نذر اعتکاف چگونه انجام می گیرد؟ همه مراجع: به قصد قربت، صیغه نذر اعتکاف را به عربی یا فارسی چنین می خواند: (لِلَّهِ عَلیَّ اَنْ اَعْتَکِفَ شَهْرَ رَجَب ثَلاثَةَ اَیَّام) یا (برای خدا به گردن من باشد که در سه روز از ماه رجب را اعتکاف کنم) و اگر صیغه نخواند، نذر منعقد نمی شود توضیح المسائل مراجع، م 2641؛ وحید، توضیح المسائل، م 2705؛ نوری، توضیح المسائل، م 2639 و خامنه ای، استفتاء، س 1060 و 1100.. تبصره 1. ماه رجب و سه روز به عنوان مثال آمده است. تبصره 2. نذر بر دو نوع است: نذر مشروط و نذر مطلق. نذر مشروط آن است که شخص به جهت انجام عمل نیک و یا اجتناب از کار ناشایست، آن را بر خود واجب می کند تا در نتیجه خداوند متعال حاجت او را برآورد. به عنوان مثال می گوید: (اگر فرزندم خوب شد و عافیت پیدا کرد، هزار تومان به فقیر کمک می کنم). نذر مطلق نذری است که هیچ قید و شرطی در آن مطرح نیست. به عنوان مثال می گوید: (من برای خدا نذر می کنم که نماز شب بخوانم). در متن به عنوان مثال تنها صیغه نذر مطلق آمده است. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 33/500034)
نذر اعتکاف چگونه انجام می گیرد؟
همه مراجع: به قصد قربت، صیغه نذر اعتکاف را به عربی یا فارسی چنین می خواند: (لِلَّهِ عَلیَّ اَنْ اَعْتَکِفَ شَهْرَ رَجَب ثَلاثَةَ اَیَّام) یا (برای خدا به گردن من باشد که در سه روز از ماه رجب را اعتکاف کنم) و اگر صیغه نخواند، نذر منعقد نمی شود توضیح المسائل مراجع، م 2641؛ وحید، توضیح المسائل، م 2705؛ نوری، توضیح المسائل، م 2639 و خامنه ای، استفتاء، س 1060 و 1100..
تبصره 1. ماه رجب و سه روز به عنوان مثال آمده است.
تبصره 2. نذر بر دو نوع است: نذر مشروط و نذر مطلق. نذر مشروط آن است که شخص به جهت انجام عمل نیک و یا اجتناب از کار ناشایست، آن را بر خود واجب می کند تا در نتیجه خداوند متعال حاجت او را برآورد. به عنوان مثال می گوید: (اگر فرزندم خوب شد و عافیت پیدا کرد، هزار تومان به فقیر کمک می کنم).
نذر مطلق نذری است که هیچ قید و شرطی در آن مطرح نیست. به عنوان مثال می گوید: (من برای خدا نذر می کنم که نماز شب بخوانم). در متن به عنوان مثال تنها صیغه نذر مطلق آمده است. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 33/500034)
- [سایر] نذر اعتکاف چگونه انجام می گیرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا نذر اعتکاف کمتر از سه روز و همچنین نذر اعتکاف معینی که روز سوم آن عید قربان یا عید فطر باشد، منعقد میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگرعمدا و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی نذر (یا شبه نذر) کرده معتکف بشود، اگر عمداً و بدون عذر اعتکاف خود را بشکند آیا کفاره نذر بر عهدهاش میآید یا کفاره اعتکاف و یا کفاره جمع؟
- [آیت الله مظاهری] آیا اعتکاف به واسطه نذر، عهد، قسم و امثال آن واجب میشود؟
- [آیت الله بهجت] اعتکاف به واسطه نذر، عهد، قسم، یا شرط ضمن عقد یا اجاره چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] نذر کردن در حال اعتکاف که نیاز به خروج از مسجد دارد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] اگر کسی نذر کند سه روز منفصل اعتکاف کند، آیا نذرش منعقد میشود؟
- [آیت الله نوری همدانی] نذر کردن در حال اعتکاف که نیاز به خروج از مسجد دارد چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شخصی نذر کند که در ایام معینی معتکف شود، آیا میتواند در همان ایام روزه نذری یا استیجاری بر عهده او باشد، میتواند در همان اعتکاف، روزه نذری یا اجارهای خود را به جا آورد؟ اگر نذر اعتکاف بدین گونه بوده است که روزه برای اعتکاف باشد، آیا کفایت از روزه نذری یا اجارهای میکند؟
- [آیت الله مظاهری] روزه اعتکاف لازم نیست برای اعتکاف باشد، و اگر روزه واجب یا نذر یا استیجاری و مانند آنها باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اعتکاف یک عمل مستحبّی است ولی به واسطه نذر و مانند آن، بر انسان واجب میشود.
- [آیت الله سبحانی] خود اعتکاف بالذات عمل مستحبی است، واگر نذر کند که اعتکافی انجام دهد، به خاطر وفای به نذر، واجب می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر اعتکاف را به یکی از اموری که ذکر شد باطل کند در صورتی که اعتکاف واجب غیر معین باشد مثل ان که اعتکاف را بدون ان که در وقت معینی باشد نذر کند باید دوباره به جا اورد و در صورتی که واجب معین باشد مثل ان که در وقت معینی اعتکاف را نذر کند یا اعتکاف مستحب باشد وانجام ان مبطل بعد از دو روز باشد بنا بر احتیاط واجب اعتکاف را قضا کند واگر در اعتکاف مستحب قبل از دو روز باشد قضا ندارد
- [آیت الله سبحانی] اگر اعتکاف به یکی از چیزها باطل شود، اگر واجب بوده باید قضا کند، مگر این که در صیغه نذر یا به هنگام شروع، با خدا شرط کند که هر موقع بخواهد، اعتکاف را بر هم بزند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نذر کند که در ایام بیض (سیزدهم و چهاردهم و پانزدهم) ماه رجب معتکف شود، ولی نذر خود را فراموش کند یا در اعتکاف مسامحه نماید، احتیاطاً باید بعداً قضا کند.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه سه روز معینی را نذر کند که معتکف باشد، ولی روز سوم، مصادف با عید گردد، اعتکاف او باطل و قضا برای او واجب نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] پس از شروع در اعتکاف در صورتی که ان اعتکاف واجب معین مثل ان که نذر کرده باشد در زمان معینی اعتکاف نماید نباشد تا دو روز نگذشته باشد می تواند از اعتکاف رجوع کند و ان را بهم بزند ولی اگر هنگام نیت شرط کرده باشد که اگر برایش اتفاقی بیفتد بتواند رجوع کند بعد از گذشت دو روز هم می تواند رجوع نماید
- [آیت الله سیستانی] - اگر در اثناء اعتکافی که به سبب نذر یا قسم یا عهد یا سپری شدن دو روز اوّل اعتکاف، واجب شده است، معتکف بمیرد بر ولیّ او (پسر بزرگتر) قضاء اعتکاف، واجب نیست هرچند احتیاط مستحب آن است که اعتکاف متوفّی را قضاء کند. البتّه چنانچه معتکف در این مورد وصیّت نموده است که از ثلث مالش فردی را اجیر کنند تا برای او اعتکاف انجام دهد، باید مطابق با وصیّت عمل شود.
- [آیت الله سیستانی] - اگر شخص معتکف به وسیله ارتکاب یکی از مُفسداتی که در مسائل پیش بیان شد، اعتکافش را باطل کند، پس اگر اعتکاف واجبِ معین باشد، بنا بر احتیاط واجب باید اعتکاف را قضاء کند، و اگر اعتکاف واجبِ غیر معین باشد مثل آنکه اعتکاف را بدون آنکه در وقت معیّنی باشد نذر کند، واجب است که اعتکاف را دوباره از سر گیرد، و اگر در اعتکاف مستحب باشد و بعد از اتمام روز دوّم اعتکاف را باطل کند، بنا بر احتیاط وجوبی اعتکاف را قضاء کند و اگر قبل از اتمام روز دوم، اعتکاف مستحب را باطل کند، چیزی بر عهده او نیست و قضاء ندارد. دهم: معتکف در مکان اعتکاف باقی بماند و از آن خارج نشود مگر در مواردی که خروج شرعاً جایز است.