نگاه به فیلمهای ایرانی و خارجی که در آنها حجاب رعایت نمیشود و از صدا و سیما پخش میشوند، چه حکمی دارد؟ همه مراجع: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه باشد و باعث مفاسد و انحرافات اخلاقی نشود، اشکال ندارد.آیت اللّه خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1194 و 1206؛ آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س775 و 772؛ آیت اللّه فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1726 و 1727؛ آیت اللّه نوری، استفتاءات، ج1، س 450 و 452؛ آیتاللّه بهجت، توضیحالمسائل، (متفرقه)، م2؛ امام خمینی، استفتاءات، ج3، (نظر)، س15 و 19؛ آیت اللّه تبریزی، استفتاءات، س1081 و 1603؛ آیت اللّه صافی، جامعالاحکام، ج2، س1708 و 1719؛ آیت اللّه سیستانی، sistani.org، (فیلم)، س8؛ دفتر آیت اللّه وحید (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 51/500018)
نگاه به فیلمهای ایرانی و خارجی که در آنها حجاب رعایت نمیشود و از صدا و سیما پخش میشوند، چه حکمی دارد؟
نگاه به فیلمهای ایرانی و خارجی که در آنها حجاب رعایت نمیشود و از صدا و سیما پخش میشوند، چه حکمی دارد؟
همه مراجع: اگر بدون قصد لذت و ترس افتادن به گناه باشد و باعث مفاسد و انحرافات اخلاقی نشود، اشکال ندارد.آیت اللّه خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1194 و 1206؛ آیت اللّه مکارم، استفتاءات، ج1، س775 و 772؛ آیت اللّه فاضل، جامعالمسائل، ج1، س1726 و 1727؛ آیت اللّه نوری، استفتاءات، ج1، س 450 و 452؛ آیتاللّه بهجت، توضیحالمسائل، (متفرقه)، م2؛ امام خمینی، استفتاءات، ج3، (نظر)، س15 و 19؛ آیت اللّه تبریزی، استفتاءات، س1081 و 1603؛ آیت اللّه صافی، جامعالاحکام، ج2، س1708 و 1719؛ آیت اللّه سیستانی، sistani.org، (فیلم)، س8؛ دفتر آیت اللّه وحید (احکام نگاه و پوشش، سید مجتبی حسینی، کد: 51/500018)
- [آیت الله نوری همدانی] آیا استماع به تمام آهنگهائی که از صدا و سیما پخش میشوند جایز است و بر اساس اینکه در صدا و سیما روحانیونی حاضر هستند و در آنجا نظارت میکنند، آیا میتوان گفت تمام آهنگهائی که پخش میشوند مورد تأیید میباشند؟
- [آیت الله نوری همدانی] دیدن تصویر زنهای متبرج در فیلمها ایرانی و خارجی که از تلویزیون پخش می شود وآنها فاقد حجاب اسلامی هستند برای غیر محارم چه حکمی دارد ؟
- [آیت الله بهجت] شنیدن موسیقی هایی که از صدا و سیما پخش می شود چه صورت دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] نظر حضرتعالی در مورد پخش مسابقات بانوان ایرانی در رشته های مختلف از جمله تکواندو و کاراته و امثالهم از صدا و سیما چیست؟ ضمن اینکه بعضا ممکن است صحنه هایی اتفاق بیفتد که فاقد ضوابط شرعی است؟ و آیا تفاوتی در مقدار حجاب هنگام مسابقات و غیر آن وجود دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا پخش شدن برنامههایی از صدا و سیما میتواند دلیل بر جایز بودن آن باشد، به عبارت دیگر آیا در حال حاضر تمام برنامههای صدا و سیما موافق با شرع مقدس است؟
- [آیت الله نوری همدانی] شنیدن موسیقی پاپ یا عدنی که اخیراً از صدا و سیما زیاد پخش میشود چه حکمی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] سرودهایی که در صدا و سیما پخش میشود و همراه با موسیقی و غناء است چه حکمی دارند؟
- [سایر] چرا در فیلمهای ایرانی، رزمندگان آدم هایی بی احساس و بی عاطفه جلوهگر میشوند؟ آیا واقعیت چنین بوده است؟
- [آیت الله اردبیلی] تماشای فیلمهای خارجی که طبیعتا حجاب در آنها رعایت نمیشود ایرادی دارد؟ منظور از برهنگی در یک فیلم تا چه حدی است؟ یعنی دیده شدن مو مصداق برهنگی است یا اعضای دیگر بدن؟
- [آیت الله اردبیلی] تماشای فیلمهای خارجی که طبیعتا حجاب در آنها رعایت نمیشود ایرادی دارد؟ منظور از برهنگی در یک فیلم تا چه حدی است؟ یعنی دیده شدن مو مصداق برهنگی است یا اعضای دیگر بدن؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] معاملات ارزی جایز است، یعنی می توان اسکناس ایرانی را به لیره سوری یا ریال سعودی یا مارک یا دلار معامله کرد و کم و زیاد در آن اشکالی ندارد، ولی اگر کسی پولی را به دیگری قرض بدهد خواه پول ایرانی باشد یا پول خارجی فقط همان مقداررا می تواند از او بگیرد و زیادتر از آن ربا و حرام است و اگر کسی مقداری پول خارجی مثلاً یکصد مارک به دیگری وام بدهد، بعد ناچار شود در مقابل آن ریال ایرانی تحویل دهد باید به نرخ بازار متعارف و معمول حساب کند، مگر این که طلبکار به کمتر از آن راضی شود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن شغلی داشته باشد و بخواهد کاری انجام دهد که در مقابل نامحرم مراعات حجاب برای او ممکن نباشد، باید آن را ترک کند و شغلی را انتخاب کند که بتواند حجاب شرعی را رعایت نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر کسی عمداً پوشش لازم را در نماز رعایت نکند نمازش باطل است، خواه حکم پوشش نماز را بداند یا در آن شک داشته باشد، بلکه بنا بر احتیاط در صورت غفلت از مسأله، یا اشتباه در آن نیز نمازش باطل است.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط واجب آنچه در سجده نماز معتبر است مانند: وضوداشتن، پاک بودن بدن و لباس، پوشش بدن، رو به قبله بودن، گذاشتن هفت موضع بدن بر زمین، نهادن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است و نشستن میان دو سجده باید در سجده سهو نیز رعایت شود.
- [آیت الله بهجت] نمازگزار برای بهجا آوردن نماز صحیح، چند شرط را باید قبل از نماز رعایت کند: اول: طهارت، که مسائل آن گذشت؛ دوم: وقت هر نماز؛ سوم: قبله؛ چهارم: پوشش در حال نماز و شرایط آن؛ پنجم: مکان نماز و مسائل مربوط به آن. و تفصیل هر یک از شرایط و سایر مستحبات بیان خواهد شد.
- [آیت الله بهجت] آنچه در سجده نماز واجب است، از قبیل گذاشتن مواضع هفتگانه بر زمین ، گذاشتن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است ، نشستن بین دو سجده و طمأنینه در آنها ، طهارت ، پوشش و رو به قبله بودن ، بنا بر احوط باید در سجده سهو رعایت شود .
- [آیت الله بهجت] آنچه در سجده نماز واجب است، از قبیل گذاشتن مواضع هفتگانه بر زمین، گذاشتن پیشانی بر چیزی که سجده بر آن صحیح است، نشستن بین دو سجده و طمأنینه در آنها، طهارت، پوشش و رو به قبله بودن، بنابر احوط باید در سجده سهو رعایت شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] چهارم ان که شخصی در محلی مبلغی از بانک می گیرد و بدون این که درخواست و الزامی از بانک باشد گیرنده درخواست می کند ان مبلغ را در محل دیگری به بانک بپردازد و بانک برای قبول این عمل مبلغی از ان شخص می گیرد گرفتن این مبلغ اضافی به یکی از دو راه جایز است اگر ان دو پول از دو جنس باشد مانند این که شخص از بانک ریال ایرانی بگیرد و در مقابل بانک از او پول غیر ایرانی بگیرد بانک از ان شخص ان پول خارجی را با مبلغ اضافی که از او می گیرد به پولی که به او می دهد معاوضه می کند چون بانک شرعا ملزم نیست پولی که به ان شخص داده در محل دیگری بگیرد و حق دارد درخواست گیرنده را قبول نکند می تواند برای اسقاط این حق مبلغی از شخص بگیرد
- [آیت الله خوئی] کسی مبلغی در محلی از بانک میگیرد و حواله میکند که بانک آن مبلغ را در محل دیگری و بانک بابت قبول این حواله مبلغی کارمزد از آن شخص میگیرد، گرفتن این کارمزد به یکی از دو راه جایز است: یکی اگر حواله در پولهای خارجی بوده باشد مانند ریال ایرانی بگیرد و پول غیر ایرانی حواله کند، در این صورت عنوان معامله بیع پیدا میکند که بانک آن پول خارجی را با اضافهای که میگیرد، میخرد به پولی که به آن شخص تحویل میدهد و در این صورت گرفتن کارمزد، داخل در معامله میشود و جایز است. دوم بانک ملزم نیست شرعاً پولی که از آن شخص گرفته را محل دیگر بپردازد و حق دارد این کار را قبول نکند و میتواند برای تنازل از این حق مبلغی بهعنوان کارمزد از او بگیرد، در این صورت گرفتن آن کارمزد جایز است. پس آنچه گفته شد از اقسام حوالههای بانکی و تطبیق آنها با عناوین فقهی عیناً در اشخاص هم جاری است مانند کسی مبلغی در محلی به شخصی میدهد که آن مبلغ و یا معادل آن را در شهر و محل دیگری دریافت کند و یا مبلغی از شخصی در محلی بگیرد و معادل آن را در شهر دیگری بپردازد و برای این کار اجرت و کارمزد بگیرد، در تمام این صور گرفتن کارمزد جایز است.
- [آیت الله مظاهری] چادر یک حجاب مذهبی و ملّی است و اگر زنها آن را از دست بدهند و یا- العیاذ باللَّه- در جامعه به صورت ضدِّ ارزش درآید، خسارت فراوانی دارد، و زن ایرانی که همیشه حتّی قبل از اسلام شهرت به عفّت داشته، نباید این حجاب مذهبی و ملّی را از دست بدهد، و باید زنهای با عفّت و مردهای با غیرت بدانند که از دست دادن آن، مقدّمه برای بدحجابی و بیحجابی است، و اگر چنین شد-- العیاذ باللَّه- گناه آن دامنگیر کسی میشود که آن مقدّمه را فراهم نموده است، علاوه بر اینها، از مسائل قبل معلوم شد که در بسیاری از موارد، زن باید صورت و دستهای خود را از نامحرم بپوشاند و پوشانیدن صورت، احتیاج به چادر دارد.