آداب و مستحبات اعتکاف را بیان کنید؟ آداب اعتکاف بر سه دسته است؛ برخی واجب و برخی حرام و دسته ای نیز مستحب می باشد. دو قسم اول در شرایط و محرمات اعتکاف بیان می شود. اما کارهایی که انجام آن بر معتکف مستحب است عبارتند از: 1. تلاوت قرآن، 2. خواندن نماز، 3. ذکر و یاد خدا، 4. دعا، 5. تعلیم و تعلم، 6. ترک سخن در امور دنیوی.(1) در حدیث آمده که نبی اکرم صلی الله علیه و آله در سفارش به ابوذر فرمود: (ای اباذر! هرگونه نشست و توقفی در مسجد لغو و بیهوده است، مگر سه چیز: قرائت قرآن، یاد خدا، پرداختن به مسائل علمی).(2) پی نوشت ها: (1)ر.ک: دعائم الاسلام، ج 1، ص 206. (2) (یا اَباذَر! کُلُّ جُلُوسِ فِی الْمَسْجِدِ لَغْوٌ اِلاّ ثلاثٌ، قِرائَةُ مُصْحَفٍ، اَوْ ذِکْرُ اللّهِ اَوْ سائِلٍ عن عِلْمٍ)، وسایلالشیعه، ج 4، باب 2، ص 117. متن کامل کتاب احکام اعتکاف کانال تلگرام پرسمان: porseman@
آداب و مستحبات اعتکاف را بیان کنید؟
آداب اعتکاف بر سه دسته است؛ برخی واجب و برخی حرام و دسته ای نیز مستحب می باشد. دو قسم اول در شرایط و محرمات اعتکاف بیان می شود.
اما کارهایی که انجام آن بر معتکف مستحب است عبارتند از:
1. تلاوت قرآن،
2. خواندن نماز،
3. ذکر و یاد خدا،
4. دعا،
5. تعلیم و تعلم،
6. ترک سخن در امور دنیوی.(1)
در حدیث آمده که نبی اکرم صلی الله علیه و آله در سفارش به ابوذر فرمود: (ای اباذر! هرگونه نشست و توقفی در مسجد لغو و بیهوده است، مگر سه چیز: قرائت قرآن، یاد خدا، پرداختن به مسائل علمی).(2)
پی نوشت ها:
(1)ر.ک: دعائم الاسلام، ج 1، ص 206.
(2) (یا اَباذَر! کُلُّ جُلُوسِ فِی الْمَسْجِدِ لَغْوٌ اِلاّ ثلاثٌ، قِرائَةُ مُصْحَفٍ، اَوْ ذِکْرُ اللّهِ اَوْ سائِلٍ عن عِلْمٍ)، وسایلالشیعه، ج 4، باب 2، ص 117.
متن کامل کتاب احکام اعتکاف کانال تلگرام پرسمان: porseman@
- [سایر] آداب و مستحبات اعتکاف را بیان کنید؟
- [سایر] آداب و مستحبات آمیزش را بیان کنید؟
- [آیت الله خامنه ای] چه زمانی اعتکاف مستحب مؤکّد است؟ و به عبارت دیگر در چه اوقاتی اعتکاف مستحب است؟
- [سایر] اعتکاف واجب است یا مستحب؟
- [سایر] اعتکاف واجب است یا مستحب؟
- [آیت الله سیستانی] آیا اعتکاف تنها در رجب مستحب است؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اعتکاف در ماه رجب مستحب است؟
- [آیت الله مظاهری] چنانچه در اعتکاف مستحبی اشتباهاً قصد وجوب کند یا در اعتکاف واجب اشتباهاً نیت استحباب کند، آیا اعتکاف صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا در اعتکاف واجب و یا مستحب، قصد وجوب یا استحباب لازم است؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا در اعتکافِ واجب و مستحب، قصد وجوب یا استحباب لازم است؟
- [آیت الله سیستانی] - اگر شخص معتکف به وسیله ارتکاب یکی از مُفسداتی که در مسائل پیش بیان شد، اعتکافش را باطل کند، پس اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب باید اعتکاف را قضاء کند، و اگر اعتکاف واجبِ غیر معین باشد مثل آنکه اعتکاف را بدون آنکه در وقت معیّنی باشد نذر کند، واجب است که اعتکاف را دوباره از سر گیرد، و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. دهم: معتکف در مکان اعتکاف باقی بماند و از آن خارج نشود مگر در مواردی که خروج شرعاً جایز است.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان، به هنگام شروع در اعتکاف، با خدا شرط کند که هر موقع که خواست مخیّر باشد که، اعتکاف را به هم بزند، خواه برای بر هم زدن، عذری باشد یا نباشد.
- [آیت الله اردبیلی] به هم زدن اعتکافِ واجب جایز نیست؛ ولی میتواند اعتکافِ مستحب را در دو روز اوّل آن باطل نماید، هرچند این عمل خلاف احتیاط است و پس از گذشتن دو روز، ماندن روز سوم در مسجد واجب است.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد به انسان محرم نمی شود ولی احتیاط مستحب آن است که از ازدواج با او خودداری نماید. آداب شیر دادن
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کسی دختر عمّه یا دختر خالة انسان را شیر دهد به انسان محرم نمی شود ولی احتیاط مستحّب آن است که از ازدواج با او خودداری نماید . آداب شیر دادن
- [آیت الله سیستانی] - اعتکاف از عبادات مستحب میباشد که به واسطه نذر، عهد، قسم و مانند اینها واجب میشود، و اعتکاف شرعی آن است که فرد در مسجد به قصد قربت، توقّف و اقامت کند و احتیاط مستحب آن است که اقامت به قصد انجام اعمال عبادی مانند نماز یا دعا باشد.
- [آیت الله سیستانی] - عدول از اعتکاف به اعتکاف دیگر جایز نیست، چه هر دو واجب باشند مثل آنکه یکی را به نذر و دیگری را به قسم بر خود واجب کرده باشد، یا هر دو مستحب باشند، یا یکی واجب و دیگری مستحب باشد، یا یکی برای خود و دیگری به نیابت یا اجاره برای غیر باشد، یا هر دو به نیابت از غیر باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] عدول از اعتکاف به اعتکاف دیگر جایز نیست چه هر دو واجب باشند مثل انکه یکی را به نذر و دیگری را به قسم بر خود واجب کرده باشد یا هر دو مستحب باشند یا یکی واجب ودیگری مستحب باشد یا یکی برای خود ودیگری به نیابت یا اجاره برای غیر باشد یا هر دو به نیابت از غیر باشد
- [آیت الله سیستانی] - معتکف بنا بر احتیاط واجب، باید از استمناء (هرچند به صورت حلال) و مباشرت زن به لمس و بوسیدن به شهوت هم اجتناب کند، و نگاه کردن با شهوت به همسر در ایام اعتکاف مبطل اعتکاف نیست ولی احتیاط مستحب آن است که در ایام اعتکاف از آن اجتناب شود.
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد به انسان محرم نمی شود ولی احتیاط مستحب آن است که از ازدواج با او خودداری نماید. آداب شیر دادن: