توصیه در مورد حفظ قرآن توسط کودکان بفرمایید؟
به چند نکته توجه فرمایید: 1- از آن جا که فرزندتان در سن کودکی به سر می برد و روانشناسان معتقدند بازی در کودکی نقش مهمی در فرایند رشد شناختی اش ایفا می کند و تأکید زیادی بر لزوم تحرک بدنی کودک دارند پیشنهاد می شود بخش زیادی از اوقات شبانه روزی وی را با تحرک بدنی و سرگرمی‌ها و بازی‌های مختلف پر کنید و به خاطر استعدادی که در وی یافته اید وی را از روی اجبار و اکراه به حفظ قرآن وادار نکنید. در این سنین است که باید هم عضلات بدنی کودک رشد خوب و مناسبی داشته باشد و هم با اشتغال به بازی‌های مختلف، زمینه رشد فکری وی فراهم شود. معروف و مشهور است که بازی تفکر کودک است. بنابراین از این نکته مهم و اساسی غفلت نکنید. 2- اگر تمایلی در کودک وجود نداشته باشد و با تحمیل والدین یا دیگران وی را به حفظ قرآن سوق دهند چه بسا نتیجه عکس خواهد داد و در آینده نه تنها با قرآن مأنوس نخواهد بود بلکه با آن مخالفت خواهد کرد. بنابراین علاقه، شوق و ذوق خود کودک نقش عمده ای ایفا می کند و اجازه بدهید که اگر علاقه مند هست در این زمینه فعالیت کند نه با تحمیل و اکراه. 3- شما می توانید با تشویق و ترغیب و استفاده از برخی روش‌های رفتاری این علاقه را در وی ایجاد و یا تشدید و تقویت کنید. نکات زیر در این امر مؤثر است: 1. فضای منزل قرآنی باشد، والدین خودشان به قرائت و حفظ قرآن اهتمام ورزند و در حضور فرزندشان قرآن تلاوت و حفظ کنند. 2. در مراکز فرهنگی قرآنی حضور بیشتر و فعال تری داشته باشند. 3. والدین با خانواده‌هایی که به قرآن اهتمام بیشتری می دهند و یا فرزندان حافظ قرآن دارند ارتباط بیشتری برقرار کنند و رفت و آمد کنند. 4. تحت نظر یک مربی با تجربه به حفظ قرآن بپردازند. 5. در موقعیت‌های شاد و با نشاط به حفظ قرآن بپردازد. 6. حتی المقدور حفظ قرآن همراه با بازی و سرگرمی انجام گیرد. 7 . حتی المقدور حفظ قرآن در جمع هم سن و سالان و با همکاری آنها انجام گیرد. 8. از نوارهای چند بار تکرار استفاده کنید. 9. در صورت اشتباه کردن او را هرگز سرزنش نکنید. 10. به دنبال هر موفقیتی به تناوب از تشویق‌های کلامی و غیر کلامی و آنچه برای وی خوشایند است بهره بگیرید. برای آگاهی بیشتر به مراکز تخصصی حفظ مراجعه کنید. غلامرضا کاویان مهر 1393
عنوان سوال:

توصیه در مورد حفظ قرآن توسط کودکان بفرمایید؟


پاسخ:

به چند نکته توجه فرمایید:
1- از آن جا که فرزندتان در سن کودکی به سر می برد و روانشناسان معتقدند بازی در کودکی نقش مهمی در فرایند رشد شناختی اش ایفا می کند و تأکید زیادی بر لزوم تحرک بدنی کودک دارند پیشنهاد می شود بخش زیادی از اوقات شبانه روزی وی را با تحرک بدنی و سرگرمی‌ها و بازی‌های مختلف پر کنید و به خاطر استعدادی که در وی یافته اید وی را از روی اجبار و اکراه به حفظ قرآن وادار نکنید. در این سنین است که باید هم عضلات بدنی کودک رشد خوب و مناسبی داشته باشد و هم با اشتغال به بازی‌های مختلف، زمینه رشد فکری وی فراهم شود. معروف و مشهور است که بازی تفکر کودک است. بنابراین از این نکته مهم و اساسی غفلت نکنید.

2- اگر تمایلی در کودک وجود نداشته باشد و با تحمیل والدین یا دیگران وی را به حفظ قرآن سوق دهند چه بسا نتیجه عکس خواهد داد و در آینده نه تنها با قرآن مأنوس نخواهد بود بلکه با آن مخالفت خواهد کرد. بنابراین علاقه، شوق و ذوق خود کودک نقش عمده ای ایفا می کند و اجازه بدهید که اگر علاقه مند هست در این زمینه فعالیت کند نه با تحمیل و اکراه.

3- شما می توانید با تشویق و ترغیب و استفاده از برخی روش‌های رفتاری این علاقه را در وی ایجاد و یا تشدید و تقویت کنید. نکات زیر در این امر مؤثر است:
1. فضای منزل قرآنی باشد، والدین خودشان به قرائت و حفظ قرآن اهتمام ورزند و در حضور فرزندشان قرآن تلاوت و حفظ کنند.

2. در مراکز فرهنگی قرآنی حضور بیشتر و فعال تری داشته باشند.

3. والدین با خانواده‌هایی که به قرآن اهتمام بیشتری می دهند و یا فرزندان حافظ قرآن دارند ارتباط بیشتری برقرار کنند و رفت و آمد کنند.

4. تحت نظر یک مربی با تجربه به حفظ قرآن بپردازند.

5. در موقعیت‌های شاد و با نشاط به حفظ قرآن بپردازد.

6. حتی المقدور حفظ قرآن همراه با بازی و سرگرمی انجام گیرد.

7 . حتی المقدور حفظ قرآن در جمع هم سن و سالان و با همکاری آنها انجام گیرد.

8. از نوارهای چند بار تکرار استفاده کنید.

9. در صورت اشتباه کردن او را هرگز سرزنش نکنید.

10. به دنبال هر موفقیتی به تناوب از تشویق‌های کلامی و غیر کلامی و آنچه برای وی خوشایند است بهره بگیرید.

برای آگاهی بیشتر به مراکز تخصصی حفظ مراجعه کنید.

غلامرضا کاویان
مهر 1393





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین