((مسجد الحرام) بنائی است بصورت ظاهر شبیه انگشتری و طرح آن تقریبا مکعب غیر منتظم میباشد. با این همه اطاقی که در وسط مسجد الحرام واقع است و دور آن طواف میکنند بشکل کعب (مکعب) است.)[1] این ساختمان اولین بنایی است که برای عبادت ایجاد شده است: ( از ابن شهرآشوب، از امیر المؤمنین ع روایت شده که در معنای آیه" إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ ..." به مردی که پرسید: آیا راستی کعبه اولین بیت است؟ فرمود:" نه، قبل از کعبه خانههایی دیگر نیز بوده، لیکن کعبه اولین خانه مبارکی است که برای مردم بنا نهاده شد. خانهای که در آن هدایت و رحمت و برکت است و اولین کسی که آن را بنا نهاد ابراهیم بود، و بعد از او قومی از عرب جرهم آن را بنا کردند، و باز گذشت روزگار آن را ویران کرد، عمالقه برای بار سوم بنایش کردند، و برای نوبت چهارم، قریش آن را تجدید بنا نمودند". )[2] علامه طباطبایی درباره دلیل مادی بنای کعبه به شکل چهار گوش می فرمایند: (کعبه تقریبا ساختمانی به صورت مربع بنا شده که هر ضلع آن به سمت یکی از جهات چهارگانه: شمال، جنوب، مشرق و مغرب بوده و بدین جهت اینطور بنا شده که بادها هر قدر هم که شدید باشد، بارسیدن به آن شکسته شود و نتواند آن را خراب کند.)[3] البته باید در نظر داشت که این دلیل مادی، می تواند همراه با دلایل معنوی و نشان دهنده باطنی عمیق تر باشد، چنانکه سعی بین صفا و مروه، با چهار وقوف بر صفا و چهار وقوف بر مروه است. اگر چه سعی بین این دو، هفت مرتبه است.[4] همچنان که فرشتگان کمک کننده به حضرت ابراهیم (ع) در بنای کعبه، چهار تن بودند: خداوند، چهار فرشته را نیز به یاری آنان فرستاد. فرشتگان سنگها را به دست حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل علی نبینا و آله و علیهما السلام میدادند ... و حضرت ابراهیم و اسماعیل علی نبینا و آله و علیهما السلام سنگها را روی هم قرار میدادند.[5] در روایاتی نیز چهار گوشه کعبه، به تسبیحات اربعه مرتبط شده است: (امام صادق(علیه السلام) فرمود: ( کعبه چهارگوش است چون محاذی بیت المعمور است. بیت المعمور چهارگوش است، چون محاذی عرش است. عرش چهارگوش است چون کلماتی که دین اسلام بر آن استوار است چهار است: 1 سبحان الله 2 الحمد لله 3 لا إله إلاّ الله 4 الله اکبر.)[6] روایت شده که چند تن از یهود خدمت رسول خدا (ص) آمدند و گفتند ای محمد توئی که معتقدی رسول خدائی و آنی که باو وحی شود چنانچه بموسی بن عمران پیغمبر؟ ساعتی خاموش شد و فرمود آری من سید اولاد آدمم و بخود نبالم من خاتم پیغمبرانم و امام متقیان و و رسول پروردگار عالمیان، گفتند بسوی چه کسانی عرب یا عجم یا بسوی ما یهود؟ خدا این آیه را فرستاد[اعراف/158] بگو ای محمد من رسول خدایم بشما همه، اعلم آنها گفت ای محمد من ده کلمه از تو میپرسم که خدا هنگام مناجات در بقعه مبارک بموسی بن عمران عطا کرده و آنها را جز پیغمبر مرسل یا فرشته مقرب نمیداند، پیغمبر فرمود بپرس از من. گفت: 1- بمن خبر ده از کلماتی که خدا برای ابراهیم برگزید چون خانه کعبه را ساخت؟ آنها سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الا اللَّه و اللَّه اکبر بودند. برای چه خانه کعبه را چهار گوش ساخت؟ برای همین چهار کلمه.[7] [1]. فرهنگ علم کلام، ص: 190. [2]. ترجمه تفسیر المیزان، ج3، ص: 551. [3]. ترجمه تفسیر المیزان، ج3، ص: 555. [4]. رک : من لا یحضره الفقیه، ج2، ص: 537. [5]. من لا یحضره الفقیه، ج2، ص: 233. [6]. من لا یحضره الفقیه،شیخ صدوق، ج2، ص 191. [7]. أمالی الصدوق، ص: 188.
((مسجد الحرام) بنائی است بصورت ظاهر شبیه انگشتری و طرح آن تقریبا مکعب غیر منتظم میباشد. با این همه اطاقی که در وسط مسجد الحرام واقع است و دور آن طواف میکنند بشکل کعب (مکعب) است.)[1]
این ساختمان اولین بنایی است که برای عبادت ایجاد شده است: ( از ابن شهرآشوب، از امیر المؤمنین ع روایت شده که در معنای آیه" إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ ..." به مردی که پرسید: آیا راستی کعبه اولین بیت است؟ فرمود:" نه، قبل از کعبه خانههایی دیگر نیز بوده، لیکن کعبه اولین خانه مبارکی است که برای مردم بنا نهاده شد. خانهای که در آن هدایت و رحمت و برکت است و اولین کسی که آن را بنا نهاد ابراهیم بود، و بعد از او قومی از عرب جرهم آن را بنا کردند، و باز گذشت روزگار آن را ویران کرد، عمالقه برای بار سوم بنایش کردند، و برای نوبت چهارم، قریش آن را تجدید بنا نمودند". )[2]
علامه طباطبایی درباره دلیل مادی بنای کعبه به شکل چهار گوش می فرمایند: (کعبه تقریبا ساختمانی به صورت مربع بنا شده که هر ضلع آن به سمت یکی از جهات چهارگانه: شمال، جنوب، مشرق و مغرب بوده و بدین جهت اینطور بنا شده که بادها هر قدر هم که شدید باشد، بارسیدن به آن شکسته شود و نتواند آن را خراب کند.)[3]
البته باید در نظر داشت که این دلیل مادی، می تواند همراه با دلایل معنوی و نشان دهنده باطنی عمیق تر باشد، چنانکه سعی بین صفا و مروه، با چهار وقوف بر صفا و چهار وقوف بر مروه است. اگر چه سعی بین این دو، هفت مرتبه است.[4] همچنان که فرشتگان کمک کننده به حضرت ابراهیم (ع) در بنای کعبه، چهار تن بودند: خداوند، چهار فرشته را نیز به یاری آنان فرستاد. فرشتگان سنگها را به دست حضرت ابراهیم و حضرت اسماعیل علی نبینا و آله و علیهما السلام میدادند ... و حضرت ابراهیم و اسماعیل علی نبینا و آله و علیهما السلام سنگها را روی هم قرار میدادند.[5]
در روایاتی نیز چهار گوشه کعبه، به تسبیحات اربعه مرتبط شده است: (امام صادق(علیه السلام) فرمود: ( کعبه چهارگوش است چون محاذی بیت المعمور است. بیت المعمور چهارگوش است، چون محاذی عرش است. عرش چهارگوش است چون کلماتی که دین اسلام بر آن استوار است چهار است: 1 سبحان الله 2 الحمد لله 3 لا إله إلاّ الله 4 الله اکبر.)[6]
روایت شده که چند تن از یهود خدمت رسول خدا (ص) آمدند و گفتند ای محمد توئی که معتقدی رسول خدائی و آنی که باو وحی شود چنانچه بموسی بن عمران پیغمبر؟ ساعتی خاموش شد و فرمود آری من سید اولاد آدمم و بخود نبالم من خاتم پیغمبرانم و امام متقیان و و رسول پروردگار عالمیان، گفتند بسوی چه کسانی عرب یا عجم یا بسوی ما یهود؟ خدا این آیه را فرستاد[اعراف/158] بگو ای محمد من رسول خدایم بشما همه، اعلم آنها گفت ای محمد من ده کلمه از تو میپرسم که خدا هنگام مناجات در بقعه مبارک بموسی بن عمران عطا کرده و آنها را جز پیغمبر مرسل یا فرشته مقرب نمیداند، پیغمبر فرمود بپرس از من. گفت: 1- بمن خبر ده از کلماتی که خدا برای ابراهیم برگزید چون خانه کعبه را ساخت؟ آنها سبحان اللَّه و الحمد للَّه و لا اله الا اللَّه و اللَّه اکبر بودند. برای چه خانه کعبه را چهار گوش ساخت؟ برای همین چهار کلمه.[7]
[1]. فرهنگ علم کلام، ص: 190.
[2]. ترجمه تفسیر المیزان، ج3، ص: 551.
[3]. ترجمه تفسیر المیزان، ج3، ص: 555.
[4]. رک : من لا یحضره الفقیه، ج2، ص: 537.
[5]. من لا یحضره الفقیه، ج2، ص: 233.
[6]. من لا یحضره الفقیه،شیخ صدوق، ج2، ص 191.
[7]. أمالی الصدوق، ص: 188.
- [سایر] چرا خانه خدا به شکل چهار گوشه (مربع ) ساخته شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در بیان راز مربع بودن خانه کعبه بیان شده است که چون محاذی بیت المعمور الهی است و بیت المعمور محاذی عرش الهی و عرش الهی بر چهار رکن استوار است و در حدیث است که انها قبله من موضعها الی السماء حال با توجه به حرکت چرخشی زمین به دور خود این حدیث چگونه تفسیر می شود ؟
- [سایر] چرا کودک کمرو و گوشه گیر میشود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] شخصی 1500 متر مربع زمین را وقف حسینیه کرده، به نظر کارشناسان و اهالی، 800 متر مربع آن کفایت میکند، آیا میتوان اضافه را فروخت و برای تهیّه آن خرج کرد؟
- [سایر] چرا ضریح امام حسین (ع) شش گوشه دارد؟
- [سایر] چرا قبر امام حسین علیه السّلام شش گوشه دارد؟
- [سایر] چرا کودک کمرو و گوشه گیر می شود؟
- [سایر] چرا بارها کعبه تخریب شد، اما خدا مانند قضیه ابرهه مانع تخریب کعبه نشد؟
- [سایر] بریدن کامل از زندگی اجتماعی و پناه بردن به گوشه ای خلوت چه حکمی دارد؟
- [سایر] نماز جماعت در خانه خدا صحیح است یا خیر؟ سجده بر سنگ مرمر در خانه خدا چه حکمی دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اقامه نماز مستحب در درون کعبه و بر بام آن منعی ندارد . اقامه نماز واجب یا مستحب بر بام کعبه باید به گونه ای باشد که در تمام حالت نماز، مقداری از فضای بام کعبه روبه روی نمازگزار باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبر را مربع یا مربع مستطیل بسازند و به اندازه چهار انگشت از زمین بلند کنند و نشانهای روی آن بگذارند که اشتباه نشود و روی قبر آب بپاشند و بعد از پاشیدن آب کسانی که حاضرند دستها را بر قبر بگذارند و انگشتها را باز کرده، در خاک فرو برند و هفت مرتبه سوره مبارکه (إنّا أنزلناه) بخوانند و برای میت طلب آمرزش کنند و این دعا را بخوانند: (اللّهمَّ جافِ الأَرْضَ عَنْ جَنْبَیْه، وَ أَصْعِدْ إلَیْکَ روحَهُ، ولَقِّنْهُ مِنْکَ رضواناً و أَسْکِنْ قَبْرَهُ مِنْ رَحْمَتِکَ ما تُغْنیِه بهِ عَنْ رَحْمَةِ مَنْ سِواک). و اگر میت زن است دعا را به این شکل بخوانند: (اللّهمَّ جافِ الأَرْضَ عَنْ جَنْبَیْها، وَ أَصْعِدْ إلَیْکَ روحَها، ولَقِّنْها مِنْکَ رضواناً، وأَسْکِنْ قَبْرَها مِنْ رَحْمَتِکَ ما تُغْنیها بهِ عَنْ رَحْمَةِ مَنْ سِواک).
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه با سه طرف یک قطعه سنگ محل را پاک کند کافی است، همچنین با سه گوشه یک قطعه کاغذ و پارچه.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط واجب آن است که نماز واجب را در خانه کعبه نخوانند، ولی نماز مستحب اشکال ندارد، بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه در مقابل هر زاویه ای دو رکعت نماز بخوانند، ولی نماز بر پشت بام کعبه خواه واجب یا مستحب اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] شعبدهبازی در صورتی که برای جلوهدادن حق به شکل باطل و یا باطل به شکل حق باشد، جایز نیست، ولی اگر تنها برای سرگرمی باشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خواندن نماز مستحب در خانه کعبه و بر بام آن اشکال ندارد بلکه مستحب است در داخل خانه کعبه مقابل هر رکنی دو رکعت نماز بخوانند. شرط سوّم: در جائی نماز بخواند که بتواند واجبات نماز را انجام دهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] احتیاط واجب آن است که بر بام خانه کعبه در حال اختیار نماز واجب نخوانند؛ ولی در حال ناچاری اشکال ندارد. و ظاهر این است که نماز در خانه کعبه در حال اختیار نیز جایز است.
- [آیت الله اردبیلی] آزار رساندن به مؤمن، به هر شکل که باشد و نیز توهین و تضعیف و هتک حُرمت او حرام است و در بعضی از روایات حرمت (مؤمن) از حرمت (کعبه) بالاتر شمرده شده و اذیّت و آزار او در ردیف محاربه با خداوند قرار گرفته است(1)؛ بنابر این بر همگان لازم است که حرمت یکدیگر را نگاه داشته از توهین و هتک و تمسخر و ستم به دیگران شدیدا بپرهیزند.
- [آیت الله سبحانی] احتیاط لازم آن است در خانه کعبه و بر بام آن نماز واجب نخواند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است قبر را مربع، یا مربع مستطیل بسازند به اندازه چهار انگشت از زمین بلند کنند ونشانهای روی آن بگذارند که اشتباه نشود وروی قبر آب بپاشند و بعد از پاشیدن آب کسانی که حاضرند، دستها را بر قبر بگذارند وانگشتها را باز کرده، در خاک فرو برند وهفت مرتبه سوره مبارکه انّا انزلناه بخوانند وبرای میّت طلب آمرزش کنند واین دعا را بخوانند: )أللّهُمَّ جافِ الأرْضَ عَنْ جَنْبَیْهِ وَاصْعد اًّلَیْکَ رُوحَهُ وَلَقِّهِ مِنْکَ رِضْواناً وَاسْکِنْ قَبْرَهُ مِنْ رَحْمَتِکَ ما تُغْنیهِ بِهِ عَنْ رَحْمَِْ مَنْ سِواکَ(.