انسانهای خوب در درجه اول کسانی هستند که در بعد نظری و آرای ایمان و در بعد دارای اعمال صالح باشند چنان که قرآن کریم میفرماید: "الَّذِینَ اَّمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبَیَ لَهُمْ وَحُسْنُ مَاَّبٍ; (رعد، 29) آنها که ایمان آوردند، و عمل صالح انجام دادند پاکیزهترین ]زندگی[ نصیبشان است و بهترین سرانجامها." برخی از اعمال صالح که مورد تأکید قرآن کریم قرار گرفته است عبارتند از: 1. نماز، آنها که زکات میپردازند و به آخرت یقین دارند; "الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُم بِالْاَّخِرَةِ هُمْ یُوقِنُونَ; (لقمان، 4) همانها که نماز را برپا میدارند، زکات را ادا میکنند، و به آخرت یقین دارند." 2. شب زندهداری; اهل استغفار به خصوص در سحرگاهان; در اموالشان برای سائل و محروم حقی هست; (ذاریات، 17 19) 3. "همانها که از پروردگارشان در غیب و نهان میترسند و از قیامت بیم دارند." (انبیأ، 49) 4. "کسانی که اموال خدا را در راه خدا انفاق میکنند" و منت نمیگذارند." (بقره، 262) 5. "آنها که در نمازشان خشوع دارند و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانن #¢ آن که دامان خود را از آلودگی به بیعفتی حفظ میکنند... و آنها که امانتها و عهد خود را مراعات میکنند... و آنها که از نمازهایشان مواظبت مینمایند...." (مؤمنون، 2، 3، 5، 8، 9)(ر، ک: نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 193 205، دارالکتب الاسلامیة.) به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 194/400008)
انسانهای خوب در درجه اول کسانی هستند که در بعد نظری و آرای ایمان و در بعد دارای اعمال صالح باشند چنان که قرآن کریم میفرماید: "الَّذِینَ اَّمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ طُوبَیَ لَهُمْ وَحُسْنُ مَاَّبٍ; (رعد، 29) آنها که ایمان آوردند، و عمل صالح انجام دادند پاکیزهترین ]زندگی[ نصیبشان است و بهترین سرانجامها." برخی از اعمال صالح که مورد تأکید قرآن کریم قرار گرفته است عبارتند از:
1. نماز، آنها که زکات میپردازند و به آخرت یقین دارند; "الَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاَةَ وَیُؤْتُونَ الزَّکَاةَ وَهُم بِالْاَّخِرَةِ هُمْ یُوقِنُونَ; (لقمان، 4) همانها که نماز را برپا میدارند، زکات را ادا میکنند، و به آخرت یقین دارند."
2. شب زندهداری; اهل استغفار به خصوص در سحرگاهان; در اموالشان برای سائل و محروم حقی هست; (ذاریات، 17 19)
3. "همانها که از پروردگارشان در غیب و نهان میترسند و از قیامت بیم دارند." (انبیأ، 49)
4. "کسانی که اموال خدا را در راه خدا انفاق میکنند" و منت نمیگذارند." (بقره، 262)
5. "آنها که در نمازشان خشوع دارند و آنها که از لغو و بیهودگی روی گردانن #¢ آن که دامان خود را از آلودگی به بیعفتی حفظ میکنند... و آنها که امانتها و عهد خود را مراعات میکنند... و آنها که از نمازهایشان مواظبت مینمایند...."
(مؤمنون، 2، 3، 5، 8، 9)(ر، ک: نمونه، آیت الله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 193 205، دارالکتب الاسلامیة.)
به نقل از اداره پاسخگویی آستان قدس رضوی (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 194/400008)
- [سایر] فرق بین اعمال "خیر"، "حسنه" و "صالح" را لطفاً به طور مبسوط بیان نمایید.
- [سایر] در کدام سوره از قرآن ویژگیهای عباد صالح آمده است؟
- [سایر] ماجرای تعارض کشته شدن شتر صالح در آیات قرآن چیست؟
- [سایر] فرزند صالح در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] فرق بین اعمال "خیر"، "حسنه" و "صالح" را لطفاً به طور مبسوط بیان نمایید.
- [سایر] رابطه بین «حکمت عملی و نظری» در فلسفه با «ایمان و عمل صالح» در قرآن چیست؟
- [سایر] اگر ممکن است بگویید در کدام جلدهای تفاسیر و سوره های قرآن در مورد فرزند صالح مطالبی ذکر شده است؟
- [سایر] روح انسان ها، پس از مرگ، به کجا می رود؟ آیا بهشت و جهنم را درک می کند؟ آیا می توان با انجام اعمال صالح، برای آن ها، توشه و ثواب فرستاد؟
- [سایر] شعیب بن صالح کیست؟
- [سایر] صالح فوزان کیست؟
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند از اجحاف در قیمتگذاری توسط فروشندگان جلوگیری نماید و آنان را ملزم کند که کالای خود را به قیمت عادلانه بفروشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مکلّف مدتی اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد و پس از آن از مجتهدی تقلید نماید، در صورتی که این مجتهد اعمال گذشته را صحیح بداند، آن اعمال صحیح است و اگر باطل بداند محکوم به بطلان است و چنانچه نسبت به صحت آن اعمال احتیاط کند مکلف به وظیفه احتیاطی عمل میکند.
- [آیت الله اردبیلی] حکومت صالح میتواند با اجازه حاکم شرع واجد شرایط، محتکر را علاوه بر تعزیر بدنی، مانند زندان و شلاّق، تعزیر مالی نیز بنماید و تشخیص این که کدام مؤثّرتر است، با حاکم شرع جامعالشرایط میباشد.
- [آیت الله اردبیلی] پدر و مادر میتوانند در مقابل یکدیگر از حقّ حضانت خود صرف نظر کنند، ولی نمیتوانند نسبت به نگهداری و تربیت فرزند کوتاهی نمایند و در صورت کوتاهی، حاکم صالح آنان را ملزم به تأمین حقّ فرزند میکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر مکلّف مدّتی اعمال خود را بدون تقلید انجام میداده است، باید از آن به بعد، از یک مجتهدِ جامع الشرایطِ زنده تقلید کند و اعمال گذشته را حمل بر صحّت کند.
- [آیت الله سبحانی] اگر مکلف مدتی اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد، سپس تقلید کند در صورتی اعمال سابق او صحیح است که مطابق فتوای مجتهدی باشد که اکنون از او تقلید می کند و گرنه باید اعاده کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مکلّفی که مجتهد نباشد و اعمال خود را بدون تقلید انجام دهد و تقلید هم نکند اعمال او باطل است یعنی نمی تواند به آن اکتفا کند وباید طبق مسأله 13 عمل کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مدتی تقلید کرده اما نمی داند تقلید او صحیح بوده یا نه، نسبت به اعمال گذشته اشکالی ندارد، اما برای اعمال فعلی و آینده باید تقلید صحیح کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] حقیقت تقلید در احکام، استنادعملی به دستور مجتهد است، یعنی انجام اعمال خود را موکول به دستور مجتهد کند.
- [آیت الله اردبیلی] در (نایب) چند شرط معتبر است: اوّل : بالغ باشد، اگرچه نیابت بچه ممیز در صورتی که اطمینان به صحّت اعمال او وجود داشته باشد، کافی است. دوم : عاقل باشد. سوم : شیعه دوازده امامی باشد. چهارم : مورد وثوق و اطمینان باشد که اعمال را انجام میدهد. پنجم:آشنایی لازم به احکام و اعمال حجّ داشته باشد، هر چند در حال انجام دادن اعمال با ارشاد و راهنمایی کسی آنها را به جا آورد. ششم : در آن سال، حجّ واجب به عهده او نباشد. هفتم : از انجام حجّ یا بعضی از اعمال آن معذور و ناتوان نباشد و اگر اجیر شود تا از طرف دیگری حجّ بجا آورد و خودش نتواند برود و بخواهد دیگری را از طرف خود به مکّه بفرستد، باید از کسی که او را اجیر کرده اجازه بگیرد.