پیشنهاد شما برای بیدار شدن برای نماز صبح چیست؟ در خواب احساس میکنم که دارم وضو میگیرم و نماز میخوانم، اما حوصله بلند شدن را ندارم؟! پاسخ: دیر خوابیدن و عادت به خواب صبح، از جمله مواردی است که ممکن است موجب قضای نماز صبح شود. همچنین بعضی از گناهان توفیق نماز صبح را از انسان سلب میکند. مراعات موارد زیر، میتواند در قضا نشدن نماز صبح مؤثر باشد: 1. زود خوابیدن شبها؛ 2. خواندن آیه آخر سوره کهف، جهت بیدار شدن در ساعتی معین؛ 3. نخوابیدن با شکم پر؛ 4. با وضو خوابیدن؛ 5. ترک معصیت. علاوه بر موارد یاد شده، تنظیم چرخه خواب، نقش مؤثری در عملکرد کار روزانه انسان و به موقع بیدار شدن دارد. چند نوع چرخه خواب وجود دارد: یک نوع آن بدین صورت است که افراد، تا دیر هنگام بیدار هستند. در عوض صبحها دیر از خواب بیدار میشوند و بخشی از روز را نیز در خواب هستند. معمولاً افرادی که دارای شغل آزادند، بیشتر این نوع چرخه خواب را دارند. نوع دیگر افرادیاند که شبها زود میخوابند و صبح نیز زود از خواب بیدار میشوند. معمولاً افراد اداری این گونه هستند و از چرخه نوع دوم بیشتر تبعیت میکنند. افرادی هم هستند که چرخه خواب منظمی ندارند و وقت خواب و بیداری آنها، دائما تغییر میکند. گاهی زود میخوابند و دیر هم بلند میشوند و یا برعکس. این افراد معمولاً دچار اختلال خواب هستند؛ یا به تدریج دچار اختلال خواب میشوند. دو نوع اول، گرچه موجب اختلال خواب نمیشود؛ اما آنچه با فرهنگ دینی ما سازگارتر و مناسبتر است، این است که ما کارهای خودمان را به گونهای تنظیم کنیم که شب زود بخوابیم و صبحها نیز حداقل یک ساعت مانده به طلوع آفتاب بیدار شویم. اگر بتوانیم قبل از اذان صبح بیدار شویم، خیلی مطلوبتر است. در هر حال خواب کافی و به اندازه، برای ترمیم انرژیهای از دست رفته و آمادگی برای فعالیتهای مجدد روز بعد، ضروری است و راهی وجود ندارد جز تنظیم یک برنامه دقیق و رعایت راهکارهایی که در بالا به آنها اشاره شد. نویسنده:ابوالقاسم بشیری
پیشنهاد شما برای بیدار شدن برای نماز صبح چیست؟ در خواب احساس میکنم که دارم وضو میگیرم و نماز میخوانم، اما حوصله بلند شدن را ندارم؟!
پیشنهاد شما برای بیدار شدن برای نماز صبح چیست؟ در خواب احساس میکنم که دارم وضو میگیرم و نماز میخوانم، اما حوصله بلند شدن را ندارم؟!
پاسخ:
دیر خوابیدن و عادت به خواب صبح، از جمله مواردی است که ممکن است موجب قضای نماز صبح شود. همچنین بعضی از گناهان توفیق نماز صبح را از انسان سلب میکند. مراعات موارد زیر، میتواند در قضا نشدن نماز صبح مؤثر باشد:
1. زود خوابیدن شبها؛
2. خواندن آیه آخر سوره کهف، جهت بیدار شدن در ساعتی معین؛
3. نخوابیدن با شکم پر؛
4. با وضو خوابیدن؛
5. ترک معصیت.
علاوه بر موارد یاد شده، تنظیم چرخه خواب، نقش مؤثری در عملکرد کار روزانه انسان و به موقع بیدار شدن دارد.
چند نوع چرخه خواب وجود دارد: یک نوع آن بدین صورت است که افراد، تا دیر هنگام بیدار هستند. در عوض صبحها دیر از خواب بیدار میشوند و بخشی از روز را نیز در خواب هستند. معمولاً افرادی که دارای شغل آزادند، بیشتر این نوع چرخه خواب را دارند.
نوع دیگر افرادیاند که شبها زود میخوابند و صبح نیز زود از خواب بیدار میشوند. معمولاً افراد اداری این گونه هستند و از چرخه نوع دوم بیشتر تبعیت میکنند.
افرادی هم هستند که چرخه خواب منظمی ندارند و وقت خواب و بیداری آنها، دائما تغییر میکند. گاهی زود میخوابند و دیر هم بلند میشوند و یا برعکس. این افراد معمولاً دچار اختلال خواب هستند؛ یا به تدریج دچار اختلال خواب میشوند. دو نوع اول، گرچه موجب اختلال خواب نمیشود؛ اما آنچه با فرهنگ دینی ما سازگارتر و مناسبتر است، این است که ما کارهای خودمان را به گونهای تنظیم کنیم که شب زود بخوابیم و صبحها نیز حداقل یک ساعت مانده به طلوع آفتاب بیدار شویم. اگر بتوانیم قبل از اذان صبح بیدار شویم، خیلی مطلوبتر است. در هر حال خواب کافی و به اندازه، برای ترمیم انرژیهای از دست رفته و آمادگی برای فعالیتهای مجدد روز بعد، ضروری است و راهی وجود ندارد جز تنظیم یک برنامه دقیق و رعایت راهکارهایی که در بالا به آنها اشاره شد.
نویسنده:ابوالقاسم بشیری
- [آیت الله نوری همدانی] اینجانب طلبه حوزه علمیه قائمیه میباشم صبح که برای نماز صبح بیدار میشوم و وضوء میگیرم با همین وضوء نماز ظهر و عصر را میخوانم، و چیزهائی که باطل کننده وضو است برایم پیش نمیآید، اوّلاً بیان کنید نیت وضو به چه نحوی است؟ ثانیاً آیا میتوان با این وضو نمازهای واجب و قضا و مستحبی خواند؟ ثالثاً از مسجدی وضو گرفتن و در مسجدی دیگر نماز خواندن چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] احساس میکنم دلم از ایمان خالی شده، نماز را با کسالت و در آخر وقت میخوانم، نماز صبحم قضا میشود، اصلا انگار هیچ حسی ندارم. چه باید بکنم؟
- [سایر] چه راهکارهایی پیشنهاد میکنید که بتوانیم برای نماز صبح بیدار شویم و نمازمان قضا نشود؟
- [سایر] برای خواندن نماز صبح حوصله بلند شدن را ندارم آیا از نظر روایات راه حلی وجود دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی خواب باشد، لازم است او را برای نماز صبح بیدار کنیم؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی خوابش سنگین است و به دوست خودش که در یک منزل زندگی میکنند، میگوید که من برای نماز صبح خواب میمانم و شما مرا برای نماز بیدار کن؛ ولی دوست او از خواب بیدار میشود و نماز میخواند و این شخص را بیدار نمیکند. آیا نماز او قبول است یا خیر؟ و بیدار نکردن او چه حکمی دارد؟
- [سایر] سلام من مدت 3 ماه هست که برای تحصیل از کشور خارج شدم از همان ابتدا دچار اضطراب بیش از اندازه شدم که گاهی هرچقدر که فکر میکنم دلیلش چیست!!احساس دلتنگی بیم طبیعی است اما هراسو اضطراب که گاهی با عراق سرد همراه هست و طپش قلب خیلی بی مورد هست.شبها آرامش دارم اما وقتی صبح از خواب بیدار میشوم حال خوشی ندارم
- [سایر] فرزند 8 ساله ام صبح ها به سختی از خواب بیدار می شود. او را چگونه بیدار کنم؟
- [آیت الله اردبیلی] معمولاً ساعاتی قبل از اذان به قصد قربت وضو میگیرم و با همان وضو که باطل نشده است، نماز هم میخوانم، آیا این وضو برای نماز قبول است یا خیر؟ آیا میتوان یک وضو و یا یک غسل مستحبی را برای دو یا چند منظور استفاده کرد؟
- [آیت الله سیستانی] اگر پدری جهت انجام فریضه نماز صبح فرزند بالغ خود را از خواب بیدار کند و این نوع بیدار کردن نوع بدی باشد که باعث ناراحت شدن فرزند شود آیا فرد بیدار کننده معصیت کرده است یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] خواب دوم و سوم حائض یا نفساء در شب ماه رمضان پس از پاک شدن، حکم خواب دوم و سوم جنب را ندارد، بلکه اگر برای بیدار شدن و غسل کردن کوتاهی نکرده باشد، خواب سوم او نیز اشکال ندارد؛ وچنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او صحیح است و در صورتی که کوتاهی کرده باشد، خواب اوّل او نیز اشکال دارد و چنانچه تا اذان صبح بیدار نشود، روزه او باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل یا تیمم کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند؛ همچنین اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبه سوم بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند و بنا بر احتیاط مستحبی کفاره نیز بدهد، بلکه بنا بر احتیاط مستحب در خواب دوم و همچنین در خواب اول در صورتی که عادت به بیدار شدن نداشته باشد، کفاره بدهد.
- [آیت الله سیستانی] خوابی که در آن احتلام صورت گرفته است، خواب اوّل حساب میشود، بنابراین اگر پس از بیدار شدن دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، چنانچه در مسأله قبل گفته شد، روزه آن روز را باید قضا کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود، و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید آن روز را قضا کند، و همچنین است اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبه سوم بخوابد، و بنابر احتیاط واجب در خواب سوم کفاره هم لازم است.
- [آیت الله بروجردی] اگر جُنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان بیدار نشود، باید روزهی آن روز را قضا کند و اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبهی سوم بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، قضای روزه و کفاره بر او واجب میشود.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و احتمال میدهد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود در صورتی که بخوابد و تا اذان صبح خواب بماند روزهاش صحیح است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد وبیدار شود وبداند یا اطمینان دارد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود وتصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند چنانچه دوباره بخوابد وتا اذان بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند و همچنین است از خواب دوم بیدار شود وبرای مرتبه سوم بخوابد وتا اذان صبح بیدار نشود، قضای روزه بر او واجب میشود و بنابر احتیاط واجب کفّاره هم دارد.
- [امام خمینی] اگر جنب در شب ماه رمضان بخوابد و بیدار شود و بداند یا احتمال دهد که اگر دوباره بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود و تصمیم هم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند، چنانچه دوباره بخوابد و تا اذان صبح بیدار نشود، باید روزه آن روز را قضا کند، و همچنین است اگر از خواب دوم بیدار شود و برای مرتبه سوم بخوابد، و کفاره بر او واجب نمی شود.
- [آیت الله خوئی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و یقین دارد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار میشود، چنانچه تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند و با این تصمیم بخوابد و تا اذان خواب بماند، روزهاش صحیح است. و همچنین است کسی که عادت بیدار شدن قبل از اذان صبح را داشته و احتمال بیدار شدن را نیز بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که در شب ماه رمضان جنب است و یقین دارد که اگر بخوابد پیش از اذان صبح بیدار می شود؛ چنانچه تصمیم داشته باشد که بعد از بیدار شدن غسل کند و با این تصمیم بخوابد و تا اذان خواب بماند؛ روزه اش صحیح است. و همچنین است کسی که عادت بیدار شدن قبل از اذان صبح را داشته و احتمال بیدار شدن را نیز بدهد.