آیا توسعه غایت است، تکلیف است یا نتیجه؟ یکی از زیباییهای انقلاب ما همین است که رهبر بزرگوار انقلاب، ولی امر مسلمین را در میان نخبگان میبینیم که به حرف مردم از زبان نخبگان مردم و برای گشودن گرههای زندگانی مردم توجه میکنند. من چند نکته را در فرصت کوتاهی که به من داده شده است بیان میکنم: آیا توسعه غایت است، تکلیف است یا نتیجه؟ این یکی از مسائل ارزشی اسلام است و دو راهی است که به همدیگر هم نمیرسند؛ نه راه اول به راه دوم میرسد و نه راه دوم به راه اول. آنچه ما از قرآن میفهمیم این است که توسعه (نتیجه) است: (وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَیٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیهِم بَرَکاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ)* نباید به دنبال توسعهی غربی بود مردم ما نباید توقع داشته باشند که ما در عمر سی و اندی سالی که از انقلاب میگذرد، بتوانیم اولاً تمدن و توسعهای نظیر توسعهی غرب داشته باشیم و یا در مدت کوتاهی به آن توسعه برسیم. نه آن توسعه به درد ما میخورد که برای خود غربیها مصیبتها و تناقضهای فراوانی ایجاد کرده است که در آن میسوزند و نه آن راه طولانی را که غرب -تقریباً 250 سال، یعنی از قرن هجدهم تا امروز- طی کردند، ما نباید در مدت سی و اندی سال عمر انقلاب بتوانیم به آن نتیجه یا نتایج مشابهی برسیم. مردم ما باید برعکسِ این را توقع داشته باشند. ما در آیندهی انقلاب مواجه با شرارتهای درونی و بیرونی فراوانی خواهیم بود، با تنگناهای زیادی مواجه میشویم، با گرفتاریهای زیاد و فراوانی مواجه میشویم که مردم باید تحمل و تاب و توان و صبر خودشان را بالا ببرند. کسانی که دستاندرکار فرهنگ در حوزه و دانشگاه هستند، باید سعی کنند که تاب و توان و تحمل و صبر مردم را و مقاومت مردم را در مقابل شرارتها و فتنهانگیزیهای درونی و برونی بالا ببرند. تلاش مردم را باید بالا ببرند. وضعیت دانشگاههای شرقی این یک مسألهی تأسفآوری است که از عمر حضور نظام جدید دانشگاهی در شرق اسلامی، -من در تمام جهان اسلام میبینم نه فقط ایران- تقریباً یکصد و پنجاه سال میگذرد اما هنوز ما نتوانستیم رابطهی دانشگاههای خودمان را در کل جهان اسلامی با دانشگاههای غرب دوسویه کنیم؛ یعنی تعامل و داد و ستد داشته باشند. این مشکلی است که باید برای آن در سطح دانشگاهی یک کار اساسی و بنیادی کرد. امروز توسعه یعنی علم و قدرت. اگر ما نتوانیم سطح دانشگاهها را بالا ببریم تا به سطح دانشگاههای غربی برسد، نمیتوانیم به آن حد از توسعه دست یابیم. پینوشت: * (سوره اعراف، 96) (و چنانچه مردم شهر و دیارها همه ایمان آورده و پرهیزکار میشدند همانا ما درهای برکاتی از آسمان و زمین را بر روی آنها میگشودیم) http://jang-narm.com/index.aspx?siteid=51&pageid=3683&newsview=51015
آیا توسعه غایت است، تکلیف است یا نتیجه؟
یکی از زیباییهای انقلاب ما همین است که رهبر بزرگوار انقلاب، ولی امر مسلمین را در میان نخبگان میبینیم که به حرف مردم از زبان نخبگان مردم و برای گشودن گرههای زندگانی مردم توجه میکنند.
من چند نکته را در فرصت کوتاهی که به من داده شده است بیان میکنم:
آیا توسعه غایت است، تکلیف است یا نتیجه؟
این یکی از مسائل ارزشی اسلام است و دو راهی است که به همدیگر هم نمیرسند؛ نه راه اول به راه دوم میرسد و نه راه دوم به راه اول. آنچه ما از قرآن میفهمیم این است که توسعه (نتیجه) است: (وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَیٰ آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیهِم بَرَکاتٍ مِّنَ السَّمَاءِ وَ الْأَرْضِ)*
نباید به دنبال توسعهی غربی بود
مردم ما نباید توقع داشته باشند که ما در عمر سی و اندی سالی که از انقلاب میگذرد، بتوانیم اولاً تمدن و توسعهای نظیر توسعهی غرب داشته باشیم و یا در مدت کوتاهی به آن توسعه برسیم. نه آن توسعه به درد ما میخورد که برای خود غربیها مصیبتها و تناقضهای فراوانی ایجاد کرده است که در آن میسوزند و نه آن راه طولانی را که غرب -تقریباً 250 سال، یعنی از قرن هجدهم تا امروز- طی کردند، ما نباید در مدت سی و اندی سال عمر انقلاب بتوانیم به آن نتیجه یا نتایج مشابهی برسیم.
مردم ما باید برعکسِ این را توقع داشته باشند. ما در آیندهی انقلاب مواجه با شرارتهای درونی و بیرونی فراوانی خواهیم بود، با تنگناهای زیادی مواجه میشویم، با گرفتاریهای زیاد و فراوانی مواجه میشویم که مردم باید تحمل و تاب و توان و صبر خودشان را بالا ببرند. کسانی که دستاندرکار فرهنگ در حوزه و دانشگاه هستند، باید سعی کنند که تاب و توان و تحمل و صبر مردم را و مقاومت مردم را در مقابل شرارتها و فتنهانگیزیهای درونی و برونی بالا ببرند. تلاش مردم را باید بالا ببرند.
وضعیت دانشگاههای شرقی
این یک مسألهی تأسفآوری است که از عمر حضور نظام جدید دانشگاهی در شرق اسلامی، -من در تمام جهان اسلام میبینم نه فقط ایران- تقریباً یکصد و پنجاه سال میگذرد اما هنوز ما نتوانستیم رابطهی دانشگاههای خودمان را در کل جهان اسلامی با دانشگاههای غرب دوسویه کنیم؛ یعنی تعامل و داد و ستد داشته باشند. این مشکلی است که باید برای آن در سطح دانشگاهی یک کار اساسی و بنیادی کرد. امروز توسعه یعنی علم و قدرت. اگر ما نتوانیم سطح دانشگاهها را بالا ببریم تا به سطح دانشگاههای غربی برسد، نمیتوانیم به آن حد از توسعه دست یابیم.
پینوشت:
* (سوره اعراف، 96) (و چنانچه مردم شهر و دیارها همه ایمان آورده و پرهیزکار میشدند همانا ما درهای برکاتی از آسمان و زمین را بر روی آنها میگشودیم)
http://jang-narm.com/index.aspx?siteid=51&pageid=3683&newsview=51015
- [سایر] غایت و نهایت بهشت و جهنم چیست ؟
- [سایر] رابطه ی زهد با توسعه چگونه است؟ اگر زهد را به معنای مصرف کم تر بگیریم، یا نتیجه ی آن، تولید کم تر و رکود نیست؟
- [سایر] رابطه ی زهد با توسعه چگونه است؟ اگر زهد را به معنای مصرف کم تر بگیریم، یا نتیجه ی آن، تولید کم تر و رکود نیست؟
- [سایر] آیا غایت حکمت نظری همان حکمت عملی است؟
- [سایر] فایده امام غایت در دوران غیبت کبری چیست؟
- [سایر] آیا غایت حکمت نظری همان حکمت عملی است؟
- [سایر] اگر غایت حکمت نظری را در فلسفه ایمان و غایت حکمت عملی را عمل نیک بدانیم با توجه به تقسیم بندی های حکمت نظری و عملی چه ارتباط هایی بین این دو برقرار است؟
- [آیت الله خوئی] زیدی منزلی در کنار شارع عام دارد و چون بنا بوده خیابان توسعه داده شود زمین دیگری خریده که منزل بسازد برای سکونت خود، اتفاقاً توسعه خیابان موقتاً تعطیل شده آیا تکلیف زید در آخر سال خود راجع به خمس زمین ابتیاعی، و یا منزل ثانوی چیست؟ و آیا به قیمت خرید خمس بدهد یا ارزش روز؟
- [سایر] آیا اسلام موافق و مشوّق توسعه است؟ کدام مفاهیم اسلامی توسعه را تسهیل و ترغیب میکنند؟
- [سایر] نقش فرهنگ سیاسی را در فرایند توسعه و نوسازی در ایران را تحلیل کنید؟ به نظر شما چگونه می توان دیدگاههای دینی را در فرایند توسعه ایران مورد توجه قرار داد؟ برای توسعه و نوسازی انگیزه پیشرفت چقدر نقش دا
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسجدی که خراب نشده و قابل استفاده است اگر نیاز به توسعه دارد می توان آن را خراب کرد و بهتر و بزرگتر ساخت.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة توسعة نفوذ سیاسی یا اقتصادی وتجاری اجانب خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان ، دفاع به هر نحوکه ممکن است ، وقطع ایادی اجانب چه عمّال داخلی باشند یا خارجی .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اعانت و کمک و همکاری با نشریات صحیح و مورد اعتماد، از وظایف مهمه است و از اموری است که سبب تعمیم و توسعه معارف و تبلیغات اسلامی می شود.
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه توسعه نفوذ سیاسی، اقتصادی و تجاری اجانب یا روابط سیاسی با آنها، خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیدا کنند بر مسلمانان واجب است نقشه آنان را به هم بزنند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر به جای این که کارد در گودی گردن شتر فرو کنند سر آن را ببرند، یا گوسفند و گاو و مانند اینها را مثل شتر کارد در گودی گردنشان فرو کنند، بدن آنها نجس بوده و در نتیجه گوشت آنها حرام است، ولی اگر چهار رگ شتر را ببرند و تا زنده است به دستوری که گفته شد کارد در گودی گردنش فرو کنند، بدن آن پاک و در نتیجه گوشت آن حلال است و نیز اگر کارد در گودی گردن گاو یا گوسفند و مانند اینها فرو کنند و تا زنده است سر آن را با رعایت شرایط ببرند، پاک و در نتیجه گوشت آن حلال است.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در داخل ممالک اسلامی نقشه هائی از طرف اجانب کشیده شده باشد که خوف آن باشد که تسلّط بر ممالک پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان که با هر وسیله ای که ممکن است ، نقشة آنان را بهم بزنند ، وجلوگیری از توسعة نفوذ آنها کنند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر مسجدی با عامل طبیعی , مانند سیل، زلزله و رانش زمین , یا عامل انسانی , نظیر توسعه معبر و تعریض بسترِ حرکت عمومی , به گونه ای ویران شده که بازسازی آن آسان نباشد، نجس کردن ابزار ساختمان ویران شده آن حرام نیست و احتیاط واجب , پرهیز از نجس کردن مکان آن است , مگر آنکه بازسازی آن ممکن نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مسجدی را غصب کنند و به جای آن خانه و مانند آن بسازند یا در طرح توسعه و تعریض کوچه و خیابانهای شهر و روستا قسمتی از مسجد در کوچه و خیابان واقع شود بنابر احتیاط واجب تنجیس آن جایز نیست و تطهیر آن واجب است.
- [امام خمینی] اگر در داخل ممالک اسلامی نقشههایی از طرف اجانب کشیده شده باشد که خوف آن باشد که تسلط بر ممالک اسلامی پیدا کنند، واجب است بر مسلمانان که با هر وسیلهای که ممکن است، نقشه آنها را به هم بزنند، و جلوگیری از توسعه نفوذ آنها کنند.