن بیست یک (201) است.
- [آیت الله مظاهری] چرم مردار و سگ و خوک، چه ظرف باشند و چه غیر آن، مانند زین دوچرخه و کمربند و کفش و مانند اینها، گرچه نجس میباشند، ولی استعمال آنها اشکال ندارد و چیزهایی که از بلاد کفر میآورند نظیر همان زین دوچرخه و کفش و کمربند و مانند اینها اگر شک کنیم که چرم است یا نه و در صورتی که بدانیم چرم است شک کنیم از مردار است یا نه علاوه بر اینکه استعمال آنها مانعی ندارد پاک نیز میباشند.
- [آیت الله بهجت] در تمام مواردی که مستأجر میتواند مورد اجاره را به دیگری اجاره دهد، مقدار استفاده مجاز در اجاره دوم نباید با اجاره اول مخالف باشد، مثلاً مرکب سواری را که برای سواری یک نفر اجاره کرده نمیتواند برای سواری دو نفر اجاره دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر گندم و جو و خرما و انگور، هم از آب باران و نهر مشروب شود و هم از آب دلو و موتور و پمپ استفاده کند، چنانچه طوری باشد که عرفاً بگویند با دلو و موتور مثلا آبیاری شده نه باران، زکات آن بیست یک است (201) و اگر عرفاً بگویند با آب باران مثلا آبیاری شده نه دلو، زکات آن ده یک (101) است.
- [آیت الله مظاهری] مغازه و سرقفلی و وسایل کسب و سرمایه خمس دارد. اما لوازم زندگی نظیر خانه و اثاثیه خانه و ماشین سواری به اندازه متعارف خمس ندارد.
- [آیت الله سبحانی] نماز مستحبی را می شود در حال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال، نماز مستحبی بخواند، لازم نیست رو به قبله باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . نماز مستحبی را می شود در حال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال، نماز مستحب بخواند، لازم نیست رو به قبله باشد.
- [آیت الله سیستانی] نماز مستحبّی را میشود در حال راه رفتن و سواری خواند ، و اگر انسان در این دو حال نماز مستحبّی بخواند ، لازم نیست رو به قبله باشد .
- [آیت الله بروجردی] نماز مستحبی را میشود در حال راه رفتن و سواری خواند و اگر انسان در این دو حال نماز مستحبی بخواند، لازم نیست رو به قبله باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز مستحبی را می توان هنگام سواری حتی در حال اختیار خواند کما این که نماز واجب را می توان در حال اضطرار و ناچاری در حال سواری خواند و در این فرض اگر زین اسب یا صندلی ماشین و قطار و هواپیما غصبی باشد نماز باطل است.