غسلهای مستحبی کدام است؟ .تعداد غسلهای مستحبی فراوان است. برخی تعداد آنها را تا صد مورد شمردهاند. پارهای از آنها عبارت است از: 1. غسل جمعه؛ 2. غسل روز عید فطر و قربان؛ 3. غسل عید نوروز؛ 4. غسل بچهای که تازه به دنیا آمده است؛ 5. غسل کسی که جایی از بدنش را به میت غسل داده شده رسانده است؛ 6. غسل کسی که برای تماشای دارآویخته رفته و آن را دیده است؛ 7. غسل نماز حاجت؛ 8. غسل استخاره؛ 9. غسل توبه؛ 10. غسل سفر؛ 11. غسل تظلم و داد خواهی؛ 12. غسل نشاط در عبادت؛ 13. غسل کسی که شراب خورده و خوابیده است؛ 14. غسل زمانهای خاص مانند شب اول ماه رمضان، اول رجب، پانزدهم رجب و شعبان و... که تفصیل آن در رسالههای عملیه آمده است؛ 15. غسل مکانهای خاص مانند داخل شدن به حرم مکه، مسجدالحرام، مرقد امامانعلیهم السلام و... که تفصیل آن در رسالههای عملیه آمده است. (توضیحالمسائل مراجع، م 644 و العروة الوثقی، ج 1، الاغسال المندوبه.) تبصره. عدهای از مراجع تقلید انجام برخی غسلهای یاد شده را به قصد رجا بیان کردهاند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 88/500030)
غسلهای مستحبی کدام است؟
.تعداد غسلهای مستحبی فراوان است. برخی تعداد آنها را تا صد مورد شمردهاند. پارهای از آنها عبارت است از:
1. غسل جمعه؛
2. غسل روز عید فطر و قربان؛
3. غسل عید نوروز؛
4. غسل بچهای که تازه به دنیا آمده است؛
5. غسل کسی که جایی از بدنش را به میت غسل داده شده رسانده است؛
6. غسل کسی که برای تماشای دارآویخته رفته و آن را دیده است؛
7. غسل نماز حاجت؛
8. غسل استخاره؛
9. غسل توبه؛
10. غسل سفر؛
11. غسل تظلم و داد خواهی؛
12. غسل نشاط در عبادت؛
13. غسل کسی که شراب خورده و خوابیده است؛
14. غسل زمانهای خاص مانند شب اول ماه رمضان، اول رجب، پانزدهم رجب و شعبان و... که تفصیل آن در رسالههای عملیه آمده است؛
15. غسل مکانهای خاص مانند داخل شدن به حرم مکه، مسجدالحرام، مرقد امامانعلیهم السلام و... که تفصیل آن در رسالههای عملیه آمده است. (توضیحالمسائل مراجع، م 644 و العروة الوثقی، ج 1، الاغسال المندوبه.)
تبصره. عدهای از مراجع تقلید انجام برخی غسلهای یاد شده را به قصد رجا بیان کردهاند. (احکام وضو غسل و تیمیم، سیدمجتبی حسینی، کد: 88/500030)
- [آیت الله اردبیلی] اگر در بین غسل جنابت یا غسلهای واجب دیگر یا غسلهای مستحبّی حدث اصغر پیش بیاید، چه اثری بر این غسلها دارد و آیا مقدار انجام شده از غسل را باطل میکند؟
- [آیت الله اردبیلی] کارهای مستحبّی که زمان مخصوصی برای آنها تعیین شده است (مثل بعضی از نمازها و غسلهای مستحبّی)، چنانچه وقت آنها گذشت و موفّق به انجام دادن آنها نشدیم، آیا میتوانیم قضای آنها را انجام دهیم یا خیر؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا غسلهای مستحبّی (مثل غسل جمعه) نیز مانند غسلهای واجب، باطل میشوند یا نه؟ مثلاً اگر پس از انجام غسل جمعه، در همان روز جمعه، حدث اصغر یا اکبر پیش آمد، آیا لازم است برای درک ثواب غسل جمعه، دوباره آن را انجام داد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر نتوانیم غسلهای مستحبّی را که در شرع وارد شده است، انجام دهیم یا انجام دادن آن، مقداری مشکل باشد، آیا میتوانیم برای کسب ثوابِ غسل، به جای آن تیمّم کنیم؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا میتوان به جای غسلهای مستحبّی تیمّم کرد؟ و آیا تیمّم کردن کسی که دوست دارد همیشه با طهارت باشد، ولی همیشه نمیتواند بعد از حدث اصغر وضو بگیرد، صحیح است یا خیر؟
- [سایر] تعداد غسلهای واجب زن چند تا است؟
- [سایر] تعداد غسلهای واجب زن چند تا است؟
- [سایر] تعداد غسلهای واجب برای مرد و زن چند تا هست؟
- [آیت الله اردبیلی] کسی که جنب شده یا از حیض و نفاس پاک شده، ولی غسل نکرده، در صورتی که یک غسل مستحبّی (مثل غسل جمعه) انجام دهد و به همراه آن، نیّت غسل واجب را نکند، آیا کفایت از غسلهای واجب میکند یا نه؟
- [سایر] اگر مستحاضه کثیره در ماه رمضان غسلهای خود را به جا نیاورد، حکم روزهاش چیست؟
- [آیت الله سیستانی] - خروج از محلّ اعتکاف برای غسلهای مستحبی مثل غسل جمعه یا غسل اعمال (اُمّ داوود) و همچنین برای وضوی مستحبی، محلّ اشکال است. و به طور کلّی خارج شدن از مسجد برای امور راجحه (دارای رجحان) در غیر آنچه ضرورت عرفی به حساب میآید، محلّ اشکال و احتیاط است، ولی معتکف برای تشییع جنازه و تجهیز میّت مانند غسل و نماز و دفن میّت و برای عیادت مریض و نماز جمعه میتواند از محلّ اعتکاف خارج شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زنی که در حال استحاضه است، غسلهای خود را به تفصیلی که در
- [آیت الله مظاهری] روزه مستحاضه مطلقاً صحیح است، گرچه غسلهای خود را انجام ندهد.
- [آیت الله بروجردی] کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی با غسلهای دیگر نمیشود نماز خواند و باید وضو هم گرفت.
- [آیت الله مظاهری] زن در حال حیض میتواند غسلهای واجب یا مستحب مانند غسل جنابت و جمعه را به جا آورد.
- [آیت الله بهجت] کسی که غسل جنابت کرده، نباید برای نماز وضو بگیرد، ولی در غسلهای دیگر برای نماز باید وضو بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] غسلهای واجب هفت موردند: اوّل:غسل جنابت، دوم:غسل حیض، سوم:غسل نفاس، چهارم:غسل استحاضه، پنجم:غسل مسّ میّت، ششم:غسل میّت، هفتم:غسلی که به واسطه نذر و قسم و مانند آنها واجب میشود.
- [آیت الله بروجردی] اگر زنی که در حال استحاضه است، غسلهای خود را به تفصیلی که در احکام استحاضه گفته شد به جا آورد، روزهی او صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی که در حال استحاضه است غسلهای خود را به تفصیلی که در مسأله 523 گفته شد بجا آورد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله بهجت] کسی که برای بهجا آوردن روزه میتی اجیر شده، اگر روزه مستحبی بگیرد اشکال ندارد، ولی کسی که روزه قضا دارد، نمیتواند روزه مستحبی بگیرد.