در عصر حاضر دوست شناسی ضروری هست یا دشمن شناسی؟ یک فرد با مختصات فکری مخصوص به خود که در طول سالیان متمادی به دست میآورد ، دارای یکسری ویژگیهای فکری مخصوصی خواهد شد. این اختصاصات فکری چه برای فرد و چه برای جامعه یک چارچوب فکری را به ارمغان میآورد. طبیعی است که این چارچوب فکری موافقان و مخالفان خاص خود را خواهد داشت و این امر صَرفنظر از ماهیت آن است. شناخت موافقان و مخالفان هر چارچوب فکری یکی از نیازهای ضروری برای پیشبرد اهداف آن خواهد بود. چرا که انسان در پرتو شناخت ظرفیتهای مسیر (دوستشناسی) و نیز چالشهای آن (دشمنشناسی) میتواند، به آسانی مسیر را بپیماید و موانع و منافع آن را به راحتی پیشبینی نماید. بر این اساس به نظر میآید در عصر حاضر هر دوی این مسائل برای جامعه ما به خصوص اقشار جوان و نخبه ایران اسلامی از اهمیت یکسانی برخوردار باشد. حتی در مرتبهای بالاتر میتوان گفت، ایندو لازم و ملزوم یکدیگرند. تا انسان دوستان و همراهان فکری خود را نشناسد، امکان شناخت دشمنان و مخالفان فکری برای او فراهم نخواهد بود و همینطور شناخت کامل دشمنان است که امکان دوستشناسی را برای ما فراهم میکند. بنابراین به طور کلی میتوان گفت دوستشناسی و دشمنشناسی به عنوان دو امر متلازم، از جمله نیازهای ضروری جامعه ما میباشد. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 8/100122464)
در عصر حاضر دوست شناسی ضروری هست یا دشمن شناسی؟
یک فرد با مختصات فکری مخصوص به خود که در طول سالیان متمادی به دست میآورد ، دارای یکسری ویژگیهای فکری مخصوصی خواهد شد. این اختصاصات فکری چه برای فرد و چه برای جامعه یک چارچوب فکری را به ارمغان میآورد. طبیعی است که این چارچوب فکری موافقان و مخالفان خاص خود را خواهد داشت و این امر صَرفنظر از ماهیت آن است. شناخت موافقان و مخالفان هر چارچوب فکری یکی از نیازهای ضروری برای پیشبرد اهداف آن خواهد بود. چرا که انسان در پرتو شناخت ظرفیتهای مسیر (دوستشناسی) و نیز چالشهای آن (دشمنشناسی) میتواند، به آسانی مسیر را بپیماید و موانع و منافع آن را به راحتی پیشبینی نماید. بر این اساس به نظر میآید در عصر حاضر هر دوی این مسائل برای جامعه ما به خصوص اقشار جوان و نخبه ایران اسلامی از اهمیت یکسانی برخوردار باشد. حتی در مرتبهای بالاتر میتوان گفت، ایندو لازم و ملزوم یکدیگرند. تا انسان دوستان و همراهان فکری خود را نشناسد، امکان شناخت دشمنان و مخالفان فکری برای او فراهم نخواهد بود و همینطور شناخت کامل دشمنان است که امکان دوستشناسی را برای ما فراهم میکند. بنابراین به طور کلی میتوان گفت دوستشناسی و دشمنشناسی به عنوان دو امر متلازم، از جمله نیازهای ضروری جامعه ما میباشد.
(لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 8/100122464)
- [سایر] خداوند چه کسانی را دوست داردوچه افرادی دشمن خدا هستند؟
- [آیت الله بهجت] سرقت تکنولوژی از کشورهای دوست یا دشمن چه حکمی دارد؟
- [سایر] دوستی دارم که همیشه این مطلب را بیان می کند: بزرگترین دشمن یک مرد (مشروبات الکلی) است، اما در کتاب مقدس انجیل آمده است که دشمن خود را دوست داشته باش. من قادر به تشخیص این مطلب نیستم، خواهشاً پاسخی بدهید تا بتوان وی را متقاعد نمایم.
- [سایر] مفهوم دشمن،شاخص ها والزامات دشمن شناسی از منظر مقام معظم رهبری؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا انکار ضروری دین یا ضروری مذهب، به جهت این که ضروری دین یا ضروری مذهب است، موجب ارتداد میشود یا به جهت این که موجب تکذیب پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوآله است؟
- [سایر] آیا اصل تبری از دشمن ما را از تکنولوژی پیشرفته آنان عقب نگهنمیدارد؟ منابع روایی و تفسیری در زمینه راهکارهایی برای استفاده از دشمن در زمینه علمی بدون پذیرش سلطه دشمن معرفی کنید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا معتکف می تواند خودش اقدام به خرید کند، چه ضروری و چه غیر ضروری؟
- [سایر] به نظر شما رویارویی در برابر کشوری که مطمئن هستیم قدرت تکنولوژی جهان است و قابلیت رقابت تسلیحاتی و تکنولوژی با آن بعید است با توجه به اینکه حرف اول را در صحنه نبرد تکنولوژی میزند آیا این رویارویی به نفع ماست آیا با دوستی بهتر نمیتوانیم دشمن را کلافه کنیم و زوالش را ببینیم چون به تجربه میبینیم که هر کشوری با ما دوست است نابود میشود و هر کشوری که دشمن ماست روز به روز بهتر میشود؟
- [سایر] پیامد غفلت از دشمن چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا جایز است که معتکف کسی را برای خرید چه ضروری و چه غیر ضروری وکیل نماید؟
- [آیت الله علوی گرگانی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود یا حکم ضروری دین یعنیحکمی را که مسلمانان جز دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز وروزه را انکار کند در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتدّ میشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین، یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند، مثلاً واجببودن نماز و روزه را انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.
- [آیت الله بروجردی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر شود، یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه انکار کند، در صورتی که بداند آن حکم ضروری دین است مرتد میشود.
- [آیت الله مظاهری] یکی از گناهان بزرگ در اسلام فرار از جنگ است و در نظر قرآن و روایات اهلبیت(سلاماللهعلیهم) گناه آن خیلی بزرگ است، و آن اقسامی دارد: الف) فرار از جنگ مخصوصاً اگر موجب تضعیف جبهه و یا تقویت دشمن شود، و مخصوصاً اگر فرار از خطِّ مقدّم جبهه باشد. ب) تخلّف از فرمان فرمانده مخصوصاً اگر این تخلّف، موجب سرکشی دیگران و یا تضعیف فرمانده و یا تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد. ج) کمکاری یا بیکاری یا تخلّف از وظیفه مخصوصاً اگر موجب تضعیفی در جبهه یا تقویتی برای دشمن گردد. د) شرکت نکردن در جنگ در صورت احتیاج به او، مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران یا تقویت دشمن باشد. ه) کمک نکردن به جبهه از جهت مالی و فکری و تبلیغی و مانند اینها مخصوصاً اگر تخلّف او موجب تضعیف دیگران و یا تقویت دشمن باشد.
- [آیت الله سیستانی] نافله عصر پیش از نماز عصر خوانده میشود ، و وقت آن تا موقعی که ممکن باشد آن را پیش از نماز عصر خواند ادامه دارد ، ولی چنانچه شخص نافله عصر را تا موقعی که سایه شاخص به چهار هفتم آن برسد تأخیر بیندازد بهتر است که در این موقع نماز عصر را قبل از نافله بخواند ، بجز در مورد مذکور در مسأله قبل .
- [آیت الله مظاهری] شهادت پنج دسته پذیرفته نمیشود گرچه دارای شرایط بیّنه باشند: 1 - شهادت شریک برای شریک در مالی که شریک هستند. 2 - شهادت وصی در چیزهایی که در اختیار اوست. 3 - شهادت خویشان مانند پدر و فرزند. 4 - شهادت دشمن علیه دشمن خود. 5 - شهادت مدّعی برای ادعای خود نظیر قذف (شهادت کسی که به دیگری نسبت زنا بدهد در مورد زنا).
- [آیت الله سبحانی] نماز ظهر و عصر هرکدام وقت مخصوص و مشترکی دارند، وقت مخصوص نماز ظهر از اول ظهر است تا وقتی که از ظهر به اندازه خواندن نماز ظهر بگذرد; و وقت مخصوص نماز عصر موقعی است که به اندازه خواندن نماز عصر، وقت به مغرب مانده باشد، که اگر کسی تا این موقع نماز ظهر را نخواند، نماز ظهر او قضا شده و باید نماز عصر را بخواند و ما بین وقت مخصوص نماز ظهر و وقت مخصوص نماز عصر، وقت مشترک نماز ظهر و نماز عصر است، و اگر کسی در وقت مختص ظهر، نماز عصر و در وقت مختص عصر نماز ظهر بخواند، نماز او در هر دو مورد باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بعد از گذشتن وقت نماز ظهر و عصر بداند چهار رکعت نماز نخوانده و نمیداند که نماز ظهر است یا نماز عصر، باید چهار رکعت نماز به قصد مافیالذمه بخواند و اگر در غیر وقت اختصاصی عصر نمازی خوانده و نمیداند در آن نیت ظهر کرده یا به جهت فراموشی نیت عصر نموده، نماز خوانده شده را نماز ظهر قرار داده، نماز عصر را قضا میکند و احتیاط مستحب آن است که در نماز قضا، نیت خصوص ظهر یا عصر را نکند.
- [آیت الله خوئی] مسلمانی که منکر خدا یا پیغمبر یا معاد یا از فرقههائی بوده باشد که در مسألة (2406) گفته شد و یا حکم ضروری دین یعنی حکمی را که مسلمانان جزء دین اسلام میدانند مثل واجب بودن نماز و روزه درصورتی که بداند آن حکم ضروری دین است انکار کند مرتد میشود، و احکامی که در مسائل آینده ذکر میشود بر او مترتب است.
- [آیت الله بهجت] بنابر اظهر جایز است زکات فطره را به فقیر مستضعف، یعنی کسی که نه اهل ولایت است و نه دشمن شیعه، بدهند.