وقتی به سن تکلیف رسیدم، پدر و مادرم از امام خمینیرحمه الله تقلید میکردند؛ ولی من به فکر تقلید نبودم، آیا اکنون میتوانم از حضرت امام تقلید کنم؟ همه مراجع (به جز سیستانی و وحید): خیر، شما نمیتوانید از ایشان تقلید کنید.توضیح المسائل، م 9؛ نوری، توضیح المسائل، م 9؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات 34 و 41. آیت الله وحید: اگر ایشان را اعلم بدانید، باید از او تقلید کنید و چنانچه مجتهد زنده اعلم باشد، باید از او تقلید کنید.توضیح المسائل، م 9. آیت الله سیستانی: اگر در برخی مسائل تصمیم داشتهاید به فتوای ایشان عمل کنید (هر چند عمل نکرده باشید) چنانچه او را اعلم بدانید، باید بر تقلید او باقی بمانید و چنانچه مجتهد زنده اعلم باشد، باید از او تقلید کنید.توضیح المسائل، م 8. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 47/500019)
وقتی به سن تکلیف رسیدم، پدر و مادرم از امام خمینیرحمه الله تقلید میکردند؛ ولی من به فکر تقلید نبودم، آیا اکنون میتوانم از حضرت امام تقلید کنم؟
وقتی به سن تکلیف رسیدم، پدر و مادرم از امام خمینیرحمه الله تقلید میکردند؛ ولی من به فکر تقلید نبودم، آیا اکنون میتوانم از حضرت امام تقلید کنم؟
همه مراجع (به جز سیستانی و وحید): خیر، شما نمیتوانید از ایشان تقلید کنید.توضیح المسائل، م 9؛ نوری، توضیح المسائل، م 9؛ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات 34 و 41.
آیت الله وحید: اگر ایشان را اعلم بدانید، باید از او تقلید کنید و چنانچه مجتهد زنده اعلم باشد، باید از او تقلید کنید.توضیح المسائل، م 9.
آیت الله سیستانی: اگر در برخی مسائل تصمیم داشتهاید به فتوای ایشان عمل کنید (هر چند عمل نکرده باشید) چنانچه او را اعلم بدانید، باید بر تقلید او باقی بمانید و چنانچه مجتهد زنده اعلم باشد، باید از او تقلید کنید.توضیح المسائل، م 8. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 47/500019)
- [سایر] در زمانی که امام خمینیرحمه الله در قید حیات بود، در نظر داشتم از ایشان تقلید نمایم تا اینکه از دنیا رفتند؛ آیا میتوانم از ایشان تقلید کنم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب از حضرت امام (رحمه الله) تقلید می کرده ام، سپس از آیة الله گلپایگانی (رحمه الله)و سپس از آیة الله اراکی (رحمه الله) تقلید کرده ام، آیا می توانم بر تقلید هرکدام باقی بمانم؟
- [سایر] بنده سیزده سال داشتم که از امام خمینی تقلید کردم؛ آیا اکنون میتوانم به تقلید او باقی بمانم یا خیر؟
- [آیت الله جوادی آملی] فرزندانم به سنّ تکلیف تشرّف یافتهاند و میخواهند از حضرتعالی تقلید کنند. آیا میتوانند به دلیل عدم وجود رساله شما، از رساله امام استفاده کنند؟
- [آیت الله جوادی آملی] فرزندانم به سن تکلیف تشرّف یافتهاند و میخواهند از حضرتعالی تقلید کنند. آیا میتوانند به دلیل عدم وجود رساله شما، از رساله امام استفاده کنند؟
- [آیت الله خامنه ای] من در زمان حیات امام خمینی (ره) به سن تکلیف رسیده و در بعضی از احکام از ایشان تقلید کردم، در حالی که مسأله تقلید به خوبی برایم معلوم نبود، اکنون چه تکلیفی دارم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخصی از حضرت امام (رحمه الله) تقلید می کرده، بعد از رحلت ایشان طبق فتوای آیة الله اراکی (رحمه الله) بر تقلید امام (رحمه الله) باقی مانده است، آیا این شخص می تواند به تقلید هر دو آن بزرگواران باقی بماند؟
- [آیت الله بهجت] در زمان حیات آیت اللّه اراکی از ایشان سؤال کردم که آیا کسانی که در زمان حیات امام به سنّ تکلیف نرسیده بودند ولی اعمال خود را مطابق فتوای ایشان انجام داده اند، اینک که مکلّف شده اند آیا می توانند از ایشان تقلید کنند؟ جواب مثبت داده بودند. حال بعد از فوت آیت اللّه اراکی، از شما تقلید می کنم. آیا می توانیم به امام رحمه اللّه باقی بمانم؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا مسائل سی و چهارگانه باب تقلید از کتاب شریف تحریرالوسیله پس از رحلت حضرت امام (ره) برای کسانی که معتقد به اعلمیت آن بزرگوار هستند، اکنون نیز قابل تقلید میباشند و یا اینکه در تمامی آنها باید به مجتهد زنده رجوع نمایند؟ سؤال 2: آیا نظر شریف در مورد مقلِّدین حضرت امام خمینی (ره) که معتقد به اعلمیت آن بزرگوار هستند پس از رحلت حضرت آیت الله العظمی اراکی (ره) که اذن بقاء بر تقلید را داده بودند و اکنون به اذن حضرت عالی بقاء بر تقلید دارند، همانند نظر شریف حضرت امام در مسألة چهارده از باب تقلید کتاب شریف تحریرالوسیله است یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] تقلید و عمل به رسالههای مراجع محترم تقلید متوفّا، بخصوص حضرت امام خمینی رحمهالله جایز است؟
- [امام خمینی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد،باید بگوید: "زوجتی فاطمة طالق" زن من فاطمه رها است، و اگر دیگری را وکیل کند،آن وکیل باید بگوید: "زوجة موکلی فاطمة طالق".
- [آیت الله مکارم شیرازی] خمس را باید دو قسمت کرد: یک قسمت آن سهم مبارک امام(علیه السلام)است و نیم دیگر سهم سادات. سهم سادات را باید بنابر احتیاط واجب به مجتهد داد، یا با اجازه¬ی مجتهدی که از او تقلید می¬کند سادات فقیر یا یتیم نیازمند، یا ساداتی که در سفر وامانده اند و نیازمند هستند، بدهد (هرچند در محلّ خود فقیر نباشند) ولی سهم امام(علیه السلام) را در زمان ما باید به مجتهد عادل که از او تقلید می¬کند یا نماینده او تحویل داد، تا در مصارفی که مورد رضای امام(علیه السلام) است از مصالح مسلمین و مخصوصاً اداره حوزه های علمیّه و مانند آن مصرف کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح و به کلمه طالق خوانده شود و دو مرد عادل ان را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلا فاطمه باشد باید بگوید زوجتی فاطمه طالق یعنی زن من فاطمه رها است و اگر دیگری را وکیل کند ان وکیل باید بگوید زوجه موکلی فاطمه طالق و در صورتی که زن معین باشد ذکر نام او لازم نیست
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است، بنابراین اگر او أعلم از مجتهد زنده باشد باید با علم به اختلاف در مسائل محل ابتلاء و لو اجمالاً بر تقلید او باقی بماند. و چنانچه مجتهد زنده أعلم از او باشد باید به مجتهد زنده رجوع کند. و اگر أعلمیتی در میان آنها معلوم نشود یا مساوی باشند، پس اگر اورعیت یکی از آنها ثابت شود به این معنا که در فتوا دادن بیشتر احتیاط کند باید از او تقلید کند و اگر ثابت نشود مخیر است عمل خود را با فتوای هرکدام تطبیق نماید، مگر در موارد علم اجمالی، یا قیام حجت اجمالی بر تکلیف مانند موارد اختلاف در قصر و تمام که بنا بر احتیاط واجب باید رعایت هر دو فتوا را بنماید. و مراد از تقلید در صدر این مسأله صرف التزام به متابعت از فتوای مجتهد معین است، نه عمل کردن به دستور او.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر مشهور طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً(فاطمه) باشد باید بگوید: (زَوْجَتِی فاطِمَةُ طالِقٌ) یعنی: (زن من، فاطمه، رها است) و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوَکِّلِی فاطِمَةُ طالِقٌ) یعنی: (زن موکّل من، فاطمه، رها است) و بنابر احتیاط واجب طلاق باید منجّز باشد و طلاق معلّق به قید و شرط، بنابر احتیاط باطل است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] صحیح و با کلمه طالق و بنا بر مشهور به صیغه عربی خوانده شود و دو مرد عادل آن را بشنوند و در صورتی که زن معیّن نباشد به گونهای او را معیّن کند، بنابراین اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او - مثلاً - فاطمه است میگوید: (زَوْجَتی فاطمة طالِقٌ) و اگر دیگری را وکیل کند آن وکیل میگوید: (زَوْجَةُ مُوَکِّلی فاطمة طالِقٌ).
- [آیت الله علوی گرگانی] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود ودو مرد عادل آن را بشنوند و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند واسم زن او مثلاً فاطمه باشد، باید بگوید: )زَوْجَتی فاطِمَُْ طالِقٌ( یعنی زن من فاطمه رهااست و اگر دیگریرا وکیل کند آن وکیل باید بگوید: )زَوْجَُْ مُوَکِّلی فاطِمَُْ طالِقٌ(.
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی سهم امام علیهالسلام را به دست مجتهد جامع الشرایط یا نماینده او نرساند یا به مصرفی که او اجازه نداده است برساند، تکلیف از او ساقط نمیشود و باید دوباره سهم امام علیهالسلام را به مجتهدی که دارای همه شرایط است یا نماینده او بپردازد و یا به مصرفی که او اجازه میدهد برساند، مگر این که پس از مصرف، مرجع تقلید آن مصرف را قبول نماید.
- [آیت الله بهجت] طلاق باید به صیغه عربی صحیح خوانده شود، و اگر خواندن به عربی صحیح ممکن نبود، با سایر زبانها بهصورت صحیح باید خوانده شود، و اگر به عربی میتواند بخواند، ولی عربی صحیح را نمیداند، احتیاط در این است که هم به عربی غیر صحیح و هم به لغت صحیحِ کسی که صیغه طلاق را میخواند خوانده شود. و باید دو مرد عادل صیغه طلاق را بشنوند، و اگر خود شوهر بخواهد صیغه طلاق را بخواند و اسم زن او مثلاً فاطمه باشد باید بگوید: (زَوْجَتِی فَاطِمَةُ طالِق)؛ یعنی: (زن من فاطمه رهاست)، و اگر دیگری را وکیل کند، آن وکیل باید بگوید: (زَوْجَةُ مُوَکلّی فاطِمَةُ طالِق).