سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟ منطقه خلیج فارس به دلیل موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک خود یکی از مناطق بسیار مهم و حساس جهان از قرن گذشته محسوب میشود ؛ انرژی و امنیت دو موضوع کلیدی و استراتژیک در این منطقه میباشد. ترتیبات امنیتی در خلیجفارس از دیرباز مورد توجه بازیگران بینالمللی و منطقهای قرار داشته است، از این رو شوروی سابق میکوشید با عبور از افغانستان و سپس پاکستان خود را به خلیج فارس برساند و به گفته استالین شوروی باید خود را به آبهای گرم خلیج فرس برساند. این سیاست در زمان روسیه تزاری نیز در دستور کار بود. سیاستهای شوروی در خلیج فارس را باید نشات گرفته از عومل زیر دانست : 1-شوروی برای آنکه بتواند به آبهای آزاد دست یابد و خود را از اقیانوس منجمد شمالی برهاند نیاز به خلیج فارس داشت.حمله به افغانستان و اشغال این کشور در راستای این سیاست بود. 2- مهار انگلستان که از رقبای دیرینه شوروی بود و حضور همیشگی انگلستان در خلیج فارس، روسیه را مجبور می کرد تا هر چه بیشتر به خلیج فارس نزدیکتر شود تا بریتانیا را در تنگنا قرار دهد. 3- پس از ورود امریکا به منطقه، شوروی با ایجاد احزاب سوسیالیستی و کشورهایی که همسو با بلوک شرق بودند ،ایجاب میکرد که کاپیتالیسم امریکا را که در منطقه خلیج فارس حضوری پر رنگ داشت را مهار کند. 4- کنترل خلیج فارس به منزله کنترل یکی از شاهراهای کلیدی و استراتژیکی جهان است. کنترل خلیج فارس، وسعت و قلمرو شوروی را افزایش داده و منابع سرشاری از ثروت را برای روسها به ارمغان می اورد. 5-از سیبری تا خلیج فارس اگر در حوزه قدرت شوروی بود به منزله تقسیم اوراسیا به دو جبهه شرقی (مارکسیسم)و غربی بود. تمامی این موارد باعث می شد تا شوروی برای به دست گرفتن خلیج فارس سیاست نفوذ و تغییر رژیمها را پی گیری نماید. حزب بعث ،نفوذ توده، انقلابهاب مارکسیستی در شاخ افریقا،ماجرای ظفار ،اشغال آذربایجان ایران و... از جمله این سیاست ها هستند. منابع : 1. ترتیبات امنیتی خلیج فارس از منظر بینالمللی، منطقهای و ملی، گزارش تحلیلی، مرکز تحقیقات استراتژیک، معاونت سیاست خارجی و روابط بینالملل، شماره 98، فروردین 1383. 2. جفری کمپ، رابرت هارکاوی، جغرافیای استراتژیک خاورمیانه، ترجمه مهدی حسینی متین، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی، 1383،. 3. کتاب (اتحاد شوروی و خلیج فارس در دهه 1980) توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 39/200473)
سیاست اتحاد جماهیر شوروی سابق در خلیج فارس را بیان کنید؟
منطقه خلیج فارس به دلیل موقعیت ژئوپولیتیک و ژئواستراتژیک خود یکی از مناطق بسیار مهم و حساس جهان از قرن گذشته محسوب میشود ؛ انرژی و امنیت دو موضوع کلیدی و استراتژیک در این منطقه میباشد. ترتیبات امنیتی در خلیجفارس از دیرباز مورد توجه بازیگران بینالمللی و منطقهای قرار داشته است، از این رو شوروی سابق میکوشید با عبور از افغانستان و سپس پاکستان خود را به خلیج فارس برساند و به گفته استالین شوروی باید خود را به آبهای گرم خلیج فرس برساند. این سیاست در زمان روسیه تزاری نیز در دستور کار بود. سیاستهای شوروی در خلیج فارس را باید نشات گرفته از عومل زیر دانست :
1-شوروی برای آنکه بتواند به آبهای آزاد دست یابد و خود را از اقیانوس منجمد شمالی برهاند نیاز به خلیج فارس داشت.حمله به افغانستان و اشغال این کشور در راستای این سیاست بود.
2- مهار انگلستان که از رقبای دیرینه شوروی بود و حضور همیشگی انگلستان در خلیج فارس، روسیه را مجبور می کرد تا هر چه بیشتر به خلیج فارس نزدیکتر شود تا بریتانیا را در تنگنا قرار دهد.
3- پس از ورود امریکا به منطقه، شوروی با ایجاد احزاب سوسیالیستی و کشورهایی که همسو با بلوک شرق بودند ،ایجاب میکرد که کاپیتالیسم امریکا را که در منطقه خلیج فارس حضوری پر رنگ داشت را مهار کند.
4- کنترل خلیج فارس به منزله کنترل یکی از شاهراهای کلیدی و استراتژیکی جهان است. کنترل خلیج فارس، وسعت و قلمرو شوروی را افزایش داده و منابع سرشاری از ثروت را برای روسها به ارمغان می اورد.
5-از سیبری تا خلیج فارس اگر در حوزه قدرت شوروی بود به منزله تقسیم اوراسیا به دو جبهه شرقی (مارکسیسم)و غربی بود.
تمامی این موارد باعث می شد تا شوروی برای به دست گرفتن خلیج فارس سیاست نفوذ و تغییر رژیمها را پی گیری نماید. حزب بعث ،نفوذ توده، انقلابهاب مارکسیستی در شاخ افریقا،ماجرای ظفار ،اشغال آذربایجان ایران و... از جمله این سیاست ها هستند.
منابع :
1. ترتیبات امنیتی خلیج فارس از منظر بینالمللی، منطقهای و ملی، گزارش تحلیلی، مرکز تحقیقات استراتژیک، معاونت سیاست خارجی و روابط بینالملل، شماره 98، فروردین 1383.
2. جفری کمپ، رابرت هارکاوی، جغرافیای استراتژیک خاورمیانه، ترجمه مهدی حسینی متین، تهران: پژوهشکده مطالعات راهبردی، 1383،.
3. کتاب (اتحاد شوروی و خلیج فارس در دهه 1980) توسط مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ. (لوح فشرده پرسمان، اداره مشاوره نهاد رهبری، کد: 39/200473)
- [سایر] آیا اتحاد جماهیر شوروی سابق، در طول جنگ از عراق حمایت کرد؟ چگونه؟
- [سایر] اتحاد جماهیر شوروی سابق، در راهاندازی جنگ، چه نقشی داشت و چه منافعی را تعقیب میکرد؟
- [سایر] اوضاع سیاسی منطقه ی خلیج فارس در زمان شروع جنگ ایران و عراق چگونه بود؟
- [سایر] ایران همواره از آمریکا به عنوان حامی اصلی عراق یاد کرده است، آیا واقعا علت حضور نیروهای آمریکا در خلیج فارس حمایت از عراق بوده است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا قاچاق کالاهای مصرفی مانند لباس و پارچه و برنج و غیره از جمهوری اسلامی برای فروش به ساکنان کشورهای خلیج فارس جایز است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به اینکه درصد نمک آب خلیج فارس و دریای عمان در هر متر مکعب 3/200 کیلوگرم است، آیا حکم آب مضاف را دارند؟
- [سایر] چرا ایران در سیاست خارجی حاضر است با شوروی سابق یا روسیه فعلی با پرداخت هزینه هنگفت رابطه برقرار کند ولی با آمریکا رابطه ای نداشته باشد؟
- [سایر] علت اظهارات ضد ایرانی نخستوزیر انگلیس در نشست شورای همکاری خلیج فارس چیست؟ چرا نخست وزیر انگلیس،ضمن حضور پیدا کردن در نشست سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، از لزوم همکاری با کشورهای این حوزه در برابر فعالیتهای منطقهای ایران سخن گفته و ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد؟دلیل طرح این ادعاها از سوی وی چیست و چه اهدافی از این مسیر دنبال می شود؟
- [سایر] افرادی که برای کار به کشورهای حوزه خلیج فارس میروند، با توجه به اینکه در آنجا اول ماه، یک روز زودتر اعلام میشود؛ تکلیف روزه آنان در ماه رمضان و عید فطر باید بر مبنای کدام محل باشد؟
- [سایر] افرادی که برای کار به کشورهای حوزه خلیج فارس میروند، با توجه به اینکه در آنجا رؤیت هلال اول ماه، یک روز زودتر اعلام میشود ؛ تکلیف روزه آنان در ماه رمضان و عید فطر باید بر مبنای کدام محل باشد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.
- [آیت الله سیستانی] اگر در شهری اول ماه ثابت شود ، در شهرهای دیگر که در افق با او متّحد میباشند اول ماه نیز ثابت میشود ، و مقصود از اتّحاد افق در اینجا آن است که اگر در شهر اول ماه دیده شود در شهر دوم اگر مانعی مانند ابر نباشد ، دیده میشود ، و این در موردی اطمینان آور است که شهر دوم اگر غرب شهر اول است در خط عرض نزدیک به آن باشد ، و اگر در شرق آن است به اضافه به نزدیکی در خط عرضی ، تفاوت زیادی در خط طول نداشته باشند .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان مقدار بدهی خود را بداند وطلبکار او نداند، چنانچه طلکبار طلب خود را بکمتر از مقداری که هست صلح کند، مثلاً پنجاه تومان طلبکار باشد وطلب خود را به ده تومان صلح نماید زیادی برای بدهکار حلال نیست، مگر آن که مقدار بدهی خود را به او بگوید و او را راضی کند، یا طوری باشد که اگر مقدار طلب خود را میدانست، به آن مقدار صلح میکرد یا این که مصالحه مبنی بر عموم احتمالات بوده باشد مثلاً مصالحه مینماید طلب خود را بده تومان ومصالحه پنجاه تومان هم در ضمن مورد رضایت طلبکار بوده در این صورت نیز مصالحه صحیح است، ولی در صورت اتّحاد جنس، صلح جائز نیست، اگر مستلزم ربا باشد.
- [آیت الله اردبیلی] خمس یک پنجم از مازاد درآمدها و برخی منافع است که انسان به دست آورده است و باید زیر نظر امام معصوم علیهالسلام مصرف شود و در زمان غیبت امام زمان (عجّل اللّه تعالی فرجه الشریف)، بهتر است سهم سادات زیر نظر مجتهد جامع الشرایط برای رفع نیازهای سادات فقیر مصرف گردد و سهم امام علیهالسلام باید زیر نظر مجتهد جامع الشرایط در جهت تعلیم و ترویج مذهب جعفری هزینه گردد. در احادیث شریفه نسبت به پرداختن خمس تأکید زیادی شده است و از آن به حقّ امام علیهالسلام ، سبب تطهیر مال و وسیلهای جهت امتحان ایمان یاد شده است؛ حضرت رضا علیهالسلام در جواب نامه یکی از تاجران شیعه فارس مینویسد: (... اموال تنها از راهی که خداوند مقرّر فرموده است حلال میگردد. همانا خمس، ما را در تقویت دین یاری میکند و نیاز آنان که سرپرستیشان را به عهده داریم و نیز نیاز شیعیان را تأمین میکند و با آن آبرویمان را در مقابل دشمنانمان حفظ میکنیم. پس خمس را از ما دریغ نکنید و خود را از دعای ما محروم نسازید، زیرا پرداختن خمس کلید روزی و سبب آمرزش و پاکی شما از گناه و ذخیره آخرتتان است. مسلمان کسی است که به آنچه با خدا پیمان بسته وفا کند نه آن کسی که با زبان اجابت میکند و در قلب مخالفت مینماید.)(1)