برای آشنایی با فروعات فقهی مذاهب اهل تسنن چه کتابی مناسب است؟ آیا همه ی فرق اهل تسنن، بعد از قرائت سوره ی مبارکه ی حمد در نماز، کلمه ی آمین بر زبان می آورند؟ منابع مطالعاتی کتابهای فقهی اهل سنت: -فقه السنة - إنکلیزی ، سید السابق. - عمدة السالک - إنکلیزی، أحمد بن نقیب المصری. -(الإقناع) متن أبی شجاع - فقه شافعی، الإمام أبی شجاع. - اللباب فی شرح الکتاب - فقه حنفی، عبد الغنی المیدانی. -الدرر المباحة - فقه حنفی، النحلاوی. -المبسوط - فقه حنفی، الکتاب کامل الإمام السرخسی. -متن الرحبیة فی المواریث الإمام الرحبی . -الحاوی للفتاوی الإمام السیوطی. -بدایة المجتهد ونهایة المقتصد، الإمام ابن رشد القرطبی. -الفقه علی المذاهب الأربعة عبد الرحمن الجزیری. -فقه العبادات علی المذهب الحنفی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة نجاح الحلبی . -فقه العبادات علی المذهب الحنبلی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة سعاد زرزور. -فقه العبادات علی المذهب المالکی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة ، الحاجة کوکب عُبَیْد. -فقه العبادات علی المذهب الشافعی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة درّیة العیطة. -فقه العبادات علی المذهب الشافعی - إنکلیزی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة ، الحاجة درّیة العیطة. - إرشاد السالک - فقه مالکی، عبد الرحمن البغدادی. -مراقی الفلاح، شرح نور الإیضاح - فقه حنفی، الشرنبلالی. -مغنی المحتاج ، الخطیب الشربینی. -نیل الأوطار ،الإمام الشوکانی. - سبل السلام، شرح بلوغ المرام ، الصنعانی . کتب اهل سنت معمولا در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می شود در برخی کتاب فروشی های قم و دیگر شهرستان ها نیز موجود است. 2- در مذاهب فقهی اهل سنت درباره گفتن آمین بعد از حمد نظرات گوناگونی وجود دارد. آنانی که گفتن آمین را مستحب می دانند به جهت روایتی از ابوهریره این گونه نظر می دهند. این روایت را شیعیان صحیح نمی دانند و در روایات امامان اهل بیت از گفتن آمین پس از پایان سوره حمد نهی شده است. می دانیم که عبادات و چگونگی پرستش و ستایش حق تعالی از امور عادی و معمولی نیست که انسانها خود آنرا ایجاد و اختراع نمایند و هر طور بخواهند رفتار کنند. ما باید خدا را آن گونه که او خواسته است عبادت کنیم و اگر بخواهیم خدا را آن گونه که خودمان میخواهیم عبادت کنیم این دیگر عبادت حق تعالی نیست. آمین گفتن بعد از حمد را امامان شیعه جایز ندانستهاند و اهل سنت نیز آن را مستحب میدانند و در بین آنان نظر عدم جواز نیز وجود دارد و در کاری که مردد بین حرمت و مستحب است و ممکن است حرام باشد احتیاط این است که انجام نشود. nbsp;برای اطلاع بیشتر ر.ک: nbsp;1 - الخلاف شیخ طوسی، 332/1 - انتشارات اسلامی. nbsp;2 - الفقه علی مذاهب الخمسه، محمد جواد مغنیه، ص 110.
برای آشنایی با فروعات فقهی مذاهب اهل تسنن چه کتابی مناسب است؟ آیا همه ی فرق اهل تسنن، بعد از قرائت سوره ی مبارکه ی حمد در نماز، کلمه ی آمین بر زبان می آورند؟
برای آشنایی با فروعات فقهی مذاهب اهل تسنن چه کتابی مناسب است؟ آیا همه ی فرق اهل تسنن، بعد از قرائت سوره ی مبارکه ی حمد در نماز، کلمه ی آمین بر زبان می آورند؟
منابع مطالعاتی کتابهای فقهی اهل سنت:
-فقه السنة - إنکلیزی ، سید السابق.
- عمدة السالک - إنکلیزی، أحمد بن نقیب المصری.
-(الإقناع) متن أبی شجاع - فقه شافعی، الإمام أبی شجاع.
- اللباب فی شرح الکتاب - فقه حنفی، عبد الغنی المیدانی.
-الدرر المباحة - فقه حنفی، النحلاوی.
-المبسوط - فقه حنفی، الکتاب کامل الإمام السرخسی.
-متن الرحبیة فی المواریث الإمام الرحبی .
-الحاوی للفتاوی الإمام السیوطی.
-بدایة المجتهد ونهایة المقتصد، الإمام ابن رشد القرطبی.
-الفقه علی المذاهب الأربعة عبد الرحمن الجزیری.
-فقه العبادات علی المذهب الحنفی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة نجاح الحلبی .
-فقه العبادات علی المذهب الحنبلی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة سعاد زرزور.
-فقه العبادات علی المذهب المالکی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة ، الحاجة کوکب عُبَیْد.
-فقه العبادات علی المذهب الشافعی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة، الحاجة درّیة العیطة.
-فقه العبادات علی المذهب الشافعی - إنکلیزی، لا یسمح باستعماله تجاریا دون موافقة المؤلفة ، الحاجة درّیة العیطة.
- إرشاد السالک - فقه مالکی، عبد الرحمن البغدادی.
-مراقی الفلاح، شرح نور الإیضاح - فقه حنفی، الشرنبلالی.
-مغنی المحتاج ، الخطیب الشربینی.
-نیل الأوطار ،الإمام الشوکانی.
- سبل السلام، شرح بلوغ المرام ، الصنعانی .
کتب اهل سنت معمولا در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران عرضه می شود در برخی کتاب فروشی های قم و دیگر شهرستان ها نیز موجود است.
2- در مذاهب فقهی اهل سنت درباره گفتن آمین بعد از حمد نظرات گوناگونی وجود دارد. آنانی که گفتن آمین را مستحب می دانند به جهت روایتی از ابوهریره این گونه نظر می دهند. این روایت را شیعیان صحیح نمی دانند و در روایات امامان اهل بیت از گفتن آمین پس از پایان سوره حمد نهی شده است. می دانیم که عبادات و چگونگی پرستش و ستایش حق تعالی از امور عادی و معمولی نیست که انسانها خود آنرا ایجاد و اختراع نمایند و هر طور بخواهند رفتار کنند. ما باید خدا را آن گونه که او خواسته است عبادت کنیم و اگر بخواهیم خدا را آن گونه که خودمان میخواهیم عبادت کنیم این دیگر عبادت حق تعالی نیست. آمین گفتن بعد از حمد را امامان شیعه جایز ندانستهاند و اهل سنت نیز آن را مستحب میدانند و در بین آنان نظر عدم جواز نیز وجود دارد و در کاری که مردد بین حرمت و مستحب است و ممکن است حرام باشد احتیاط این است که انجام نشود. nbsp;برای اطلاع بیشتر ر.ک: nbsp;1 - الخلاف شیخ طوسی، 332/1 - انتشارات اسلامی. nbsp;2 - الفقه علی مذاهب الخمسه، محمد جواد مغنیه، ص 110.
- [آیت الله خامنه ای] هنگام شرکت در نماز جماعت برادران اهل سنت، بعد از قرائت سوره حمد توسط امام جماعت، کلمه (آمین) با صدای بلند و به صورت دسته جمعی گفته می شود، این کار چه حکمی دارد؟
- [سایر] آیا مذهب حنبلی از مذاهب فقهی اهل سنت است توضیح دهید؟
- [سایر] چرا در نماز جماعت مأموم حمد و سوره را قرائت نمی کند؟
- [آیت الله بهجت] منظور از صحت قرائت امام جماعت، صحت قرائت حمد و سوره است یا صحت تمام قسمت های نماز؟
- [آیت الله بهجت] آیا لفظ "صراط" در قرائت سوره مبارکه حمد را می توان به "س" یا "ص" تلفّظ نمود؟
- [سایر] چرا اهل سنّت بعد از سوره حمد «آمین» می گویند؟
- [آیت الله سبحانی] اگر شخصی مقلّد مرجعی بوده که اقتداء به ائمه اهل سنت را مجزی می دانست، در عین حال مدتی حمد و سوره را جهلاً خودش قرائت نموده است آیا نمازهای مزبور نیاز به اعاده دارد؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که زمانی متمادی نماز خود را با اقتداء به اهل سنت خوانده و حمد و سوره را قرائت ننموده است حالا متوجه شده که مرجع تقلید وی قرائت خلف امام را در این صورت واجب می داند، آیا اعاده آنها واجب است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر مأموم در نماز جماعت ظهر و عصر حمد و سوره را برای تمرکز ذهن قرائت کند با اینکه بر او واجب نیست، نماز او چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر در قسمتی از قرائت حمد و سوره ی نماز اخفاتیه، متوجه شویم که داریم حمد و سوره را بلند می خوانیم، چه وظیفه ای داریم؟
- [آیت الله جوادی آملی] .بر نمازگزار مرد واجب است عمداً هیچ کلمه یا حرف حمد و سوره رکعت اول و دوم نماز های صبح و مغرب و عشاء را آهسته نخواند , به صورتی که حرف آخر هیچ کلمه ای عمداً آهسته ادا نشود ; همچنین واجب است که عمداً هیچ کلمه یا حرف حمد و سورهّ نماز های ظهر و عصر بلند ادا نشود.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه در دو رکعت آخر نماز ; قصد خواندن حمد داشت و تسبیحات بر ز بان او آمد یا قصد گفتن تسبیحات داشت و حمد بر زبان او آمد، در صورتی که آنچه بر زبان او آمد اصلاً مورد قصد نماز او نبود، باید آن را رها کند و دوباره حمد یا تسبیحات را به قصد نماز بخواند و در صورتی که عادت او این بوده, هر کدام از این دو بر زبان آمد, همان بهعنوان قرائت نماز باشد, کافی است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در جایی که باید حمد و سوره را بلند بخواند اگر عمداً یک کلمه را آهسته بخواند نماز باطل است، همچنین در جایی که باید آهسته بخواند اگر یک کلمه را بلند بخواند نماز باطل می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز جمعه دو رکعت است و کیفیت آن مانند نماز صبح است. و مستحب است که حمد و سوره با صدای بلند خوانده شود و در رکعت اول بعد از حمد، سوره جمعه و در رکعت دوم، سوره منافقین را قرائت نمایند.
- [آیت الله سبحانی] نماز جمعه دو رکعت است و کیفیت آن مانند نماز صبح است ومستحب است که حمد و سوره با صدای بلند خوانده شود و در رکعت اوّل بعد از حمد سوره جمعه و در رکعت دوم سوره منافقین را قرائت نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مأموم در رکعت اوّل و دوم نماز صبح، مغرب و عشاء صدای حمد و سوره امام را بشنود، نباید حمد و سوره را بخواند و بنابر احتیاط واجب باید به قرائت امام گوش دهد، بلکه اگر کلمات امام را تشخیص ندهد نیز احتیاطا حکم همین است و اگر صدای امام را نشنود، مستحب است حمد و سوره را بخواند، ولی باید آهسته بخواند و چنانچه سهوا بلند بخواند، اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است در رکعت اول نماز پیش از خواندن حمد بگوید: (اعوذ بالله من الشیْطان الرجیم) و نیز مستحب است امام جماعت (بسْم الله) را در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر در جماعت بلند بگوید، همچنین مستحب است حمد و سوره و اذکار نماز را شمرده بخواند و آیات را به هم نچسباند و مخصوصاً به معنی آنها توجه داشته باشد و اگر نماز را با جماعت می خواند بعد از تمام شدن حمد امام، به امید ثواب پروردگار بگوید: (الْحمْد لله رب الْعالمین) و بعد از خواندن سوره (قلْ هو الله احدٌ) یک یا دو یا سه مرتبه بگوید: (کذلک الله ربی) یا (کذلک الله ربنا).
- [آیت الله بهجت] اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید، اشکال ندارد، مگر اینکه به نظم واجب دیگر، مثل قرائت و یا ذکر واجب صدمه بزند.
- [آیت الله سیستانی] نماز احتیاط سوره و قنوت ندارد ، و باید نیت آن را به زبان نیاورند و بنابر احتیاط لازم حمد را آهسته بخوانند ، و احتیاط مستحب آن است که (بسم اللّه) آن را هم آهسته بگویند .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است در رکعت اول پیش از خواندن حمد بگوید اَعوُذُبِاللهِ مِنَ الشَّیْطانِ الرَّجیم، و در رکعت اول و دوم نماز ظهر و عصر اگر امام جماعت است (بسم الله) را بلند بگوید و در حال فرادی آهسته بگوید و حمد و سوره را شمرده بخواند و در آخر هر آیه وقف کند یعنی آن را به آیه بعد نچسباند و در حال خواندن حمد و سوره به معنای آیه توجه داشته باشد. اگر نماز را به جماعت می خواند بعد از تمام شدن حمد امام و اگر فرادی می خواند بعد از آنکه حمد خودش تمام شد بگوید: اَلْحَمْدُللهِ ربِّ الْعالَمینَ، و بعد از خواندن سوره (قل هوالله احد) یک یا دو یا سه مرتبه (کَذلِکَ اللهُ رَبّی) یا (کَذلِکَ اللهُ رَبُّنا) بگوید و بعد از خواندن سوره کمی صبر کند بعد تکبیر پیش از رکوع را بگوید یا قنوت را بخواند.