فرو بردن خشم یکی از فضائل اخلاقی است که محدود به زمان یا مکان یا فرد خاصی نیست و در همه شرایط به عنوان یک فضیلت به حساب میآید. قرآن مجید یکی از اوصاف پرهیزکاران را "وَالْکَظِمِینَ الْغَیْظَ" میداند و این صفت را مقید به قید و وصفی نکرده است،[1] یعنی در هر حال این صفت، پسندیده و قابل تحسین است. این تصور باطلی است کسی فکر کند با خشمگین شدن میتواند فردی را تنبیه و مجازات کند و یا خود را تخلیه نماید. امام علی علیه السلام شنیدند که مردی به قنبر دشنام میگوید و قنبر برای جواب او خود را آماده کرده است. حضرت فرمود: "قنبر آرام باش! دشنام گویی را با خواری و بی اعتنایی واگذار که با این کار خدا را خشنود و شیطان را خشمگین میسازی و دشمنت را کیفر میدهی" سپس قسم یاد کرد که هرگز شخص با ایمان، پروردگار خود را از چیزی مانند حلم راضی نساخته و شیطان را از عملی مثل سکوت، خشمگین نکرده و احمق را همانند خاموشی مجازات ننموده است. البته حق دفاع برای همه کس محفوظ است.[2] اسلام ظلم پذیری و تسلیم در برابر زورگویی را نمی پذیرد، ولی دفاع منحصر در خشمگین شدن نیست. با حفظ آرامش و فرو بردن خشم نیز میتوان از خویش دفاع کرد. در محکمه دادگاه معمولاً از موکل خود با استدلال و برهان و اقامه دلیل دفاع میکنند، بدون آن که پرخاش نمایند. بنابراین برای پیشگیری از زورگویی یا جسارت بیشتر میتوان از راههای قانونی استفاده کرد، اما انتقام جویی و ارضای خشم کم با کرامت نفس و شأن انسانی منافات دارد، روش انحرافی است که اسلام آن را تجویز نکرده است. امام علی علیه السلام میفرماید: (لا تفضحوا انفسکم تشفعوا غیظکم؛ برای آن که غضب خویش را شفا بخشید، خود را رسوا نکنید).[3] در یک مورد خشم پسندیده است و آن خشمی است که برای خدا باشد. امام علی علیه السلام یکی از امتیازات برتر ابوذر غفاری را خشم برای خدا میداند و خطاب به او میفرماید: "تو برای خداوند خشمگین شدی، پس تنها تکیه گاه و امید خویش را خدایی قرار ده که برایش به خشم آمدی".[4] هم چنین حضرت خشم آنان را که دربرابر فاسقان و گناهکاران به خشم آمدند و وظیفه نهی از منکر را فراموش نکردند و در برابر شبهات بیدینان ساکت ننشستند، می ستاید و کار آنان را بزرگ میشمرد[5] و میفرماید: "کسی که فاسقان را دشمن دارد و برای خداوند در غضب شود، خدا نیز در حمایت از او به خشم میآید و در روز قیامت خشنودش میکند".[6] [1]. آل عمران (3)، آیه 134. [2]. سفینةالبحار، ج 1، ماده حلم، ص 300. [3]. غررالحکم، ج 6، ص 277. [4]. نهج البلاغه، خطبه 130. [5]. همان، نامه 38. [6]. همان، نامه 31.
در مقابل انسانهای بد دهن چه باید کرد؟
فرو بردن خشم یکی از فضائل اخلاقی است که محدود به زمان یا مکان یا فرد خاصی نیست و در همه شرایط به عنوان یک فضیلت به حساب میآید. قرآن مجید یکی از اوصاف پرهیزکاران را "وَالْکَظِمِینَ الْغَیْظَ" میداند و این صفت را مقید به قید و وصفی نکرده است،[1] یعنی در هر حال این صفت، پسندیده و قابل تحسین است.
این تصور باطلی است کسی فکر کند با خشمگین شدن میتواند فردی را تنبیه و مجازات کند و یا خود را تخلیه نماید.
امام علی علیه السلام شنیدند که مردی به قنبر دشنام میگوید و قنبر برای جواب او خود را آماده کرده است. حضرت فرمود: "قنبر آرام باش! دشنام گویی را با خواری و بی اعتنایی واگذار که با این کار خدا را خشنود و شیطان را خشمگین میسازی و دشمنت را کیفر میدهی" سپس قسم یاد کرد که هرگز شخص با ایمان، پروردگار خود را از چیزی مانند حلم راضی نساخته و شیطان را از عملی مثل سکوت، خشمگین نکرده و احمق را همانند خاموشی مجازات ننموده است. البته حق دفاع برای همه کس محفوظ است.[2]
اسلام ظلم پذیری و تسلیم در برابر زورگویی را نمی پذیرد، ولی دفاع منحصر در خشمگین شدن نیست. با حفظ آرامش و فرو بردن خشم نیز میتوان از خویش دفاع کرد. در محکمه دادگاه معمولاً از موکل خود با استدلال و برهان و اقامه دلیل دفاع میکنند، بدون آن که پرخاش نمایند. بنابراین برای پیشگیری از زورگویی یا جسارت بیشتر میتوان از راههای قانونی استفاده کرد، اما انتقام جویی و ارضای خشم کم با کرامت نفس و شأن انسانی منافات دارد، روش انحرافی است که اسلام آن را تجویز نکرده است. امام علی علیه السلام میفرماید: (لا تفضحوا انفسکم تشفعوا غیظکم؛ برای آن که غضب خویش را شفا بخشید، خود را رسوا نکنید).[3]
در یک مورد خشم پسندیده است و آن خشمی است که برای خدا باشد. امام علی علیه السلام یکی از امتیازات برتر ابوذر غفاری را خشم برای خدا میداند و خطاب به او میفرماید: "تو برای خداوند خشمگین شدی، پس تنها تکیه گاه و امید خویش را خدایی قرار ده که برایش به خشم آمدی".[4] هم چنین حضرت خشم آنان را که دربرابر فاسقان و گناهکاران به خشم آمدند و وظیفه نهی از منکر را فراموش نکردند و در برابر شبهات بیدینان ساکت ننشستند، می ستاید و کار آنان را بزرگ میشمرد[5] و میفرماید: "کسی که فاسقان را دشمن دارد و برای خداوند در غضب شود، خدا نیز در حمایت از او به خشم میآید و در روز قیامت خشنودش میکند".[6]
[1]. آل عمران (3)، آیه 134.
[2]. سفینةالبحار، ج 1، ماده حلم، ص 300.
[3]. غررالحکم، ج 6، ص 277.
[4]. نهج البلاغه، خطبه 130.
[5]. همان، نامه 38.
[6]. همان، نامه 31.
- [سایر] آثارایمان درزندگی انسانهای بزرگ مانندپیامبر
- [سایر] چرا قرآن, انسانهای نخستین را «امت واحده» مینامد؟
- [سایر] چگونه مثبت نگر باشیم؟ انسانهای مثبت نگر چه ویژگیهایی دارند؟
- [سایر] چرا انسانهای گناهکار به جهنم می روند این سرنوشت آنان بوده که خداوند تعیین کرده است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در قرآن قابض الارواح سه نفر معرّفی شدهاند اوّل : خدا دوّم : ملک الموت و سوّم : عدّهای از ملائکه، حال در قرآن آمده که (اللّه الذی یتوفاهم) حال بفرمائید که خداوند جان انسانهای بد را میگیرد یا انسانهای خوب؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اگر قطره در بینی یا گوش یا چشم بریزیم و طعمش در دهان بیاید و دهن را تلخ کند و مزه دهن تغییر کند روزه اشکال پیدا میکند؟
- [سایر] اگر آزمایش الهی برای پرورش است انبیاء که انسانهای کامل هستند چرا آزمایش می شوند ؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اگر قطره در بینی یا گوش یا چشم بریزیم و طعمش در دهان بیاید و دهن را تلخ کند و مزه دهن تغییر کند روزه اشکال پیدا میکند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا اگر قطره در بینی یا گوش یا چشم بریزیم و طعمش در دهان بیاید و دهن را تلخ کند و مزه دهن تغییر کند روزه اشکال پیدا میکند؟
- [سایر] چه کار کنم همسرم دهن بین نباشد و فقط به من علاقه داشته باشد
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده، تنگ باشد و نشود آن را به هیچوجه خاک مال کرد در این صورت ظرف قابل پاک شدن نیست.
- [آیت الله مظاهری] اگر دهانه ظرفی را که سگ دهن زده تنگ باشد و نشود آن را خاک مال کرد، باید کهنه به چوبی بپیچند و با آن خاک را به آن ظرف بمالند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده؛ تنگ باشد باید خاک را در آن بریزند و مقداری آب ریخته به شدت حرکت دهند تا خاک به همه آن ظرف برسد و بعد به ترتیبی که ذکر شد بشویند.
- [آیت الله سبحانی] اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده; تنگ باشد و نشود آن را خاک مال کرد، چنانچه ممکن است باید کهنه به چوبی بپیچند و به توسط آن، خاک را در آن ظرف بمالند.
- [آیت الله بروجردی] فرو بردن آب بینی و خلط سینه که در دهن آمده حرام نیست و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن، از لای دندان بیرون میآید، اگر طبیعت انسان از آن متنفر نباشد اشکال ندارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] فرو بردن آب بینی وخلط سینه که در دهن آمده، حرام نیست و نیز فرو بردن غذایی که موقع خلال کردن، از لای دندان بیرون میآید، اگر طبیعت انسان از آن متنفّر نباشد، اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده تنگ باشد باید خاک را در آن بریزند و با شدّت حرکت دهند تا خاک به همه آن ظرف برسد ، و بعد به ترتیبی که ذکر شد بشویند .
- [آیت الله خوئی] اگر دهان ظرفی که سگ دهن زده، تنگ باشد باید خاک را در آن بریزند و مقداری آب ریخته با شدت حرکت دهند تا خاک به همة آن ظرف برسد. و بعد به ترتیبی که ذکر شد بشویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده تنگ باشد و نشود آن را خاکمال کرد، چنان چه ممکن است باید پارچه ای به چوبی بپیچند و به توسط آن، خاک را به آن ظرف بمالند، و اگر ممکن نیست باید خاک را در آن بریزند و به شدت حرکت دهند تا به همه آن ظرف برسد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر دهانه ظرفی که سگ دهن زده، تنگ باشد و نشود آن را خاک مال کرد، چنانچه ممکن است باید کهنه به چوبی بپیچند وبتوسّط آن خاک را به آن ظرف بمالند، و اگر ممکن نیست باید خاک را در آن بریزند وبشدت حرکت دهند تا به همه آن ظرف برسد.