در ظلمت شب سیر سماوات خوش است /در خلوت شب بزم مناجات خوش است اندر دل شب ز دل برآوردن آه/در بارگه قاضی حاجات خوش است[1] بله گاهی اوقات انسان دوست دارد برای تهجد و خواندن نماز شب در سحر گاه بلند شود ولکن موفق به این کار نمی گردد،باید بدانیم عواملی در این امر دخیل اند. 1- ارتکاب گناه و معصیت: نافرمانی از دستورات حقتعالی و ارتکاب گناه با محروم ماندن از عبادت و شب زنده داری ارتباط تنگاتنگی دارد. انسانی که در طول روز مراقب چشم، گوش، و زبانش و...نباشد، قطعا نمیتواند از برکات سحر و نماز شب بهره مند شود. در روایتی از امام صادق علیهالسلام آمده است: (انَّ الرجلَ یُذنبُ فَیُحرَمُ صلاةَ اللَّیلِ وَ انَّ العَمَلَ السَّیّی اَسرَعُ فی صَاحِبهِ مِنَ السِّکّینِ فِی اللَّحْمِ[2] شخص گناه میکند، در نتیجه از نماز شب محروم میشود. همانا اثر گناه در گناهکار از اثر کارد در گوشت سریعتر است.) در روایت دیگر آمده است : که شخصی نزد امیرمؤمنان ( علیه السلام ) آمد و عرض کرد: (من از نماز شب محروم میشوم و توفیق آن را پیدا نمیکنم). امام ( علیه السلام ) فرمود: (قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ[3] گناهانت تو را از نماز شب محروم کرده است). امام صادق علیه السلام فرمودند: (گناه، انسان را از عبادت و تهجد محروم میسازد و لذت مناجات با خدا را از او سلب میکند)[4] امام خمینی (ره) میفرماید: (ممکن است انسان را یک نظر به نامحرمان یا یک لغزش کوچک لسانی مدتها از سرایر و حقایق توحیدی باز دارد، و از حصول جَلَوات محبوب و خَلَوات مطلوب- که قرّة العین اهل معرفت است- بازدارد. پس وقوف در هر یک از مراحل و مراتب، و بی اعتنائی و قلّت مبالات به هر یک از نشَئات، موجب حرمان از سعادت مطلقه است و از دامهای ابلیس است.[5] 2- پر خوری کسی که شب معده خود را به واسطه خوردن غذاهای متنوع سنگین نموده است، طبیعی است که در سحرگاه بلند نشود. از لقمان حکیم نقل شده است که به پسر خود گفت: (یَا بُنیَّ اِذا اِمْتَلَأتِ المَعْدَةُ نَامَتِ الْفِکْرَةُ وَخَرَستِ الحِکْمَةُ وَقَعَدتِ الأَعْضاءُ عَنِ الْعِباَدةِ.[6] پسرم هرگاه معده انسان پُر شود، فکر و اندیشه او به خواب میرود و زبان از بیان حکمت باز میماند و بدن از عبادت ناتوان میشود.) و به تعبیر علامه حسن زاده آملی (حفظه الله تعالی): (اسیر بطن اهل باطن نخواهد شد)[7] و عواملی دیگری چون ضعف اراده، دیر خوابیدن، و... در این زمینه دخیل هستند. پی نوشت: [1]- دیوان علامه حسن زاده آملی [2]- کافی، ج2، ص272. [3]- بحارالانوار، ج80، ص127. [4]- جامع السعادات، ج3، ص48. [5]- شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص69. [6]- جامع السعادات، ج2، ص5. [7]- هزار و یک کلمه،ج1،ص434.
در ظلمت شب سیر سماوات خوش است /در خلوت شب بزم مناجات خوش است
اندر دل شب ز دل برآوردن آه/در بارگه قاضی حاجات خوش است[1]
بله گاهی اوقات انسان دوست دارد برای تهجد و خواندن نماز شب در سحر گاه بلند شود ولکن موفق به این کار نمی گردد،باید بدانیم عواملی در این امر دخیل اند.
1- ارتکاب گناه و معصیت:
نافرمانی از دستورات حقتعالی و ارتکاب گناه با محروم ماندن از عبادت و شب زنده داری ارتباط تنگاتنگی دارد.
انسانی که در طول روز مراقب چشم، گوش، و زبانش و...نباشد، قطعا نمیتواند از برکات سحر و نماز شب بهره مند شود. در روایتی از امام صادق علیهالسلام آمده است:
(انَّ الرجلَ یُذنبُ فَیُحرَمُ صلاةَ اللَّیلِ وَ انَّ العَمَلَ السَّیّی اَسرَعُ فی صَاحِبهِ مِنَ السِّکّینِ فِی اللَّحْمِ[2] شخص گناه میکند، در نتیجه از نماز شب محروم میشود. همانا اثر گناه در گناهکار از اثر کارد در گوشت سریعتر است.)
در روایت دیگر آمده است :
که شخصی نزد امیرمؤمنان ( علیه السلام ) آمد و عرض کرد: (من از نماز شب محروم میشوم و توفیق آن را پیدا نمیکنم). امام ( علیه السلام ) فرمود: (قَدْ قَیَّدَتْکَ ذُنُوبُکَ[3] گناهانت تو را از نماز شب محروم کرده است).
امام صادق علیه السلام فرمودند: (گناه، انسان را از عبادت و تهجد محروم میسازد و لذت مناجات با خدا را از او سلب میکند)[4]
امام خمینی (ره) میفرماید: (ممکن است انسان را یک نظر به نامحرمان یا یک لغزش کوچک لسانی مدتها از سرایر و حقایق توحیدی باز دارد، و از حصول جَلَوات محبوب و خَلَوات مطلوب- که قرّة العین اهل معرفت است- بازدارد. پس وقوف در هر یک از مراحل و مراتب، و بی اعتنائی و قلّت مبالات به هر یک از نشَئات، موجب حرمان از سعادت مطلقه است و از دامهای ابلیس است.[5]
2- پر خوری
کسی که شب معده خود را به واسطه خوردن غذاهای متنوع سنگین نموده است، طبیعی است که در سحرگاه بلند نشود.
از لقمان حکیم نقل شده است که به پسر خود گفت: (یَا بُنیَّ اِذا اِمْتَلَأتِ المَعْدَةُ نَامَتِ الْفِکْرَةُ وَخَرَستِ الحِکْمَةُ وَقَعَدتِ الأَعْضاءُ عَنِ الْعِباَدةِ.[6] پسرم هرگاه معده انسان پُر شود، فکر و اندیشه او به خواب میرود و زبان از بیان حکمت باز میماند و بدن از عبادت ناتوان میشود.)
و به تعبیر علامه حسن زاده آملی (حفظه الله تعالی): (اسیر بطن اهل باطن نخواهد شد)[7]
و عواملی دیگری چون ضعف اراده، دیر خوابیدن، و... در این زمینه دخیل هستند.
پی نوشت:
[1]- دیوان علامه حسن زاده آملی
[2]- کافی، ج2، ص272.
[3]- بحارالانوار، ج80، ص127.
[4]- جامع السعادات، ج3، ص48.
[5]- شرح حدیث جنود عقل و جهل، ص69.
[6]- جامع السعادات، ج2، ص5.
[7]- هزار و یک کلمه،ج1،ص434.
- [سایر] چرا نماز را نمیتوانیم به فارسی بخوانیم؟
- [آیت الله سبحانی] میزان در آهسته خواندن نماز ظهر و یا بلند خواندن نماز صبح چیست؟
- [سایر] فلسفه آرام خواندن قرائت در نماز ظهر و عصر و بلند خواندن آن در نماز مغرب و عشا چیست؟
- [سایر] کیفیت خواندن نماز شب چگونه است؟
- [آیت الله سیستانی] آیا بنده که نماز قضا به گردنم می باشد می توانم همزمان هم نماز قضا را بجا آورم و هم مستحبی مثل نماز تهجد؟
- [آیت الله مظاهری] در نماز شب و هنگام تنگی وقت، خواندن قنوت کامل نماز وتر افضل است، یا تکمیل رکعات نماز؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی حین نماز شب، مثلاً پس از خواندن هشت رکعت نماز شب، اذان صبح را بشنود:
- [آیت الله خامنه ای] آیا باید نمازهای نافله بلند خوانده شود یا آهسته؟ س: آیا جایز است نماز شب را که دو رکعت دو رکعت خوانده می شود، به صورت دو نماز چهار رکعتی و یک دو رکعتی و یک نماز وتر خواند؟ س: آیا هنگام خواندن نماز شب، واجب است که کسی متوجه نماز شب خواندن ما نشود؟ آیا واجب است که آن را در تاریکی بخوانیم؟ س: آیا خواندن نافله ظهر و عصر، پس از ادای نماز ظهر و عصر و در وقت نافله، باید به قصد قضا باشد و یا به قصد دیگری؟ س: خواهشمندیم کیفیت نماز شب را به تفصیل برای ما بیان فرمایید. س: نماز شب به چه صورتی باید خوانده شود؟ یعنی کیفیت آن از جهت سوره و استغفار و دعا چگونه است؟
- [سایر] آیا برای خواندن نماز شب در قرآن دستوری وجود دارد؟
- [سایر] نماز شب خواندن چه اثری در چهره دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .بر نمازگزار مرد واجب است حمد و سوره نماز صبح و مغرب و عشاء را بلند بخواند و بر هر نمازگزار (مرد یا زن ) واجب است حمد و سوره نماز ظهر و عصر را آهسته بخواند, مگر نماز ظهر روز جمعه خواه دو رکعت جمعه باشد یا چهار رکعت معمول که بلند خواندن آن راجح است , هر چند رجحان بلند خواندن چهار رکعت ظهر , مانند استحباب بلند خواندن دو رکعت جمعه, نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان قنوت را بلند بخواند ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است نمازگزار قنوت را بلند بخواند، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند، اگر امام جماعت صدای او را بشنود، بلند خواندن قنوت مستحب نیست.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است انسان قنوت را بلند بخواند ، ولی برای کسی که نماز را به جماعت میخواند ، اگر امام جماعت صدای او را بشنود ، بلند خواندن قنوت مستحب نیست .
- [آیت الله اردبیلی] مسافر و کسی که خواندن نافله شب بعد از نیمه شب برای او دشوار است، میتواند آن را قبل از نیمه شب بجا آورد.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد برای زن و زن برای مرد میتواند اجیر شود و در بلند خواندن وآهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.
- [آیت الله سبحانی] مرد برای زن و زن برای مرد می تواند اجیر شود و در بلند خواندن و آهسته خواندن نماز باید به تکلیف خود عمل نماید.