آیا از نسل حضرت عباس هم سادات داریم؟ پاسخ: با سلام در پاسخ به سوال شما باید گفت: بله از نسل حضرت عباس علیهالسلام سادات زیادی داریم که برای توضیح بیشتر توجه شما را به مطالب زیر جلب مینمایم: عباس با لبابه دختر عُبَیْداللهبنعباسبنعبدالمطلب ازدواج کرد.[2] و کنیزی نیز داشته که از او صاحب فرزندی به نام حسن شده است.[3] درتعداد فرزندان عباس اختلاف نظر وجود دارد.[4] همه دانشمندان نسبشناس اتفاق نظر دارند که نسل عباس تنها از طریق پسرش عُبَیْدالله، تداوم یافته است.[5] از نسل حضرت أباالفضل رجال نامداری پدید آمدهاند، از جمله پنج تن از نوههای او یعنی پسران حسنبنعُبَیْداللهبنعباس، به نامهای عُبَیْدالله، عباس، حمزةالأکبر، ابراهیم جَردَقه و فضل، افراد سرشناسی شدند. زیرا عُبَیْدالله در زمان خود أمیر و قاضیالقضاة مکه و مدینه بود[6]. و عباس، خطیبِ فصیح و شاعری توانا شد. و جناب فضل، سخنوری فصیح و بسیار متدین و شجاع بوده است. ابراهیم نیز فقیه، أدیب و زاهد بود و قاسمبنحمزةبنحسنبنعُبَیْدالله در یمن جایگاه عظیمی کسب نمود. همچنین از فرزندان عباس (بنعُبَیْدالله)، جناب عبدالله، خطیب و شاعر فصیحی بود که در دربار مأمون جایگاه ویژه داشت. از نوادگان حضرت عباس برخی وارد ایران شده و در شهرهای شیراز، گرگان، أرجان (بهبهان) سکنی گزیدند، برخی وارد یمن شده و برخی دیگر به مصر و مغرب کوچ کردند.[7] [1]. ابنعنبه، عمدةالطالب، ص327؛ قاضی نعمان مغربی، شرح الاخبار، ج3،ص194. شایان ذکر است که منابع متقدم به سال و ماه وروز تولد عباس اشاره ای ننمودهاند وچنان که در متن آمده، تنها به سن او به هنگام شهادت اشاره نمودهاند.اما گروهی از رجال نویسان متأخر آوردهاند که وی در روز چهارم شعبان سال بیست وشش هجری متولد شده است. (ر.ک: نمازی شاهرودی، مستدرکات علم الرجالالحدیث، ج4، ص350؛ مقرم، العباس، ص136). [2]. ابنقتیبه، المعارف، ص127؛ ابنحبیب، المحبر، ص441. [3]. ابنقتیبه، المعارف، ص127، طبق دستورات اسلام اگر کنیزی از ارباب خود صاحب فرزند گردد، چنین زنی از کنیزی در آمده، آزاد میشود و به او اُمّ ولد گفته میشود. [4]. برخی برای وی دو فرزند به نامهای عُبَیْدالله و فضل ذکر کردهاند (علوی(عمری)، اَلْمُجْدِی فی انساب الطالبیین، ص436) و برخی دو فرزند به نامهای عُبَیْدالله وحسن ذکر نمودهاند.(ابنقتیبه، المعارف، ص127) ابنشهرآشوب نیز از فرزند دیگری به نام محمد نام میبرد که در کربلا به شهادت رسیده است (مناقب آلابیطالب، ج4، ص122). بعضی متأخرین چهار پسر به نامهای عُبَیْدالله، فضل، حسن و قاسم (مقرّم، العبّاس، ص350) و دو دختر (مقرّم، العبّاس، ص350) برای ایشان نام بردهاند و برخی دیگر افزون بر این چهار پسر، پسر دیگری به نام عبدالله را جزء فرزندان عباس شمردهاند که وی نیز در کربلا به شهادت رسیده است.(امین، اعیان الشیعة، ج1، ص610). [5]. ابونصر بخاری، سرالسلسلة العلویة، ص89؛ ابنحزم اندلسی، جمهرةانساب العرب، ص67. [6] .شایان ذکر است برخی از اصحاب ائمه طاهرین (علیهم السلام) مانند علیبنیقطین، برای کاستن ظلم امویان و عباسیان بر شیعیان و مستضعفان به إذن أئمه با دستگاه حاکم همکاری میکردند. بنابراین، همکاری عُبَیْدالله را میتوان از همین دست تلقّی کرد. [7]. ر.ک: إبنعنبه، عمدةالطالب فی أنساب آلابیطالب، ص329-330.
آیا از نسل حضرت عباس هم سادات داریم؟
پاسخ: با سلام در پاسخ به سوال شما باید گفت: بله از نسل حضرت عباس علیهالسلام سادات زیادی داریم که برای توضیح بیشتر توجه شما را به مطالب زیر جلب مینمایم:
عباس با لبابه دختر عُبَیْداللهبنعباسبنعبدالمطلب ازدواج کرد.[2] و کنیزی نیز داشته که از او صاحب فرزندی به نام حسن شده است.[3] درتعداد فرزندان عباس اختلاف نظر وجود دارد.[4] همه دانشمندان نسبشناس اتفاق نظر دارند که نسل عباس تنها از طریق پسرش عُبَیْدالله، تداوم یافته است.[5]
از نسل حضرت أباالفضل رجال نامداری پدید آمدهاند، از جمله پنج تن از نوههای او یعنی پسران حسنبنعُبَیْداللهبنعباس، به نامهای عُبَیْدالله، عباس، حمزةالأکبر، ابراهیم جَردَقه و فضل، افراد سرشناسی شدند. زیرا عُبَیْدالله در زمان خود أمیر و قاضیالقضاة مکه و مدینه بود[6]. و عباس، خطیبِ فصیح و شاعری توانا شد. و جناب فضل، سخنوری فصیح و بسیار متدین و شجاع بوده است. ابراهیم نیز فقیه، أدیب و زاهد بود و قاسمبنحمزةبنحسنبنعُبَیْدالله در یمن جایگاه عظیمی کسب نمود. همچنین از فرزندان عباس (بنعُبَیْدالله)، جناب عبدالله، خطیب و شاعر فصیحی بود که در دربار مأمون جایگاه ویژه داشت. از نوادگان حضرت عباس برخی وارد ایران شده و در شهرهای شیراز، گرگان، أرجان (بهبهان) سکنی گزیدند، برخی وارد یمن شده و برخی دیگر به مصر و مغرب کوچ کردند.[7]
[1]. ابنعنبه، عمدةالطالب، ص327؛ قاضی نعمان مغربی، شرح الاخبار، ج3،ص194. شایان ذکر است که منابع متقدم به سال و ماه وروز تولد عباس اشاره ای ننمودهاند وچنان که در متن آمده، تنها به سن او به هنگام شهادت اشاره نمودهاند.اما گروهی از رجال نویسان متأخر آوردهاند که وی در روز چهارم شعبان سال بیست وشش هجری متولد شده است. (ر.ک: نمازی شاهرودی، مستدرکات علم الرجالالحدیث، ج4، ص350؛ مقرم، العباس، ص136).
[2]. ابنقتیبه، المعارف، ص127؛ ابنحبیب، المحبر، ص441.
[3]. ابنقتیبه، المعارف، ص127، طبق دستورات اسلام اگر کنیزی از ارباب خود صاحب فرزند گردد، چنین زنی از کنیزی در آمده، آزاد میشود و به او اُمّ ولد گفته میشود.
[4]. برخی برای وی دو فرزند به نامهای عُبَیْدالله و فضل ذکر کردهاند (علوی(عمری)، اَلْمُجْدِی فی انساب الطالبیین، ص436) و برخی دو فرزند به نامهای عُبَیْدالله وحسن ذکر نمودهاند.(ابنقتیبه، المعارف، ص127) ابنشهرآشوب نیز از فرزند دیگری به نام محمد نام میبرد که در کربلا به شهادت رسیده است (مناقب آلابیطالب، ج4، ص122). بعضی متأخرین چهار پسر به نامهای عُبَیْدالله، فضل، حسن و قاسم (مقرّم، العبّاس، ص350) و دو دختر (مقرّم، العبّاس، ص350) برای ایشان نام بردهاند و برخی دیگر افزون بر این چهار پسر، پسر دیگری به نام عبدالله را جزء فرزندان عباس شمردهاند که وی نیز در کربلا به شهادت رسیده است.(امین، اعیان الشیعة، ج1، ص610).
[5]. ابونصر بخاری، سرالسلسلة العلویة، ص89؛ ابنحزم اندلسی، جمهرةانساب العرب، ص67.
[6] .شایان ذکر است برخی از اصحاب ائمه طاهرین (علیهم السلام) مانند علیبنیقطین، برای کاستن ظلم امویان و عباسیان بر شیعیان و مستضعفان به إذن أئمه با دستگاه حاکم همکاری میکردند. بنابراین، همکاری عُبَیْدالله را میتوان از همین دست تلقّی کرد.
[7]. ر.ک: إبنعنبه، عمدةالطالب فی أنساب آلابیطالب، ص329-330.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چه دلیلی بر سیادت حضرت ابوالفضل (علیه السلام) وجود دارد؟
- [سایر] حضرت ابا الفضل عباس(ع) چگونه میتواند الگویی برای نسل امروز باشد؟
- [سایر] به چه دلیل به حضرت عباس(علیه السلام) ابوالفضل می گویند در این ارتباط اگر روایتی وجود دارد بنویسید؟
- [سایر] به چه دلیل به حضرت عباس(ع) را ابوالفضل می گویند در این ارتباط آیا روایتی وجود دارد؟
- [سایر] آیا حضرت عباس(علیه السلام) همسر و فرزند داشته است؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که مبلغ معیّنی را ماهانه نذر حضرت سید الشهداء و حضرت ابوالفضل علیهماالسلام نموده و آن را کنار گذاشته و در سر سال، مقداری از آن باقی مانده است، آیا باید خمس آن را بدهد؟
- [سایر] آیا مهدی (عج) از نسل عباس عموی پیامبر است؟!
- [سایر] آیا حضرت عباس (ع) دارای همسر و فرزند بوده اند؟
- [سایر] سلام، حضرت عباس چه کنیه و القابی داشت؟
- [سایر] کلیاتی از سیره و زندگینامه حضرت ابالفضل ع بیان کنید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] بهتر از هر چیز برای سجده خاک مخصوصاً (تربت حضرت سید الشهداء(علیه السلام)) است که یادآور خونهای شهیدان می باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام می باشد بعد از ان خاک بعد از خاک سنگ و بعد از سنگ گیاه است
- [امام خمینی] خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء علیه السلام برای شفا، و خوردن گِل داغستان و گِل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] ملاک برای (سیّد بودن)، نسبت داشتن با (هاشم بن عبد مناف) جدّ دوم گرامی پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم از ناحیه پدر میباشد؛ پس کسی که فقط مادرش سیّد است میتواند از زکات غیر سیّد استفاده کند.
- [آیت الله مظاهری] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیّد الشّهداعلیه السلام میباشد که موجب قبولی نماز است و روایت شده که حجابها را پاره میکند و در محضر ربوبی میرسد یعنی چیزهایی که مانع از قبولی نماز است به واسطه سجده کردن بر تربت حضرت ابی عبداللَّه الحسینعلیه السلام رفع میشود، بعد از آن، خاک و بعد از خاک، سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله جوادی آملی] .سیّدی که مستحقِ سهم سادات است , باید از طرف پدر به هاشم انتساب دا شته باشد و لازم نیست که از نسل حضرت پیامبر(ع) باشد؛ اما اگر کسی از طرف مادر انتساب به هاشم داشته باشد، کافی نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سیّد الشهدأ7 میباشد، بعد از آن خاک، و بعد از آن سنگ و بعد از سنگ، گیاه است.
- [آیت الله سیستانی] برای سجده بهتر از هر چیز تربت حضرت سید الشهداء علیهالسلام میباشد ، بعد از آن خاک ، بعد از خاک سنگ ، و بعد از سنگ گیاه است .
- [آیت الله اردبیلی] سیّد میتواند صدقات واجب یا مستحب خود را به سیّد یا غیر سیّد بدهد و غیر سیّد میتواند صدقه مستحب خود را به سیّد بپردازد، ولی نمیتواند صدقه واجب خود نظیر زکات مال و زکات فطره را به سیّد بدهد، و چنانچه پرداخت کفّارات و ردّ مظالم بر غیر سیّد واجب شود، بنابر احتیاط واجب نمیتواند آن را به سیّد بدهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء (علیه السلام) برای شفا جایز است و بهتر است که تربت را در مقداری آب حل نمایند تا مستهلک شود و بعد آن آب را بیاشامند و خوردن گلِ داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.