در رابطه با شناخت اهداف واقعه عاشورا، بهترین منبع وصیت نامه امام حسین علیه السلام، به برادرش محمدبن حنفیه، پیش ازحرکت امام ازمدینه است؛ امام قبل ازحرکت ازمدینه، وصیتنامه ای خطاب به برادرش محمدبن حنفیه نوشت وطی آن علت قیام ونهضت خود را اینگونه بیان فرمودند: 1- اصلاح امت اسلامی، 2-امربه معروف و نهی ازمنکر 3- زنده کردن سیره پیامبر(ص) و پدرش امام علی علیه السلام.[1] امّا درسها و عبرتهای عاشورا چنان وسیع و گسترده است که نمیتوان از آن فهرست کاملی داد. بویژه آنکه با گذشت زمان و کاوش هر چه بیشتر و عمیقتر و تحلیل دقیق آن روزنه های جدیدی گشوده و رازهای نهفته ای برملا میشود. اما برخی از کلیات آن دروس عبارتند از: 1- اصالت دادن به حق در حیات اجتماعی و باطل ستیزی. امام حسین علیه السلام می فرمایند:(لا یُکمَلُ العَقلُ اِلّا بِاتِّباعِ الحَق اَلاتَرَونَ اَنَّ الحَق لا یُعمَلُ بِه وَ الباطِل لا یُتَناهی عَنه؛[2] عقل جز به پیروی از (حق) کمال نمی یابد آیا نمی بینید که به حق عمل نمی شود و از باطل نهی نمی شود؟) 2- تقدم حفظ اسلام بر حفظ جان. 3- شهامت، شجاعت، ایثار، آزادگی، نترسیدن از قدرتهای ظاهری. مرگ آری ننگ هرگز (اَلمَوتُ اَولی مِن رُکُوبِ العارِ و العارُ اَولی مِن دُخُولِ النّار؛[3] مرگ، بهتر از ننگ و ننگ بهتر از آتش دوزخ است.) مرگ سرخ بهتر از زندگی ننگین است. و نباید زیر بار ظلم رفت. 4- درایت و تدبیر و موقعیت شناسی. 5- مبارزه با علتها ( که علت العلل مفاسد اجتماعی حکومتهای طاغوتیاند ) به جای پرداختن به معلول. 6- مهربانی، عطوفت و وفاداری در نیروهای داخلی (قضیه حضرت ابوالفضل و ... ). 7- بزرگواری و کرامت حتی در برخورد با دشمن ( آب دادن به حر و نیروهایش ). 8- نقش ارشادی داشتن در همه جا حتی در برابر دشمن در میدان جنگ ( سخنرانیهای امام حسین(ع)). 9- امکان اصلاح و بازگشت در همه حال (توبه حر). 10- نقش فعال و سازنده زن ( مادر وهب و نقش زینب سلام الله علیها). 11- اهمیت به نماز، حتی در سخت ترین شرایط. 12- تصویر زیبای عواطف انسانی (امام بر بالین شهیدان که صورت مبارک خود را برصورت دوشهیدقراردادند،یکی فرزندش علی اکبرودیگری غلام سیاه چهره رومی). 13- فرماندهی صحیح و داشتن تاکتیک و برنامه ریزی در همه حال ( خندق کندن پشت خیمه در اختفا و استتار کامل). 14- هماهنگی نیروها. 15- عدم توجه به کمبودها و مایوس نشدن در مقابل آن ها 16- غیرت و فتوت و ترجیح امام به خویشتن در همه حال(بازگشتن از شریعه فرات،بدون نوشیدن آب،با وجود تشنگی زیاد، در زمان حمله دشمن به خیمه ها). 17- مروت و جوانمردی (آغازگر جنگ نبودن). و دهها و صدها درس دیگر که هر کسی با تامل خویش می تواند آن ها را بیابد. [1]. بحارالانوار؛ج44ص329. [2]. بحار الانوار، ج 78، ص 127. [3]. کشف الغمه؛ ج 2، ص 32.
در رابطه با شناخت اهداف واقعه عاشورا، بهترین منبع وصیت نامه امام حسین علیه السلام، به برادرش محمدبن حنفیه، پیش ازحرکت امام ازمدینه است؛ امام قبل ازحرکت ازمدینه، وصیتنامه ای خطاب به برادرش محمدبن حنفیه نوشت وطی آن علت قیام ونهضت خود را اینگونه بیان فرمودند:
1- اصلاح امت اسلامی،
2-امربه معروف و نهی ازمنکر
3- زنده کردن سیره پیامبر(ص) و پدرش امام علی علیه السلام.[1]
امّا درسها و عبرتهای عاشورا چنان وسیع و گسترده است که نمیتوان از آن فهرست کاملی داد. بویژه آنکه با گذشت زمان و کاوش هر چه بیشتر و عمیقتر و تحلیل دقیق آن روزنه های جدیدی گشوده و رازهای نهفته ای برملا میشود. اما برخی از کلیات آن دروس عبارتند از:
1- اصالت دادن به حق در حیات اجتماعی و باطل ستیزی. امام حسین علیه السلام می فرمایند:(لا یُکمَلُ العَقلُ اِلّا بِاتِّباعِ الحَق اَلاتَرَونَ اَنَّ الحَق لا یُعمَلُ بِه وَ الباطِل لا یُتَناهی عَنه؛[2] عقل جز به پیروی از (حق) کمال نمی یابد آیا نمی بینید که به حق عمل نمی شود و از باطل نهی نمی شود؟)
2- تقدم حفظ اسلام بر حفظ جان.
3- شهامت، شجاعت، ایثار، آزادگی، نترسیدن از قدرتهای ظاهری. مرگ آری ننگ هرگز (اَلمَوتُ اَولی مِن رُکُوبِ العارِ و العارُ اَولی مِن دُخُولِ النّار؛[3] مرگ، بهتر از ننگ و ننگ بهتر از آتش دوزخ است.) مرگ سرخ بهتر از زندگی ننگین است. و نباید زیر بار ظلم رفت.
4- درایت و تدبیر و موقعیت شناسی.
5- مبارزه با علتها ( که علت العلل مفاسد اجتماعی حکومتهای طاغوتیاند ) به جای پرداختن به معلول.
6- مهربانی، عطوفت و وفاداری در نیروهای داخلی (قضیه حضرت ابوالفضل و ... ).
7- بزرگواری و کرامت حتی در برخورد با دشمن ( آب دادن به حر و نیروهایش ).
8- نقش ارشادی داشتن در همه جا حتی در برابر دشمن در میدان جنگ ( سخنرانیهای امام حسین(ع)).
9- امکان اصلاح و بازگشت در همه حال (توبه حر).
10- نقش فعال و سازنده زن ( مادر وهب و نقش زینب سلام الله علیها).
11- اهمیت به نماز، حتی در سخت ترین شرایط.
12- تصویر زیبای عواطف انسانی (امام بر بالین شهیدان که صورت مبارک خود را برصورت دوشهیدقراردادند،یکی فرزندش علی اکبرودیگری غلام سیاه چهره رومی).
13- فرماندهی صحیح و داشتن تاکتیک و برنامه ریزی در همه حال ( خندق کندن پشت خیمه در اختفا و استتار کامل).
14- هماهنگی نیروها.
15- عدم توجه به کمبودها و مایوس نشدن در مقابل آن ها
16- غیرت و فتوت و ترجیح امام به خویشتن در همه حال(بازگشتن از شریعه فرات،بدون نوشیدن آب،با وجود تشنگی زیاد، در زمان حمله دشمن به خیمه ها).
17- مروت و جوانمردی (آغازگر جنگ نبودن).
و دهها و صدها درس دیگر که هر کسی با تامل خویش می تواند آن ها را بیابد.
[1]. بحارالانوار؛ج44ص329.
[2]. بحار الانوار، ج 78، ص 127.
[3]. کشف الغمه؛ ج 2، ص 32.
- [سایر] نقش امر به معروف و نهی از منکر در حماسه حسینی چه بود؟
- [سایر] در کتاب حماسه حسینی جلد صص29 و 51 مطلب زعفر جنی با استناد به مطالب صحیح رد شده است. آیا این مطلب صحت دارد که ملائکه به کمک آن حضرت آمدند و ایشان رد کمک نمودند>
- [سایر] با آغاز ماه مبارک رمضان چه رویداد مهمی رخ می دهد؟
- [سایر] عبرتهای نهضت مشروطه را بیان نموده و نقاط آسیب پذیری آنرا بنویسید؟
- [سایر] گریه چه جایگاهی در حماسه عاشورا دارد؟
- [سایر] مشخصات "حماسه مقدس" از دیدگاه شهید مطهری چیست؟
- [سایر] سلام شبهه ای مطرح میکنند و میکویند که شب عاشورا حضرت علی اکبر(ع)و تعدادی از یاران امام حسین(ع) رفتند و آب اوردند و با این وجود تشنکی اهل حرم و اصحاب امام حسین(ع)را در روز عاشورا دروغ میدانند و یا حداقل از آن برای کاهش مصیبت اهل حرم امام حسین (ع)استفاده میکنند و میکویند که این روایت در منتهی الآمال شیخ عباس قمی و ارشاد شیخ مفید آمده و شهید مطهری این روایت را در کتاب حماسه حسینی آورده است؟
- [سایر] منظور از (حماسه) در ادبیات و شعر و نثر فارسی چیست؟
- [سایر] نقش امام سجّاد علیه السّلام در حماسة عاشورا و حفظ آثار آن چه بود؟
- [سایر] با توجه به مشکلات فعلی جهان اسلام نقل حماسه عاشورا و اهمیت دادن به آنچه دلیلی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [امام خمینی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد، کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از جنسی که قیمتش دو برابر قیمت معمولی آن است، مثلاً از گندمی که قیمت آن دو برابر قیمت گندم معمولی است، نصف صاع بدهد کافی نیست، بلکه اگر آن را به قصد قیمت فطره هم بدهد کافی نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نیت وقت معینی ندارد، بلکه هر موقعی تا قبل از اذان صبح نیت کند کافی است و همین که برای خوردن سحری برمی خیزد و اگر از او سؤال شود منظورت چیست؟ بگوید: (قصد روزه دارم) کافی است.
- [آیت الله مظاهری] اگر روزهدار زنا کند و بعد با حلال خود جماع نماید یک کفّاره جمع کافی است.
- [آیت الله جوادی آملی] .ذکر رکوع باید بدون فاصله و به عربی صحیح باشد و ترجمه فارسی آن, کافی نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] شرط هفتم ان که وقت برای وضو و نماز کافی باشد
- [آیت الله سیستانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد بنابر احتیاط واجب کافی نیست .