زخم خورده های از قیام مختار ثقفی به خونخواهی امام حسین(علیه السلام) یعنی امویان و زبیریان برای ابراز کینه و عداوتی که نسبت به مختار داشتند تلاش کردند با جعل روایات و گزارشات تاریخی در مذمت مختار،از جایگاه و مقام و منزلت وی نزد شیعیان بکاهند و امروزه هم پیروان آل زبیر و معاویه همان راه را ادامه میدهند. دشمنان با نشر اکاذیب و شایعه پراکنی درصدد هستند تا از میزان عشق و ارادات شیعیان به شخصیتهای ممتاز شیعه همچون مختار بکاهند. از جمله مطالبی که به او نسبت می دهند این است که می گویند،هنگام حضور امام حسن(علیه السلام) در مدائن،مختار به عموی خود که استاندار مدائن و میزبان آن حضرت بود، پیشنهاد داد که امام را تحویل معاویه دهند. آیت الله خوئی در رابطه با این گزارش و نقل می فرماید: این روایت مرسل است و برای همین نمیتوان به آن اعتمادی کرد،حتی فرض هم کنیم که صحیح باشد،میتوان گفت که طلب مختار، جدی نبوده است بلکه میخواسته نظر عمویش را بداند و او را امتحان کند تا اگر چنین تصمیمی دارد، فکری برای حفظ جان امام بردارد و این سخن وی در حقیقت در مقام شفقت بر جان امام بوده است و این، ضعف مختار نیست و بعضی از افاضل، گفتهاند که به چنین معنایی، از امام معصوم، روایت صادر شده است.(1) حضرت آیت الله نجم الدین طبسی حفظه الله، ذیل فرموده ی آیت الله خوئی که بالاتر بدان اشاره شد،در جلسات خارج مهدویت خویش می فرمایند: …چون وضعیتی بود که دائم، استانداران با تایید حکومت معاویه، بسوی او پناهنده میشدند لذا مختار خوف آن داشت که عمویش هم، چنین کاری بکند…(2) پی نوشتها: (1). معجم رجال الحدیث ج19ص105 ط موسسه الامام الخوئی الاسلامیه. (2). جلسه بیست و سوم بحث قیام های قبل از ظهور درس خارج مهدویت – 93/02/01
آیا صحت دارد که مختار ثقفی به عمویش پیشنهاد داد تا امام حسن(علیه السلام) را به معاویه تحویل دهند؟
زخم خورده های از قیام مختار ثقفی به خونخواهی امام حسین(علیه السلام) یعنی امویان و زبیریان برای ابراز کینه و عداوتی که نسبت به مختار داشتند تلاش کردند با جعل روایات و گزارشات تاریخی در مذمت مختار،از جایگاه و مقام و منزلت وی نزد شیعیان بکاهند و امروزه هم پیروان آل زبیر و معاویه همان راه را ادامه میدهند.
دشمنان با نشر اکاذیب و شایعه پراکنی درصدد هستند تا از میزان عشق و ارادات شیعیان به شخصیتهای ممتاز شیعه همچون مختار بکاهند. از جمله مطالبی که به او نسبت می دهند این است که می گویند،هنگام حضور امام حسن(علیه السلام) در مدائن،مختار به عموی خود که استاندار مدائن و میزبان آن حضرت بود، پیشنهاد داد که امام را تحویل معاویه دهند.
آیت الله خوئی در رابطه با این گزارش و نقل می فرماید:
این روایت مرسل است و برای همین نمیتوان به آن اعتمادی کرد،حتی فرض هم کنیم که صحیح باشد،میتوان گفت که طلب مختار، جدی نبوده است بلکه میخواسته نظر عمویش را بداند و او را امتحان کند تا اگر چنین تصمیمی دارد، فکری برای حفظ جان امام بردارد و این سخن وی در حقیقت در مقام شفقت بر جان امام بوده است و این، ضعف مختار نیست و بعضی از افاضل، گفتهاند که به چنین معنایی، از امام معصوم، روایت صادر شده است.(1)
حضرت آیت الله نجم الدین طبسی حفظه الله، ذیل فرموده ی آیت الله خوئی که بالاتر بدان اشاره شد،در جلسات خارج مهدویت خویش می فرمایند:
…چون وضعیتی بود که دائم، استانداران با تایید حکومت معاویه، بسوی او پناهنده میشدند لذا مختار خوف آن داشت که عمویش هم، چنین کاری بکند…(2)
پی نوشتها:
(1). معجم رجال الحدیث ج19ص105 ط موسسه الامام الخوئی الاسلامیه.
(2). جلسه بیست و سوم بحث قیام های قبل از ظهور درس خارج مهدویت – 93/02/01
- [سایر] آیا کشته شدن یکی از فرزندان امام علی(علیه السلام) توسط مختار ثقفی در جنگ با مصعب صحت دارد؟
- [سایر] علت صلح و سازش امام حسن (ع) با معاویه چیست؟ آیا جنگ علی (ع) با معاویه، با صلح امام حسن (ع) با معاویه سازگار است و تفاوت در چیست؟
- [سایر] چرا امام حسن(علیه السلام) خلافت معاویه را قبول کردند؟
- [سایر] معاویه در پیمان با امام حسن ع چه کرد؟
- [سایر] آیا واقعیت دارد که ابراهیم اشتر به مختار ثقفی خیانت کرد و بعد از شکت مختار به مصعب بن زبیر پیوست؟
- [سایر] آیا امام سجاد(ع) قیام مختار را تأیید کرد؟ وقتی مختار به حکومت رسید قول داد که بعد از کشتن قاتلین شهدای کربلا حکومت را به شورایی میسپارد تا آنان حاکم را انتخاب کنند. چرا مختار این حرف را زد؟ چرا ایشان بعد از کشتن قاتلین شهدای کربلا و شکست دادن ارتش شام، حکومت را به امام سجاد(ع) ندادند؟
- [سایر] فرزند حضرت علی(ع) به نام عبید الله بن علی چرا توسط مختار فرزند ابو عبید کشته شد؟ لطفاً ماجرا را شرح دهید.
- [سایر] آیا امام حسن(علیه السلام) با معاویه بیعت کرده است ؟ اگر آری، چرا؟
- [سایر] چرا معاویه، امام حسن(ع) را مسموم کرد؟ با اینکه امام حسن با او صلح کرده بود، ضرورتی نداشت او را مسموم نماید.
- [سایر] علت صلح امام حسن علیه السلام چیست؟ چرا امام علی علیه السلام با معاویه جنگ کرد و امام حسن علیه السلام صلح؟
- [آیت الله سیستانی] آخر وقت نماز عشا برای شخص مختار همچنان که گذشت نصف شب است . و شب از اول غروب است تا طلوع فجر .
- [آیت الله مظاهری] مدّعی باید بالغ و رشید و مختار باشد و برای خود یا کسی که او را وکیل کرده یا کسی که مدّعی بر او ولایت دارد، اقامه دعوی نماید.
- [آیت الله مظاهری] کسی که قسم میخورد باید بالغ، عاقل، رشید، مختار و معتقد به قسم باشد و به طور قطع و جدّ و جزم قسم بخورد و در مجلس قضاوت بعد از خواستن قاضی باشد.
- [آیت الله مظاهری] مراد از بیّنه شهادت دو مرد مؤمن، بالغ، رشید، عاقل، عادل، مختار و حلالزادهای است که عیوبی که موجب سلب اطمینان میشود (جنون ادواری، سهو و خطای مفرط و مانند اینها) نداشته باشند و شهادت آنها با قطع و جزم و جدّ بعد از خواستن قاضی باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فراموش کند که روزه است و جماع نماید، یا با او جماع نمایند به طوری که از اختیار او خارج باشد روزه او باطل نمیشود، ولی چنانچه در بین جماع یادش بیاید، یا در بین مختار شود، باید فوراً از حال جماع خارج شود، و اگر خارج نشود، روزه او باطل است، و همچنین اگر خودش از ترس جماع کند روزهاش باطل میشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که وصیت می کند باید عاقل و بالغ و مختار باشد ولی بچّه ای که به سن ده سالگی رسیده اگر وصیت به کارهای نیک در رابطه با خویشاوندان نسبی خودش بنماید نافذ است و نیز وصیت سفیه در اموالش نافذ نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر چیزی ندارد که در نماز عورت خود را با آن بپوشاند، واجب است اگر چه به کرایه یا خریداری باشد، تهیه نماید ولی اگر تهیه آن به قدری پول لازم دارد که نسبت به دارایی او زیاد است، یا طوری است که اگر پول را به مصرف لباس برساند، بحال او ضرر دارد مختار است به دستوری که برای برهنگان گفته شد نماز بخواند، یا تحمل ضرر کند و با لباس نماز بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] در صحت مضاربه اموری معتبر است اول ان که مالک و عامل بالغ و عاقل و مختار باشند و مالک ممنوع از تصرف در اموالش به سبب سفاهت یا افلاس نباشد و مضاربه با عامل سفیه بدون اذن ولی جایز نیست دوم تعیین سهم سود هر یک از مالک و عامل که مثلا نصف یا ثلث یا ربع و مانند ان باشد سوم ان که سود بین مالک و عامل باشد پس اگر شرط شود که مقداری از ان برای کسی باشد که کاری برای شرکت انجام نمی دهد مضاربه باطل است چهارم ان که عامل قدرت بر تجارت داشته باشد هر چند به کمک گرفتن از دیگری باشد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که نشسته نماز می خواند، اگر شکی کند که مختار است برای آن یک رکعت نماز احتیاط ایستاده یا دو رکعت نشسته بخواند، باید یک رکعت نشسته را به جا آورد، و هم چنین اگر شکی کند که معین است برای آن یک رکعت نماز احتیاط ایستاده بخواند، یک رکعت نشسته به جای یک رکعت ایستاده کافی است. و هم چنین دو رکعت نشسته به جای دو رکعت ایستاده، و لکن در مثل دو و سه احتیاط مستحب، جمع بین یک رکعت نشسته و دو رکعت نشسته، و دوباره خواندن نماز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .فروشنده و خریدار باید دارای اوصاف زیر باشند : 1 .بالغ باشند. 2 عاقل ب اشند, نه دیوانه. 3 .رشید باشند , نه سفیه . 4 .قصد جدّی نسبت به معامله داشته باشند, نه شوخی. 5 .مجبور دیگری نباشند, بلکه مختار باشند. 6 .مالک یا ولیّ یا وصی، یا قیّم و یا وکیل مالکِ عوض یا معوّض باشند. 7 حقّ تصرف در مال خود را داشته باشند , پس ورشکستهای که ب ر اثر حکم حاکم شرع از تصرف در اموال خود ممنوع است , نمیتواند نسبت به مال خویش معامله کند , هرچند میتواند مال دیگران را با اذن آنها بفروشد یا با آن چیزی بخرد.