اوضاع سیاسی منطقه ‌ی خلیج فارس در زمان شروع جنگ ایران و عراق چگونه بود؟
با وقوع و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، رژیم شاه که عامل سر سپرده امریکا در منطقه بود، ساقط گردید و بنای استراتژی امریکا در منطقه خلیج فارس که بر دو ستون ایران و عربستان پی‌ریزی شده بود، فرو ریخت. فروپاشی عمده‌ترین متحد امریکا در شرق خاورمیانه، منطقه‌ی خلیج فارس را در خلأ قدرت فرو برد و انقلاب اسلامی ایران نیز به علت پیوندش با آرمان‌های انقلابی اسلام، موج عظیمی از آرمان خواهی اسلامی را در توده‌های مسلمان منطقه ایجاد کرد. جنبش‌های اسلامی در کشورهای منطقه رشد سریعی یافت و کنترل آن حتی در استبدادی‌ترین کشورهای منطقه با دشواری مواجه شد. حکومت عربستان سعودی با قیام شیعیان چنان تهدید شده بود که حاکمان این کشور برای سرکوب آنان از فرانسه کمک نظامی گرفتند. هنگامی که مخالفین رژیم عربستان، کعبه‌ی معظمه را به اشغال خود در آوردند، 30 هزار سرباز سعودی به فرماندهی ژاندارم‌های ضد شورشی فرانسه پس از دریافت وسایل ضد تروریستی، که با یک هواپیما از فرانسه رسید، توانستند پس از 12 ساعت به اشغال کعبه خاتمه دهند. هم زمان با مستقر شدن فرانسوی‌ها در موقعیت فرماندهی و کنترل بحران، معلوم شد که عده‌ای از افسران سعودی به مخالفین پیوسته‌اند و اشغال مسجدالحرام جزئی از یک قیام وسیع‌تری بوده است که از حمایت بخشی از نیروهای ارتش سعودی نیز برخوردار بوده است. همچنین در دیگر کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس از جمله کویت، امارات و بحرین نیز نهضت‌های ضد بیگانه و آرمان خواهانه گسترش چشم‌گیری یافت. در کشور عراق نیز موجی از ناآرامی در میان شیعیان به وجود آمد که موجب وحشت رژیم حاکم بر این کشور شد و همان طور که قبلا اشاره گردید حمایت آیت‌الله صدر از انقلاب اسلامی ایران، به شهادت وی و خواهرش انجامید. در مجموع مردم کشورهای منطقه خلیج فارس با الهام از انقلاب اسلامی ایران، تحرکاتی را آغاز کردند که باعث بروز برخی از ناآرامی‌ها در سطح منطقه شد و حکومت‌ها ضمن سرکوب این تحرکات به موضع‌گیری علیه انقلاب اسلامی پرداختند و در عمل، ائتلافی منطقه‌ای علیه ایران به وجود آوردند تا از حرکت‌هایی شبیه انقلاب اسلامی ایران در منطقه جلوگیری کنند. منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ
عنوان سوال:

اوضاع سیاسی منطقه ‌ی خلیج فارس در زمان شروع جنگ ایران و عراق چگونه بود؟


پاسخ:

با وقوع و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، رژیم شاه که عامل سر سپرده امریکا در منطقه بود، ساقط گردید و بنای استراتژی امریکا در منطقه خلیج فارس که بر دو ستون ایران و عربستان پی‌ریزی شده بود، فرو ریخت. فروپاشی عمده‌ترین متحد امریکا در شرق خاورمیانه، منطقه‌ی خلیج فارس را در خلأ قدرت فرو برد و انقلاب اسلامی ایران نیز به علت پیوندش با آرمان‌های انقلابی اسلام، موج عظیمی از آرمان خواهی اسلامی را در توده‌های مسلمان منطقه ایجاد کرد. جنبش‌های اسلامی در کشورهای منطقه رشد سریعی یافت و کنترل آن حتی در استبدادی‌ترین کشورهای منطقه با دشواری مواجه شد. حکومت عربستان سعودی با قیام شیعیان چنان تهدید شده بود که حاکمان این کشور برای سرکوب آنان از فرانسه کمک نظامی گرفتند. هنگامی که مخالفین رژیم عربستان، کعبه‌ی معظمه را به اشغال خود در آوردند، 30 هزار سرباز سعودی به فرماندهی ژاندارم‌های ضد شورشی فرانسه پس از دریافت وسایل ضد تروریستی، که با یک هواپیما از فرانسه رسید، توانستند پس از 12 ساعت به اشغال کعبه خاتمه دهند. هم زمان با مستقر شدن فرانسوی‌ها در موقعیت فرماندهی و کنترل بحران، معلوم شد که عده‌ای از افسران سعودی به مخالفین پیوسته‌اند و اشغال مسجدالحرام جزئی از یک قیام وسیع‌تری بوده است که از حمایت بخشی از نیروهای ارتش سعودی نیز برخوردار بوده است. همچنین در دیگر کشورهای حوزه‌ی خلیج فارس از جمله کویت، امارات و بحرین نیز نهضت‌های ضد بیگانه و آرمان خواهانه گسترش چشم‌گیری یافت.
در کشور عراق نیز موجی از ناآرامی در میان شیعیان به وجود آمد که موجب وحشت رژیم حاکم بر این کشور شد و همان طور که قبلا اشاره گردید حمایت آیت‌الله صدر از انقلاب اسلامی ایران، به شهادت وی و خواهرش انجامید.
در مجموع مردم کشورهای منطقه خلیج فارس با الهام از انقلاب اسلامی ایران، تحرکاتی را آغاز کردند که باعث بروز برخی از ناآرامی‌ها در سطح منطقه شد و حکومت‌ها ضمن سرکوب این تحرکات به موضع‌گیری علیه انقلاب اسلامی پرداختند و در عمل، ائتلافی منطقه‌ای علیه ایران به وجود آوردند تا از حرکت‌هایی شبیه انقلاب اسلامی ایران در منطقه جلوگیری کنند.
منبع: جنگ ایران و عراق، پرسش‌ها و پاسخ‌ها، فرهاد درویشی، مرکز مطالعات و تحقیقات جنگ





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین