سوال بنده این است که فقیهان مجلس خبرگان رهبری را مردم انتخاب می کنند و از این جهت ممکن است اشتباه در انتخاب صورت گیرد؛ بنابراین اگر فقیهی انتخاب شود که صلاحیت انتخاب رهبر رانداشته باشد چه باید کرد؟ در پاسخ به این پرسش باید توجه داشت که: اولا: این احتمال(اشتباه) بجز در حکومت معصومین(ع) در تمام حکومت ها و حاکمیت های بشری قابل تصور می باشد.نکته مهم در این میان آن است که میان سیتسم خبرگان حکومت اسلامی با دیگر نظامات تفاوت های بنیادین وجود دارد از جمله شرائط و صلاحیت های علمی(فقهاهت)،عملی(عدالت)و اجتماعی-سیاسی(درایت) می باشدکه می باید در کاندیداهای خبرگان(از سوی شورای محترم نگهبان)،احراز گردد تا این که برخی از آنها بتوانند با رای مستقیم مردم به مجلس خبرگان رهبری راه یابند. ثانیا: اکنون که ما در از حکومت معصوم(ع) محروم هستیم دو گزینه برای برقراری حکومت بیشتر نخواهیم داشت. 1:پذیرش حکومت غیر متدینان و به تعبیری بیگانگان و کسانی که ارتباطی به دین و مردم مومن ندارند. 2:پذیرش حکومت فقهای عادل جامع الشرائطی که به دستور امام زمان(عج) بعنوان نایب عام به جانشینی آن حضرت منصوب شده اند. هر چند در هر دو نوع از نظام،جای اشتباه وجود دارد ولی نباید از نظر دور داشت که درصد و میزان اشتباه در نوع دوم به مراتب از نوع اول کم تر بوده و ضریب اطمینان به حکومت بیشتر می باشد. حال از یک سوی عقل به پذیرش نوع دوم از حکومت حکم می کند(چون میزان اشتباه در این نوع از نوع اول کم تر است) و از دیگر سوی بنابر آموزه های دینی ما نمی توانیم حکومت نوع اول را پذیریم که آیات ذیل نمونه های بر این مدعا است. 1: لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً (نساء/ 141) ت.خداوند هرگز برای کافران بر مسلمانان راهی نگشوده است. 2: وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ ) توبه/71 ) ت.زنان و مردان مومن، بعضی سرپرست و مسئول بعض دیگر هستند. بنابراین تنها حکومت و حاکمانی می توانند بر ما حق اطاعت داشته باشند که بر طبق عقل و آموزه های دینی از چنین حقی برخوردار باشند. ثالثا: از آنجا که ولی فقیه می بایست در علم و تقوا و سیاست نزدیک به امام معصوم(ع) باشد لذا خبرگان موظفند از میان گزینه های صالح برای رهبری،فرد اصلح را که شبیه ترین و نزدیکترین فرد به امام می باشد انتخاب نمایند. حال اگر خبرگان بر اساس ضوابط،فردی ا انتخاب نماید هر زمان که خطا بودن این انتخاب(بر اساس رای اکثریت قانونی خبرگان)،روشن شود می باید گزینه دیگری مورد انتخاب واقع شود . این موضوع به خوبی در صدر اصل 111 قانون اساسی منعکس شده و چنین آمده است:( هرگاه رهبر از انجام وظایف قانونی خود ناتوان شود. یا فاقد یکی از شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم گردد، یا معلوم شود از آغاز فاقد بعضی از شرایط بوده است، از مقام خود بر کنار خواهد شد.تشخیص این امر به عهده خبرگان ... است) (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/100135837)
سوال بنده این است که فقیهان مجلس خبرگان رهبری را مردم انتخاب می کنند و از این جهت ممکن است اشتباه در انتخاب صورت گیرد؛ بنابراین اگر فقیهی انتخاب شود که صلاحیت انتخاب رهبر رانداشته باشد چه باید کرد؟
سوال بنده این است که فقیهان مجلس خبرگان رهبری را مردم انتخاب می کنند و از این جهت ممکن است اشتباه در انتخاب صورت گیرد؛ بنابراین اگر فقیهی انتخاب شود که صلاحیت انتخاب رهبر رانداشته باشد چه باید کرد؟
در پاسخ به این پرسش باید توجه داشت که:
اولا: این احتمال(اشتباه) بجز در حکومت معصومین(ع) در تمام حکومت ها و حاکمیت های بشری قابل تصور می باشد.نکته مهم در این میان آن است که میان سیتسم خبرگان حکومت اسلامی با دیگر نظامات تفاوت های بنیادین وجود دارد از جمله شرائط و صلاحیت های علمی(فقهاهت)،عملی(عدالت)و اجتماعی-سیاسی(درایت) می باشدکه می باید در کاندیداهای خبرگان(از سوی شورای محترم نگهبان)،احراز گردد تا این که برخی از آنها بتوانند با رای مستقیم مردم به مجلس خبرگان رهبری راه یابند.
ثانیا: اکنون که ما در از حکومت معصوم(ع) محروم هستیم دو گزینه برای برقراری حکومت بیشتر نخواهیم داشت.
1:پذیرش حکومت غیر متدینان و به تعبیری بیگانگان و کسانی که ارتباطی به دین و مردم مومن ندارند.
2:پذیرش حکومت فقهای عادل جامع الشرائطی که به دستور امام زمان(عج) بعنوان نایب عام به جانشینی آن حضرت منصوب شده اند.
هر چند در هر دو نوع از نظام،جای اشتباه وجود دارد ولی نباید از نظر دور داشت که درصد و میزان اشتباه در نوع دوم به مراتب از نوع اول کم تر بوده و ضریب اطمینان به حکومت بیشتر می باشد.
حال از یک سوی عقل به پذیرش نوع دوم از حکومت حکم می کند(چون میزان اشتباه در این نوع از نوع اول کم تر است) و از دیگر سوی بنابر آموزه های دینی ما نمی توانیم حکومت نوع اول را پذیریم که آیات ذیل نمونه های بر این مدعا است.
1: لَنْ یَجْعَلَ اللَّهُ لِلْکافِرینَ عَلَی الْمُؤْمِنینَ سَبیلاً (نساء/ 141)
ت.خداوند هرگز برای کافران بر مسلمانان راهی نگشوده است.
2: وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ الْمُؤْمِناتُ بَعْضُهُمْ أَوْلِیاءُ بَعْضٍ ) توبه/71 )
ت.زنان و مردان مومن، بعضی سرپرست و مسئول بعض دیگر هستند.
بنابراین تنها حکومت و حاکمانی می توانند بر ما حق اطاعت داشته باشند که بر طبق عقل و آموزه های دینی از چنین حقی برخوردار باشند.
ثالثا: از آنجا که ولی فقیه می بایست در علم و تقوا و سیاست نزدیک به امام معصوم(ع) باشد لذا خبرگان موظفند از میان گزینه های صالح برای رهبری،فرد اصلح را که شبیه ترین و نزدیکترین فرد به امام می باشد انتخاب نمایند.
حال اگر خبرگان بر اساس ضوابط،فردی ا انتخاب نماید هر زمان که خطا بودن این انتخاب(بر اساس رای اکثریت قانونی خبرگان)،روشن شود می باید گزینه دیگری مورد انتخاب واقع شود .
این موضوع به خوبی در صدر اصل 111 قانون اساسی منعکس شده و چنین آمده است:( هرگاه رهبر از انجام وظایف قانونی خود ناتوان شود. یا فاقد یکی از شرایط مذکور در اصول پنجم و یکصد و نهم گردد، یا معلوم شود از آغاز فاقد بعضی از شرایط بوده است، از مقام خود بر کنار خواهد شد.تشخیص این امر به عهده خبرگان ... است)
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 1/100135837)
- [سایر] چرا مجلس خبرگان، رهبر را برای مدت معلوم انتخاب نمیکنند؟
- [سایر] چرا مجلس خبرگان، رهبر را برای مدت معلوم انتخاب نمیکنند؟
- [سایر] آیا در تاریخ صدر اسلام برای شیوه انتخاب رهبر توسط مجلس خبرگان رهبری نمونهای یافت میشود؟
- [سایر] اگر مجلس خبرگان فقیهی را از بین فقیهان واجد شرایط رهبری تشخیص داد، آیا فقیه مزبور در پذیرش رهبری جامعه مختار است؟
- [سایر] با توجه به اینکه شورای نگهبان را رهبر انتخاب میکند و شورای نگهبان صلاحیت کاندیداهای ریاست جمهوری را تأیید میکنند و آنها هم مجلس خبرگان را که مجلس خبرگان رهبر را. گویا که رهبر میتواند با انتخاب افراد خاص برای شورای نگهبان و آنها هم انتخاب افراد خاص برای کاندیدا شدن در خبرگان زمینه پایداری حکومت خود را فراهم کند و نوعی دیکتاتوری ایجاد کند، آیا چنین است؟
- [سایر] حضرت آیت الله مصباح در پرسش و پاسخ خود ورود زنان را به مجلس خبرگان رهبری اجازه می دهند، حال سؤال این است که وقتی رهبری از اعضای مجلس خبرگان انتخاب می شود، اگر زنی در مجلس وجود داشته باشد می تواند رهبر شود. به عبارت دیگر آیا زنان می توانند رهبر شوند؟
- [سایر] اگر مجلس خبرگان، فقیهی را از میان فقهای واجد شرایط رهبری تشخیص داد، آیا فقیه مزبور در پذیرش رهبری جامعه مختار است؟
- [سایر] مطابق قوانین ایران رهبر، فقهای شورای نگهبان را منصوب و آنها صلاحیت علمی نامزدهای نمایندگی مجلس خبرگان را تایید مینمایند که بعدا توسط مردم انتخاب میشوند. حال این نمایندگان مسوولیت نظارت بر کار رهبری را
- [سایر] آیا در تاریخ صدر اسلام برای شیوه انتخاب رهبر توسط مجلس خبرگان رهبری نمونه ای یافت می شود؟
- [سایر] دلایل و نحوه انتخاب آیت الله خامنه ای به عنوان رهبر انقلاب از سوی مجلس خبرگان رهبری چه بود؟