سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟
سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟ منطقه خلیج فارس به دلیل موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک خود یکی از مناطق بسیار مهم و حساس جهان از قرن گذشته محسوب می‌شود ؛ انرژی و امنیت دو موضوع کلیدی و استراتژیک در این منطقه می‌باشد. ترتیبات امنیتی در خلیج‌فارس از دیرباز مورد توجه بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای قرار داشته است، از این رو شوروی سابق می‌کوشید با عبور از افغانستان و سپس پاکستان خود را به خلیج فارس برساند و به گفته استالین شوروی باید خود را به آبهای گرم خلیج فرس برساند. این سیاست در زمان روسیه تزاری نیز در دستور کار بود. سیاستهای شوروی در خلیج فارس را باید نشات گرفته از عومل زیر دانست : 1-شوروی برای آنکه بتواند به آبهای آزاد دست یابد و خود را از اقیانوس منجمد شمالی برهاند نیاز به خلیج فارس داشت.حمله به افغانستان و اشغال این کشور در راستای این سیاست بود. 2- مهار انگلستان که از رقبای دیرینه شوروی بود و حضور همیشگی انگلستان در خلیج فارس، روسیه را مجبور می کرد تا هر چه بیشتر به خلیج فارس نزدیکتر شود تا بریتانیا را در تنگنا قرار دهد. 3- پس از ورود امریکا به منطقه، شوروی با ایجاد احزاب سوسیالیستی و کشورهایی که همسو با بلوک شرق بودند ،ایجاب میکرد که کاپیتالیسم امریکا را که در منطقه خلیج فارس حضوری پر رنگ داشت را مهار کند. 4- کنترل خلیج فارس به منزله کنترل یکی از شاهراهای کلیدی و استراتژیکی جهان است. کنترل خلیج فارس، وسعت و قلمرو شوروی را افزایش داده و منابع سرشاری از ثروت را برای روسها به ارمغان می اورد. 5-از سیبری تا خلیج فارس اگر در حوزه قدرت شوروی بود به منزله تقسیم اوراسیا به دو جبهه شرقی (مارکسیسم)و غربی بود. تمامی این موارد باعث می شد تا شوروی برای به دست گرفتن خلیج فارس سیاست نفوذ و تغییر رژیمها را پی گیری نماید. حزب بعث ،نفوذ توده، انقلابهاب مارکسیستی در شاخ افریقا،ماجرای ظفار ،اشغال آذربایجان ایران و... از جمله این سیاست ها هستند. منابع : 1. ترتیبات امنیتی خلیج فارس از منظر بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی، گزارش تحلیلی، مرکز تحقیقات استراتژیک، معاونت سیاست خارجی و روابط بین‌الملل، شماره 98، فروردین 1383. 2. جفری کمپ، رابرت هارکاوی، جغرافیای استراتژیک خاورمیانه، ترجمه مهدی حسینی متین، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی، 1383،. 3. کتاب (اتحاد شوروی و خلیج فارس در دهه 1980) توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 39/200473)
عنوان سوال:

سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟


پاسخ:

سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟

منطقه خلیج فارس به دلیل موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک خود یکی از مناطق بسیار مهم و حساس جهان از قرن گذشته محسوب می‌شود ؛ انرژی و امنیت دو موضوع کلیدی و استراتژیک در این منطقه می‌باشد. ترتیبات امنیتی در خلیج‌فارس از دیرباز مورد توجه بازیگران بین‌المللی و منطقه‌ای قرار داشته است، از این رو شوروی سابق می‌کوشید با عبور از افغانستان و سپس پاکستان خود را به خلیج فارس برساند و به گفته استالین شوروی باید خود را به آبهای گرم خلیج فرس برساند. این سیاست در زمان روسیه تزاری نیز در دستور کار بود. سیاستهای شوروی در خلیج فارس را باید نشات گرفته از عومل زیر دانست :
1-شوروی برای آنکه بتواند به آبهای آزاد دست یابد و خود را از اقیانوس منجمد شمالی برهاند نیاز به خلیج فارس داشت.حمله به افغانستان و اشغال این کشور در راستای این سیاست بود.
2- مهار انگلستان که از رقبای دیرینه شوروی بود و حضور همیشگی انگلستان در خلیج فارس، روسیه را مجبور می کرد تا هر چه بیشتر به خلیج فارس نزدیکتر شود تا بریتانیا را در تنگنا قرار دهد.
3- پس از ورود امریکا به منطقه، شوروی با ایجاد احزاب سوسیالیستی و کشورهایی که همسو با بلوک شرق بودند ،ایجاب میکرد که کاپیتالیسم امریکا را که در منطقه خلیج فارس حضوری پر رنگ داشت را مهار کند.
4- کنترل خلیج فارس به منزله کنترل یکی از شاهراهای کلیدی و استراتژیکی جهان است. کنترل خلیج فارس، وسعت و قلمرو شوروی را افزایش داده و منابع سرشاری از ثروت را برای روسها به ارمغان می اورد.
5-از سیبری تا خلیج فارس اگر در حوزه قدرت شوروی بود به منزله تقسیم اوراسیا به دو جبهه شرقی (مارکسیسم)و غربی بود.
تمامی این موارد باعث می شد تا شوروی برای به دست گرفتن خلیج فارس سیاست نفوذ و تغییر رژیمها را پی گیری نماید. حزب بعث ،نفوذ توده، انقلابهاب مارکسیستی در شاخ افریقا،ماجرای ظفار ،اشغال آذربایجان ایران و... از جمله این سیاست ها هستند.
منابع :
1. ترتیبات امنیتی خلیج فارس از منظر بین‌المللی، منطقه‌ای و ملی، گزارش تحلیلی، مرکز تحقیقات استراتژیک، معاونت سیاست خارجی و روابط بین‌الملل، شماره 98، فروردین 1383.
2. جفری کمپ، رابرت هارکاوی، جغرافیای استراتژیک خاورمیانه، ترجمه مهدی حسینی متین، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی، 1383،.
3. کتاب (اتحاد شوروی و خلیج فارس در دهه 1980) توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 39/200473)





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین