نمونه هایی از رحمت و رافت رسول الله ص را به بیان تاریخ نه روایات بیان کنید(کتابهایی که نقل کردید کافی صحیح مسلم بحارالانوار روایی است نه تاریخی پاسخ: مطالعه منابع تاریخی تعداد قابل توجهی از رفتارهای توام با رحمت پیامبر را در اختیار خواننده قرار میدهد بخصوص اگر این رفتارها با کردار مشرکان مقایسه شود این تعداد به حد زیادی افزایش مییابد که در ادامه به عنوان نمونه به صورت خلاصه به موارد مقایسهای که شاید استخراج آنها اندکی دشوار به نظر آید، اشاره میگردد: - در حالی که قریش گاه مسلمانان اسیر را میکشت و یا بدن آنان را مثله مینمود پیامبر خدا دستور میداد تا با اسیران مدارا کرده، هر آنچه را که خود میخورند به آنان نیز بدهند و در برابر گرفتن فدیه آنان را آزاد و کسانی که توانایی پرداخت فدیه را نیز نداشتند در صورت آموختن سواد به ده نفر از مسلمانان آزاد مینمود. (برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید به کتاب زیر که از قدیمیترین منابع تاریخی مراجعه فرمایید: ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص136 به بعد ذیل حادثه رجیع) - قریشیان بزرگترین دشمنان اسلام، سرسخت ترین شکنجهگران و به راه اندازنده جنگهای متعدد بر ضد پیامبر خدا بودند. آنان تعداد زیادی از مسلمانان ( از جمله حمزه سید الشهدا) را به شهادت رسانده بودند. با این همه وقتی پیامبر در فتح مکه بر آنان غلبه پیدا کرد از آنان انتقام نگرفت و در برابر فریاد مسلمانان که میگفتند: امروز روز انتقام است، فرمودند: بلکه امروز روز بخشش است. (ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص255 به بعد) - در عصری که در غالب سرزمینها و حکومتهای موجود در سرتاسر جهان، به زن به عنوان یک موجود پست، کالایی برای داد و ستد، حیوانی انسان نما، وسیلهای برای خوش گذرانی و رفع شهوات مردان و ... نگاه میشد او زن را انسانی با جنسیتی دیگر، شریک زندگی مردان، گل و ... نامید. جایگاه آنان را رفیع و مقامشان را تا بدانجا بالا برد که بهشت را زیر پای مادران قرار داد. زرکلی، الاعلام، ج6، ص219. - بر خلاف سایر پادشاهان و قدرت طلبان جهان آن روز که جنگ ابزاری برای کشورگشایی، کسب غنایم، سیطره بر ملتها و به بردگی کشاندن انسانها بود، نامه پیامبر به پادشاهان و امپراطوران آن عصر به سلام و صلح مزین بود.( مطهر بن طاهر مقدسی، آفرینش و تاریخ، ترجمه محمد رضا شفیعی کدکنی، تهران، آگه، چ اول، 1374ش، ج2، ص707). در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد: گاه تاریخ از دل منابع روایی و گاه از بین متون حدیثی و در مواردی از لابلای کتب تفاسیر و امثال آن استخراج میشود. تاریخی بودن یک گزارش الزاما به این معنا نیست که حتما باید در منابعی موجود باشد که از ابتدا تا انتهای آن تنها به مباحث تاریخی اشاره دارد. چه بسا ناب ترین گزارشهای تاریخی، از لابلای متون جغرافیایی و یا فقهی استخراج میشوند.
نمونه هایی از رحمت و رافت رسول الله ص را به بیان تاریخ نه روایات بیان کنید(کتابهایی که نقل کردید کافی صحیح مسلم بحارالانوار روایی است نه تاریخی
نمونه هایی از رحمت و رافت رسول الله ص را به بیان تاریخ نه روایات بیان کنید(کتابهایی که نقل کردید کافی صحیح مسلم بحارالانوار روایی است نه تاریخی
پاسخ: مطالعه منابع تاریخی تعداد قابل توجهی از رفتارهای توام با رحمت پیامبر را در اختیار خواننده قرار میدهد بخصوص اگر این رفتارها با کردار مشرکان مقایسه شود این تعداد به حد زیادی افزایش مییابد که در ادامه به عنوان نمونه به صورت خلاصه به موارد مقایسهای که شاید استخراج آنها اندکی دشوار به نظر آید، اشاره میگردد:
- در حالی که قریش گاه مسلمانان اسیر را میکشت و یا بدن آنان را مثله مینمود پیامبر خدا دستور میداد تا با اسیران مدارا کرده، هر آنچه را که خود میخورند به آنان نیز بدهند و در برابر گرفتن فدیه آنان را آزاد و کسانی که توانایی پرداخت فدیه را نیز نداشتند در صورت آموختن سواد به ده نفر از مسلمانان آزاد مینمود. (برای مطالعه بیشتر در این مورد میتوانید به کتاب زیر که از قدیمیترین منابع تاریخی مراجعه فرمایید: ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص136 به بعد ذیل حادثه رجیع)
- قریشیان بزرگترین دشمنان اسلام، سرسخت ترین شکنجهگران و به راه اندازنده جنگهای متعدد بر ضد پیامبر خدا بودند. آنان تعداد زیادی از مسلمانان ( از جمله حمزه سید الشهدا) را به شهادت رسانده بودند.
با این همه وقتی پیامبر در فتح مکه بر آنان غلبه پیدا کرد از آنان انتقام نگرفت و در برابر فریاد مسلمانان که میگفتند: امروز روز انتقام است، فرمودند: بلکه امروز روز بخشش است. (ابن هشام(م 218)، زندگانی محمد پیامبر اسلام، (ترجمه السیره النبویه، ترجمه سید هاشم رسولی، تهران، انتشارات کتابچی، چ پنجم ، 1375ش)، ج2، ص255 به بعد)
- در عصری که در غالب سرزمینها و حکومتهای موجود در سرتاسر جهان، به زن به عنوان یک موجود پست، کالایی برای داد و ستد، حیوانی انسان نما، وسیلهای برای خوش گذرانی و رفع شهوات مردان و ... نگاه میشد او زن را انسانی با جنسیتی دیگر، شریک زندگی مردان، گل و ... نامید. جایگاه آنان را رفیع و مقامشان را تا بدانجا بالا برد که بهشت را زیر پای مادران قرار داد. زرکلی، الاعلام، ج6، ص219.
- بر خلاف سایر پادشاهان و قدرت طلبان جهان آن روز که جنگ ابزاری برای کشورگشایی، کسب غنایم، سیطره بر ملتها و به بردگی کشاندن انسانها بود، نامه پیامبر به پادشاهان و امپراطوران آن عصر به سلام و صلح مزین بود.( مطهر بن طاهر مقدسی، آفرینش و تاریخ، ترجمه محمد رضا شفیعی کدکنی، تهران، آگه، چ اول، 1374ش، ج2، ص707).
در پایان ذکر این نکته ضروری به نظر میرسد: گاه تاریخ از دل منابع روایی و گاه از بین متون حدیثی و در مواردی از لابلای کتب تفاسیر و امثال آن استخراج میشود. تاریخی بودن یک گزارش الزاما به این معنا نیست که حتما باید در منابعی موجود باشد که از ابتدا تا انتهای آن تنها به مباحث تاریخی اشاره دارد. چه بسا ناب ترین گزارشهای تاریخی، از لابلای متون جغرافیایی و یا فقهی استخراج میشوند.
- [سایر] آیا این حدیث که: همه امامان در وضعیت و درجه مشابه و مساوی با پیامبر اسلام (ص) قرار دارند؛ (الکافی، ج 1، ص 270)؛ صحیح است؟
- [سایر] اینکه پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) را رحمت برای همه جهانیان می دانند, نمونه هایی از آن را نقل کنید.
- [سایر] آیا این حدیث که: همۀ امامان در وضعیت و درجۀ مشابه و مساوی با پیامبر اسلام (ص) قرار دارند؛ (الکافی، ج 1، ص 270)؛ صحیح هست؟
- [سایر] لطفاً بفرمایید این حدیث از لحاظ سندی چه وضعیتی دارد. رسول اکرم(ص) فرمود: خداوند به علت پاکی فاطمه (س) فرزندان او را به جهنم نمی برد؟ (بحار الانوار، ج 43، صص 20، 231، 232).
- [سایر] آیا در صحیحین مسلم و بخاری توهینی به پیامبر اکرم(ص) شده است؟
- [سایر] از نظر تاریخی، آیا حضرت محمّد(ص) جهاد ابتدایی هم انجام دادند یا نه؟
- [سایر] سیر تاریخی ورود پیامبراکرم(ص) و مسلمانان به مدینه چگونه بود؟
- [سایر] پدر، مادر و جد پیامبر اکرم(ص) در چه تاریخی از دنیا رفتند؟
- [سایر] چرا زنان پیامبر اسلام (ص ) بعد از وفات پیامبر اکرم(ص ), نمی توانستند ازدواج کنند؟
- [سایر] با توجه به روایات زیر، معنای اختیال چیست؟ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُوسَی بْنِ الْمُتَوَکلِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یحْیی عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ مُوسَی بْنِ عُمَرَ عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَمَّنْ حَدَّثَهُ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ (ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) مَنْ مَشَی علی الْأَرْضِ اخْتِیالًا لَعَنَتْهُ الْأَرْضُ وَ مَنْ تَحْتَهَا وَ مَنْ فَوْقَهَا. عَنْ سَعْدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِیهِ رَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ(ع) قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ (ص) وَیلٌ لِمَنْ یخْتَالُ فِی الْأَرْضِ یعَانِدُ جَبَّارَ السَّمَاوَاتِ وَ الْأَرْضِ.
- [آیت الله نوری همدانی] مستحب است بعد از تکبیره الاحرام بگوید : یا مُحسنُ قداتاکَ المسیءُ و قد امَرتَ المحسنَ ان یتجاوَز عنِ المسی ءِ انتَ المحسنُ و انا المُسی ءُ بحقّ محمّدٍ و آلِ محّمدٍ صل عَلی محّمدِ و ال محّمدِ و تجاوَز عن قبیحِ ما تعلمُ منّی .یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بندة گنهکار به در خانة تو آمده و تو امر کرده ای که نییکوکار از گنهکار بگذرد ، تو نیکو کاری و من گناهکار بحقّ محّمدٍ و آل محّمدٍ صلی اللهُ علیه و آله و سّلم .رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیها یی که می دانی از من سر زده . بگذر .
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أَتَاکَ المُسیءُ وقَدْ أَمَرْتَ المُحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ، أَنْتَ المُحْسِنُ وأَنا المُسِیءُ، بحقِّ مُحمَّدٍ و آل محمّد صَلِّ علی مُحمَّدٍ و آلِ مُحمَّدٍ وتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سرزده بگذر.
- [آیت الله سیستانی] خوب است قبل از تکبیرة الاحرام به قصد رجأ بگوید : (یا مُحْسِنُ قَدْ اَتاکَ المُسِیءُ ، وَقَدْ اَمَرْتَ الُمحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِیءِ ، اَنْتَ الُمحْسِنُ وَاَنَا المُسِیءُ ، بِحَقّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحمَّدٍ ، وَتَجاوَزْ عَنْ قَبِیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی : ای خدائی که به بندگان احسان میکنی ، بنده گنهکار به درِ خانه تو آمده ، و تو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد ، تو نیکوکاری و من گناهکار ، بحق محمّد و آل محمّد ، رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست ، و از بدیهائی که میدانی از من سر زده بگذر .
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است بعد از تکبیرْ الاحرام بگوید: )یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ المُسِئُ وَقَدْ أمَرْتَ المُحْسِنَ أنْ یَتَجاوَزَ عَنِ المُسِئ أنْتَ المُحْسِنُ وَأنَا المُسِئُ بِحَقِّ مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً صَلِّ عَلَی مُحَمَّدً وَآلِ مُحَمَّدً وَتَجاوَز عَنْ قَبیحِ ماتَعْلَمُ مِنّی(، یعنیای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار بدر خانه تو آمده وتو امر کردهای که نیکوکار از گناهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، بحقّ محمّد وآل محمّد رحمت خود را بر محمّد وآل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:(یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِییءُ وَ قَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَ اَنا المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَز عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی)؛یعنی؛ ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بندهی گنهکار به در خانهی تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار، به حق محمّد و آل محمّد / رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است بعد از تکبیرةالاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَدْ أتاکَ الْمُسیءُ وَقَدْ أمَرْتَ الْمُحْسِنَ أنْ یَتَجَاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ، أنْتَ الْمُحْسِنُ وَأنَا الْمُسیءُ، بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) یعنی: (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حقّ محمّد و آل محمّد صلیاللهعلیهوآلهوسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده درگذر.)
- [آیت الله مظاهری] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: (یا مُحْسِنُ قَد أَتاکَ الْمُسیئُ وَ قَدْ أَمَرْتَ الُْمحْسِنَ أَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسیءِ أَنْتَ الْمُحْسِنُ وَ أَنَا الْمُسیئُ بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِ مُحَمَّدٍ وَ تَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنّی) (ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گنهکار به حقّ محمّد و آل محمّدصلی الله علیه وآله وسلم رحمت خود را بر محمّد و آل محمّد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر).