حضور زنان در نماز جماعت چگونه باید باشد؟
در خصوص حضور زنان در نماز جماعت وعیدین روایات متعددی وجود دارد از جمله روایت پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) که فرموده اند: (صَلَاةُ الْمَرْأَةِ وَحْدَهَا فِی بَیتِهَا کَفَضْلِ صَلَاتِهَا فِی الْجَمْعِ خَمْساً وَ عِشْرِینَ دَرَجَة). وسائل الشیعة، ج 5، ص 237.؛ (فضیلت نماز زن به تنهایی و در خانه اش، بیست و پنج برابر نماز جماعت اوست. ) البته روایات متعدد دیگری نیز وجود دارد که به طور عام نماز جماعت را افضل از نماز فرادا می داند. به عنوان مثال رَسُولَ خدا(صلی الله علیه وآله) فرموده اند: صَلَاةُ الْجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ الْفَرْدِ بِخَمْسٍ وَ عِشْرِینَ دَرَجَةً). الخصال، ج 2، ص 521.؛ (فضیلت نماز جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی است). اگر چه روایت اخیر به طور مطلق بیان گردیده است لکن به وسیله روایات قبل قابل تقیید است یعنی منظور از فرد در اینجا مرد است. برخی فقها بین این روایات جمع نموده اند. به نظر این فقها از آنجا که ممکن است حضور زن در جماعت، با برخی از وظایف و فضیلت هایی که به لحاظ وظیفه همسری و مادری که با فضیلت ترین وظایف است و ثواب جهاد در راه خدا را دارد. پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند جهاد المراه حسن التبعل؛ نیکو همسرداری جهاد زن است. بحار الأنوار، ج 74، ص 166. معارض باشد یا این که حضور در جامعه زمینه تعرض به او یا مفاسد دیگر اجتماعی را ایجاد نماید لذا خداوند متعال بر زن منت نهاده و همان ثواب حضور در مسجد و جماعت را به نماز فرادای زن در خانه اش مترتب نموده است. از این رو فقها نتیجه گرفته اند که اگر حضور زن در جماعت مستلزم چنین مفاسدی نباشد و با وظایف و تکالیف متعالی او معارضه ای نداشته باشد نماز جماعتش و حضور در مسجد برای او نیز همان ثوابی را که برای مردان دارد خواهد داشت. در آخر به دو نمونه استفتا از حضرت امام خمینی ره در این زمینه اشاره کنیم. - زنان نیز در صورت شرکت در نماز جماعت از ثواب آن بهره مند خواهند شد. رساله امام (ره)، م 1399 و 1405.. - اگر زنان بتوانند کاملاً خود را از نامحرم حفظ کنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند. اجوبة، ج 1، ص 176 و 177 و رساله امام(ره)، م 894.. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 210/310024)
عنوان سوال:

حضور زنان در نماز جماعت چگونه باید باشد؟


پاسخ:

در خصوص حضور زنان در نماز جماعت وعیدین روایات متعددی وجود دارد از جمله روایت پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) که فرموده اند: (صَلَاةُ الْمَرْأَةِ وَحْدَهَا فِی بَیتِهَا کَفَضْلِ صَلَاتِهَا فِی الْجَمْعِ خَمْساً وَ عِشْرِینَ دَرَجَة). وسائل الشیعة، ج 5، ص 237.؛ (فضیلت نماز زن به تنهایی و در خانه اش، بیست و پنج برابر نماز جماعت اوست. )
البته روایات متعدد دیگری نیز وجود دارد که به طور عام نماز جماعت را افضل از نماز فرادا می داند. به عنوان مثال رَسُولَ خدا(صلی الله علیه وآله) فرموده اند: صَلَاةُ الْجَمَاعَةِ أَفْضَلُ مِنْ صَلَاةِ الْفَرْدِ بِخَمْسٍ وَ عِشْرِینَ دَرَجَةً). الخصال، ج 2، ص 521.؛ (فضیلت نماز جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی است). اگر چه روایت اخیر به طور مطلق بیان گردیده است لکن به وسیله روایات قبل قابل تقیید است یعنی منظور از فرد در اینجا مرد است. برخی فقها بین این روایات جمع نموده اند. به نظر این فقها از آنجا که ممکن است حضور زن در جماعت، با برخی از وظایف و فضیلت هایی که به لحاظ وظیفه همسری و مادری که با فضیلت ترین وظایف است و ثواب جهاد در راه خدا را دارد. پیامبر خدا (صلی الله علیه وآله) فرمودند جهاد المراه حسن التبعل؛ نیکو همسرداری جهاد زن است. بحار الأنوار، ج 74، ص 166. معارض باشد یا این که حضور در جامعه زمینه تعرض به او یا مفاسد دیگر اجتماعی را ایجاد نماید لذا خداوند متعال بر زن منت نهاده و همان ثواب حضور در مسجد و جماعت را به نماز فرادای زن در خانه اش مترتب نموده است. از این رو فقها نتیجه گرفته اند که اگر حضور زن در جماعت مستلزم چنین مفاسدی نباشد و با وظایف و تکالیف متعالی او معارضه ای نداشته باشد نماز جماعتش و حضور در مسجد برای او نیز همان ثوابی را که برای مردان دارد خواهد داشت.
در آخر به دو نمونه استفتا از حضرت امام خمینی ره در این زمینه اشاره کنیم.
- زنان نیز در صورت شرکت در نماز جماعت از ثواب آن بهره مند خواهند شد. رساله امام (ره)، م 1399 و 1405..
- اگر زنان بتوانند کاملاً خود را از نامحرم حفظ کنند، بهتر است در مسجد نماز بخوانند. اجوبة، ج 1، ص 176 و 177 و رساله امام(ره)، م 894.. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 210/310024)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین