«حماسه» در لغت از واژه «حمس»؛ به معنای «دلیری و شجاعت» است.[1] در اصطلاح ادبیات و اشعار فارسی؛ اثری داستانی - روایتی است که تعدادی از آنها بیان واقعیت‌های مقدس تاریخی است،[2] و بسیاری از آنها با زمینه‌ای قهرمانی و رنگ قومی و ملی و یا خیالی، با سبکی فاخر نگاشته می‌شود. قهرمان حماسه از خصوصیت‌های فوق طبیعی برخوردار است و دارای نیروی جسمانی و نیز درونی و معنوی فوق بشری می‌باشد و در طی حوادث مختلف با نیروهای شیطانی یا قهرمان‌هایی که آنها نیز دارای خصوصیات فوق بشری هستند درگیر می‌شود. حوادث حماسه در فضایی که از نظر زمانی بسیار دور است می‌گذرد و عرصه آن بسیار وسیع است و با آن‌که اغلب حماسه‌ها جنبه ملی و قومی دارند، گاه صحنه حوادث آنها کل جهان حتی جهان زیر زمینی و فرازمینی را نیز دربر می‌گیرد.[3] آنچه حماسه‌ها روایت می‌کنند، هر چند ممکن است تاریخ واقعی گذشته‌های بسیار دور ملت‌ها نگاشته شوند؛ اما بسیاری از آنها، تاریخ واقعی نیستند، با این همه بعضی از حوادث دوران‌های دور گاه در حماسه‌ها خود را نشان می‌دهند و به صورتی مبالغه‌آمیز و آمیخته با افسانه‌های تاریخی به ‌وجود می‌آیند. «ایلیاد» اثر «هومر» در میان حماسه‌های یونانی و داستان «گشتاسپ» در شاهنامه از این نوع‌اند.[4] در ادب کهن فارسی بیشتر حماسه‌ها منظوم هستند. در شعر حماسی دسته‌ای از اعمال پهلوانی - خواه از یک ملت باشد، خواه از یک فرد - به صورت داستان و یا داستان‌هایی درمی‌آید که ترتیب و نظم از همه جای آن آشکار است. در یک منظومه حماسی شاعر هیچ‌گاه عواطف شخصی خویش را در اصل داستان وارد نمی‌کند و آن‌را به پیروی از امیال خویش تغییر نمی‌دهد و به شکلی تازه چنان‌که خود بپسندد و یا معاصران او بخواهند درنمی‌آورد و به نام خود و آرزوی خویش، در باب او داوری نمی‌کند، چنان‌که در شاهنامه و دیگر منظومه‌های حماسی می‌بینیم.[5] شاهنامه فردوسی از با ارزش‌ترین اشعار حماسی و ملی جاویدان ایرانیان به شمار می‌آید و در ردیف حماسه‌های جهانی و حتی برتر از آن قرار دارد. شاهنامه، تاریخ ایران را از دوران باستان تا شکست ساسانیان و انقراض پادشاهی آنان به دست اعراب شامل می‌شود. از حماسه‌های قرن پنجم تا هفتم می‌توان به «شهریار‌نامه» و «سام‌نامه» متعلق به خواجوی‌ کرمانی و نیز «اسکندرنامه» نظامی گنجوی که به پیروی از شاهنامه فردوسی به نظم کشیده شده، اشاره کرد.[6] [1] . زمخشری، محمود بن عمر، مقدمة الأدب‏، ص 158، تهران، مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران‏، چاپ اول‏، 1386ش؛ مرتضی زبیدی، محمد بن محمد، تاج العروس‏، ج 8، ص 249، بیروت، دار الفکر، چاپ اول‏، 1414ق. [2] . ر. ک: «مشخصات حماسه مقدس»، سؤال 8843. [3] . رستگار فسایی، منصور، انواع شعر فارسی، ص 150، شیراز، نوید شیراز، 1380ش. [4] . صفا، ذبیح ‌الله، حماسه‌سرایی در ایران، ص 21، تهران، امیرکبیر، 1352ش. [5] . انواع شعر فارسی، ص 154. [6] . حماسه‌سرایی در ایران، ص 30؛ برای آگاهی بیشتر به این مقاله مراجعه شود: سلطانی مقدم، حمیده، حماسه، پژوهشکده باقر العلوم.
«حماسه» در لغت از واژه «حمس»؛ به معنای «دلیری و شجاعت» است.[1] در اصطلاح ادبیات و اشعار فارسی؛ اثری داستانی - روایتی است که تعدادی از آنها بیان واقعیتهای مقدس تاریخی است،[2] و بسیاری از آنها با زمینهای قهرمانی و رنگ قومی و ملی و یا خیالی، با سبکی فاخر نگاشته میشود. قهرمان حماسه از خصوصیتهای فوق طبیعی برخوردار است و دارای نیروی جسمانی و نیز درونی و معنوی فوق بشری میباشد و در طی حوادث مختلف با نیروهای شیطانی یا قهرمانهایی که آنها نیز دارای خصوصیات فوق بشری هستند درگیر میشود. حوادث حماسه در فضایی که از نظر زمانی بسیار دور است میگذرد و عرصه آن بسیار وسیع است و با آنکه اغلب حماسهها جنبه ملی و قومی دارند، گاه صحنه حوادث آنها کل جهان حتی جهان زیر زمینی و فرازمینی را نیز دربر میگیرد.[3]
آنچه حماسهها روایت میکنند، هر چند ممکن است تاریخ واقعی گذشتههای بسیار دور ملتها نگاشته شوند؛ اما بسیاری از آنها، تاریخ واقعی نیستند، با این همه بعضی از حوادث دورانهای دور گاه در حماسهها خود را نشان میدهند و به صورتی مبالغهآمیز و آمیخته با افسانههای تاریخی به وجود میآیند. «ایلیاد» اثر «هومر» در میان حماسههای یونانی و داستان «گشتاسپ» در شاهنامه از این نوعاند.[4]
در ادب کهن فارسی بیشتر حماسهها منظوم هستند. در شعر حماسی دستهای از اعمال پهلوانی - خواه از یک ملت باشد، خواه از یک فرد - به صورت داستان و یا داستانهایی درمیآید که ترتیب و نظم از همه جای آن آشکار است. در یک منظومه حماسی شاعر هیچگاه عواطف شخصی خویش را در اصل داستان وارد نمیکند و آنرا به پیروی از امیال خویش تغییر نمیدهد و به شکلی تازه چنانکه خود بپسندد و یا معاصران او بخواهند درنمیآورد و به نام خود و آرزوی خویش، در باب او داوری نمیکند، چنانکه در شاهنامه و دیگر منظومههای حماسی میبینیم.[5]
شاهنامه فردوسی از با ارزشترین اشعار حماسی و ملی جاویدان ایرانیان به شمار میآید و در ردیف حماسههای جهانی و حتی برتر از آن قرار دارد. شاهنامه، تاریخ ایران را از دوران باستان تا شکست ساسانیان و انقراض پادشاهی آنان به دست اعراب شامل میشود. از حماسههای قرن پنجم تا هفتم میتوان به «شهریارنامه» و «سامنامه» متعلق به خواجوی کرمانی و نیز «اسکندرنامه» نظامی گنجوی که به پیروی از شاهنامه فردوسی به نظم کشیده شده، اشاره کرد.[6] [1] . زمخشری، محمود بن عمر، مقدمة الأدب، ص 158، تهران، مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران، چاپ اول، 1386ش؛ مرتضی زبیدی، محمد بن محمد، تاج العروس، ج 8، ص 249، بیروت، دار الفکر، چاپ اول، 1414ق. [2] . ر. ک: «مشخصات حماسه مقدس»، سؤال 8843. [3] . رستگار فسایی، منصور، انواع شعر فارسی، ص 150، شیراز، نوید شیراز، 1380ش. [4] . صفا، ذبیح الله، حماسهسرایی در ایران، ص 21، تهران، امیرکبیر، 1352ش. [5] . انواع شعر فارسی، ص 154. [6] . حماسهسرایی در ایران، ص 30؛ برای آگاهی بیشتر به این مقاله مراجعه شود: سلطانی مقدم، حمیده، حماسه، پژوهشکده باقر العلوم.
- [سایر] منظور از (علم عروض) در ادبیات فارسی چیست؟
- [سایر] آیا موضوع جوان و نوجوان در ادبیات فارسی، جایگاه خاصی داشته است؟
- [سایر] شخصیت و نهضت امام حسین (ع) در ادبیات فارسی چه تأثیری گذاشته است؟
- [سایر] لطفاً درباره تأثیر شخصیت و نهضت امام حسین(علیه السلام) در ادبیات فارسی به طور مشروح توضیح دهید.
- [سایر] سلام .من کارمند اداره آموزش و پرورش و فوق لیسانس زبان و ادبیات فارسی هستم و خیلی دوست دارم دروس حوزوی را به صورت آنلاین یا پاره وقت بخوانم آیا این امکان وجود دارد.
- [سایر] هدف رویداد حماسه حسینی چه بود؟ عبرتهای عاشورایی چیست؟
- [سایر] گریه چه جایگاهی در حماسه عاشورا دارد؟
- [سایر] مشخصات "حماسه مقدس" از دیدگاه شهید مطهری چیست؟
- [سایر] در سطح متوسط و دیپلم کتاب های در زمینه های: قرآن پژوهی و تفسیر، حدیث، اصول عقاید و احکام، اخلاق، عرفان، داستان، اندیشه سیاسی، ولایت فقیه، سیره ائمه، عاشورا، انقلاب اسلامی، تربیت اسلام، ادبیات و شعر، عبادت و اسرار آن، مهدویت، ازدواج و موسیقی، شیعه و سنی، هنر و فلسفه. آیا شما ارسال کتاب به صورت پستی دارید؟
- [سایر] روش ائمه اطهار (علیهم السلام) در زنده نگه داشتن حماسه عظیم عاشورا چه بود؟
- [آیت الله مظاهری] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد گرچه به فارسی یا زبان دیگر باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان و اقامه باید به عربی صحیح, نه به غیر آن مانند فارسی، ترکی و... و نه به عربی غیر صحیح گفته شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اذان و اقامه باید به عربی صحیح گفته شود، بنابراین اگر غلط بگوید، یا ترجمه آنها را به فارسی یا زبان دیگر بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در یک زمین جو و گندم و چیزی مثل برنج و لوبیا که زکات آن واجب نیست بکارد، چنانچه بر حسب معمول استفاده از هر دو جنس در موقع کشت منظور باشد، مخارج به نسبت مداخل تقسیم میشود، و اگر فایده یکی از آنها به قدری کم باشد که در موقع کشت منظور نباشد، مخارج از چیزی محسوب میشود که منظور باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] صیغه طلاق خلع ومبارات باید به عربی صحیح خوانده شود ولیاگر زن برای آن که مال خود را به شوهر ببخشد مثلاً به فارسی بگوید برایطلاق، فلان مال را به تو بخشیدم اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اذان و اقامه باید به عربی صحیح گفته شود؛ پس اگر به عربی غلط بگوید یا به جای حرفی حرف دیگر بگوید، یا مثلاً ترجمه آنها را به فارسی بگوید صحیح نیست.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مس نمودن خط قرآن؛ یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است. ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند مس آن اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] مّس نمودن خط قرآن ، یعنی رساندن جائی از بدن به خط قرآن برای کسی که وضو ندارد حرام است . ولی اگر قرآن را به زبان فارسی یا به زبان دیگر ترجمه کنند ، مس آن اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] صیغةطلاق خُلع و مبارات باید بعربی صحیح خوانده شود ولی اگر زن برای آنکه مال خود را به شوهر ببخشد مثلاً به فارسی بگوید برای طلاق ، فلان مال را به تو بخشیدم اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] اذان واقامه باید به عربی صحیح گفته شود ، پس اگر به عربی غلط بگوید ، یا بجای حرفی حرف دیگر بگوید یا مثلاً ترجمة آنها را به فارسی بگوید صحیح نیست .