اگر دو یا چند مجتهد از نظر مقام علمی مساوی باشند؛ ولی یکی با تقواتر باشد، وظیفه چیست؟ آیات عظام امام، تبریزی، خامنهای، صافی، مکارم و نوری: در تقلید از هر یک، مخیر است.تبریزی، التعلیقة علی منهاج الصالحین، م 8؛ امام، تحریر الوسیلة، ج 1 م 5؛ نوری، تعلیقات علی العروة، م 13؛ صافی، توضیح المسائل، م 4؛ مکارم، تعلیقات علی العروة، م 13 و دفتر خامنهای. آیت الله فاضل: بنابر احتیاط واجب باید از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کرد.تعلیقات علی العروة، ج 1، م 13. آیت الله وحید: باید از کسی تقلید کند که فتوایش مطابق احتیاط است و چنانچه احتیاط ممکن نبوده و یا مشقّت دارد؛ بنابر احتیاط واجب از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کند.توضیح المسائل، م 4. آیت الله سیستانی: اگر در استنباط احکام شرعی و فتوا دادن با تقواتر است، باید از او تقلید کرد. اگر در امور دیگری تقوایش بیشتر است، در تقلید از هر یک مخیر است؛ مگر در مسألهای که علم اجمالی به تکلیف دارد؛ مانند موارد قصر و تمام که در این صورت احتیاط واجب آن است که به هر دو فتوا عمل کند.تعلیقات علی العروة، م 13. آیت الله بهجت: باید از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کرد.توضیح المسائل، م 2. تبصره. کسانی که تقلید از مجتهد اورع را لازم نمیشمارند، لااقل آن را مستحب و یا احتیاط مستحب میدانند. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 33/500019)
اگر دو یا چند مجتهد از نظر مقام علمی مساوی باشند؛ ولی یکی با تقواتر باشد، وظیفه چیست؟
آیات عظام امام، تبریزی، خامنهای، صافی، مکارم و نوری: در تقلید از هر یک، مخیر است.تبریزی، التعلیقة علی منهاج الصالحین، م 8؛ امام، تحریر الوسیلة، ج 1 م 5؛ نوری، تعلیقات علی العروة، م 13؛ صافی، توضیح المسائل، م 4؛ مکارم، تعلیقات علی العروة، م 13 و دفتر خامنهای.
آیت الله فاضل: بنابر احتیاط واجب باید از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کرد.تعلیقات علی العروة، ج 1، م 13.
آیت الله وحید: باید از کسی تقلید کند که فتوایش مطابق احتیاط است و چنانچه احتیاط ممکن نبوده و یا مشقّت دارد؛ بنابر احتیاط واجب از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کند.توضیح المسائل، م 4.
آیت الله سیستانی: اگر در استنباط احکام شرعی و فتوا دادن با تقواتر است، باید از او تقلید کرد. اگر در امور دیگری تقوایش بیشتر است، در تقلید از هر یک مخیر است؛ مگر در مسألهای که علم اجمالی به تکلیف دارد؛ مانند موارد قصر و تمام که در این صورت احتیاط واجب آن است که به هر دو فتوا عمل کند.تعلیقات علی العروة، م 13.
آیت الله بهجت: باید از مجتهدی که تقوایش بیشتر است، تقلید کرد.توضیح المسائل، م 2.
تبصره. کسانی که تقلید از مجتهد اورع را لازم نمیشمارند، لااقل آن را مستحب و یا احتیاط مستحب میدانند. (احکام بلوغ و تقلید، سید مجتبی حسینی، کد: 33/500019)
- [سایر] اگر مجتهدی اعلم و مجتهد دیگر با تقواتر؛ ولی علمش کمتر باشد، آیا تقلید از عالم با تقواتر جایز است؟
- [سایر] نقش فقیهان در حکومت دینی تا چه اندازه است و در مقام تعارض بین نظر فقها و حاکمان دینی کدام مقدّم است؟
- [آیت الله جوادی آملی] اگر کسی در اعلمیت مجتهد حی نسبت به مجتهد مِیت شک کند، و یا اینکه هر دو [مجتهد حی و میت] را در اعلمیت مساوی بداند، وظیفه اش چیست؟
- [سایر] من اظهار نظر خاص سیاسی از علامه جعفری پیدا نکردم. میخواستم نظر ایشان را درباره ولایت فقیه و امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری بدانم.
- [آیت الله سیستانی] عدول از مجتهد مساوی به مساوی چه حکمی دارد؟
- [سایر] دربارة مقام علمی حضرت فاطمه زهرا (س) برایم بگویید؟
- [سایر] دربارة مقام علمی حضرت فاطمه زهرا (س) برایم بگویید؟
- [آیت الله اردبیلی] در تحریر الوسیله امام خمینی رحمهالله (مسأله هشتم از فروع تقلید) آمده است: (چنانچه دو مجتهد از نظر علمی با هم مساوی باشند، مقلّد مخیّر است به هر کدام از آن دو که بخواهد رجوع کند، همچنان که میتواند بعضی از مسائل را از یکی و بعضی دیگر را از دیگری تقلید کند). آیا این گونه تقلید را صحیح و جایز میدانید؟
- [سایر] با عرض سلام و تحیت به محضر حضرتعالی؛ 1- در مسائلی که بنا بر احتیاط واجب می باشد ، آیا در مراجعه به مجتهد دیگر ، حتما باید رعایت الاعلم فالاعلم شود یا اینکه اگر مجتهد دوم از نظر علمی مساوی با مرجع ما ( یعنی مرجع اول که مسئله را به صورت احتیاط واجب بیان کرده بود ) باشد نیز می توان به آن مراجعه کرد؟ 2- در سوالی که در خصوص رجوع به مرجع مساوی در چند مدت پیش از شما داشتم و حکم آن برایم مشخص شد ، سوالی برایم پیش آمده است و آن اینکه ، اگر انسان برای مدتی از یک مجتهد تقلید کرده باشد و آن مجتهد رجوع به مرجع مساوی را جایز بداند ، آیا می تواند در همان مسائلی که از مرجع اول تقلید کرده ، هم اکنون با اجازه رجوع مرجعش به مجتهد دوم رجوع کند یا اینکه فقط در مسائلی که قبلا تقلید نکرده ( مسائل جدید ) می تواند رجوع کند؟
- [سایر] چرا مرجعیت، شرط لازم برای ولایت فقیه نیست؟ انتخاب مقام معظم رهبری به عنوان جانشین امام خمینی(ره)، شبهاتی را به دنبال داشته، از جمله این که نخست، ایشان در مقام مرجعیت نیستند و انتخاب ایشان طبق قانون اساسی، غیر قانونی است و دوم، ایشان صلاحیت علمی لازم را نیز ندارند؟
- [آیت الله بهجت] باقی ماندن بر تقلید میّت در مسائلی که در آنها تقلید و عمل کرده است، در صورتی که مجتهدِ از دنیا رفته با مجتهد زنده از نظر علمی مساوی باشند، بنا بر اقوی جایز است، هر چند با اجازه مجتهدی دیگر بر تقلید باقی بوده و عمل کرده باشد . و اگر مجتهدی که از دنیا رفته اعلم باشد ، واجب است بر تقلید او باقی بماند. و اگر مجتهد زنده بعدا اعلم شد ، واجب است در تمامی مسائل به او عدول نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اول به یک طرف گمان داشته باشد بعد دو طرف در نظر او مساوی شود باید به دستور شک عمل نماید و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه اوست بنا بگذارد بعد گمانش به طرف دیگر برود باید همان طرف را بگیرد و به وظیفه عمل نماید
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که نمی داند گمانش به یک طرف بیشتر است یا هردو طرف در نظر او مساوی است طبق وظیفه شک عمل می نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر اول گمانش به یک طرف بیشتر باشد، بعد دو طرف در نظر او مساوی شود، باید به دستور شک عمل نماید. و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه اوست بنا بگذارد، بعد گمانش بطرف دیگر برود، باید طرف گمان را بگیرد و نماز را تمام کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر اول گمانش به یک طرف بیشتر باشد بعد دو طرف در نظر او مساوی شود باید به دستور شک عمل نماید و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه اوست بنا بگذارد، بعد گمانش به طرف دیگر برود باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند.
- [امام خمینی] اگر اول گمانش به یک طرف بیشتر باشد، بعد دو طرف در نظر او مساوی شود باید به دستور شک عمل نماید، و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه او است بنا بگذارد، بعد گمانش به طرف دیگر برود باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر اول گمانش به یک طرف بیشتر باشد ، بعد دو طرف در نظر او مساوی شود ، باید به دستور شک عمل نماید ، و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه اوست بنا بگذارد ، بعد گمانش به طرف دیگر برود ، باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر اول گمانش به یک طرف بیشتر باشد، بعد دو طرف در نظر او مساوی شود، باید به دستور شک عمل نماید و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه او است بنا بگذارد و بعد گمانش به طرف دیگر برود، باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر اول؛ گمانش به یک طرف بیشتر باشد؛ بعد دو طرف در نظر او مساوی شود؛ باید به دستور شک عمل نماید و اگر اول دو طرف در نظر او مساوی باشد و به طرفی که وظیفه او است بنا بگذارد؛ بعد گمانش به طرف دیگر برود؛ باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر گمان او ابتدا به یک طرف بیشتر باشد و بعد دو طرف در نظر او مساوی شوند، باید به دستور شک عمل نماید و اگر اوّل دو طرف در نظر او مساوی باشند و به طرفی که وظیفه اوست بنا بگذارد و بعد گمان او به طرف دیگر تمایل پیدا کند، باید همان طرف را بگیرد و نماز را تمام کند.