اگر ولی فقیه اشتباهی را مرتکب شود به طوری که مردم متوجه اشتباه اوبشوند باید از او دوباره اطاعت شود؟
اگر ولی فقیه اشتباهی را مرتکب شود به طوری که مردم متوجه اشتباه اوبشوند باید از او دوباره اطاعت شود؟ 1 ) خطاهای فاحش و روشنی که حداقل برای عموم کارشناسان مسائل دینی سیاسی و اجتماعی واضح و روشن است. در این صورت از طریق مجاری مربوط تذکر داده خواهد شد و عدم قبول آن ممکن است مجلس خبرگان را به اتخاذ موضع مناسب وادار نماید و چه بسا موجب عزل ولی فقیه شود. 2 ) خطاهای پیچیده که حتی در میان کارشناسان نیز چندان روشن نیست و چه بسا مورد تعدد آرا و نظرات باشد. در این صورت نمی‌توان با قاطعیت حکم کرد که نظر کدام یک صحیح است؛ زیرا هر کس بر اساس مبانی پذیرفته شده خود حکم می‌راند. از این موارد در مسائل اجتماعی و سیاسی زیاد به چشم می‌خورد. در چنین مواردی چاره‌ای جز این نیست که رأی ولی فقیه ملاک عمل قرار گیرد؛ زیرا اولاً او شایسته‌ترین فردی است که برای کارشناسی در این کار انتخاب شده است، ثانیاً در غیر این صورت جامعه دچار هرج و مرج و آنارشیسم می‌شود. ضمن آن که از نظر فکری راه تحلیل و نقد و بررسی سالم برای همگان باز است اما نظم و انضباط اجتماعی از نظر عقلی و عقلایی مستلزم وحدت رویه و عمل است. در تمام نظام‌های سیاسی این گونه عمل می‌شود و از آن گریزی نیست. نظر اکثریت مجلس خبرگان نیز حجت است و همگان باید بر آن تمکین نمایند، همان طور که اگر مجتهدی در استنباط حکم شرعی اشتباه کند مقلد به آن عمل می‌کند و عملش مجزی و مبری‌ء ذمه است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/6884)
عنوان سوال:

اگر ولی فقیه اشتباهی را مرتکب شود به طوری که مردم متوجه اشتباه اوبشوند باید از او دوباره اطاعت شود؟


پاسخ:

اگر ولی فقیه اشتباهی را مرتکب شود به طوری که مردم متوجه اشتباه اوبشوند باید از او دوباره اطاعت شود؟

1 ) خطاهای فاحش و روشنی که حداقل برای عموم کارشناسان مسائل دینی سیاسی و اجتماعی واضح و روشن است. در این صورت از طریق مجاری مربوط تذکر داده خواهد شد و عدم قبول آن ممکن است مجلس خبرگان را به اتخاذ موضع مناسب وادار نماید و چه بسا موجب عزل ولی فقیه شود.
2 ) خطاهای پیچیده که حتی در میان کارشناسان نیز چندان روشن نیست و چه بسا مورد تعدد آرا و نظرات باشد. در این صورت نمی‌توان با قاطعیت حکم کرد که نظر کدام یک صحیح است؛ زیرا هر کس بر اساس مبانی پذیرفته شده خود حکم می‌راند. از این موارد در مسائل اجتماعی و سیاسی زیاد به چشم می‌خورد. در چنین مواردی چاره‌ای جز این نیست که رأی ولی فقیه ملاک عمل قرار گیرد؛ زیرا اولاً او شایسته‌ترین فردی است که برای کارشناسی در این کار انتخاب شده است، ثانیاً در غیر این صورت جامعه دچار هرج و مرج و آنارشیسم می‌شود. ضمن آن که از نظر فکری راه تحلیل و نقد و بررسی سالم برای همگان باز است اما نظم و انضباط اجتماعی از نظر عقلی و عقلایی مستلزم وحدت رویه و عمل است. در تمام نظام‌های سیاسی این گونه عمل می‌شود و از آن گریزی نیست. نظر اکثریت مجلس خبرگان نیز حجت است و همگان باید بر آن تمکین نمایند، همان طور که اگر مجتهدی در استنباط حکم شرعی اشتباه کند مقلد به آن عمل می‌کند و عملش مجزی و مبری‌ء ذمه است. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/6884)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین