دروغ گفتن به شوخی عذاب ندارد، ولی شایسته است این کار انجام نشود. در روایات از دروغ گفتن به شوخی هم مذمت و نهی شده است. حضرت علی(ع) میفرمایند: (لا یجد عبد طعم الایمان حتی یترک الکذب هزله و جده:[1] هیچ بنده ای طعم ایمان را نمی چشد، مگر این که دروغ را چه شوخی و چه جدی ترک کند.) امام زین العابدین (ع) به فرزندش فرمود: (اتقوا الکذب الصغیر منه و الکبیر فی کل جد و هزل:[2] از کوچک وبزرگ و جدی و شوخی دروغ بپرهیز.) دروغ گفتن به شوخی، کم کم انسان را بر دروغ جدی جرأت می دهد. امام خمینی (ره) در چهل حدیث میفرماید: از اموری که انسان باید ملتفت آن باشد، این است که دروغ به عنوان شوخی و مزاح هم در اخبار از آن تکذیب [و نهی] شده است و تشدید در امر [به ترک] آن گردیده و علما فتوای به حرمت آن نیز می دهند.[3] [1]. اصول کافی، ج4، باب الکذب، ح11. [2]. اصول کافی، ج4، باب الکذب، ح2. [3]. چهل حدیث، ص 472.
دروغ گفتن به شوخی عذاب ندارد، ولی شایسته است این کار انجام نشود. در روایات از دروغ گفتن به شوخی هم مذمت و نهی شده است.
حضرت علی(ع) میفرمایند: (لا یجد عبد طعم الایمان حتی یترک الکذب هزله و جده:[1] هیچ بنده ای طعم ایمان را نمی چشد، مگر این که دروغ را چه شوخی و چه جدی ترک کند.)
امام زین العابدین (ع) به فرزندش فرمود: (اتقوا الکذب الصغیر منه و الکبیر فی کل جد و هزل:[2] از کوچک وبزرگ و جدی و شوخی دروغ بپرهیز.)
دروغ گفتن به شوخی، کم کم انسان را بر دروغ جدی جرأت می دهد. امام خمینی (ره) در چهل حدیث میفرماید: از اموری که انسان باید ملتفت آن باشد، این است که دروغ به عنوان شوخی و مزاح هم در اخبار از آن تکذیب [و نهی] شده است و تشدید در امر [به ترک] آن گردیده و علما فتوای به حرمت آن نیز می دهند.[3]
[1]. اصول کافی، ج4، باب الکذب، ح11.
[2]. اصول کافی، ج4، باب الکذب، ح2.
[3]. چهل حدیث، ص 472.
- [سایر] اگر ما برای شوخی دروغ بگوییم ولی ضرری برای کسی نداشته باشد حرام است یا خیر؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] دروغ گفتن به شوخی چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا به شوخی دروغ گفتن اشکال دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] امروزه از افراد زیادی دروغ می شنویم، و هنگامی که نهی از منکر می کنیم می گویند: (شوخی کردیم!) یا می گویند: (دروغ مصلحتی است!) لطفاً بفرمایید دروغی که به شوخی باشد چه حکمی دارد؟ و دروغ مصلحتی چیست؟
- [سایر] چرا باید دروغ کوچک و به شوخی را هم ترک کرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر امام جماعتی به صورت شوخی گاهی دروغ بگوید، آیا از عدالت خارج شده است؟
- [سایر] باسلام آیا این روایت صحت دارد که پیامبر (ص)درحالیکه در کنار امیرالمومنین (ع)بودندومشغول خوردن خرما،درحالیکه پیامبر هسته های خرماراداخل ظرف امام میانداخته وبه مزاح به ایشان می گوید که این همه هسته که در ظرف توست نشاندهنده خوردن زیاده ازحدتوست یا علی وامام هم جوابشان رامیدهندوقریب به همین مضامین،آیاروایت صحت داردواگرچنانچه صحت داردآیا این خود دروغ گفتن نیست درحالیکه گفته شده که دروغ گفتن شوخی وغیر شوخی نداردلطفا راهنمایی کنید باتشکر
- [آیت الله بهجت] اگر دو لیوان آب را برای شوخی به حالت شراب بخورند (یا دو لیوان را به هم بزنند)، حرام است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا فعل حرام در بین طواف (مثل دروغ و غیبت و نگاه حرام)، موجب باطل شدن طواف است؟
- [سایر] حد شوخی کردن چقدر است؟
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار بدون قصد بیرون آمدن منی با کسی بازی و شوخی کند اگر مطمئن باشد که بعد از بازی و شوخی منی از او خارج نمی شود اگرچه اتفاقاً منی بیرون آید روزه او صحیح است و در غیر این صورت روزه او باطل است. 4. دروغ بستن به خدا و پیغمبر
- [آیت الله اردبیلی] نسبت دادن دروغ به خدا و معصومان علیهمالسلام از روی شوخی، به نحوی که به هیچ وجه معنای آن را قصد نکند و شوخی بودن آن برای شنونده و گوینده معلوم باشد، هر چند بیادبی است ولی روزه را باطل نمیکند.
- [آیت الله وحید خراسانی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد حرام است
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . قسمخوردن در معامله اگر راست باشد مکروه، و اگر دروغ باشد حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه و اگر دروغ باشد، حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد، مکروه است و اگر دروغ باشد، حرام است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد حرام است.
- [آیت الله نوری همدانی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد حرام است .
- [آیت الله بروجردی] قسم خوردن در معامله، اگر راست باشد مکروه است و اگر دروغ باشد حرام است.
- [امام خمینی] قسم خوردن در معامله اگر راست باشد مکروه است، و اگر دروغ باشد حرام است.