آیا پوشیدن دمپایی زنان برای مردان و بالعکس اشکال دارد؟ همه مراجع (به جز امام و بهجت ): خیر، اشکال ندارد (اگر باعث مفسده نشود ). خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1368 ؛ تبریزی، صراطالنجاة، ج3، س781 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م852 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج2، 1688 ؛ مکارم، استفتاءات، ج1، س138 و ج2، س159 و فاضل و سیستانی و نوری توضیحالمسائل مراجع، م 846. آیات عظام امام و بهجت: اگر مختص به زن یا مرد باشد، بنابر احتیاط واجب پوشیدن آن برای دیگری جایز نیست. بهجت، توضیحالمسائل، م711 ؛ امام، استفتاءات، ج3، (سؤالات متفرقه )، س174. تبصره. اگر در موردی پوشیدن دمپایی مختص به جنس مخالف، به عنوان زیّ و لباس قرار گیرد (مانند پوشیدن آن در بیرون از منزل )، در این صورت پوشیدن آن اشکال دارد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 514/500016)
آیا پوشیدن دمپایی زنان برای مردان و بالعکس اشکال دارد؟
همه مراجع (به جز امام و بهجت ): خیر، اشکال ندارد (اگر باعث مفسده نشود ). خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1368 ؛ تبریزی، صراطالنجاة، ج3، س781 ؛ وحید، توضیحالمسائل، م852 ؛ صافی، جامعالاحکام، ج2، 1688 ؛ مکارم، استفتاءات، ج1، س138 و ج2، س159 و فاضل و سیستانی و نوری توضیحالمسائل مراجع، م 846.
آیات عظام امام و بهجت: اگر مختص به زن یا مرد باشد، بنابر احتیاط واجب پوشیدن آن برای دیگری جایز نیست. بهجت، توضیحالمسائل، م711 ؛ امام، استفتاءات، ج3، (سؤالات متفرقه )، س174.
تبصره. اگر در موردی پوشیدن دمپایی مختص به جنس مخالف، به عنوان زیّ و لباس قرار گیرد (مانند پوشیدن آن در بیرون از منزل )، در این صورت پوشیدن آن اشکال دارد. (رساله دانشجویی، سید مجتبی حسینی، کد: 514/500016)
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اشکال داردکه مردها در خانه دمپایی های زنان را بپوشند و یا بالعکس؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] پوشیدن لباس مختصّ زنان توسّط مردان و یا بالعکس در منزل چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] آیا پوشیدن لباس زیر و دمپایی مردانه در منزل، برای زن و بالعکس جایز است؟
- [سایر] پوشیدن لباس زنانه برای مردان و بالعکس چه حکمی دارد؟
- [سایر] چرا ازدواج مردان مسلمان با زنان اهل کتاب مجاز است ولی بالعکس مجاز نیست؟
- [سایر] چرا ازدواج مردان مسلمان با زنان اهل کتاب مجاز است ولی بالعکس مجاز نیست؟
- [سایر] چرا زنان خوب با مردان خوب هستند و بالعکس زنان بد و ... ؟ در مورد استثناء آن که امام حسن(ع) و ... هستند، توضیح دهید ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] تعزیه و شبیه خوانی اشکال دارد. یا نه؟ پوشیدن لباس زنان توسط مردان در شبیه خوانی و استفاده از طبل و شیپور چگونه است؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا مرد میتواند کفش و دمپائی زن را بپوشد و همچنین بالعکس؟
- [آیت الله نوری همدانی] پوشیدن دمپایی دوخته برای مرد محرم چه حکمی دارد؟
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] شرط پنجم پوشیدن لباس طلا باف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است؛ ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله خوئی] (شرط پنجم) پوشیدن لباس طلاباف برای مردان حرام است و نماز با آن باطل است، ولی برای زنان در نماز در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] شرط پنجم : پوشیدن لباس طلا باف برای مردان حرام ، و نماز با آن باطل است ، ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] احتیاط واجب آن است که مرد لباس زنانه و زن لباس مردانه نپوشد یعنی مردان به نحوی لباس نپوشند که بگویند لباس زنانه پوشیده اند و بر عکس، بنابراین پوشیدن دمپایی زنانه به تنهایی برای مردان اشکالی ندارد و برعکس. ولی اگر با آن لباس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] پوشیدن لباس زنانه بر مردان ، و پوشیدن لباس مردانه بر زنان حرام نیست و نماز خواندن با آن باطل نیست . ولی بنابر احتیاط واجب جایز نیست مرد خود را به هیئت و زیّ زن در آورد ، و همچنین به عکس .
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز خواندن با لباس طلا بافت برای مردان جایز نیست و نماز را باطل می کند، ولی برای زنان در صورتی که اسراف نباشد اشکالی ندارد، در غیر حال نماز نیز پوشیدن چنین لباسی برای مردان حرام است.
- [آیت الله بهجت] رقصیدن زن در مجالس زنان، و یا مرد در مجالس مردان اشکال دارد و احتیاط واجب در ترک است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط آن است که مرد لباس مخصوص زنان و زن لباس مخصوص مردان را نپوشد، ولی نماز با آن اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] پوشیدن طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه ، و انگشتر طلا به دست کردن ، و بستن ساعت مچی طلا به دست ، برای مردان حرام ، و نماز خواندن با آنها باطل است ، ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد .
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان و اقامه نماز جماعت مردان را باید مرد بگوید و اذان و اقامه نماز جماعت زنان , نیز زنان و مردان محرم را زن می تواند بگوید , هرچند احتیاط در صورت اخیر, ترک است.