انجام واجبات و دوری از محرمات الهی و خواندن قرآن و اقامه ی به موقع نمازها از راههای تقویت ارتباط و انس با خدا است. ارتباط با کتاب خدا و اهل بیت(ع) نیز با خواندن قرآن، تعقل، تفکر و تدبر در آیات آن و با محبت و مودت ائمه (ع) و تبعیت از آنها و زیارت و توسّل به آنها تقویت می شود. در رابطه با حفظ قرآن هم گرچه، توجه به قرآن و حفظ آن فکر ارزشمندی است و این حاکی از علاقه زیاد شما به کتاب الهی است اما باید به چند نکته توجه داشته باشید: 1. برای اوقات شبانه روزی خود برنامه ریزی کنید تا هر کاری را به موقع و در وقت خودش انجام دهید. 2. میزان توانایی خود را با توجه به رشته دانشگاهی خود در نظر بگیرید و ببینید آیا توانایی انجام چند کار را به طور همزمان دارید یا نه؟ اگر می توانید در کنار دروس دانشگاه به حفظ قرآن هم بپردازید، اشکالی ندارد، حفظ را شروع کنید، منتها سعی کنید شتابزده عمل نکنید، و به خودتان فشار نیاورید بلکه هر روز مثلا با حفظ پنج سطر از قرآن شروع کنید و برای یک ماه خودتان را بیازمایید ببینید می توانید هم قرآن حفظ کنید و هم درس را خوب بخوانید یا نه. اگر نتیجه ارزیابی مثبت بود حفظ را ادامه دهید و گر نه فعلا به درسهای دانشگاه بپردازید و صرفا به خواندن چند صفحه از قرآن به صورت روخوانی و با توجه به معنای آن اکتفا کنید. 3. به سلامتی خود توجه داشته باشید و برنامههای خود را آنقدر سنگین نکنید که با گذشت زمان بر اثر استرس و فشار بیش از حد دچار بیماری شوید لذا به تفریح سالم، ورزش و تغذیه خودتان نیز توجه داشته باشید. 4. اگر در برنامه ریزی خود به این نتیجه رسیدید که می توانید حفظ کل قرآن را شروع کنید، رعایت اموری چند در ادامه کار لازم است.(1) پاورقی: 1-جهت اطلاع به پاسخ پرسش قبل مراجعه شود. غلامرضا کاویان آبان 1393
انجام واجبات و دوری از محرمات الهی و خواندن قرآن و اقامه ی به موقع نمازها از راههای تقویت ارتباط و انس با خدا است.
ارتباط با کتاب خدا و اهل بیت(ع) نیز با خواندن قرآن، تعقل، تفکر و تدبر در آیات آن و با محبت و مودت ائمه (ع) و تبعیت از آنها و زیارت و توسّل به آنها تقویت می شود.
در رابطه با حفظ قرآن هم گرچه، توجه به قرآن و حفظ آن فکر ارزشمندی است و این حاکی از علاقه زیاد شما به کتاب الهی است اما باید به چند نکته توجه داشته باشید:
1. برای اوقات شبانه روزی خود برنامه ریزی کنید تا هر کاری را به موقع و در وقت خودش انجام دهید.
2. میزان توانایی خود را با توجه به رشته دانشگاهی خود در نظر بگیرید و ببینید آیا توانایی انجام چند کار را به طور همزمان دارید یا نه؟ اگر می توانید در کنار دروس دانشگاه به حفظ قرآن هم بپردازید، اشکالی ندارد، حفظ را شروع کنید، منتها سعی کنید شتابزده عمل نکنید، و به خودتان فشار نیاورید بلکه هر روز مثلا با حفظ پنج سطر از قرآن شروع کنید و برای یک ماه خودتان را بیازمایید ببینید می توانید هم قرآن حفظ کنید و هم درس را خوب بخوانید یا نه. اگر نتیجه ارزیابی مثبت بود حفظ را ادامه دهید و گر نه فعلا به درسهای دانشگاه بپردازید و صرفا به خواندن چند صفحه از قرآن به صورت روخوانی و با توجه به معنای آن اکتفا کنید.
3. به سلامتی خود توجه داشته باشید و برنامههای خود را آنقدر سنگین نکنید که با گذشت زمان بر اثر استرس و فشار بیش از حد دچار بیماری شوید لذا به تفریح سالم، ورزش و تغذیه خودتان نیز توجه داشته باشید.
4. اگر در برنامه ریزی خود به این نتیجه رسیدید که می توانید حفظ کل قرآن را شروع کنید، رعایت اموری چند در ادامه کار لازم است.(1)
پاورقی:
1-جهت اطلاع به پاسخ پرسش قبل مراجعه شود.
غلامرضا کاویان
آبان 1393
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [سایر] چگونه قرآن را حفظ کنیم؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [سایر] حفظ قرآن با معنا یا خواندن تفسیر کدامیک بهتر است؟
- [سایر] روش صحیح حفظ قرآن چیست؟
- [سایر] روش صحیح حفظ قرآن چیست؟
- [سایر] اهمیت حفظ قرآن چقدر است؟
- [سایر] حفظ کردن قرآن چه نعمتی است؟
- [سایر] چگونه از حفظ قرآن خسته نشویم؟
- [سایر] برای حفظ قرآن چه کار باید بکنیم؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر حفظ جان خود یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری ان واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند
- [آیت الله سیستانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است ، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد ، بدون شکستن نماز ممکن نباشد ، باید نماز را بشکند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیت ندارد، مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز ا بشکند ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر حفظ جان خود انسان، یا کسی که حفظ جان او واجب است، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است؛ یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد؛ بدون شکستن نماز ممکن نباشد؛ باید نماز را بشکند.