وجوب ویا استحباب سجده در آیات از روایات استفاده میشود سوره هایی که دارای سجده واجب است به سور عزایم معروف هستند که واژه عزایم جمع عزیمه است وعزیمه به معنای وجوب است وبه نظر میرسد در زمان پیامبر نیز این سور به همین نام نامیده میشدند بنا بر این دلیل اصلی وجوب واستحباب روایات وارد شده از پیامبر وائمه معصومین است {وسائلالشیعة ج : 6 ص : 240}ضمن آنکه از خود لحن آیات نیز وجوب واستحباب آن تا حدودی قابل فهم است در آیات سجده در سه مورد آن امر به سجده شده است وامر در قرآن معمولا دلالت بر وجوب دارد مگر قرینه از آیات وروایات بر استحباب آن وجود داشته باشد در آن مورد هم که امر به سجده نشده یعنی آیه سوره سجده لحن خود آیه حاکی از وجوب آن است در این آیه خداوند میفرماید همانا کسانی به آیات ما ایمان آورده اند که هرگاه متذکر به این آیات شوند به سجده افتاده و تسبیح میکنند به حمد پروردگار واستکبارنمیورزند . در آیات سجده مستحب تعبیر امر وجود ندارد در دو موردی هم که آمده در یک مورد آن (سوره حج 77) امر به رکوع , سجود و عبادت شده است که وجوب آن منصرف به رکوع وسجود در نماز است , ودر مورد دیگر آن نیز (فرقان 60) این گونه آمده است که وقتی به کافران گفته میشود سجده کنید برای خداوند رحمن میگویند رحمن چیست ونفرت آنان زیاد میشود که در این آیه نیز مومنان به صورت مستقیم مامور به سجده نیستند به لحن دیگر آیات سجده مستحب نیز مراجعه کنید علاوه بر اینکه امری درآن نیست ازلحن خود آیه نیز دلات آن بر استحبابا مشخص است لکن همان گونه که گفتیم دلیل اصلی بر وجوب واستحباب روایات وارد از معصومین است . در مورد اینکه آیا دقیقا در زمان نزول آیه پیامبر امر به سجده نموده است ؟ نیاز به تحقیق بیشتری دارد ولی اجمالا این مطلب معلوم است که آنچه در روایات اهل بیت علیهم السلام آمده همان دستور پیامبر اکرم (ص) است که از طریق اهل بیت به ما رسیده است . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/100109933)
وجوب ویا استحباب سجده در آیات از روایات استفاده میشود سوره هایی که دارای سجده واجب است به سور عزایم معروف هستند که واژه عزایم جمع عزیمه است وعزیمه به معنای وجوب است وبه نظر میرسد در زمان پیامبر نیز این سور به همین نام نامیده میشدند بنا بر این دلیل اصلی وجوب واستحباب روایات وارد شده از پیامبر وائمه معصومین است {وسائلالشیعة ج : 6 ص : 240}ضمن آنکه از خود لحن آیات نیز وجوب واستحباب آن تا حدودی قابل فهم است در آیات سجده در سه مورد آن امر به سجده شده است وامر در قرآن معمولا دلالت بر وجوب دارد مگر قرینه از آیات وروایات بر استحباب آن وجود داشته باشد در آن مورد هم که امر به سجده نشده یعنی آیه سوره سجده لحن خود آیه حاکی از وجوب آن است در این آیه خداوند میفرماید همانا کسانی به آیات ما ایمان آورده اند که هرگاه متذکر به این آیات شوند به سجده افتاده و تسبیح میکنند به حمد پروردگار واستکبارنمیورزند .
در آیات سجده مستحب تعبیر امر وجود ندارد در دو موردی هم که آمده در یک مورد آن (سوره حج 77) امر به رکوع , سجود و عبادت شده است که وجوب آن منصرف به رکوع وسجود در نماز است , ودر مورد دیگر آن نیز (فرقان 60) این گونه آمده است که وقتی به کافران گفته میشود سجده کنید برای خداوند رحمن میگویند رحمن چیست ونفرت آنان زیاد میشود که در این آیه نیز مومنان به صورت مستقیم مامور به سجده نیستند به لحن دیگر آیات سجده مستحب نیز مراجعه کنید علاوه بر اینکه امری درآن نیست ازلحن خود آیه نیز دلات آن بر استحبابا مشخص است لکن همان گونه که گفتیم دلیل اصلی بر وجوب واستحباب روایات وارد از معصومین است .
در مورد اینکه آیا دقیقا در زمان نزول آیه پیامبر امر به سجده نموده است ؟ نیاز به تحقیق بیشتری دارد ولی اجمالا این مطلب معلوم است که آنچه در روایات اهل بیت علیهم السلام آمده همان دستور پیامبر اکرم (ص) است که از طریق اهل بیت به ما رسیده است . (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 9/100109933)
- [سایر] در قرآن چند سجده تلاوت وجود دارد؟ در کدام آیات، سجده واجب و در کدام آیات سجده مستحب است؟
- [آیت الله بهجت] زمان سجده واجب در آیات سجده دار چه هنگام است؟
- [سایر] آیات سجده دار کدام هستند؟
- [آیت الله بهجت] آیا خواندن آیات سجده دار بر جنب حرام است؟
- [آیت الله بهجت] کسی که سجده بر او واجب است (مثل سجده آیات سجده دار) چند سجده باید به جا آورد، آیا گفتن تشهد و سلام نیاز است؟
- [آیت الله سبحانی] موقع تلاوت آیات سجده، مایصحّ السجود در اختیار نداشتم فلذا سجده ننمودم آیا اکنون قضای آن را در ذمّه دارم؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیا با خواندن بخشی از آیات سجده دار نیز سجده واجب می شود یا باید تمام آن خوانده شود؟
- [سایر] در مقابل بعضی از آیات قرآن، کلمه سجده مندوبه آمده، در صورت امکان منظور از این سجده را ذکر کنید و ذکر مربوط به آن را بنویسید؟
- [آیت الله سیستانی] آیا شنیدن تمام آیات سوره هایی که در آن سجده واجب دارد به صورت مستقیم برای خانم حائض اشکال دارد ؟
- [آیت الله سیستانی] ایا در رکوع و سجده های نماز غیر از اذکار واجب میتوان ایات قران مجید خوانده شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تکرار کردن آیات حمد و سوره یا ذکرهای رکوع و سجود و تسبیحات برای ثواب یا برای احتیاط مانعی ندارد، اما اگر به خاطر وسوسه باشد اشکال دارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] آیههای: 15 سوره سجده و 37 سوره فصّلت و 62 سوره نجم و 19 سوره علق، آیات سجده واجب است که اگر انسان بخواند یا گوش دهد بعد از تمام شدن آن آیه باید فوراً سجده کند، هر چند هنگام خواندن یا گوش دادن به قرآن بودن آن توجّه نداشته باشد و اگر فراموش کرد هر وقت یادش آمد باید سجده کند و کسی که گوش نمیدهد ولی آیه را میشنود بنا بر احتیاط مستحب سجده کند.
- [آیت الله مظاهری] زن مستحاضه برای خواندن نماز قضا و آیات و احتیاط و سجده فراموش شده و تشهّد فراموش شده، اگر آنها را بعد از نماز فوراً به جا آورد لازم نیست کارهای استحاضه را انجام دهد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکیاتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد وزلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها، یک نماز آیات بخواند؛ مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر از چیزهائی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد؛ انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند؛ مثلا اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود؛ باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله سیستانی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد، و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بروجردی] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتّفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله بهجت] اگر از چیزهایی که نماز آیات برای آنها واجب است بیشتر از یکی اتفاق بیفتد، انسان باید برای هر یک از آنها یک نماز آیات بخواند، مثلاً اگر خورشید بگیرد و زلزله هم بشود، باید دو نماز آیات بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در بین نماز یومیه بفهمد که وقت نماز آیات تنگ است یا نماز آیات فوری بر عهده اوست، چنانچه وقت نماز یومیه تنگ باشد، باید آن را تمام کند، بعد نماز آیات را بخواند؛ و الّا باید آن را بشکند و اول نماز آیات، بعد نماز یومیه را به جا آورد.