به گفته لغت شناسان، واژه (وسیله)، دلالت دارد بر چیزی که آدمی را با میل و رغبت، به مقصود نزدیک می سازد. ر.ک: العین؛ لسان العرب؛ مفردات راغب و... . اگرچه عمومیت این معنا، تمامی کارهای خیر، مانند رعایت تقوا، نماز، روزه، زکات، حج و جهاد را شامل می شود، ر.ک: محمدی ری شهری، میزان الحکمه، ج 12، ص 1233، شماره 1726 و ج 3، ص 2405، شماره 3195. اما آن که با کاربرد (وسیله) به طور کامل انطباق دارد، (اولیای الهی) می باشند که با میل و رغبت، انسان ها را به خدا نزدیک می سازند و در این مسیر، از هیچ تلاش و کوششی، دریغ نمی کنند؛ بلکه مال و جان و خاندان خود را ایثار و نثار می کنند. باید دانست؛ اگر چه تمامی کارهای خیر و اعمال صالح، انسان را به خداوند نزدیک می کنند، اما در هنگام اختلاف آرا و بروز فتنه ها، لازم است یک شاخص و معیار شناخت حق در میان باشد. تا در کنار قرآن، (وسیله)ای مطمئن و شاخصی تعیین کننده، برای تقرب به خداوند باشد. این جاست که اهمیت حدیث ثقلین، آشکار می شود؛ آن هنگام که پیامبر(صلی الله علیه و آله) از حجةالوداع بازگشتند و مردم را به مهم ترین شاخصه ها و وسیله ها سفارش کردند؛ (انی قد ترکت فیکم الثقلین أحدهما أکبر من الآخر کتاب اللَّه تعالی و عترتی فانظروا کیف تخلفونی فیهما، فإنهما لن یفترقا حتّی یردا علیّ الحوض، ثم قال: إن اللَّه عزّ و جلّ مولای و أنا مولی کلّ مؤمن، ثم أخذ بید علی رضی اللَّه عنه فقال: من کنت مولاه فهذا ولیه، اللّهم وال من والاه وعاد من عاداه)؛ ر.ک: السنائی، السنن الکبری، ج 5، ص 45؛ لازم به ذکر است که در اکثر منابع شیعه و اهل سنّت، عبارت (کتاب الله و عترتی) آمده است.؛ (همانا من دو چیز گران بها را در میان شما واگذاشتم؛ یکی از دیگری بزرگ تر است؛ کتاب خدا و عترت خودم که اهل بیت من باشند؛ پس بنگرید که چگونه بعد از من با آنها رفتار می کنید که همانا آن دو از یکدیگر جدا نمی شوند؛ تا ((در قیامت ))بر حوض ((کوثر ))بر من وارد شوند؛ سپس ((پیامبر ))فرمود: همانا خداوند، مولای من و من سرپرست هر مؤمنی هستم؛ سپس دست علی (((علیه السلام))) را گرفت و فرمود: هر کس من ولی و سرپرست او هستم، پس این، ولی و سرپرست اوست. خدایا! دوست دار، هرکس که از علی (((علیه السلام) ))پیروی می کند و دشمن دار، هرکس را که با علی (((علیه السلام) ))دشمنی می کند). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/310017)
جایگاه وسیله درهدف کجاست؟
به گفته لغت شناسان، واژه (وسیله)، دلالت دارد بر چیزی که آدمی را با میل و رغبت، به مقصود نزدیک می سازد. ر.ک: العین؛ لسان العرب؛ مفردات راغب و... . اگرچه عمومیت این معنا، تمامی کارهای خیر، مانند رعایت تقوا، نماز، روزه، زکات، حج و جهاد را شامل می شود، ر.ک: محمدی ری شهری، میزان الحکمه، ج 12، ص 1233، شماره 1726 و ج 3، ص 2405، شماره 3195. اما آن که با کاربرد (وسیله) به طور کامل انطباق دارد، (اولیای الهی) می باشند که با میل و رغبت، انسان ها را به خدا نزدیک می سازند و در این مسیر، از هیچ تلاش و کوششی، دریغ نمی کنند؛ بلکه مال و جان و خاندان خود را ایثار و نثار می کنند.
باید دانست؛ اگر چه تمامی کارهای خیر و اعمال صالح، انسان را به خداوند نزدیک می کنند، اما در هنگام اختلاف آرا و بروز فتنه ها، لازم است یک شاخص و معیار شناخت حق در میان باشد. تا در کنار قرآن، (وسیله)ای مطمئن و شاخصی تعیین کننده، برای تقرب به خداوند باشد.
این جاست که اهمیت حدیث ثقلین، آشکار می شود؛ آن هنگام که پیامبر(صلی الله علیه و آله) از حجةالوداع بازگشتند و مردم را به مهم ترین شاخصه ها و وسیله ها سفارش کردند؛
(انی قد ترکت فیکم الثقلین أحدهما أکبر من الآخر کتاب اللَّه تعالی و عترتی فانظروا کیف تخلفونی فیهما، فإنهما لن یفترقا حتّی یردا علیّ الحوض، ثم قال: إن اللَّه عزّ و جلّ مولای و أنا مولی کلّ مؤمن، ثم أخذ بید علی رضی اللَّه عنه فقال: من کنت مولاه فهذا ولیه، اللّهم وال من والاه وعاد من عاداه)؛ ر.ک: السنائی، السنن الکبری، ج 5، ص 45؛ لازم به ذکر است که در اکثر منابع شیعه و اهل سنّت، عبارت (کتاب الله و عترتی) آمده است.؛ (همانا من دو چیز گران بها را در میان شما واگذاشتم؛ یکی از دیگری بزرگ تر است؛ کتاب خدا و عترت خودم که اهل بیت من باشند؛ پس بنگرید که چگونه بعد از من با آنها رفتار می کنید که همانا آن دو از یکدیگر جدا نمی شوند؛ تا ((در قیامت ))بر حوض ((کوثر ))بر من وارد شوند؛ سپس ((پیامبر ))فرمود: همانا خداوند، مولای من و من سرپرست هر مؤمنی هستم؛ سپس دست علی (((علیه السلام))) را گرفت و فرمود: هر کس من ولی و سرپرست او هستم، پس این، ولی و سرپرست اوست. خدایا! دوست دار، هرکس که از علی (((علیه السلام) ))پیروی می کند و دشمن دار، هرکس را که با علی (((علیه السلام) ))دشمنی می کند). (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 5/310017)
- [سایر] پاسخ به این سوال که برادران اهل سنت جایگاه خلافت را جایگاه سیاسی وجایگاه امامت را جایگاه دینی میدانند و با امامت ائمه هدی(ح) مشکلی ندارند،چیست؟
- [سایر] جایگاه مربّیان قرآن چیست؟
- [سایر] جایگاه صحیفه سجادیه کجاست؟
- [سایر] جایگاه حافظ قران کجاست؟
- [سایر] جایگاه نمازهای مستحب چگونه است؟
- [سایر] جایگاه زن در اسلام چیست؟
- [سایر] جایگاه نمازهای مستحب چگونه است؟
- [سایر] جایگاه سیاست در اسلام کجاست؟
- [سایر] جایگاه علم در تمدن اسلامی؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] جایگاه وقف در دین اسلام چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .کسی که ناچار است روی وسیله نقلیه, اعم از حیوان، اتومبیل، چرخ و مانند آن , نماز را اقامه کند، نیز نماز مستحبّی را در حال سوار بودن بخواند, باید آن وسیله غصبی نباشد; وگرنه نماز او باطل است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ح: باید قبل از نماز جمعه دو خطبه به وسیله امام جمعه خوانده شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] جایز نیست نطفه مرد اجنبی را به زنی تلقیح نمایند چه عمل تلقیح به وسیله اجنبی انجام شود و یا به وسیله شوهر زن و عمل تلقیح در فرض مذکور هر چند حرام است ولی زنا نیست و اگر زن تلقیح شده بچه دار گردد ان بچه فرزند صاحب نطفه است و تمام احکام اولاد بر او جاری است و زنی هم که به وسیله تلقیح بچه دار شده مادر ان بچه است و احکام اولاد بر او جاری است
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر حیوان یا وسیله نقلیّهای را جهت حمل بار شکستنی یا فاسدشدنی اجاره کند, در صورتی که حیوان یا آن وسیله نقلیّه بدون هیچگونه کوتاهی در هدایت آن بلغزد و بار آن بشکند یا فاسد شود, صاحب حیوان یا وسیله نقلیّه, ضامن نیست; ولی اگر بر اثر کوتاهی در هدایت آن یا زدن حیوان بیش از مقدار معمول شکستن یا فاسد شدن پدید آید, ضامن است.
- [آیت الله مظاهری] کفالت به وسیله یکی از هفت مورد زیر، فسخ میشود: اوّل: کفیل، بدهکار را به دست طلبکار بدهد. دوّم: طلب طلبکار داده شود. سوّم: طلبکار از طلب خود بگذرد. چهارم: بدهکار بمیرد. پنجم: طلبکار، کفیل را از کفالت آزاد کند. ششم: کفیل بمیرد. هفتم: کسی که صاحب حقّ است به وسیله حواله یا طور دیگری حقّ خود را به دیگری واگذار نماید.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر حیوان یا وسیله نقلیّه ای را اجاره کند و معیّن نماید یا به صورت رایج معلوم باشد که چه مقدار بار باید بر آن حمل شود و در صورت زیاد نمودن بار، حیوان یا وسیله دیگر از بین برود یا آسیب ببیند, خسارت وارد را ضامن است و باید برای بار زائد, اجارهبهای متعارف (اجرت مثل) بپردازد.
- [آیت الله اردبیلی] جلوگیریهای موقّت به وسیله قرص یا آمپول با تجویز پزشک متخصّص اشکال ندارد؛ همچنین بستن لولههای مرد یا زن و عقیم کردن آنان، اگر عمل جرّاحی به وسیله جنس مخالف صورت نگیرد و مستلزم نگاه کردن به عورت یا لمس آن توسّط کسی که نگاه و لمس او حرام است نباشد، بدون اشکال است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر به ولی طفل و دیوانه دسترسی ندارد می تواند خودش یا به وسیله یک نفر امین زکات را به مصرف طفل یا دیوانه برساند و باید موقعی که زکات به مصرف انان می رسد نیت زکات کند و در صورتی که به ولی طفل و دیوانه دسترسی دارد بنابر احتیاط واجب به وسیله ولی یا به اذن او به مصرف انان برساند
- [آیت الله وحید خراسانی] تلقیح نطفه شوهر به زن او به وسیله خود شوهر جایز است و به وسیله غیر شوهر در صورتی که متوقف بر انجام کار حرامی باشد ارتکاب ان کار حرام است و بچه ای که به تلقیح به وجود می اید احکام اولاد بر او مترتب است
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که با دست و زانو راه می رود ، اگر کف دست یا زانو به وسیله تماس با زمین و حرکت برروی زمین نجس شود ، دست وزانوی به وسیله راه رفتن پاک می شود .و اما پاک شدن ته عصا و ته پای مصنوعی و نعل چهار پایان و چرخ اتومبیل ودرشگه و مانند اینها ، محل اشکال است .