به چند نکته توجه فرمایید: 1- از آن جا که فرزندتان در سن کودکی به سر می برد و روانشناسان معتقدند بازی در کودکی نقش مهمی در فرایند رشد شناختی اش ایفا می کند و تأکید زیادی بر لزوم تحرک بدنی کودک دارند پیشنهاد می شود بخش زیادی از اوقات شبانه روزی وی را با تحرک بدنی و سرگرمیها و بازیهای مختلف پر کنید و به خاطر استعدادی که در وی یافته اید وی را از روی اجبار و اکراه به حفظ قرآن وادار نکنید. در این سنین است که باید هم عضلات بدنی کودک رشد خوب و مناسبی داشته باشد و هم با اشتغال به بازیهای مختلف، زمینه رشد فکری وی فراهم شود. معروف و مشهور است که بازی تفکر کودک است. بنابراین از این نکته مهم و اساسی غفلت نکنید. 2- اگر تمایلی در کودک وجود نداشته باشد و با تحمیل والدین یا دیگران وی را به حفظ قرآن سوق دهند چه بسا نتیجه عکس خواهد داد و در آینده نه تنها با قرآن مأنوس نخواهد بود بلکه با آن مخالفت خواهد کرد. بنابراین علاقه، شوق و ذوق خود کودک نقش عمده ای ایفا می کند و اجازه بدهید که اگر علاقه مند هست در این زمینه فعالیت کند نه با تحمیل و اکراه. 3- شما می توانید با تشویق و ترغیب و استفاده از برخی روشهای رفتاری این علاقه را در وی ایجاد و یا تشدید و تقویت کنید. نکات زیر در این امر مؤثر است: 1. فضای منزل قرآنی باشد، والدین خودشان به قرائت و حفظ قرآن اهتمام ورزند و در حضور فرزندشان قرآن تلاوت و حفظ کنند. 2. در مراکز فرهنگی قرآنی حضور بیشتر و فعال تری داشته باشند. 3. والدین با خانوادههایی که به قرآن اهتمام بیشتری می دهند و یا فرزندان حافظ قرآن دارند ارتباط بیشتری برقرار کنند و رفت و آمد کنند. 4. تحت نظر یک مربی با تجربه به حفظ قرآن بپردازند. 5. در موقعیتهای شاد و با نشاط به حفظ قرآن بپردازد. 6. حتی المقدور حفظ قرآن همراه با بازی و سرگرمی انجام گیرد. 7 . حتی المقدور حفظ قرآن در جمع هم سن و سالان و با همکاری آنها انجام گیرد. 8. از نوارهای چند بار تکرار استفاده کنید. 9. در صورت اشتباه کردن او را هرگز سرزنش نکنید. 10. به دنبال هر موفقیتی به تناوب از تشویقهای کلامی و غیر کلامی و آنچه برای وی خوشایند است بهره بگیرید. برای آگاهی بیشتر به مراکز تخصصی حفظ مراجعه کنید. غلامرضا کاویان مهر 1393
به چند نکته توجه فرمایید:
1- از آن جا که فرزندتان در سن کودکی به سر می برد و روانشناسان معتقدند بازی در کودکی نقش مهمی در فرایند رشد شناختی اش ایفا می کند و تأکید زیادی بر لزوم تحرک بدنی کودک دارند پیشنهاد می شود بخش زیادی از اوقات شبانه روزی وی را با تحرک بدنی و سرگرمیها و بازیهای مختلف پر کنید و به خاطر استعدادی که در وی یافته اید وی را از روی اجبار و اکراه به حفظ قرآن وادار نکنید. در این سنین است که باید هم عضلات بدنی کودک رشد خوب و مناسبی داشته باشد و هم با اشتغال به بازیهای مختلف، زمینه رشد فکری وی فراهم شود. معروف و مشهور است که بازی تفکر کودک است. بنابراین از این نکته مهم و اساسی غفلت نکنید.
2- اگر تمایلی در کودک وجود نداشته باشد و با تحمیل والدین یا دیگران وی را به حفظ قرآن سوق دهند چه بسا نتیجه عکس خواهد داد و در آینده نه تنها با قرآن مأنوس نخواهد بود بلکه با آن مخالفت خواهد کرد. بنابراین علاقه، شوق و ذوق خود کودک نقش عمده ای ایفا می کند و اجازه بدهید که اگر علاقه مند هست در این زمینه فعالیت کند نه با تحمیل و اکراه.
3- شما می توانید با تشویق و ترغیب و استفاده از برخی روشهای رفتاری این علاقه را در وی ایجاد و یا تشدید و تقویت کنید. نکات زیر در این امر مؤثر است:
1. فضای منزل قرآنی باشد، والدین خودشان به قرائت و حفظ قرآن اهتمام ورزند و در حضور فرزندشان قرآن تلاوت و حفظ کنند.
2. در مراکز فرهنگی قرآنی حضور بیشتر و فعال تری داشته باشند.
3. والدین با خانوادههایی که به قرآن اهتمام بیشتری می دهند و یا فرزندان حافظ قرآن دارند ارتباط بیشتری برقرار کنند و رفت و آمد کنند.
4. تحت نظر یک مربی با تجربه به حفظ قرآن بپردازند.
5. در موقعیتهای شاد و با نشاط به حفظ قرآن بپردازد.
6. حتی المقدور حفظ قرآن همراه با بازی و سرگرمی انجام گیرد.
7 . حتی المقدور حفظ قرآن در جمع هم سن و سالان و با همکاری آنها انجام گیرد.
8. از نوارهای چند بار تکرار استفاده کنید.
9. در صورت اشتباه کردن او را هرگز سرزنش نکنید.
10. به دنبال هر موفقیتی به تناوب از تشویقهای کلامی و غیر کلامی و آنچه برای وی خوشایند است بهره بگیرید.
برای آگاهی بیشتر به مراکز تخصصی حفظ مراجعه کنید.
غلامرضا کاویان
مهر 1393
- [سایر] روش ها و توصیه ها در مورد حفظ قرآن را بفرمایید؟
- [سایر] توصیه هایی به آرزومندان سربازی حضرت حجت(عج) بفرمایید؟
- [آیت الله مظاهری] برای توفیق جهت اقامه نماز شب توصیه ای بفرمائید.
- [سایر] با عرض خسته نباشید می خواستم برای خواندن همراه با تدبر و همچنین حفظ قرآن برای اینجانب راهکار مناسب ارائه بفرمائید . با تشکر
- [سایر] قرائت صحیح قرآن و درک حداقل معنای آن، از نگاه قرآن تا چه حد اهمیت دارد و مکلف نمودن کودکان و نوجوانان به حفظ سورههای قرآن، که متأسفانه احتمال اشتباه در تلفظ و عموماً بدون درک معناست از چه جهت ارزشمند و تا چه اندازه به ثواب نزدیک و از معصیت به دور است؟
- [سایر] هنگام دعوای کودکان در منزل بهترین راه کار چیست ؟ لطفا راهنمایی بفرمایید ؟
- [آیت الله سبحانی] به ورزشکاران توصیه ای بفرمایید تا در سفرهای بین المللی به آن عمل کنند؟
- [سایر] در هر روز چه مقدار تلاوت قرآن توصیه شده است؟
- [سایر] در کدام آیات قرآن توصیه به صبر شده است؟
- [سایر] حفظ قرآن چه اثراتی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] دادن قرآن به کافر حرام وگرفتن قرآن از او واجب است در صورتی که موجب هتک یا نجاست آن بشود ولی اگر برای آگاهی بگیرد با حفظ شرائط دادن حرام نیست و گرفتن هم واجب نمیباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر حفظ جان خود یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری ان واجب می باشد بدون شکستن نماز ممکن نباشد باید نماز را بشکند
- [آیت الله سیستانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است ، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد ، بدون شکستن نماز ممکن نباشد ، باید نماز را بشکند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند، ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیت ندارد، مکروه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب میباشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز ا بشکند ولی شکستن نماز برای مالی که اهمیّت ندارد مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر حفظ جان خود انسان، یا کسی که حفظ جان او واجب است، یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد، بدون شکستن نماز ممکن نباشد، باید نماز را بشکند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر حفظ جان خود انسان یا کسی که حفظ جان او واجب است؛ یا حفظ مالی که نگهداری آن واجب می باشد؛ بدون شکستن نماز ممکن نباشد؛ باید نماز را بشکند.