در هنگام نماز و ذکر و عبادت و توجه و یا هنگام قرا ئت قرآن اگر انسان اهل توجه و مراقبه و حضور قلب در نماز باشد متناسب با میزان معرفت و تقوا و مراقبه و حضور او در نماز مشاهداتی برای او اتفاق می افتد که مخصوص خود او است و گاهی قابل شرح و توصیف نیست و ممکن است که دیگر تکرار نشود . مثلا در روایتی از حضرت صادق –ع- آمده است که آن حضرت در نماز آیه ایاک نعبد و ایاک نستعین را به قدری تکرار کردند که بیهوش بر زمین افتادند . وقتی علت این حالت را از ایشان پرسیدند فرمود : با تکرار این آیه آن را از گوینده آن ( یعنی خداوند ) شنیدم : أنه –ع- کان یصلی فی بعض الأیام فخر مغشیا علیه فی أثناء الصلاة فسئل بعدها عن سبب غشیته فقال ما زلت أردد هذه الآیة حتی سمعتها من قائلها (مفتاحالفلاح ، ص 372 ) بهترین منبع برای مطالعه پیرامون این موضوع ، کتاب هایی است که در مورد نماز اهل کمال و تقوا و معرفت نوشته شده و در آن برخی مشاهدات و مکاشفات و حالات معنوی و روحی آنها بیان شده است . برخی از این کتاب ها عبارتند از : 1- اسرار الصلاه ، ملکی تبریزی 2- صلاه الخاشعین ، شهید دستغیب 3- آداب الصلاه ، امام خمینی –ره- (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/100105470)
در هنگام نماز و ذکر و عبادت و توجه و یا هنگام قرا ئت قرآن اگر انسان اهل توجه و مراقبه و حضور قلب در نماز باشد متناسب با میزان معرفت و تقوا و مراقبه و حضور او در نماز مشاهداتی برای او اتفاق می افتد که مخصوص خود او است و گاهی قابل شرح و توصیف نیست و ممکن است که دیگر تکرار نشود . مثلا در روایتی از حضرت صادق –ع- آمده است که آن حضرت در نماز آیه ایاک نعبد و ایاک نستعین را به قدری تکرار کردند که بیهوش بر زمین افتادند . وقتی علت این حالت را از ایشان پرسیدند فرمود : با تکرار این آیه آن را از گوینده آن ( یعنی خداوند ) شنیدم : أنه –ع- کان یصلی فی بعض الأیام فخر مغشیا علیه فی أثناء الصلاة فسئل بعدها عن سبب غشیته فقال ما زلت أردد هذه الآیة حتی سمعتها من قائلها (مفتاحالفلاح ، ص 372 )
بهترین منبع برای مطالعه پیرامون این موضوع ، کتاب هایی است که در مورد نماز اهل کمال و تقوا و معرفت نوشته شده و در آن برخی مشاهدات و مکاشفات و حالات معنوی و روحی آنها بیان شده است .
برخی از این کتاب ها عبارتند از :
1- اسرار الصلاه ، ملکی تبریزی
2- صلاه الخاشعین ، شهید دستغیب
3- آداب الصلاه ، امام خمینی –ره-
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها، کد: 3/100105470)
- [سایر] سلام و خسته نباشید. عالم کیست؟ عالمی که از شهید و عابد و...... بالاتر است کیست؟ آیا پزشک و مهندس هم میتواند چنین عالمی باشد، یا فقط منظور عالم دین است؟
- [سایر] عالم برزخ چه عالمی است؟ آیا جسم هم در عالم برزخ است یا فقط روح انسان در این عالم است؟
- [سایر] گفته می شود، در عالم مجردات، زمان و مکان معنا ندارد؟ چطور می شود که در عالمی، زمان و مکان نباشد؟ لطفا مثالی بیاورید.
- [آیت الله بهجت] پاسخگویی به مسایل و فتاوا برای عالمی که از آن ها اطلاع دارد واجب است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر از عالمی فتوای مجتهدی سؤال شد و او می داند، آیا واجب است جواب دهد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در صورت نبودن روحانی شیعی، عالم سُنّی میتواند نماز میّت شیعه را بخواند و با نبودن عالم سُنّی، آیا عالم شیعی میتواند بر میّت سُنّی نماز بخواند یا خیر؟
- [سایر] در یکی از جواب های که در سایت خوب شما خواندم چنین نوشته بودید: (عوالم وجود در طول هم قرار دارند و هر مرتبه نازله عبارت است از مظهر و مثالی برای مراتب بالاتر که این مرحله نازله در ظل آن مرحله پدیدار می شود، و دنیایی که ما در آن زندگی می کنیم، نازل ترین مراتب عالم موجودات است که عالم مجاز و عالم پوسته ها است و موجودات این عالم تنها نشانه و مثالی از عالم بالایند. و بالاتر از این عالم عالمی است که در قوس صعودمان عالم برزخ است که واسطه بین عالم دنیا و عالم قیامت است و عالم برزخ همان عالم صورت و معنا است و ما فوق آن همان عالم قیامت است که عالم \"جمع\" و عالم حقیقت و عالم حیات و منتهای سیر بشریت است. همانا از نام های قیامت می توان به \"الحاقه\" اشاره کرد که به معنای حاق واقع و عین واقعیت است؛ یعنی روزی که در آن همه اسرار و بواطن امور آشکار می شود: \"یوم تبلی السرائر\".پس قیامت روزی است که در آن همه اسرار آشکار شده و عالم حیات است: \"و أن الدار الآخرة لهی الحیوان لو کانوا یعلمون\".آیا شرحی برای این قسمت از جواب وجود دارد؟؛ زیرا بحث مهمی است و برای من اهمیت زیادی دارد. آیا وجود یک حقیقت کشیده شده است؟ از شما تقاضا داریم که مفصلا جوابم را بدهید. از این که سایتی علمی و دقیق مانند سایت شما را پیدا کرده ام بسیار خوشوقت هستم. با تشکر فراوان
- [سایر] جهان برزخ و زندگی در آن چه ویژهگیهایی دارد و چگونه عالمی است؟
- [سایر] علاقه مندم بدانم اولین عالمی که مفهوم ولایت فقیه را ارائه و اظهار نموده است، چه کسی بوده است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصِ عالمی مدّعی مرجعیت است و می گوید مردم از من تقلید کنند; آیا می توان به گفته او اعتماد کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] انسان باید فقط برای انجام امر خداوند عالم نماز بخواند، پس کسیکه ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند، نمازش باطل است، خواه فقط برای مردم باشد، یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] انسان باید نماز را به نیت قربت؛ یعنی فقط برای خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب بگذراند، یا به زبان مثلاً بگوید که چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربةً الی اللَّه.
- [آیت الله نوری همدانی] انسان باید نماز را به نیت قربت ، یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد و لازم نیست نیت ا از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم ، قربهً الی الله
- [آیت الله خوئی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام دادن فرمان خداوند عالم بهجا آورد، و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند، یا مثلًا به زبان بگوید چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربه الی الله.
- [امام خمینی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربه الی الله.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] انسان باید نماز را به نیت قربت یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بجا آورد، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربة الی الله.
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان باید فقط برای خداوند عالم نماز بخواند پس کسی که ریا کند یعنی برای نشان دادن به مردم نماز بخواند نمازش باطل است خواه فقط برای مردم باشد یا خدا و مردم هر دو را در نظر بگیرد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان باید نماز را به نیت قربت؛ یعنی برای انجام دادن فرمان خداوند عالم به جا آورد و لازم نیست نیت را از قلب خود بگذراند یا مثلا به زبان بگوید: چهار رکعت نماز ظهر می خوانم قربه الی اللّه.
- [آیت الله سیستانی] انسان باید نماز را به نیّت قربت یعنی برای تذلّل و کرنش در پیشگاه خداوند عالم بجا آورد ، و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند ، یا مثلاً به زبان بگوید : چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قربةً إلی اللّه .
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که برای نماز قضای میت اجیر شده ، باید یا مجتهد باشد یا مسائل نماز راروی تقلید صحیح بداند واگر عالم به کیفیت احتیاط باشد و احتیاط کند اشکال ندارد.