گفته می شود اگر معتکف به خاطر عذر و ضرورت از مسجد خارج شود حق ندارد از کنار سایه حرکت کند، آیا این سخن صحیح است؟ آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل و نوری: نشستن او در زیر سایه جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب در آفتاب نیز اشکال دارد ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. امام، فاضل و نوری، تعلیقات علیالعروة، ج 2، الاعتکاف، م 35. آیات عظام بهجت و صافی: نشستن او در زیر سایه جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب در آفتاب نیز اشکال دارد و راه رفتن در زیر سایه نیز بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، الاعتکاف؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، الاعتکاف. آیات عظام تبریزی و وحید: نشستن او در زیر سایه و آفتاب بنا بر احتیاط واجب جایز نیست و اگر مضطر شد از نشستن در زیر سایه اجتناب کند ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. تبریزی و وحید، منهاج الصالحین، الاعتکاف، م 1072. آیةاللَّه سیستانی: نشستن او در زیر سایر جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب بعد از رفع حاجت، نشستن او هر چند در آفتاب اشکال دارد ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. منهاجالصالحین، الاعتکاف، م 1072. آیةاللَّه مکارم: نشستن او در زیر سایه و آفتاب جایز نیست ولی راه رفتن در سایه اشکال ندارد. مکارم، تعلیقات العروة، ج 2، الاعتکاف، م 35. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 20/500034)
گفته می شود اگر معتکف به خاطر عذر و ضرورت از مسجد خارج شود حق ندارد از کنار سایه حرکت کند، آیا این سخن صحیح است؟
گفته می شود اگر معتکف به خاطر عذر و ضرورت از مسجد خارج شود حق ندارد از کنار سایه حرکت کند، آیا این سخن صحیح است؟
آیات عظام امام، خامنه ای، فاضل و نوری: نشستن او در زیر سایه جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب در آفتاب نیز اشکال دارد ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. امام، فاضل و نوری، تعلیقات علیالعروة، ج 2، الاعتکاف، م 35.
آیات عظام بهجت و صافی: نشستن او در زیر سایه جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب در آفتاب نیز اشکال دارد و راه رفتن در زیر سایه نیز بنا بر احتیاط واجب جایز نیست. بهجت، وسیلةالنجاة، ج 1، الاعتکاف؛ صافی، هدایةالعباد، ج 1، الاعتکاف.
آیات عظام تبریزی و وحید: نشستن او در زیر سایه و آفتاب بنا بر احتیاط واجب جایز نیست و اگر مضطر شد از نشستن در زیر سایه اجتناب کند ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. تبریزی و وحید، منهاج الصالحین، الاعتکاف، م 1072.
آیةاللَّه سیستانی: نشستن او در زیر سایر جایز نیست (مگر در هنگام ضرورت) و بنا بر احتیاط واجب بعد از رفع حاجت، نشستن او هر چند در آفتاب اشکال دارد ولی راه رفتن در زیر سایه اشکال ندارد. منهاجالصالحین، الاعتکاف، م 1072.
آیةاللَّه مکارم: نشستن او در زیر سایه و آفتاب جایز نیست ولی راه رفتن در سایه اشکال ندارد. مکارم، تعلیقات العروة، ج 2، الاعتکاف، م 35. (احکام اعتکاف، سیدمجتبی حسینی، کد: 20/500034)
- [آیت الله سبحانی] اگر معتکف به خاطر ضرورتی از مسجد خارج شد آیا واجب است از نزدیکترین راه برود و برگردد و آیا واجب است در صورت امکان در زیر آفتاب راه برود و نشستن به خاطر ضرورت و استراحت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا معتکف میتواند در مسجد غسل کند؟ مثلاً به خاطر گرمی هوا از حوض مسجد برای غسل استفاده کند.
- [سایر] خرید و فروش در صورت ضرورت و عدم ضرورت، برای معتکف چه حکمی دارد؟
- [سایر] خرید و فروش در صورت ضرورت و عدم ضرورت، برای معتکف چه حکمی دارد؟
- [سایر] خرید و فروش در صورت ضرورت و عدم ضرورت، برای معتکف چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سبحانی] حکم خرید و فروش برای معتکف در صورت ضرورت و عدم ضرورت چیست؟
- [آیت الله سبحانی] مسجد جامع دو تا توالت و حمّام دارد اوّلی در100 متری مسجد قرار دارد که همه راهش زیر سایه است و دومی در 300 متری مسجد قرار دارد که بیشتر راهش زیر آفتاب است حال الف) معتکف می تواند از هر کدام خواست استفاده کند یا باید از اوّلی که نزدیک است استفاده کند. ب) اگر استفاده از دوّمی زمان کمتری ببرد به خاطر ازدحام جمعیت در اوّلی، آن وقت وظیفه چیست؟
- [آیت الله سبحانی] در صورت وجود شیرآب و ظرفشویی در داخل مسجد برای مسواک زدن و وضوی مستحبی و از طرفی منع تولیت مسجد به خاطر رعایت نظافت،آیا برای انجام امور مذکور معتکف می تواند از مسجد خارج شود؟
- [آیت الله سبحانی] اگر معتکف به خاطر جهل به حکم یا سهواً از مسجد خارج شود و زود برگردد آیا اعتکاف باطل می شود؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] در صورت وجود شیر آب و ظرفشویی در داخل مسجد برای مسواکزدن و وضوی مستحبّی و از طرفی منع خادمین مسجد به خاطر رعایت نظافت، آیا برای انجام امور مذکوره معتکف میتواند از مسجد خارج شود؟
- [آیت الله سیستانی] - معتکف میتواند در بیرون مسجد زیر سایه راه برود هرچند احتیاط مستحب ترک آن است.
- [آیت الله سبحانی] معتکف باید مدّت سه روز یا بیشتر در مسجد به سر برد، و هرگاه بدون عذر شرعی که بعداً گفته خواهد شد ، مسجد را ترک کند، اعتکاف او باطل می شود، خواه حکم شرعی مسأله را بداند یا نداند، ولی اگر فراموش کند که معتکف است و مسجد را ترک کند و یا به زور او را از مسجد بیرون کنند، اعتکاف او باطل نمی شود، و به محض یادآوری یا برطرف شدن مانع، باید به مسجد برگردد، و اعتکاف را ادامه دهد.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف به خاطر کار ضروری از مسجد خارج شود ولی مدّت خروجش طولانی گردد، به گونهای که صورت اعتکاف از بین برود، اعتکافش باطل است، هرچند خروجش از روی اکراه یا اجبار یا اضطرار و یا فراموشی باشد.
- [آیت الله سبحانی] در موارد خاصی معتکف می تواند مسجد را به طور موقت ترک کند مانند: 1. ادای شهادت در دادگاه. 2. تشییع جنازه مؤمن. 3. ضروریات عرفی و شرعی، مانند تهیه غذا یا غسل و وضو در بیرون مسجد. براین اساس تا ضرورتی ایجاب نکند، مسجد را به خاطر امر مستحب، ترک ننماید.
- [آیت الله سیستانی] - اگر معتکف یکی از محرّمات اعتکاف را به خاطر ندانستن مسأله انجام داده، در صورتی که جاهل مقصّر بوده، اعتکافش باطل میشود و اگر جاهل قاصر بوده، اعتکافش صحیح است و حکم سهو را دارد.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه نذر کند که پنج روز در مسجد معتکف شود باید یک روز بر آن بیفزاید.
- [آیت الله سیستانی] - چنانچه شرایط برای وضو گرفتن در خود مسجد فراهم باشد فرد معتکف نمیتواند به خارج از مسجد برای وضو گرفتن برود.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه در مسجد مشخصی معتکف شد و بخواهد به مسجد دیگر منتقل شود، اعتکاف او باطل می شود، مگر این که این دو مسجد به هم پیوسته باشند به گونه ای که مسجد واحدی به شمار آیند.
- [آیت الله جوادی آملی] .زیاد رفتن به مسجد و اقامه نماز در مسجدی که نمازگزار ندارد, مستحب است و نماز همسایه مسجد در غیر مسجد بدون عذر, مکروه است.
- [آیت الله سبحانی] پشت بام مسجد و محراب آن، و شبستان ها، جزء مسجد محسوب می شود مگر این که در شهری که در آن معتکف می شود، برخی از آنها را اهالی محل جزء مسجد ندانند.