(یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ)؛ مائده (5)، آیه 90.؛ (ای کسانی که ایمان آوردهاید! شراب و قمار و بتها و تیرهای قرعه پلیدند (-(و)-) از عمل شیطانند. پس، از آنها دوری گزینید؛ باشد که رستگار شوید). در این باره، چند پاسخ زیر مطرح است: اولاً، ممکن است مستکنندگی خمر، یکی از دلایل حرمت باشد و در کنار آن، دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد؛ مانند این که از اقدام برای تهیه یا فروش شراب در جامعه، به طور کلی جلوگیری شود؛ چنانکه در ازدواج موقت و یا طلاق گفته شده که اگر زن نازا بود و یا پیشگیری کامل صورت گرفته بود، باز هم زن باید عدّه نگه دارد؛ زیرا موضوع تعیین پدر، حکمت است و نه علت. ممکن است دلایل دیگری مانند حفظ احترام روابط زناشویی و یا رعایت حریم زنان و حفظ تعادل روحی آنان نیز مطرح باشد. ثانیاً، خوردن هر نجاستی، حرام است و خمر هم یکی از آنهاست و در نتیجه، از خوردن یک قطره آن هم نهی شده است؛ مثل خوردن یک قطره خون یا ادرار. ثالثاً، حرمت خوردن خمر، یک قانون است و قانون، معنایش این است که قانونگذار، مصالح کلی را در نظر بگیرد. در یک قانون کلی، ممکن است به خاطر وجود مفسدهای، چیزی ممنوع شود؛ در حالی که در بعضی موارد آن، مفسده جدی وجود نداشته باشد. همه قانونهای بشری هم همینطورند؛ مانند ممنوع بودن عبور از چراغ قرمز؛ اگر چه عدم رعایت در بعضی اوقات، ممکن است مشکلی ایجاد نکند. بنابراین، قانون آن است که در دید کلان، رعایت آن، مصلحت و عدم رعایت آن، مفسده دارد؛ حتی اگر در برخی از موارد جزئی، مصلحت و مفسده وجود نداشته باشد. اگر شارع میگفت: اگر شراب خوردی و مست شدی، حرام است و اگر مست نشدی، اشکالی ندارد، برخی افراد کنجکاو، استکان استکان میخوردند؛ تا ببیند چه وقت مست میشوند و در این صورت، از حالت قانون خارج میشد و حکم خدا، سبک و تمسخرآمیز میشد. بدینجهت، اگر قانونگذار بخواهد آن مصلحتی را که در نظر گرفته، جلب شود و آن مفسدهای را که در نظر گرفته، ترک شود، باید به صورت کلی، امر و نهی کند و تمام قانونهای عمومی، این چنین هستند. باید دانست که گاهی سختگیری در حرمت، برای جلوگیری از عادیسازی و (فرهنگسازی) است. در موارد متعددی ثابت شده که شروع یک خلاف کوچک، آدمی را به مراحل بعدی میکشاند؛ به طوری که در ادبیات عامیانه مشهور شده که تخم مرغ دزد، شتر دزد میشود. بنابراین، حرمت شرب خمر، حتی یک قطره آن، چه بسا برای جلوگیری از جرأت نسبت به مراحل بعد و یا بدآموزی نسبت به دیگران باشد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 20/500036)
(یا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَ الْمَیْسِرُ وَ الْأَنْصابُ وَ الْأَزْلامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّیْطانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ)؛ مائده (5)، آیه 90.؛ (ای کسانی که ایمان آوردهاید! شراب و قمار و بتها و تیرهای قرعه پلیدند (-(و)-) از عمل شیطانند. پس، از آنها دوری گزینید؛ باشد که رستگار شوید).
در این باره، چند پاسخ زیر مطرح است:
اولاً، ممکن است مستکنندگی خمر، یکی از دلایل حرمت باشد و در کنار آن، دلایل دیگری نیز وجود داشته باشد؛ مانند این که از اقدام برای تهیه
یا فروش شراب در جامعه، به طور کلی جلوگیری شود؛ چنانکه در ازدواج موقت و یا طلاق گفته شده که اگر زن نازا بود و یا پیشگیری کامل صورت گرفته بود، باز هم زن باید عدّه نگه دارد؛ زیرا موضوع تعیین پدر، حکمت است و نه علت. ممکن است دلایل دیگری مانند حفظ احترام روابط زناشویی و یا رعایت حریم زنان و حفظ تعادل روحی آنان نیز مطرح باشد.
ثانیاً، خوردن هر نجاستی، حرام است و خمر هم یکی از آنهاست و در نتیجه، از خوردن یک قطره آن هم نهی شده است؛ مثل خوردن یک قطره خون یا ادرار.
ثالثاً، حرمت خوردن خمر، یک قانون است و قانون، معنایش این است که قانونگذار، مصالح کلی را در نظر بگیرد. در یک قانون کلی، ممکن است به خاطر وجود مفسدهای، چیزی ممنوع شود؛ در حالی که در بعضی موارد آن، مفسده جدی وجود نداشته باشد. همه قانونهای بشری هم همینطورند؛ مانند ممنوع بودن عبور از چراغ قرمز؛ اگر چه عدم رعایت در بعضی اوقات، ممکن است مشکلی ایجاد نکند.
بنابراین، قانون آن است که در دید کلان، رعایت آن، مصلحت و عدم رعایت آن، مفسده دارد؛ حتی اگر در برخی از موارد جزئی، مصلحت و مفسده وجود نداشته باشد.
اگر شارع میگفت: اگر شراب خوردی و مست شدی، حرام است و اگر مست نشدی، اشکالی ندارد، برخی افراد کنجکاو، استکان استکان میخوردند؛ تا ببیند چه وقت مست میشوند و در این صورت، از حالت قانون خارج میشد و حکم خدا، سبک و تمسخرآمیز میشد. بدینجهت، اگر قانونگذار بخواهد آن مصلحتی را که در نظر گرفته، جلب شود و آن مفسدهای را که
در نظر گرفته، ترک شود، باید به صورت کلی، امر و نهی کند و تمام قانونهای عمومی، این چنین هستند.
باید دانست که گاهی سختگیری در حرمت، برای جلوگیری از عادیسازی و (فرهنگسازی) است. در موارد متعددی ثابت شده که شروع یک خلاف کوچک، آدمی را به مراحل بعدی میکشاند؛ به طوری که در ادبیات عامیانه مشهور شده که تخم مرغ دزد، شتر دزد میشود. بنابراین، حرمت شرب خمر، حتی یک قطره آن، چه بسا برای جلوگیری از جرأت نسبت به مراحل بعد و یا بدآموزی نسبت به دیگران باشد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 20/500036)
- [سایر] چه چیزهایی همچون شراب، حرام است؟
- [آیت الله نوری همدانی] چرا شراب نجس و حرام است؟
- [سایر] اگر حرمت شراب به دلیل ضرر داشتن آن است، چرا مجازات شراب خوردن، ضرر بسیار بیشتری دارد؟
- [سایر] شراب از چه زمانی حرام بوده آیا هیچ پیامبری شراب خورده و آیا شرابخوار در جهنم ماندگار میشود؟
- [آیت الله بهجت] بین شراب و تریاک چه فرقی وجود دارد که شراب حرام است و حد دارد ولی تریاک خیر؟
- [آیت الله بهجت] آیا تزریق خمر یا مُسکر دیگر حرام است؟
- [آیت الله بهجت] درآمد افراد شراب خوار حلال است یا حرام؟
- [سایر] اگر شراب بد است چرا در آخرت حرام نیست؟
- [سایر] به چه دلیلی شراب حرام و نجس است؟
- [آیت الله نوری همدانی] تظاهر به کارهای حرام از قبیل شرب خمر، حالات مستی ناشی از شرب خمر و... جایز است؟(در صورت ضرورت نقش به هدف بیان آثار سوء این گونه افعان حرام)
- [آیت الله سیستانی] خمر و سایر مسکرات روان ، معامله آنها حرام و باطل است .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] نشستن سر سفره ای که در آن شراب می خورند؛ اگر انسان یکی از آنان حساب شود؛ حرام و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است.
- [آیت الله خوئی] نشستن سر سفرهای که در آن شراب میخورند، اگر انسان یکی از آنان حساب شود حرام و چیز خوردن از آن سفره حرام است.
- [آیت الله علوی گرگانی] نشستن سر سفرهای که در آن شراب میخورند، اگر انسان یکی از آنان حساب شود حرام و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است.
- [آیت الله وحید خراسانی] نشستن سر سفره ای که در ان شراب می خورند اگر انسان یکی از انان حساب شود حرام و چیز خوردن از ان سفره نیز حرام است
- [آیت الله بروجردی] نشستن سر سفرهای که در آن شراب میخورند، اگر انسان یکی از آنان حساب شود حرام و چیز خوردن از آن سفره نیز حرام است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] سر سفرهای که در آن شراب خورده میشود نباید نشست و خوردن از غذای آن سفره نیز حرام است، بلکه به احتیاط واجب از سفرهای که پیشتر در آن شراب خورده شده است نباید غذا خورد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . خرید و فروش دواهایی که متنجس است و از اعیان نجسه مثل شراب و مردار نیست برای فایدهای که حرام نباشد جایز است، و اگر از مثل مردار و شراب باشد، در صورتی که در دوا مستهلک نباشد، خرید و فروش آن حرام است، ولی اگر پول را در مقابل ظرف آن یا در مقابل زحمت دوا فروش بدهند اشکال ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر چیزی را که می شود استفاده حلال از آن ببرند به قصد این بفروشد که آن را در حرام مصرف کنند؛ مثلا انگور را به این قصد بفروشد که از آن شراب تهیه نمایند؛ معامله آن حرام است؛ ولی اگر به این قصد نفروشد و فقط بداند که مشتری از انگور شراب تهیه خواهد کرد ظاهر این است که معامله اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] چیز خوردن از سفرهای که در آن شراب میخورند ، حرام است ، و همچنین نشستن بر سر چنین سفرهای بنابر احتیاط واجب .