مدتی است که هنگام صحبت کردن کلمات را نمیتوانم خوب ادا کنم و این باعث نگرانی من شده است. آیا من مبتلا به لکنت زبان شدهام، اصلاً میخواستم بدانم لکنت زبان چیست و انواع آن را برایم توضیح دهید؟ در صورت امکان درمان آن را برایم بیان کنید. پاسخ: معمولاً لکنت زبان از دوران کودکی آغاز میشود و به ندرت فردی که در دوران کودکی لکنت ندارد، در بزرگسالی دچار آن میشود. البته در موارد خاصی و بر اثر حوادث ناگهانی (مثل سیل، زلزله، آتشسوزی، تصادف و جنگ و درگیری) ممکن است افراد بزرگسال نیز دچار اختلال در گفتار و لکنت شوند. گاهی در دوران بلوغ نیز افرادی که به نحوی لکنت زبان داشتهاند، مجدداً دچار لکنت زبان میشوند. در واقع سن و شرایط و ویژگیهای دوران بلوغ، در تغییر شکل و یا شدت لکنت نقش دارد. لکنت زبان معمولاً در میان پسران، بیشتر از دختران هست و در بررسیها و تحقیقات مختلف، پسران . سه برابر بیشتر از دختران، مبتلا به لکنت زبان میشوند به طور کلی به دو نوع لکنت میتوان اشاره کرد: 1. لکنت کلونیک یا حالت تکرار در بیان کلمه؛ در این نوع از لکنت فرد مبتلا یک سیلاب از کلمهای را با سرعت و تشنج بیان میکند؛ مثلاً کلمه (پدر) یا (خودم) را چنین بیان میکند: (پ پ پ پدر) و (خ خ خ خودم). 2. لکنت تونیک یا توقف در تلفظ: این نوع لکنت در اثر توقف چند ثانیهای عضلات تلفّظی به وجود میآید. فرد مبتلا به این نوع لکنت، هنگام ادای کلمات به شدّت به خود فشار میآورد و بعد از چند ثانیه، به طور ناگهانی کلمه را بیان میکند. علل لکنت زبان تاکنون علل بروز لکنت به طور دقیق بیان نشده است؛ آنچه مسلّم است اینکه لکنت علت واحدی ندارد؛ بلکه معلول علل گوناگون بدنی، عاطفی و اجتماعی و یا ترکیب این عوامل است. ناراحتیهای عصبی، ناسازگاریهای اجتماعی، اختلال در دستگاه عصبی و ناهنجاریهای خفیف فیزیولوژیکی، در به وجود آمدن لکنت زبان نقش دارند. روشهای اصلاح و درمان لکنت زبان خوشبختانه امروزه روشهای مختلفی برای درمان لکنت زبان ابداع شده است که به اختصار بیان میکنیم. 1. روشهای زبانی تلفظی ؛ در این روش، بر اصلاح تلفّظ و باز پروری ریتم تنفس، تأکید میشود. 2. روش دوجانبه یا مکمل ؛ در این روش جنبههای دوگانه فکر و زبان باز پروری میشود. 3. روشهای روان درمانی ؛ این روش بیشتر برای افرادی به کار گرفته میشود که دچار کشمکشهای عاطفی و اختلالات روانی هستند. 4. روش دارو درمانی ؛ که در آن از داروهای ضد اضطراب و آرام بخش استفاده میشود. 5. روش رفتار درمانی ؛ بر اساس این که لکنت زبان ناشی از رفتارهای سازش نایافته و یا نابهنجار است، در این روش به اصلاح و تغییر رفتار فرد مبتلا به لکنت پرداخته میشود. 6. روش خود درمانگری ؛ این روش بیشتر برای بزرگ سالانی که انگیزه قوی برای رفع مشکل خود دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. (غلامعلی افروز، مقدمهای بر روانشناسی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی، ص 92 و 93، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ چهاردهم، 1374 ؛ همان، خود درمان گری) البته این روشها به جز روش خود درمانگری، باید از سوی مشاور یا روان پزشک ارائه شود که در این نوشتار جای بحث و بررسی آنها نیست. برای مطالعه بیشتر ر.ک: پریرخ دادستان، روانشناسی مرضی تحولی از کودکی تا بزرگسالی، ج 3، اختلالهای زبان، ج 3، ص 65، انتشارات سمت، چاپ اول 1379. انواع لکنت نویسنده: ابوالقاسم بشیری
مدتی است که هنگام صحبت کردن کلمات را نمیتوانم خوب ادا کنم و این باعث نگرانی من شده است. آیا من مبتلا به لکنت زبان شدهام، اصلاً میخواستم بدانم لکنت زبان چیست و انواع آن را برایم توضیح دهید؟ در صورت امکان درمان آن را برایم بیان کنید.
مدتی است که هنگام صحبت کردن کلمات را نمیتوانم خوب ادا کنم و این باعث نگرانی من شده است. آیا من مبتلا به لکنت زبان شدهام، اصلاً میخواستم بدانم لکنت زبان چیست و انواع آن را برایم توضیح دهید؟ در صورت امکان درمان آن را برایم بیان کنید.
پاسخ:
معمولاً لکنت زبان از دوران کودکی آغاز میشود و به ندرت فردی که در دوران کودکی لکنت ندارد، در بزرگسالی دچار آن میشود. البته در موارد خاصی و بر اثر حوادث ناگهانی (مثل سیل، زلزله، آتشسوزی، تصادف و جنگ و درگیری) ممکن است افراد بزرگسال نیز دچار اختلال در گفتار و لکنت شوند. گاهی در دوران بلوغ نیز افرادی که به نحوی لکنت زبان داشتهاند، مجدداً دچار لکنت زبان میشوند. در واقع سن و شرایط و ویژگیهای دوران بلوغ، در تغییر شکل و یا شدت لکنت نقش دارد. لکنت زبان معمولاً در میان پسران، بیشتر از دختران هست و در بررسیها و تحقیقات مختلف، پسران . سه برابر بیشتر از دختران، مبتلا به لکنت زبان میشوند
به طور کلی به دو نوع لکنت میتوان اشاره کرد:
1. لکنت کلونیک یا حالت تکرار در بیان کلمه؛ در این نوع از لکنت فرد مبتلا یک سیلاب از کلمهای را با سرعت و تشنج بیان میکند؛ مثلاً کلمه (پدر) یا (خودم) را چنین بیان میکند: (پ پ پ پدر) و (خ خ خ خودم).
2. لکنت تونیک یا توقف در تلفظ: این نوع لکنت در اثر توقف چند ثانیهای عضلات تلفّظی به وجود میآید. فرد مبتلا به این نوع لکنت، هنگام ادای کلمات به شدّت به خود فشار میآورد و بعد از چند ثانیه، به طور ناگهانی کلمه را بیان میکند.
علل لکنت زبان
تاکنون علل بروز لکنت به طور دقیق بیان نشده است؛ آنچه مسلّم است اینکه لکنت علت واحدی ندارد؛ بلکه معلول علل گوناگون بدنی، عاطفی و اجتماعی و یا ترکیب این عوامل است. ناراحتیهای عصبی، ناسازگاریهای اجتماعی، اختلال در دستگاه عصبی و ناهنجاریهای خفیف فیزیولوژیکی، در به وجود آمدن لکنت زبان نقش دارند.
روشهای اصلاح و درمان لکنت زبان
خوشبختانه امروزه روشهای مختلفی برای درمان لکنت زبان ابداع شده است که به اختصار بیان میکنیم.
1. روشهای زبانی تلفظی ؛ در این روش، بر اصلاح تلفّظ و باز پروری ریتم تنفس، تأکید میشود.
2. روش دوجانبه یا مکمل ؛ در این روش جنبههای دوگانه فکر و زبان باز پروری میشود.
3. روشهای روان درمانی ؛ این روش بیشتر برای افرادی به کار گرفته میشود که دچار کشمکشهای عاطفی و اختلالات روانی هستند.
4. روش دارو درمانی ؛ که در آن از داروهای ضد اضطراب و آرام بخش استفاده میشود.
5. روش رفتار درمانی ؛ بر اساس این که لکنت زبان ناشی از رفتارهای سازش نایافته و یا نابهنجار است، در این روش به اصلاح و تغییر رفتار فرد مبتلا به لکنت پرداخته میشود.
6. روش خود درمانگری ؛ این روش بیشتر برای بزرگ سالانی که انگیزه قوی برای رفع مشکل خود دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. (غلامعلی افروز، مقدمهای بر روانشناسی و آموزش و پرورش کودکان استثنایی، ص 92 و 93، انتشارات دانشگاه تهران، چاپ چهاردهم، 1374 ؛ همان، خود درمان گری)
البته این روشها به جز روش خود درمانگری، باید از سوی مشاور یا روان پزشک ارائه شود که در این نوشتار جای بحث و بررسی آنها نیست.
برای مطالعه بیشتر ر.ک: پریرخ دادستان، روانشناسی مرضی تحولی از کودکی تا بزرگسالی، ج 3، اختلالهای زبان، ج 3، ص 65، انتشارات سمت، چاپ اول 1379.
انواع لکنت
نویسنده: ابوالقاسم بشیری
- [سایر] فرزند 5 ساله ام کلمات را خوب ادا نمی کند. آیا او لکنت زبان دارد؟ لطفاً نشانه های لکنت را بیان کنید.
- [سایر] سلام علیکم. حجاب استغناء چیست؟ چه عواملی باعث میشوند که انسان احساس بینیازی از یادگیری و کسب معرفت کند و علمش را (کافی) بپندارد؟ چه عواملی سبب میشوند که انسان به دنبال یادگیری یک علم مفید نرود؟ راههای پیشگیری از مبتلا شدن به آنها چیست؟ راههای درمان چیست؟ واقعاً چگونه میتوانیم جهل و فقر خود را کاملاً درک کنیم تا از غرور و انواع توهمات نظیر آن، انشاء الله در امان بمانیم؟ اساساً چرا یک انسان دوست دارد که خودش را عالم و عقل کل بپندارد؟ بهترین انگیزهها برای یادگیری و مطالعه چیست؟ چه عواملی باعث بیانگیزه شدن نسبت به مطالعه و یادگیری میشود؟
- [سایر] به نام خدا سلام علیکم 1- دختر 29 ساله ای هستم . سه جلسه باموردی صحبت کردیم و ایشان نظر مثبتشان را گفتند و قرار شد ما جواب بدهیم 2- در جلسه سوم پرسیدند هدف از دواج چیست من گفتم انشاصورت انسانی نه اطفای شهوت حیوانی 3- برایشان ایجاد نگرانی کرد که بنده تارک دنیا نباشم، شبی تماس گرفتند و کلی حدیث سکس برایم خواندند . لذت نگاه به بدن تمام عریان همسر ... ... مزایای جماع و ... به خیالشان که شاید بنده خیلی بسته هستم و نمی دانم زناشویی یعنی چه 4- ما هنوز جواب ندادیم و مهریه هم تمام نشده 5- نظرتان در مورد این آدم که ادعای مذهبی بودن هم دارد چیست؟ کارشان شرعا مشکل ندارد که به خانم نا محرمی این حرفها را زدند؟ 6- کلا می خواهم بدانم این کار را پررویی و بی حیایی حساب می کنید یا به نظرتان عادی است؟ این عملکرد طبیعی است؟
- [سایر] با عرض سلام و خسته نباشید و قدردانی از زحماتتان در امر خدمت به هم وطنانتان. بنده دارای علائم افسردگی می باشم و 2 سال پیش درمان دارویی شدم ولی بلافاصله بعد از قطع دارو علائم به مرور زمان ظاهر شدند. اکنون مدت 2 ماه است که به همیوپات مراجعه کردم ولی هنوز بهبودی حاصل نشده است و علائمم روز به روز بیشتر می شوند از جمله پایین آمدن حافظه و هوشیاریی و نداشتن کنترل در مواقع عصبانیت. می خواستم بدانم امکان معالجه کامل برایم وجود دارد؟ دکترم به مرور زمان از من خواستند قرص سیتالوپرام را به مرور زمان بنابر روش خودشان قطع کنم و وقتی که دوباره علائم بازگشت مراجعه کردم گفتند هر موقع احساس نیاز کردم مصرف کنم. ولی من دوست ندارم وابسته به دارو شوم.سیتالوپرام هم علائم مربوط به خودش را داشت. به نظر شما مراجعه به دکتر فعلیم را که همیوپات هستند را ادامه دهم؟
- [سایر] 1- کلمه بدبین (مثلا در قرآن) به چه معنا است؟ علت بدبینی چیست ؟ چرا انسانی بدبین می شود؟ 2- راه درمان بدبینی چیست؟ 3- آیا بدبینی همان سوءظن است؟ 4- نظر قرآن در مورد بدبینان چیست؟ و چه طور باید با آنان برخورد نمود؟ 5- اگر مرض بدبینی درمان شد برای مبتلا نشدن مجدد آن چه کاری لازم است ؟ 6- آیا انسان بدبین نسبت به همه افراد بدبین است یا نسبت به افراد خاصی؟ حال اگر جواب افراد خاص است مثلا چه افرادی (آیا در مورد کسانی که خیلی دوستشان دارد....)؟. 7- برای اینکه به آن مبتلا نگردیم باید چه کار کرد؟ 8- آثار بدبینی چیست؟ 9- ضررها و ضربه هایی که به شخص بدبین وارد می گردد بیشتر از چه جنبه ای است (روحی و...) و اگر ممکن است از همه جنبه ها برایم موضوع را باز کنید؟ 10- اگر کسی خود را در مورد بدبینی نسبت به دیگران اصلاح نکند و همین روند را ادامه دهد چه ضررهایی به دیگران وارد می کند؟ 11- آیا ضرر و ضربه هایی که به خودش وارد می کند بیشتر است یا ضرر و ضربه هایی که به دیگران و یا جامعه وارد می کند؟ 12- آیا برای کسانی که خود را اصلاح نکنند عذابی (اخروی) در پیش است؟ 13- آیا کسانی که به این صفت بد مبتلا هستند با اینکه خودشان از داشتن آن رنج می برند عذاب خواهندشد؟ 14-آیا به غیر از عذاب اخروی عذاب دنیوی هم دارد؟ 15- شخص بدبین چه جایگاهی در جامعه دارد؟ 16- آیا هم نشینی با شخص بدبین تأثیری در ما دارد؟ یعنی این امکان است ما هم بدبین شویم؟ 17- بدبینان بیشتر جوانان هستند یا نه همه قشر ها را شامل می شود در واقع منظورم این است که آیا داشتن این صفت بد در یک دوره سنی است یا نه داشتن آن در همه گروه های سنی یکسان است و محدود به سن نیست؟ 18- نظر روان شناسان نسبت به بدبینان چیست؟
- [سایر] 1-علت حسادت چیست ؟ چرا انسانی حسود می شود؟ 2-حال کسانی که به آن دچار هستند چطور می شود آن را درمان نمود؟ 3-آیا کسی که حسود است دیگران باعث شدند او حسود گردد؛ یعنی نوع برخورد آنها باعث شده در او این احساس به وجود آید؟ 4-نظر قرآن در موردحسودان چیست؟ و چطور باید با آنان برخورد نمود؟ 5-و حال اگر آن درمان شد برای اینکه به آن دوباره مبتلا نگردیم چه کار لازم است انجام دهیم؟ 6-آیا انسان حسود نسبت به همه افراد حسود است یا نه افراد خاصی؟ حال اگر جواب افراد خاص است مثلاً چه افرادی و چرا (آیا در مورد کسانی که خیلی دوستشان دارد....)؟(این سؤال را به این دلیل مطرح نمودم چون دیدم برخی از افراد نسبت به افراد خاصی حسود هستند) 7-برای اینکه به آن مبتلا نگردیم باید چه کار کرد؟ 8-آثار حسادت چیست؟ 9-ضررها و ضربه هایی که به شخص حسود وارد می گردد بیشتر از چه جنبه است (روحی و ...)و اگر ممکن است از همه جنبه ها برایم موضوع راباز کنید؟ 10-اگر کسی خود را در مورد حسادت نسبت به دیگران اصلاح نکند و همین روند را ادامه دهد چه ضررهایی به دیگران وارد می کند؟ 11-آیا ضرر و ضربه هایی که به خودش وارد می کند بیشتر است یا ضرر و ضربه هایی که به دیگران و یا جامعه وارد می کند؟ 12-آیا برای کسانی که خود را اصلاح نکنند عذابی در پیش است منظور در آخرت ؟ 13- آیا عذابی است حتی برای کسانی که این صفت بد را مبتلا هستند ولی خود از داشتن آن رنج می برند و به قول خود بی گناهند و دست خودشان نیست؟ 14-آیا به غیر از عذاب اخروی عذاب دنیوی هم دارد؟ 15-جایگاه شخص حسود در جامعه؟ 16-آیا هم نشینی با شخص حسود تأثیری در ما دارد؟یعنی این امکان هست ما هم حسود شویم؟ 17-حسودان بیشتر جوانان هستند یا نه همه قشر ها را شامل می شود در واقع منظورم این است که آیا داشتن این صفت بد در یک دوره سنی است یا نه داشتن آن در همه گروه های سنی یکسان است و محدود به سن نیست؟ 18-نظر روان شناسان نسبت به حسودان؟ 19-خود کلمه حسود (مثلاً در قرآن) به چه معنا است ؟ 20-نقطه مقابل حسادت چیست؟ شرح دهید؟
- [سایر] با سلام می خواهم بدانم از چه کسی تقلید کنم؟ راه اول :خود انسان علم پیدا کند؛ من شرایط این راه را ندارم چون نه طلبه هستم و نه می توانم ادعای شناخت مسائل دینی را داشته باشم. راه دوم :شهادت دو نفر عادل؛ چند سوال پیش می آید: 1. آیا هر کسی می تواند دو نفر عادل را انتخاب کند، در این صورت امکان خطا زیاد می شود؟ 2. اگر در انتخاب عادل هم باید دقت کرد به خدا قسم تا به حال به چند نفر که فکر می کردم عادلند ایمیل زدم یا نامه نوشته ام که نظر خود را برایم بفرستند که نمی دانم برای چه نفرستادند حال اگر شما به این افراد یا بزرگان دیگر دسترسی دارید نظر این افراد را برایم بفرستید چون این راه را بیشتر می پسندم. (اگر چند نفر معرفی کردند اولویت را بنویسید) راه سوم :بین علما شیوع داشته باشد که فلان مرجع دارای تمام این شرایط است. این مرجع کیست یا چه کسانی هستند و اگر چند نفرند اولویت چیست و اگر انتخاب بین این چند نفر بر عهده خودم باشد باز چگونه انتخاب کنم که حق عقل و مسئولیت در برابر خدا ادا شود؟ خواهش می کنم پاسخ صریح و دقیق بدهید چون بلا تکلیفی رنج آور است.
- [سایر] با سلام لطفا تا انتها بخوانید پیشاپیش متشکرم از اینکه به حرف هایم گوش می کنید من یک دانشجوی رشته مهندسی هستم متاسفانه من هیچ کنترلی روی وقتم ندارم تا به حال برای چندین بار سعی کرده ام کمی به نحوه زندگی خودم سامان ببخشم اما متاسفانه این امر که میسر نشد هیچ حتی باعث از دست رفتن اعتماد به نفسم هم شد تا جایی که حتی چندین ترم را در دانشگاه بی هیچ موقفیتی سپری کردم تا جایی که خودم فهمیدم ایراد بزرگ من عدم آشنایی با نحوه برنامه ریزی است (البته این را هم اضافه کنم من در درس خواندن هم این ایراد را دارم و هر وقت که شروع به درس خوادن می کنم چندین ساعت را بی هوده تلف می کنم بی آنکه چیزی فهمیده باشم البته به کار دیگری نمی پردازم بلکه با خواندن کتاب و جزوه وقتم سپری می شود بی آنکه به مقصود نهایی که فهمیدن درس باشد ، رسیده باشم ) این موضوع برایم بسیار از نظر روانی مشکل آفرین شده چند سال از وقتم سپری شده بی آنکه توفیقی در امورم به دست آورده باشم بسیار علاقه مند به مطالعه غیر درسی در زمینه دینی هستم ، همچنین زبان انگلیسی و عربی ولی متاسفانه به خاطراینکه به هیچ کار درسی دیگر نمی رسم امکان یادگیری آن ها برایم فراهم نشده (البته همانطور که عرض کردم وقت زیادی برای درس صرف می کنم ولی توفیقی برایم حاصل نمی شود در حالی که دوستانم با صرف وقتی به مراتب کمتر نه تنها به درس که به کارهای جانبی خود هم می رسند) این موضوع برایم بسیار رنج آور شده و پایه بسیاری از اعتقادات دینی من را هم متزلزل کرده . می دونید این چند سال وقتی که هدر دادم مثل یک کوه الماس بود که من حتی سعی نکردم یک دونه از اون رو هم برای خودم ور دارم (از اون بدتر اینه که حس می کنم این همان توشه ادامه راهم بوده که من بر نداشتم و امروز...) لطفا من را راهنمایی کنید
- [سایر] سلام.درباره صله رحم زیاد شنیده ایم ومنکر آثار آن در زندگی نیستم ولی وقتی ارتباط با مادر وخواهر به دلیل اهانت آشکار به همسرم باعث ایجاد آشفتگی وحتی تا مرز جدایی در زندگیم میشود فکر نمی کنم هیچ عقل سلیمی آن را توصیه کند.به صورت مختصر می گویم که اخلاق مادرم به این صورت است که برای احترام به یک شخص تازه وارد به خانواده مثل یک داماد جدید نفر قبلی را سبک وبی احترام می کند و در مجادلات خیلی راحت حرفهای کذب را از زبان افرادی که حضور ندارند عنوان می کند که خود را وحرفهایش را موجه نشان دهد و در ناراحتی هایی که درست میکند دیگر خواهر وبرادرها را درگیر جریان میکندونتیجه اینکه همه به جان هم افتاده ایم ولازم به ذکر است که آلان خانواده ی ما با 2عمه و6خاله و3دایی قطع ارتباط هستیم ومن نیز 2سال است به خاطر ناراحتی هایی که مادرم برایم درست کرده ارتباطم با 2خواهر و1برادرم قطع است ومادرم وقتی باهاش صحبت میکنی به هیچ عنوان زیر بار اشتباهاتش نمی رود ومی گوید شماها(من وهمسرم)حسود هستید وباید به روانشناس مراجعه کنید قابل ذکر است که به خاطر ندانم کاریهای ایشان برادر بزرگم بعد از دو تجربه طلاق البته در مرحله عقد سر وسامان گرفت وخواهر کوچکم نیز باز در مرحله عقد طلاق را تجربه کرده است .مخلص کلام خیلی مسایل عمیق تر دیگری نیز می باشد که جای طرح آن در این جا نمی باشد ومن برای نجات زندگیم چاره در قطع ارتباط دیده ام .لطفا راهنمایم کنید.علی یارتان وخداوند پشتیبانتان.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خدمت مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت آیة الله العظمی مکارم شیرازی دامت برکاته با سلام و احترام فروان اپراتور جدیدی در زمینه تلفن همراه در حال فراگیر شدن در کشور می باشد. این اپراتور علاوه بر ارتباط صوتی، امکان ایجاد ارتباط تصویری را بین طرفین مکالمه فراهم می سازد. همچنین به واسطه این اپراتور، مشترکین می توانند انواع تصاویر و فیلم ها را برای همدیگر ارسال کنند. راه اندازی این اپراتور مزایا و معایبی را به همراه دارد که در ذیل به برخی از آن مزایا و معایب اشاره می شود. مزایا: 1) امکان دریافت تصاویر تلویزیونی بر روی گوشی های تلفن همراه. 2) امکان دریافت کلیپ های تصویری بر روی گوشی تلفن همراه. 3) برقراری تماس تصویری ( به عنوان مثال با استفاده از این قابلیت، مادری که مدتهاست از فرزند خود دور است می تواند با او تماس تصویری بر قرار کند.) معایب: یکی از تفاوت های این اپراتور با اپراتور های قبلی، قابلیت تماس تصویری است که معایب عظیمی را در پی دارد. برخی از آن معایب عبارتنداز: 1) با توجه به اهمیت حریم بین زن و مرد نا محرم در اسلام، با آمدن این اپراتور بسیاری از مرزها و حریم ها مفهوم خود را از دست می دهند. 2) این اپراتور، زمینه دسترسی به گناه را برای فاسدان هموار می نماید. علاوه بر این، وسیله وسوسه انگیزی برای به فساد کشیده شدن دختران و پسران می باشد. و درنتیجه نگرانی ها و استرس های پدران و مادران صد چندان می شود. و در برخی موارد باعث سست شدن بنیان خانواده ها می گردد. 3) از آنجا که با برقراری تماس تصویری علاوه بر فرد مکالمه کننده، امکان رؤیت محیط و افراد دیگری که در اطراف فرد مکالمه کننده هستند وجود دارد جامعه زنان خصوصا زنان متدین احساس آرامش و امنیت نداشته و در هر جا که استفاده کننده از این اپراتور حضور داشته باشد باید با پوشش کامل باشند. 4) امکان ارسال فیلم به وسیله این اپراتور، بهترین موقعیت را برای فعالیت مخالفین فکری تشیع همچون وهابیت، مسیحیت، بهائیت و ... فراهم می سازد. آنها که تا به حال راه نفوذ جدّی غیر از ماهواره و اینترنت در کشور را نداشتند، با آمدن این اپراتور ، راه را برای فعالیت های خود هموار دیده و قطعا کمر همّت می بندند و تولیدات و فعالیت های خود را گسترش می دهند. 5) در آخر لازم به ذکر است که در صورت راه اندازی این اپراتور، به دلیل وجود فضای رقابتی اپراتور های دیگر نیز به احتمال قریب به یقین ، خود را به این امکانات تجهیز کنند، در این صورت تمام اپراتور ها مجهز به ارتباط صوتی تصویری خواهند شد. حال سؤال از آن مرجع عظیم الشأن این است که : با توجه به مفاسدی که برای این اپراتور ذکر شد و با توجه به اینکه اپراتور های قبلی نیاز های ضروری مشترکین را رفع می کنند، آیا جایز است شرکت های خصوصی یا نیمه دولتی اقدام به راه اندازی این اپراتور کنند؟ حکم مساعدت و معاونت در راه اندازی چنین اپراتوری چیست؟