آیه ای که امام حسین ع برسرنیزه تلاوت کرد؟ از حوادث شگفتانگیز پس از کربلا، قرآن خواندن سر امام حسین است، که مورّخان و مقتلنویسان از این واقعه، چنین گزارش دادهاند: زیدبناَرقم میگوید: سر مطهّر را که بالای نیزهای بود، از پیش من عبور دادند، من در غرفهای بودم. چون برابر من رسید، شنیدم که آیه (اَمْ حَسِبْتَ اَنَّ اَصْحابَ الْکَهْفِ وَ الرَّقِیمِ کَانُوا مِنْ آیَاتِنَا عَجَباً)[1] را میخواند. به خدا سوگند، مو بر تنم راست شد و صدا زدم: ای پسر رسولخدا، به خدا سوگند، (داستان) سر تو بسیار شگفتتر است.[2] ابنشهرآشوب مینویسد: سر امام حسین ع را در کوفه، در بازار صرّافان بر نیزه کرده بودند، از سر، صدایی آمد و سوره کهف را تا آیة (إنَّهُمْ فِتْیَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِم وَ زِدْناهُم هُدیً)[3] تلاوت کرد. این امر شگفتانگیز جز بر گمراهی آنان نیفزود. چون آنان سر را بر درختی آویختند، از آن سر تلاوت آیة (وَ سَیَعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا اَیَّ مُنْقَلَبٍ یَنْقَلِبُونَ)[4] شنیده شد. [5] ------------------------------- [1] . کهف، 9. (آیا پنداشتی که اصحاب کهف و رقیم، آیات شگفتی از نشانههای ما بودند؟). [2] . شیخ مفید، الإرشاد، ج2، ص 117؛ طبرسی، اعلام الوَریٰ باعلام الهُدیٰ، ص248؛ اربلی، کشف الغمة فی معرفةالائمه، ج2، ص 279. در توضیح مقصود زیدبناَرْقَم میتوان گفت: که اگرچه ماجرای اصحاب کهف و رقیم شگفتانگیز بوده است، اما آنان پس از مرگشان سخن نگفتند، اما داستان سر تو شگفتانگیزتر است، چرا که پس از جدا شدن از بدن، سخن گفته و قرآن میخواند. [3] . کهف، 13. (آنان جوانانی (یا جوانمردانی) بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند و ما بر هدایتشان افزودیم). [4] . شعرا، 227. (آنان که ستم کردند، به زودی میدانند که به کدام بازگشتگاه باز خواهند گشت). [5] . ابنشهرآشوب، مناقب آلابی طالب، ج4، ص 68.
آیه ای که امام حسین ع برسرنیزه تلاوت کرد؟
از حوادث شگفتانگیز پس از کربلا، قرآن خواندن سر امام حسین است، که مورّخان و مقتلنویسان از این واقعه، چنین گزارش دادهاند:
زیدبناَرقم میگوید: سر مطهّر را که بالای نیزهای بود، از پیش من عبور دادند، من در غرفهای بودم. چون برابر من رسید، شنیدم که آیه (اَمْ حَسِبْتَ اَنَّ اَصْحابَ الْکَهْفِ وَ الرَّقِیمِ کَانُوا مِنْ آیَاتِنَا عَجَباً)[1] را میخواند. به خدا سوگند، مو بر تنم راست شد و صدا زدم: ای پسر رسولخدا، به خدا سوگند، (داستان) سر تو بسیار شگفتتر است.[2]
ابنشهرآشوب مینویسد:
سر امام حسین ع را در کوفه، در بازار صرّافان بر نیزه کرده بودند، از سر، صدایی آمد و سوره کهف را تا آیة (إنَّهُمْ فِتْیَةٌ آمَنُوا بِرَبِّهِم وَ زِدْناهُم هُدیً)[3] تلاوت کرد. این امر شگفتانگیز جز بر گمراهی آنان نیفزود. چون آنان سر را بر درختی آویختند، از آن سر تلاوت آیة (وَ سَیَعْلَمُ الَّذِینَ ظَلَمُوا اَیَّ مُنْقَلَبٍ یَنْقَلِبُونَ)[4] شنیده شد. [5]
-------------------------------
[1] . کهف، 9. (آیا پنداشتی که اصحاب کهف و رقیم، آیات شگفتی از نشانههای ما بودند؟).
[2] . شیخ مفید، الإرشاد، ج2، ص 117؛ طبرسی، اعلام الوَریٰ باعلام الهُدیٰ، ص248؛ اربلی، کشف الغمة فی معرفةالائمه، ج2، ص 279. در توضیح مقصود زیدبناَرْقَم میتوان گفت: که اگرچه ماجرای اصحاب کهف و رقیم شگفتانگیز بوده است، اما آنان پس از مرگشان سخن نگفتند، اما داستان سر تو شگفتانگیزتر است، چرا که پس از جدا شدن از بدن، سخن گفته و قرآن میخواند.
[3] . کهف، 13. (آنان جوانانی (یا جوانمردانی) بودند که به پروردگارشان ایمان آوردند و ما بر هدایتشان افزودیم).
[4] . شعرا، 227. (آنان که ستم کردند، به زودی میدانند که به کدام بازگشتگاه باز خواهند گشت).
[5] . ابنشهرآشوب، مناقب آلابی طالب، ج4، ص 68.
- [سایر] سر امام حسین(ع) بر روی نیزه، کدام آیه قرآن را تلاوت میکرد؟
- [سایر] آیا سر مبارک امام حسین(ع)روی نیزه قرآن تلاوت نموده یا نه؟
- [سایر] سر اقا امام حسین ع در راه کربلا به شام چند بار قران تلاوت کردند؟
- [سایر] امام حسین(ع) هنگام عزیمت از مدینه تا مکه و مکه تا کربلا چه آیاتی را به تناسب حادثه تلاوت فرمود؟
- [سایر] چرا اسم امام حسین(ع) را حسین گذاشتند؟ چرا اسم امام علی(ع) را علی گذاشتند؟
- [سایر] چرا فرزندان امام حسن مجتبی (ع) مانند قاسم و عبد الله کوچک تر از فرزندان امام حسین (ع) مانند امام سجاد (ع) و علی اکبر هستند، با وجود آن که امام مجتبی بزرگ تر از امام حسین (ع) می باشند؟
- [سایر] با توجه به آیه «ان الله یدافع عن الذین آمنوا» چرا خدا از امام حسین(ع) دفاع نکرد؟
- [سایر] چند دختر از امام حسین(ع) در واقعة کربلا حاضر بودند و بطور کلی امام حسین(ع) چند دختر داشتند؟
- [سایر] حضرت سکینه ،دختر امام حسین (ع) چند سال زندگی کرد ؟
- [سایر] آیا امام حسین(ع) کلمه (مُنّوا عَلَیّ) را برای طلب آب برای علی اصغر(ع) به کار بردند؟
- [آیت الله جوادی آملی] .در نماز واجب , خواندن آیه سجده , نیز یکی از سوره هایی که سجده واجب دارد تا آن آیه معیّ ن جایز نیست و اگر عمداً بخواند و سجده تلاوت را به جا آورد، بنا بر احتیاط واجب , نماز باطل میشود و اگر سجده تلاوت را بر اثر گناه به جا نیاورد, نماز او باطل نمیشود و اگر عمداً آیه سجده را گوش دهد, حکم خواندن عمدی آن را دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در حال سجده تلاوت, اگر خود آیه سجده را بخواند یا به خواندن دیگری گوش فرا دهد, باید بعد از سر برداشتن از سجده قبلی, دوباره سجده کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در نماز ایه سجده را گوش دهد نمازش صحیح است و به قصد سجده تلاوت اشاره کند و بنابر احتیاط مستحب بعد از نماز به نحو متعارف هم سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله خوئی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلًا به زیارت حضرت اباعبدالله (علیهالسلام) مشرف شود چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست، و اگر بواسطة عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در نماز واجب یکی از چهار سوره ای را که ایه سجده دارد و در مساله گذشت عمدا بخواند واجب است بعد از قرایت ایه سجده سجده تلاوت را به جا اورد و در این صورت بنابر احتیاط واجب نماز را تمام کند و اعاده نماید و همچنین است اگر معصیت کرد و به جا نیاورد
- [آیت الله جوادی آملی] .در سجده آیه قرآنی، ذکر واجب نیست, چنانکه تشهد و تسلیم و مانند آن, واجب نیست. هرچند ذکر سجده تلاوت، مستحب است و به هرذکری میتوان اکتفا نمود؛ لیکن بهتر است که گفته شود:(لا اِلهَ اِلَّا اللهُ حَقًّا حَقًّا، لا اِلهَ اِلَّا اللهُ ایماناً وَ تَصْدیقاً، لا اِلهَ اِلَّا اللهُ وَ عُبُودِیةً، وَرِقّاً سَجَدْتُ لَک یا رَبِّ تَعَبَّداً وَرِقّاً، لا مُسْتَنْکفاً وَ لا مُسْتَکبِراً، بَلْ اَنَا عَبْدٌ ذَلیلٌ ضَعیفٌ خائفٌ مُسْتَجیرٌ )یا گفته شود: (َعُوذُ بِرِضاک مِنْ سَخَطِک، وَ بِمُعافاتِک عَنْ عُقُوبَتِک، اَعُوذَبِک مِنْک، لا اُحْصی ثَناءً عَلَیک، اَنْتَ کما اَثْنَیتَ عَلی نَفْسِک)
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلا به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام) مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر بواسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله سبحانی] خوردن خاک و گِل حرام است، ولی خوردن کمی از تربت پاک حضرت سیّدالشهداء امام حسین(علیه السلام) که از قبر شریف اخذ شود (کمتر از یک نخود) به قصد شفاء اشکال ندارد و همچنین گل داغستان و گل ارمنی که برای معالجه می خورند در صورتی که علاج منحصر به آن باشد جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله(علیه السلام)مشرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطه عذری نتواند آن امام را زیارت کند چیزی بر او واجب نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر نذر کند که به زیارت یکی از امامان مثلاً به زیارت حضرت اباعبدالله عَلَیْهِ السَّلَام مشّرف شود، چنانچه به زیارت امام دیگر برود کافی نیست و اگر به واسطهی عذری نتواند آن امام را زیارت کند، چیزی بر او واجب نیست.