زنی که عادت عددیه دارد، اگر بیش از ده روز خون ببیند، تکلیفش چیست؟ همه مراجع (به جز تبریزی، صافی، فاضل و وحید): اگر خونها یک جور است، باید از روزی که خون دیده، به شماره روزهای عادتش حیض و باقی را استحاضه قرار دهد و اگر یک جور نباشد، باید آنچه که نشانه حیض دارد - چنانچه با شماره عادتش یکی است - همان را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. اگر بیشتر شد، به اندازه عادتش حیض قرار دهد و اگر کمتر شد، باید آن روزها را با چند روز دیگر - که در مجموع به اندازه عادتش شود - حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493. آیةاللَّه تبریزی: اگر خونها یک جور است و نشانههای حیض را دارد، باید از روزی که خون دیده، به شماره روزهای عادتش حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493. آیةاللَّه صافی: اگر خونها یک جور است، میتواند به شماره روزهای عادتش، از اول یا وسط حیض و باقی را استحاضه قرار دهد و اگر یک جور نباشد، باید آنچه که نشانه حیض دارد - چنانچه با شماره عادتش یکی است - همان را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. اگر بیشتر شد به اندازه عادتش حیض قرار دهد و اگر کمتر شد، باید آن روزها را با چند روز دیگر - که در مجموع به اندازه عادتش شود - حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493. آیةاللَّه وحید: اگر از ده روز نگذرد همه آنها حیض محسوب میشود و اگر بیش از ده روز باشد، به مقدار عادتش حیض و باقی استحاضه است؛ مگر آنکه همه خونهایی که دیده یک جور نباشد؛ یعنی، برخی به نشانه حیض و بعضی به نشانه استحاضه باشد. در این صورت چنانچه شماره روزهایی که خون به نشانه حیض است، با شماره روزهای عادتش یک اندازه است، همان حکم فوق را دارد؛ ولی اگر از روزهای عادتش بیشتر باشد، تنها به اندازه روزهای عادتش حیض است و در بیشتر از آن (که نشانه حیض را دارد) چنانچه از ده روز بیشتر نباشد، باید احتیاط کند؛ یعنی، محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. اگر از روزهای عادتش کمتر باشد (البته از سه روز کمتر نباشد)، آنها را حیض قرار دهد و در بیشتر از آن تا مقدار عادت خود احتیاط کند. وحید، توضیحالمسائل، م 499 تبصره . فتوای آیةاللَّه فاضل موافق همه مراجع است جز آنکه ایشان احتیاط واجب دارند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 45/500032)
زنی که عادت عددیه دارد، اگر بیش از ده روز خون ببیند، تکلیفش چیست؟
همه مراجع (به جز تبریزی، صافی، فاضل و وحید): اگر خونها یک جور است، باید از روزی که خون دیده، به شماره روزهای عادتش حیض و باقی را استحاضه قرار دهد و اگر یک جور نباشد، باید آنچه که نشانه حیض دارد - چنانچه با شماره عادتش یکی است - همان را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. اگر بیشتر شد، به اندازه عادتش حیض قرار دهد و اگر کمتر شد، باید آن روزها را با چند روز دیگر - که در مجموع به اندازه عادتش شود - حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493.
آیةاللَّه تبریزی: اگر خونها یک جور است و نشانههای حیض را دارد، باید از روزی که خون دیده، به شماره روزهای عادتش حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493.
آیةاللَّه صافی: اگر خونها یک جور است، میتواند به شماره روزهای عادتش، از اول یا وسط حیض و باقی را استحاضه قرار دهد و اگر یک جور نباشد، باید آنچه که نشانه حیض دارد - چنانچه با شماره عادتش یکی است - همان را حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. اگر بیشتر شد به اندازه عادتش حیض قرار دهد و اگر کمتر شد، باید آن روزها را با چند روز دیگر - که در مجموع به اندازه عادتش شود - حیض و باقی را استحاضه قرار دهد. توضیحالمسائل مراجع، م 493.
آیةاللَّه وحید: اگر از ده روز نگذرد همه آنها حیض محسوب میشود و اگر بیش از ده روز باشد، به مقدار عادتش حیض و باقی استحاضه است؛ مگر آنکه همه خونهایی که دیده یک جور نباشد؛ یعنی، برخی به نشانه حیض و بعضی به نشانه استحاضه باشد. در این صورت چنانچه شماره روزهایی که خون به نشانه حیض است، با شماره روزهای عادتش یک اندازه است، همان حکم فوق را دارد؛ ولی اگر از روزهای عادتش بیشتر باشد، تنها به اندازه روزهای عادتش حیض است و در بیشتر از آن (که نشانه حیض را دارد) چنانچه از ده روز بیشتر نباشد، باید احتیاط کند؛ یعنی، محرمات حائض را ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد. اگر از روزهای عادتش کمتر باشد (البته از سه روز کمتر نباشد)، آنها را حیض قرار دهد و در بیشتر از آن تا مقدار عادت خود احتیاط کند. وحید، توضیحالمسائل، م 499
تبصره . فتوای آیةاللَّه فاضل موافق همه مراجع است جز آنکه ایشان احتیاط واجب دارند. (احکام ویژه بانوان، سیدمجتبی حسینی، کد: 45/500032)
- [سایر] زنی که عادت وقتیه دارد، اگر بیش از ده روز خون یک جور ببیند، تکلیفش چیست؟
- [سایر] اگر زنی که عادت وقتیه دارد در کمتر از ده روز خون ببیند، تکلیفش چیست؟
- [سایر] خانمی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در خارج از وقت خونی با نشانههای حیض ببیند، تکلیفش چیست؟
- [سایر] زنی که عادت (وقتیه عددیه) دارد، اگر حداقل سه روز یا بیشتر خون ببیند، آنگاه چند روز پاک شود و دوباره تا بیش از ده روز خون ببیند، تکلیف او چیست؟ (خون دوم در ایام عادت است)
- [سایر] زنی که عادت (وقتیه عددیه) دارد، اگر حداقل سه روز یا بیشتر خون ببیند، آنگاه چند روز پاک شود و دوباره تا بیش از ده روز خون ببیند، تکلیف او چیست؟ (خون اول در ایام عادت است)
- [آیت الله بهجت] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر همه روزهای عادت را با چند روز پیش از عادت خون ببیند و روی هم از ده روز بیشتر نشود؟
- [سایر] زنی که عادت (وقتیه عددیه) دارد، اگر حداقل سه روز یا بیشتر خون ببیند، آنگاه چند روز پاک شود و دوباره تا بیش از ده روز خون ببیند، تکلیف او چیست؟ (خونها در روزهای عادت نیست)
- [سایر] اگر زنی بیش از سه روز خون ببیند و در کمتر از ده روز پاک شود؛ چنانچه بین خون زخم و حیض شک داشته باشد، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر چند روز پیش از عادت و همه ی روزهای عادت و چند روز بعد از عادت خون ببیند و روی هم از ده روز بیشتر نشود چند روز حیض است؟
- [آیت الله بهجت] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد اگر چند روز پیش از عادت و همه ی روزهای عادت و چند روز بعد از عادت خون ببیند و روی هم از ده روز بیشتر شود چند روز حیض است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی که عادت عددیه دارد کمتر از عادت خود خون ببیند و یا بیشتر از شماره عادت خود خون ببیند ولی از ده روز بیشتر نشود، روزهایی را که دارای صفات حیض بوده، حیض و بقیه را استحاضه قرار میدهد، به شرط آن که روزهایی که خون دارای صفات حیض بوده کمتر از سه روز نباشد وگرنه تمام خون استحاضه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنی که (عادت وقتیه و عددیه) دارد، اگر در وقت عادت خون ببیند ولی شماره روزهای آن کمتر یا بیشتر از ایام عادت باشد قبل از وقت عادت، یا بعد از آن به شماره روزهای عادت خون ببیند، فقط خونی را که در وقت عادت دیده حیض قرار می دهد.
- [آیت الله نوری همدانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد ، اگر در وقت عادت خود خون ببیند ، ولی شمارة روزهای آن کمتر یا بیشتر از روزهای عادت او باشد و بعد از پاک شدن ، دوباره به شمارة روزهای عادتی که داشته خون ببیند ، باید در هر دو خون ، کارهائی را که بر حائض حرام است ترک کند و کارهای استحاضه را بجا آورد .
- [آیت الله سبحانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در وقت عادت خود خون ببیند ولی شماره روزهای آن کمتر و یا بیشتر از روزهای عادت او باشد و بعد از پاک شدن، دوباره به شماره روزهای عادتی که داشته خون ببیند، باید در هر دو خون کارهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و کارهای استحاضه را بجا آورد.
- [آیت الله بروجردی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر در وقت عادت خود خون ببیند، ولی شمارهی روزهای آن کمتر یا بیشتر از روزهای عادت او باشد و بعد از پاک شدن، دوباره به شمارهی روزهای عادتی که داشته خون ببیند، باید در هر دو خون کارهایی را که بر حائض حرام است ترک کند و کارهای استحاضه را به جا آورد.
- [آیت الله سیستانی] زنی که عادت وقتیّه و عددیّه دارد ، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند ، خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را نداشته باشد حیض است . و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانههای حیض را داشته باشد استحاضه است . مثلاً زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است اگر از اول ماه تا دوازدهم خون ببیند ، هفت روز اول آن حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد . 2 صاحب عادت وقتیّه :
- [آیت الله سبحانی] زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند، خونی که در روزهای عادت دیده اگرچه نشانه های حیض را نداشته باشد، حیض است و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگرچه نشانه های حیض را داشته باشد استحاضه است. مثلا زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است، اگر از اول تا دوازدهم خون ببیند، هفت روز اول آن حیض و پنج روز بعد استحاضه می باشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که عادت وقتیه و عددیه دارد، اگر بیشتر از ده روز خون ببیند، خونی که در روزهای عادت دیده اگر چه نشانه های حیض را نداشته باشد حیض است، و خونی که بعد از روزهای عادت دیده اگر چه نشانه های حیض را داشته باشد استحاضه است مثلاً زنی که عادت حیض او از اول ماه تا هفتم است، اگر از اول تا دوازدهم خون ببیند، هفت روز اول آن، حیض و پنج روز بعد، استحاضه می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زنی که عادت وقتیّه و عددیّه دارد بیشتر از ده روز خون ببیند، خونی که در روزهای عادت دیده، اگرچه نشانههای حیض را نداشته باشد حیض است و خونی که بعد از روزهای عادت دیده، اگرچه نشانههای حیض را داشته باشد، استحاضه است؛ مثلاً اگر زنی که عادت حیض او از اوّل تا هفتم ماه است از اوّل تا دوازدهم خون ببیند، هفت روز اوّل آن حیض و پنج روز بعد استحاضه میباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنهای حائض بر شش قسمند: اوّل: صاحب عادت وقتیه و عددیه; و آن زنی است که دو ماه پشت سرهم در وقت معین خون حیض ببیند و شماره روزهای حیض او هم در هر دو ماه یک اندازه باشد، مثل آن که دو ماه پشت سرهم از اول ماه تا هفتم خون ببیند. دوّم: صاحب عادت وقتیه، و آن زنی است که دو ماه پشت سرهم در وقت معین، خون حیض ببیند ولی شماره روزهای حیض او در هر دو ماه یک اندازه نباشد، مثلاً دو ماه پشت سر هم از روز اول ماه خون ببیند ولی ماه اوّل روز هفتم، و ماه دوم روز هشتم از خون پاک شود. سوّم: صاحب عادت عددیه، و آن زنی است که شماره روزهای حیض او در دو ماه پشت سرهم به یک اندازه باشد، ولی وقت دیدن آن دو خون یکی نباشد، مثل آن که ماه اول از پنجم تا دهم و ماه دوم از دوازدهم تا هفدهم خون ببیند. چهارم: مضطربه و آن زنی است که چند ماه خون دیده، ولی عادت معیّنی پیدا نکرده یا عادتش بهم خورده و عادت تازه ای پیدا نکرده است. پنجم: مبتدئه، و آن زنی است که دفعه اول خون دیدن او است. ششم: ناسیه، و آن زنی است که عادت خود را فراموش کرده است. و هر کدام اینها احکامی دارند که در مسائل آینده گفته می شود. 1 صاحب عادت وقتیه و عددیه